|
ШЕРИЈАТ - каде се споменува? |
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Автор | |
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па да ти кажам редно е малку да се излуфтираш |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Najprvo da ti cestitam sto si stanal Moderator i ti posakuvam vo zivotot da se probies na mnogu pogolema funkcija od ovaa na forumov Messenger ona sto zloto go pravi zlo ne e negovata kolicina. Islamot ona sto go zabranuva go zabranuva i vo mali i golemi kolicini. Ako kockanjeto so milioni dolari e zabraneto,togas i kockanjeto so desetici dolari e zabraneto. Zasto e toa taka? Site znaeme deka covek preku den ne stanuva alkoholicar.Sekoj pocnuva so caska ili dve ,no koga zloto zema zamav toa ne se kontrolira poveke. Pred nekoj den zboruvav so edna koleska koja ne e hronicen alkoholicar no saka da pivne nekoja caska kako i ti.No mi kaza koga ke naide na nekoe seriozno iskusenie togas edinstven spas gleda vo alkoholot. Dalje... Vikas medicinata dozvoluva ili preporacuva caska ili dve alhokol.Kako sto znaeme denesnava medicina nemoze da opstoi bez raznovidni drogi.Zasto i niv ne gi preporacuvaat? Neveruvam deka nekoj doktor ke preporaca pivo pred mleko ili vino pred priroden sok ili viski pred voda.Primer koga bi mi dosol na gosti jas bi te posluzel so najdobro a alkoholot definitivno ne e nekoe dobro. Posle zar misles deka edna drzava koga veke ke dozvoli uvoz na alkohol ke moze i istiot da go kontrolira? Ke moze li na barovite i klubovite so alkohol da im naredi samo po edna caska da im davaat na gostite? No eve ke ti dadam i za toa resenie . Ti ako ides da ja posetis TUrcija ili druga islamska zemja ke si zemes od Makedonija dve shishinja vino i sekoj den tamu ke si turas po edna caska I volkot sit i ovcite na broj Изменето од khaleefah - 18.Јануари.2008 во 14:32 |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
OK... Khaleefah... edno prashanje... gore-dolu istoto shto go prashuva Postariot, samo bez nishkata na humor .
Zoshto vo Sherijatskite zemji, nemuslimanite treba da zhiveat po muslimanskite zakoni? Primer - ako vo edna dominantno Hristijanska zemja, muslimankite imaat pravo da nosat shamii i slichno, zoshto vo Muslimanska zemja, nemuslimankite ne mozhe da se oblechat so kratki suknji i maichki? Seriozno prashuvam, zoshto na vistinskiot vernik bi mu smetalo ako vidi takva zhena na ulica, koga negovata vera ne bi trebalo da bide postavena pod prashanje zaradi toa. So pochit, Zidarski |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
khaleefah,
sekogash e dobro da se diskutira so tebe. Ti si dobar musliman i zatoa potpolno go razbiram tvojot stav koj mora da bide so soglasnost so K*ranot i so preporachanite interpretacii. Jas se obiduvam da vi predocham kako tie raboti izgledaat od strana na celiot ostanat svet. Ne velam dali se dobri ili ne, dali se polezni ili ne, koj e vo pravo, a koj ne. Onoa so lekarot go navedov samo kako eden mal element koj sepak navidum stoi sprotiv islamskite poimi za dobro i losho. Eve, da ti ja dolovam idejata, ke spomnam neshto sto bezdrugo ke bide ushte poochigledno za site. Solta, sto ja jademe sekoj den, vo sushtina e otrov, no vo sosem mali kolichini e potrebna za nasheto telo. Dokolku zemesh poveke od nea i ne dobiesh vednash lekarska pomosh posledicite ke bidat golemi. Poentata na onoa sto sakam da istaknam e - dali nie ke se slozhime da zhiveeme kako slobodni lugje na koi im se garantira pravoto na slobodna volja, na koi im se respektira pravoto na slobodno razmisluvanje, na koi im se dava i istovremeno im se bara lichna odgovornost za nivnite postapki ili - ke bideme kontrolirani vo sekoe nashe dvizhenje, ke ni bide nareduvano sto da jademe, sto da pieme, kako da se oblekuvame i t.n. Mozhesh da si pretstavish kako im izgleda toa na site lugje koi ne se muslimani (a veruvam deka istoto go mislat i dobar del muslimani, pa zatoa i ne se pridrzhuvaat do takvata nametnata disciplina) ? Ne znam dali stiga do tebe mislata deka onoa vo sto se ubedeni muslimanite e vera i ne e zapishano so zvezdite na neboto. Znam deka vie veruvate oti K*ranot i Muhamed se poslednata i najispravnata poraka od Alah, no dali mozhete da si zemete za pravo istoto da go imponirate na site drugi koi mozhebi ne se slozhuvaat so toa? Koga go velam toa, mislam tokmu na pritisokot sto se pravi vrz seta zaednica na planetava da se soochi so nadvoreshni drzhavni zakoni koi ne se megjunarodno prifateni od site drugi, kako i so vnatreshnite drzhavni zakoni koi "de facto" go nametnuvaat so sila muslimanskiot nachin na zhiveenje vrz site lugje koi zhiveat ili prestojuvaat vo tie zemji. Toa bi izgledalo kako vo nekoi hristijanski zemji da