IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Свет
  Активни теми Активни теми RSS - Целта на Масонството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Целта на Масонството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 62>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:15
А сега да објаснам околу идејата дека масонството е начин на живеење...
Да се биде масон, не значи да се оди во ложа, тие два-три часа да се постапува по масонските принципи, и кога ќе се напушти ложата, да се заборави на поуките кои се научени внатре.
Напротив - значи постојано да се живее принципот на почит кон другите, да се живее идејата за рамноправност на сите луѓе, да се живее со идејата дека треба да се помага на оние кои имале помалку среќа од нас во животот, да се живее живот неизвалкан од грев и пороци, да се отстојува на искушенијата, да се живее чесно, да се гради свет во кој ќе има мир, благосостојба за сите, образованост и стабилност.
Да, ова се христијански принципи, но не гледам пречка да се воведат насекаде и да постојат во една граѓанска организација. Тоа се принципи кои треба да владеат во политиката, во општеството, во образованието, во секојдневниот живот.
Во свет во кој владее омраза, фанатизам, заслепеност, свет исполнет со непријателство - навистина има потреба од вакви идеи.
Do what is right, come what may...
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:57
e, kade da se zaclenime?
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 22:15
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Јас истото го велам - дека Ѕвездата Деница е метафора. Ѕвездата во масонството го има истото значење и објаснување кое го има Ѕвездата во Петровото Послание.
Христијанството е живот, точно. И по никаков начин не се исклучува взаимно ниту со масонството, ниту со било кое друго граѓанско здружување.
Има милиони христијани кои се масони. Некои од нив многу познати - пример од минатото - масон бил првиот бугарски егзарх, Јосиф.
Колку до симболизмот - точно, сведочи сам за себе. До сега, не посочи ниеден пример на симболизам кој е окултен, или на било каков начин анти-христијански...
Наместо да зборуваш општи муабети - дај конкретни примери, конкретни симболи. Само прво увери се дека навистина ги разбираш доволно самата и дека ти е јасно што точно значи окултно.
Односно мојата информираност - нека фактите да зборуваат...

http://www.orthodoxfaith.com/ecumenism_masonry_councils.html
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 00:00
Сите тие се препораки - но никаде не е усвоена ниту анатема, ниту официјална забрана (како што тоа го направила католичката црква во одреден период). Отсекогаш имало патријарси и свештеници кои биле против и издавале вакви декларации, но кога се стигнувало до тоа да се издаде официјален православен став, од страна на целиот синод, никогаш не било тоа усвојувано, туку само неколкумина членови на синодот го поддржувале, останатите не. Доказ за тоа е членството во братството од страна на многу свештеници, па и патријарси и во минатото и денес.
Дури и католичката црква ја тргна забраната во 1986та година, откако увидоа дека се базира на погрешни информации и непознавање на темата.
Да разјаснам само - Асја, јас немам никаков проблем со твојот став во однос на масонството, ниту пак со ставот на одредени свештеници и високо-достојници. Секој си има право на мислење. Разликата е само во тоа што јас моето мислење го базирам на реално знаење на двете страни во оваа ситуација, а ти само на едната.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:06

Сите тие се препораки - но никаде не е усвоена ниту анатема, ниту официјална забрана (како што тоа го направила католичката црква во одреден период). Отсекогаш имало патријарси и свештеници кои биле против и издавале вакви декларации, но кога се стигнувало до тоа да се издаде официјален православен став, од страна на целиот синод, никогаш не било тоа усвојувано, туку само неколкумина членови на синодот го поддржувале, останатите не. Доказ за тоа е членството во братството од страна на многу свештеници, па и патријарси и во минатото и денес.
Дури и католичката црква ја тргна забраната во 1986та година, откако увидоа дека се базира на погрешни информации и непознавање на темата.
Да разјаснам само - Асја, јас немам никаков проблем со твојот став во однос на масонството, ниту пак со ставот на одредени свештеници и високо-достојници. Секој си има право на мислење. Разликата е само во тоа што јас моето мислење го базирам на реално знаење на двете страни во оваа ситуација, а ти само на едната.

