IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 07:40
Незнам што е. Јас го отварам.

пробај вака:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 12:47
Kako ja pochnavte, teshko deka kje se razberete ? Belkim mojov komentar mozhe da pomogne, pa da vidme :

Mozhebi kako analogija treba da se pogledne Hristovoto ragjanje. Zashto Bog ja odbral Marija a ne nekoja druga zhena. Logikata e deka togash doshlo vremeto i sledsteveno na Bozhjata mokj da go vidi bitieto na chovekot so site negovi karakteristiki i potencijal, kako i da ja gleda i idninata, pa kako ja odbral Marija, isto taka go 'odbral' i Juda.

Iako gorniov stav e dovolno indikativen, sepak da go doelaborirame prashanjeto zashto Bog niv dvajca gi "izbral" ?

Zatoa shto ( naukata veli) deka lugjeto se predvidlivi vo svoite postapki, soodvetnbo na nivnite veruvanja, VERA, svest, sovest, obichai, tradicii i sl. Iako tie imaat slobodna volja pri donesuvanjeto na nivnite odluki, sepak site sme so golem procent na sigurnost predvidlivi. Naukata deneska ( osobeno vo marketinshkite analizi) i te kako tochno mozhe da predvidi za pogoleiot del od odreden segmet kako kje se odnesuva po osnov na nekoja reklama, lansiranje na nov proizvod i t.n) a shto ostana za Bog, koj e daleku ispred site nauki.
Bozhjiot design na nastanite mozhel da bide i poinakov,( normnalno i prorocite kje propovedale poinaku) Hristos mozhel da se pojavi na pionakov nachin, t.e. da ne bide od zhena roden, ili pak da bide predaden od nekoja 'beznachajna' lichnost.
No Bog PREMUDRO gi dizjaniral nastanite - nachinot kako shto se opishani vo Biblijata. Pred se od prichnia shto sakal so Hristovoto ragjanje od zehna da dade popravichno mesto na zhenata, t.e. da ja stavi na piedestal koj vistinski go zasluzhuva ( koja niz vekovite bila ponizhuvachki tretirana) kako i max. respect na siot chovekov rod: Negoviot Sin sleze megju lujeto na chovechki nachin - se rodi od zhena. Taka da od nachinot na Hristovoto ragjanje, Bog ja iskazhuva seta pochit i ljubov sperma svojata kreacia.
E sega, zashto Petar tri pati se otkazha od Hrista ? Bog saka da ukazhe na chovekovata slabost, na negovata prevrtliva priroda, duri e spermen ( Juda) da go predade Bozhjiot Sin za 30 srtebrenici.
Ednostavno , Bag gi dizajniral nastanite na premudar nachin so koj na najslikovit i najpouchen nachin kje im ukazhe na lugjeto za nivnata padnata priroda, za nivnata slabost od koja ne se imuni i onie najizbranite - onie koi lichno go gledaa i slushaa, istite tie doagjaat vo situacija da se otkazhat od Nego, da go predadat.……Znachi, Juda soodvetno na negovata svest i sovest, na negovata “silna vera” i so svojata slobodna volja bil predvidliv od Bozhja strana deka toj e 'spermen' - 'sposoben' na neshto takvo - da go predade Hrista ….
I sledstevno na tie nastani, osobeno Hristovoto voskresenie , koe da ne beshe , sigurno hristijanstvoto nemashe da prezivee ni 100 god ( spored referentni istorichari na veruvanjata), i bash toa voskresnuvanje so vekovi podocna, e najsilniot motiv i znak, koj na lugjeto im dava VERA i NADEZH vo Hrsita i pridonese hr. da se proshiri kako najzastapena religija na planetava.

Znachi, Bozhjiot plan funkcionira i e celosoobrazen, t.e. "istorijata ima svoja cel - taa e niza od obidi i iskushenija koi, preku Bozhestvena intervencija, vodat do konechen spas"... Avgustin.