se nametne istoto i da se pushti verska policija koja ke gi sobira zhenite po ulicite ako se oblekuvaat po sherijatkite zakoni. Mislam deka mozhesh da ja dolovish poentata sto sakam da ti ja prenesam. Ne se raboti za toa deka zakonite se za chovechko dobro, tuku se raboti za chovechkata sloboda na izbor i lichnata odgovornost sto proizleguva od toa. Toa se osnovnite raboti vo edno demokratsko organizirano opshtestvo. Onoa drugoto ne e nishto tuku diktatura, iako se implementira preku produhovena verska forma. Provizijata sto se naveduva od K*ranot deka sekoj ima slobodna volja za verska ispovest, pa spored toa i nachin na zhiveenje vo istoto opshtestvo, poradi nemozhnosta praktichno da se implementira izlaga deka e samo edna obichna demagogija i farsa. Изменето од Messenger - 18.Јануари.2008 во 15:17 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Messenger jas tebe fino te razbiram no problemot e sto ti misles deka
jas sum prinuden da go branam Quranskiot stav pa makar i ne bi se slozuval so toa.Uste ednas ke ti kazam deka ona vo sto zboruvam sum cvrsto ubeden deka e taka a ti so nisto ne me ubedi deka bilo koja sheriatska naredba ili zabrana e neprifatliva za covekot. Toa i samiot kaza deka ne ti e celta i deka ne e rabotata dali e toa dobro za covekot ili ne tuku dali e protiv negovata volja ili ne. Tuka spomna primer so muslimanskata zenska obleka.Jas samo edno mozam da ti potvrdam posto go znam islamskiot svet kako sto si ja poznavam dlankata deka nema nitu edna drzava kade na hristijankite im se zabranuva bilo kakva obleka osven obleka sto ne pasira za nikoja prigoda nego ednostavno nekoj ja oblekuva radi provokacija. Na zapadnite zeni ne im e naredeno da nosat Hidzab vo Saudiska arabija,no ne im e dozvoleno ni da odat goli i da go rasipuvaat moralot vo sredinata. Ako prifateme kako sto sakas ti,a toa e na coveka da mu se dozvoli totalna sloboda,togas toa definitvno znaci propast za covekovoto opsestvo.Quranot zabranuva da se prisiluva nekoj da stane musliman no vo nikoj slucaj ne zabranuva sprecuvanje na zlo. Neznam kolku ti e poznato od Istorija no ako ja poznavas dobro Evropskata togas sigurno znaes deka evropjanite begale vo Osmanskata drzava zatoa sto bila mesto kade mozele da napreduvaat ekonomski i intelektualno,i kade dobivale pravda i bile resavani sudski procesi vo nivna korist duri protiv poznati muslimanski golemci. Ova nitu eden evropski istoricar ne go pobiva. Sheriatot e sovrsen zakon za lugeto.Ne e bitno dali za nekogo toj e surov ili tezok samo fakt e deka e najpraveden i najdobar za coveka. Jas vi ostavam prostor slobodno da diskutirame za sekoj del vo sheriatot,za sekoja naredba ili zabrana vonego,no koga ke vi se pruzi nepobiten argument togas bidete dostojni da priznaete deka covekot nemoze da izmisli podobar zakon od Allahoviot. |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zidarski se izvinuvam sto ne sum go primetil porano tvoevo prasanje no veruvam deka nema da zameris zatoa sto iskreno ne go vidov. Koga ti zemas dokumenti za drzavjanstvo ili privremen prestoj vo nekoja drzava neli moras da potpises deka celosno se soglasuvas so zakonite vo taa drzava? Ne se site zemji sto na muslimankite im dozvoluvaat samii.Primer imas vo Francija kade ne e dozvoleno odenje vo skolo so samii a znaeme deka Francija se smeta za edna od najgolemite "demokratii" vo svetot.Znaci muslimanite tamu mora da izbiraat protiv svojata volja. Ako ne se obrazuvaat togas ke bidat nepismeni,a ako se otkrijat togas moze da go izgubat moralot i znam mnooogu muslimanski familii tamu sto se vo nedoumica sto da pravat. Zasto za niv ne prasuvas ? Dobro poznavam mnogu muslimanki koi prekinaa skoluvanje otkako zabranata bese donesena,a mnogu drugi ja napustea drzavata,no togas nikoj vo Evropa ne digna glas da gi brane muslimanite. Drugo...Ima samo 2-3 drzavi kade na nemuslimankite ne im e dozvoleno da nosat kratki sukni i minici. Samo da spomnam eve Saudiska Arabija kade site zeni se pokrieni,zamisli sto bi znacelo da se pojavi devojka po mini suknja? Jas garantiram deka ke bide siluvana,a posle ke stane rabotata uste pogolema i ke pocnete da reklamirate nasekade deka site nemuslimanki vo muslimanskiot svet se siluvani. Zakonot za zabrana na takva obleka tamu e najprvo radi nivna zastita a i da ne se narusuva javniot red i mir.Mozda ke reces kakvi ste toa vernici ako taka odma bi postapele,no problemot e sto tamu ne ziveat samo dobri vernici a normalno vinata ke padne samo na cistiot islam. Se nadevam deka nestata sega ti se pojasni,a ti pak razmisli dali i sto e poispravno vo situacijava pozdrav |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram za odgovorot i za iskrenoto mislenje.