Realnosta potvrduva obratno: ti go bazirash svoeto znaenje na tvoeto mislenje. "Baba lazhe, a rog ne lazhe"! Tuku, ne mi e jasno, kako se razbirash so "brakjata" masoni vo Golemata lozha na Kanada, osven ako ne komunicirate na francuski jazik?! Zarem ne mislish deka treba da go preispitash svoeto zanenje, i realno da go iskorstish pravoto na mislenje, pa malku da promislish i proverish, da ne si razbral neshto pogreshno? Ako vo tvoeto mislenje "condemn" e "preporaka", znachi deka tvoite misli ne se ispravni, a tvoeto poznavanje na angliskiot jazik e oskudno. Imeno, vo dadeniot kontekst "condemn" znachi OSUDA!

Chitaj: "The Orthodox Council Condemning Freemasonry".

Eve, izjava od goreizlozheniot tekst, koja vo tvoite misli pretstavuva nekakva "preporaka": "All clergy is duty-bound to question those who come to Confession whether they are members of Masonic Orders, and in case it will appear that they are Masons and believe masonic teachings, they should be informed that membership of Masonic Organization is incompatible with Orthodox Christianity, and THAT SUCH SHOULD IMMEDIATELY RESIGN FROM MASONRY, or OTHERWISE THEY WILL BE DEEMED UNWORTHY TO RECIEVE HOLY COMMUNION, AND THEIR FURTHER IMPENITENCY WILL BRING THEM TO EXCOMMUNICATION FROM THE ORTHODOX CHURCH.

Metropolitan Anthony of Kiev (President of The Holy Synod of The Russian Orthodox Church Abroad).

Za tvoja informacija: "excommunication" ili vo prevod na makedonski "iskluchuvanje" (od crkva, ekskomunikacija), vsushnost, e ANATEMA!

Изменето од Asya - 16.Ноември.2008 во 21:50
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 22:41
Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.
Конкретно - најголем проблем со ова има твојата црква - руско-американската.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 23:32

Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.

Ochebijno, ti ne razbirash ili svesno odbivash da svatish! Oficijalniot stav na Pravoslavnata Crkva vo odnos na masonstvoto e konkreten i jasen. Anatema ne se izdava protiv pojavi, bidejki tie ne se lichnosti ni chlenovi na Crkvata. Anatema mozhe da izreche sekoj ovlasten sveshtenosluzhitel. Masonstvoto ne e chlen na Pravoslavnata Crkva, za so nego da se zanimava i "anatema protiv masonstvo" da izdava.

Ne znam, koj episkop ili sveshtenik ti rekol da proveruvash crkovni dokumenti, a da ja ignorirash duhovnata vlast na parohiskiot sveshtenik, ako vekje posetuvash nekoja parohija?! Ete, jas ti dostaviv crkoven dokument, vo koj, Mitropolit (crkoven avtoritet) veli deka sveshtenosliuzhitelite (sveshtenstvo, duhovenstvo) na Crkvata se OBVRZANI (duty - bound) da ja predupredat svojata pastva, i vo sluchaj na neposlushanie, ako nekoj ne ja napushti masonskata organizacija, da bide ekskomuniciran (odlachen, iskluchen) od Crkvata. So drugi zborovi: da bide anatemisan! I ti, kakvi doumenti za "anatema protiv masonstvo" barash? Crkovniot zakonik se odnesuva na Crkvata i nejzinoto ustrojstvo, a ne na raznorazni satanski organizacii. Seto tvoe umuvanje nema vrska so realnosta i vistinata. Me interesira, kako ti gi zamisluvash crkovnite dokumenti? I dali znaesh shto e toa "dokument"?

Изменето од Asya - 16.Ноември.2008 во 23:41
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 01:07
Originally posted by nelson nelson напиша:

e, kade da se zaclenime?