Изменето од Marko sk - 10.Февруари.2009 во 21:55
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 15:44
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Незнам што е. Јас го отварам.

пробај вака:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm

Se obiduvam povekje pati da ja otvoram taa stranica, no sekogash go dobivam ovoj odgovor:

Could not open the page “http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm” after trying for 60 seconds.

Bozji znak ?

Ajde, denovive kje se obidam od drug kompjuter...

Изменето од Messenger - 10.Февруари.2009 во 15:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 17:23
има нешто

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 20:26

има нешто

Ima , ama nema....se zezam, ok, ...bez nikakva namera da ja devalviram analizata na Svetiov Otec koja si ja posochil, ama vo nea( kolku shto prochitav vo poslednite nekolku glavi), ne gledam bilo kakvo objasnuvanje - zoshto Juda e bash toj koj go izdal Hrista, nitu pak nekakva analiza - doobjasnuvanje na bibliskiot koncept na Hrsitovoto predavstvo. Negovata descripcija - doobjasnuvanja na bibliskite nastani voopshto ne ja tangiraat nashava diskusija !
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 20:52
Na krajot ja dobiv...

Neprofesionalno napraveno. Jas koristam Mac i stranava ne se otvatra na nego... trebashe da minam na PC za da ja dobijam...

Опитен, neli beshe poarno da staveshe link od soodvetnata strana vmesto da me soochuvash so chitanje na celoto delo???

Srekja sto go prochitav komentarot na Marko, pa bev prigoven na vakvo iznenaduvanje... brzo prolistav po stranite i moram da se soglasam so nego - sto beshe poentata od davanjeto na ovoj link?

Tuka nema ama bash nishto povekje od onoa sto go veli oficijalnata teologija, samo sto e preraskazhano na stranski jazik.

Kade se argumentite za koi spomna so posochuvanjeto na linkot? Jas ne chitam nishto takvo... Izvini, ama chovekov si go preraskazhuva Svetoto Pismo i ne dokazhuva nishto. Povekje argumenti povrzani megjusebno i direktno crpeni od Noviot Zavet ti dadov jas vo mojot kus komentar otkolku sto starecov ima napraveno vo celoto negovo pisanie.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 01:15
се извинувам и на двајцата заради мојата непрецизност, но сепак се надевам научивте нешто повеке и сега сте побогатти

поентата ми беше за редоследот на настанокот на евангелијата, матеј, марко, лука и јован кои и не случајно така се подредени.

тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 01:37

Зарем не е провидно дека Опитен, откако се најде во ќорсокак и оскудност на аргументи, како и обично проба да ја замати дискусијата наведувајќи оф-топик линк кој немаше благе везе со тековната дискусија. Сепак мило ми е што во старт го разобличивте неговиот потег и ја разголивте неговата "аргументација" и обид за скршнување на дискусијата.

Опитен, дотичниот "блажен" што ни го наведуваш не наведува ниту еден аргумент зошто евангелието по Матеј би било напишано пред евангелието по Марко. Тој едноставно вели дека евангелието по Матеј било прво напишано, но не дава никакви докази за ова тврдење. Типов е од 10 век и неговата изјава нема никаков кредибилитет. Да беше тој од 1ви век, современик на апостолите можеби и ќе имаше некаков кредибилитет да му веруваме, но вака не знам зошто би му верувал нему, а не на официјалниот став на историчарите кои тврдат дека евангелието по Марко е првото евангелие кое било напишано.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 01:53
Неправославен, што вели свети Игнатиј Богоносец за Пресвета Богородица? Или сега, и тој не е кредибилитетен?
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 02:01
Каква врска има тоа со тековната дискусија?
Оф леле, уште еден обид за скршнување на темата ох

Messenger, овие повторно ми го менуваат корисничкото име и покрај твојата опомена. Дали ќе реагираш на тоа или пак да си земам за право и јас да ги реименувам? среќа
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 02:09
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Каква врска има тоа со тековната дискусија?
Оф леле, уште еден обид за скршнување на темата ох

Messenger, овие повторно ми го менуваат корисничкото име и покрај твојата опомена. Дали ќе реагираш на тоа или пак да си земам за право и јас да ги реименувам? среќа

Ќе бидеш радосен ако ме банираат? Зарем така учи Христос?