Prviot uslov e da veruvas vo Bog dragi nelsone

(Ako ne sum greska, ispravete me ) Pozdrav!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 02:15
Originally posted by Asya Asya напиша:

Ochebijno, ti ne razbirash ili svesno odbivash da svatish! Oficijalniot stav na Pravoslavnata Crkva vo odnos na masonstvoto e konkreten i jasen. Anatema ne se izdava protiv pojavi, bidejki tie ne se lichnosti ni chlenovi na Crkvata. Anatema mozhe da izreche sekoj ovlasten sveshtenosluzhitel. Masonstvoto ne e chlen na Pravoslavnata Crkva, za so nego da se zanimava i "anatema protiv masonstvo" da izdava.

Ne znam, koj episkop ili sveshtenik ti rekol da proveruvash crkovni dokumenti, a da ja ignorirash duhovnata vlast na parohiskiot sveshtenik, ako vekje posetuvash nekoja parohija?! Ete, jas ti dostaviv crkoven dokument, vo koj, Mitropolit (crkoven avtoritet) veli deka sveshtenosliuzhitelite (sveshtenstvo, duhovenstvo) na Crkvata se OBVRZANI (duty - bound) da ja predupredat svojata pastva, i vo sluchaj na neposlushanie, ako nekoj ne ja napushti masonskata organizacija, da bide ekskomuniciran (odlachen, iskluchen) od Crkvata. So drugi zborovi: da bide anatemisan! I ti, kakvi doumenti za "anatema protiv masonstvo" barash? Crkovniot zakonik se odnesuva na Crkvata i nejzinoto ustrojstvo, a ne na raznorazni satanski organizacii. Seto tvoe umuvanje nema vrska so realnosta i vistinata. Me interesira, kako ti gi zamisluvash crkovnite dokumenti? I dali znaesh shto e toa "dokument"?

Asya, brate mnogu si ogranicen vo svoite sfakanja...

Citiras od nekoja kniga a ovde na forumot imas mason koj ti kazuva izvorno kako stojat rabotite a ti pak po svoe....

Jas sum pravoslaven vernik, no ti si pravoslaven fanatik.

Se nadevam deka nema da se navredis od ovaa sporedba.

Takvi fanatici koi priznavaat deka samo nivnata religija e ispravna gi ima vo site religii, i toa obicno se rodeni vo religii koi gi nasledile od svoite familii.

Sakam da kazam, za takvite ako se rodeni vo Indija ke bidat zakoraven hinduist i kravata ke ti bese sveto zivotno.

Ako si bil roden vo Italija , ili Avganistan ke si bil gorliv katolik ili muslimanski fanatik...

Ako ti nemas tolerancija kon drugite ubeduvanja toa e zalosno.

Sakas da gi napagas sektite na hristijanstvoto, a zidarski ne ti dozvolil? Pa treba da imas tolerancija malku kon drugite ....Sto pisuva vo Matej 7:12,za zlatnoto pravilo. Znam deka ja znaes dobro Biblijata i sfakas sto sakam da kazam.

Pozdrav!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:03
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Asya Asya напиша:

Asya, brate mnogu si ogranicen vo svoite sfakanja...

Citiras od nekoja kniga a ovde na forumot imas mason koj ti kazuva izvorno kako stojat rabotite a ti pak po svoe....

Jas sum pravoslaven vernik, no ti si pravoslaven fanatik.

Se nadevam deka nema da se navredis od ovaa sporedba.

Takvi fanatici koi priznavaat deka samo nivnata religija e ispravna gi ima vo site religii, i toa obicno se rodeni vo religii koi gi nasledile od svoite familii.

Sakam da kazam, za takvite ako se rodeni vo Indija ke bidat zakoraven hinduist i kravata ke ti bese sveto zivotno.

Ako si bil roden vo Italija , ili Avganistan ke si bil gorliv katolik ili muslimanski fanatik...

Ako ti nemas tolerancija kon drugite ubeduvanja toa e zalosno.

Sakas da gi napagas sektite na hristijanstvoto, a zidarski ne ti dozvolil? Pa treba da imas tolerancija malku kon drugite ....Sto pisuva vo Matej 7:12,za zlatnoto pravilo. Znam deka ja znaes dobro Biblijata i sfakas sto sakam da kazam.