А зарем не треба да се смируваме кога некој не навредува? Нели овие денови зборуваме за молитвата на митарот и фарисејот?

А сите ние православните, ќе те пишуваме НЕПРАВОСЛАВЕН, се додека не се извиниш заради клевета и плукање против православието.

Заради тоа што го правиш, да знаеш дека можеш да бидеш и кривично гонет. Тоа веќе го напоменав, а ти гарантирам дека е така, затоа што имам пријател кој работи на оваа проблематика. Законот е изгласан, и важи и за електронски медиуми каков што е интернетот.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 03:34
Makarios, bez razlika dali se slozhuvash ili ne so nechie veruvanje ili stav, toa ne e prichina da se ismejuvash so nekogo menuvajki mu go imeto.

Ednostavno toa ne mu prilega na vozrasen chovek i ushte pomalu na bilo kakov vernik. Spomenuvash smiruvanje, a samiot ne go zadrzhuvash i pagjash na niski granki koi sigurno ne se za tebe. Zadrzhi si go dostoinstvoto i dobriot rechnik, a ostavi na drugiot da se istrchuva, izvikuva i blamira kolku sto saka...

Da go parafraziram Isus, koga bevme deca se odnesuvavme kako deca, a sega koga sme vozrasni da se odnesuvame kako vozrasni.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 03:40

се извинувам и на двајцата заради мојата непрецизност, но сепак се надевам научивте нешто повеке и сега сте побогатти

поентата ми беше за редоследот на настанокот на евангелијата, матеј, марко, лука и јован кои и не случајно така се подредени.

тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу.

Ova go mislish navistina seriozno ili se sheguvash?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 03:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Makarios, bez razlika dali se slozhuvash ili ne so nechie veruvanje ili stav, toa ne e prichina da se ismejuvash so nekogo menuvajki mu go imeto.

Ednostavno toa ne mu prilega na vozrasen chovek i ushte pomalu na bilo kakov vernik. Spomenuvash smiruvanje, a samiot ne go zadrzhuvash i pagjash na niski granki koi sigurno ne se za tebe. Zadrzhi si go dostoinstvoto i dobriot rechnik, a ostavi na drugiot da se istrchuva, izvikuva i blamira kolku sto saka...

Da go parafraziram Isus, koga bevme deca se odnesuvavme kako deca, a sega koga sme vozrasni da se odnesuvame kako vozrasni.

Братче, кога Маран Ата ја именуваа со адвентистка, ти не ни изреагира, не ни побара тоа од евангелос да не го прави. А сега ли ти текна?

Патем, Маран Ата, јасно се изјаснуваше дека не е адвентистка, туку ПРАВОСЛАВНА. Овој се именува како православен, а оди против православието (како и секој друг „изворен“). Кога го прашувам која деноминација е - не одговара. Не сака да одговори дали е протестант, дали е баптист, дали е англиканец, дали е муслиман?

Значи, која логика е да се буни некој со тоа?

Патем, и мене ме именуваат (исмејувачки и навредливо) со макарије, макариус, макарие и тн., а мене никот ми е makarios (т.е. макариос), а единствено не би се лутел ако некој ме преименува во макариј.

А неправославен нека внимава малце со исмевањето, оти навистина може да го стегне пријава. Ако сака, утре ќе побарам и точно да му ја прочитам законската одредба која ја крши. Мислам дека крши две. Едната е лажно претставување и крадење на туѓ идентитет, а втората е повреда на верски чувства, т.е. ширење на верска, расна и национална омраза. Овие закони си постојат одамна, ама сега се озаконети и за електронските медиуми.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.