Pozdrav!

Zhalosno e toa shto ti ne ja poznavash verata na koja se povikuvash! Nikade vo Evangelieto Hristos ne bara od nas da bideme tolerantni kon eresta i lazhnite uchenja.
Hristos zapoveda da go ljubime svojot blizhen kako sebesi, t.e. se odnesuva na chovekot (lichnosta), a ne na chovechkoto uchenje, dodeka vo ramnodushnosta kon spasenieto ili pogibelta na chovechkata dusha nema nikakva ljubov.

Hristijanstvoto e ogranichena religija vo ramkite na Hristovoto uchenje, no Evangelieto e propovedano nasekade niz svetot, i ne znachi deka indusite vo Indija ne chule za Hrista, zatoa shto mnozinstvoto odbivaat da go primat. Nemoj samo da rechesh, deka Judeite ne chule za Hrista!

Zlatnoto pravilo ne bara od nas da lazheme za da mu ugodime na chovekot, a se shto sakame lugjeto da ni pravat, treba da im pravime i nie. Koga jas bi bila zabludena vo nekoja sekta, bi sakala nekoj ispravno da me informira na vreme, pred da bide docna. Zatoa, istoto im go pravam na drugite, a koj odbiva da ja primi informacijata, toa e negovo pravo.

Hristijanskata borba protiv sektite ne e protiv chovekot, tuku "za chovekot" (za negovo spasenie), protiv lazhnite uchenja, koishto sekojdnevno pogubuvaat chovechki dushi. Imeno, motiv za borbata protiv sektite, e hristijanskata ljubov, koja ne se sostoi od emocii, tuku saka spasenie na sekoja dusha!

Eve, vidi deka mnogu "zakoraveni Indusi" vo Indija chule za Hrista, duri i mu sluzhat:

http://www.youtube.com/watch?v=c4npa_JTEJA&feature=related

Изменето од Asya - 26.Ноември.2008 во 03:15
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 23:38
Go vidov videoto Asya, i dobro e za tie lugje sto ja doznale vistinata.

Vo Indija ima okolu 30 000 poranesni zakoraveni hindusi Jehovini svedoci koi znaat za Hrista i ja citaat Biblijata.

Ima i mnogu protestantski i katolicki zaednici koi go propovedaat i ispoevadaat Hrista.

Sto ke kazes za toa?

Tuku:ovde e temata Celta na masonstvoto, da ne pravime ovde muabet na taa tema
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2008 во 19:07

Масонството влече корени доста пред Питагора... најстарите легенди водат корени од времето на Мојсеј.
Но, за масонството во денешната негова форма може да се зборува од 14-15ти век и веќе со прецизни податоци од крајот на 16-тиот век.

Си извинувам што се вмешувам на оваа тема но би сакал (ако смеам) да го кажам следново:

Секое животопријатно здружение чиј темел му е СУШТЕНСТВЕНАТА ЉУБОВ и СВЕТЛИНАТА има дури многу подалечни корени и од Св. Пророк Мојсеј!

Јас се надевам и верувам дека во светов набрзо ќе се зголеми бројот на надконфесионалните здруженија кои ќе ја препознаат и ќе ја имаат (горепоменатата) СУШТИНАТА како свој фундамент!

Ако тоа набрзо не се случи и не се отворат очите и срцата за СВЕТЛИНАТА, ниту црнарека нема да може да не измие.

ГОСПОД на помош да ние!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2008 во 20:17
Зидарски, на телевизија (мислам во емисијата „Во центар„) беше гостин големиот мајстор на ложата во Македонија. На прашањето дали Масоните владеат со светот, тој одговори дека не мисли, туку дека е сигурен дека масоните владеат со светот. Ја кога го слушнав тоа не поверував и сум сигурен дека некој му дал голема сума на пари на човекот за да удри против масоните, или пак не е вистински масон. Што мислиш ти за ова?
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 62>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.