Se razijduvame vo pogledite po ova prashanje generalno, no go pochituvam tvojot stav i argumenti. So pochit, Zidarski |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
khaleefah,
veke rekov deka respektiram sekoe mislenje i sechij izbor na nechin na zhiveenje. Tvojot izbor e tvoj i ti imash apsolutno pravo da si go prakticirash se dodeka so toa direktno ne gi gibash drugite. Toa se osnovnite principi na sekoe civilizirano demokratsko opshtetsvo. Ne sum bil lichno vo Saudi Arabija, no kolku sto vidov na dokumentarniot film za zhivotot vo ovaa zemja, beshe ochigledno deka zenata reporterka, koja doagjashe od nekoja evropska zemja, morashe da si kupi shamija i dolga crna obleka. Razlikata megju nea i ostanatite zheni na ulicata beshe samo sto nejzinoto lice beshe otkrieno. Koga taa se zainteresira zoshto mora taka da se oblechi koga inaku e sosem pristojno oblechena i ne e muslimanka, odgovorot od nejzinata muslinaska pridruzhnichka beshe deka vo sprotivno ke bide soprena od muslimanskata verska policija. Ne znam kako tebe ova ti zvuchi, no mene ne mi izgleda kako demokratija ili sloboda na versko izrazuvanje. Vnimavaj, verskata sloboda e tesno povrzana so verskoto izrazuvanjenje, a ova kako sto dobro znaesh e del i od oblekuvanjeto. Kako sto dobro primeti ti, tuka veke ne se raboti za nishto drugo tuku "zashtita na moralot na muslimanskite vernici" ("grizha" za svoeto jato). Sega, vo site zemji posotojat nekolku osnovni zakoni koi preventiraat nekulturno i nepristojno odnesuvanje na javni mesta i toa vkluchuva isto taka i zbrana na potpolna golotija. Okolu toa ne sakam da diskutiram i mislam deka vmetnuvanjeto na takva asocijacija vo muabetov ne e na mesto. No oblekuvabnjeto po opshto prifatenite normi na normalno odnesuvanje niz svetov ne pretstavuva nikava nemoralnost se dodeka kako moralno ooblekuvanje ne se zeme samo pokrivanjeto od glava do peti. Poveli i razgledaj okolu sebe dali lugjeto kade sto zhiveesh ti izlagaat na ulica goli. Toa znachi deka dozvoluvanjeto aktivno prakticiranjena na lichnata sloboda ne vodi neminovno do anarhija i poptolpolen propast na choveshtvoto. Pa toa veke postoi so iljadnici godini i ne propadnalo, zoshto mislish deka ke propadne sega ako ne gi napravime site da zhiveat samo onaka kako sto mislime nie ? Onoa za Osmanskata imperija ne znam vo koj kontekst go stavi, bidejki toa e istorija i denes nema nikakvo znachenje. Ubeden sum deka vo toa vreme taa pretstavuvala neshto za pochit, no istoto mozhe da se kazhi i za imperijata na Aleksandar i za imperijata na Rim i t.n. Mislam deka toa nema nekoja relevancija za deneshniov zhivot i muabetov sto go vodime sega. Ako implicitno misleshe deka Osmalijskata imperija bila tolku napredna vo toa vreme samo poradi religijata, togash pogledni ja denehnata sostojba vo muslimanskite zemji... ili ochekuvaj so istoto pravo nekoj da se javi so idejata deka treba da se vratime na vrednostite od vremeto na Aleksandar Makedonski. Fakt e deka zhiveeme vo novo vreme i deka mnogu raboti se smeneti. Se teche i se se menuva i insistiranjeto na ostanuvanje na nekakvi stari pozicii od nekoe drugo vreme denes pretstavuva anahronizam. Onoa sto me zamisluva vo celava rabota e faktot deka muslimanite ne veruvaat vo onoa sto go propovedaat. Rabotata e mnogu podlaboka od toa... tie vsushnost se ubedeni vo toa tolku mnogu, sto kaj niv ne postoi nikakva shansa za bilo kakva druga mozhnost ili opcija. I toa mene lichno ne mi znachi navistina nishto se dodeka toj pogled, postaven vo takvi apsolutni i nefleksibilni ramki, ne se proektira nad site ostanati lugje vo svetot na eden ili drug nachin. Samata izjava deka sherijatot e najpraveden i najdobar za chovekot i deka sekoj treba da e dostoen da priznae oti ne mozhe da ima podobar zakon od toj, praktichno go anulira respektot kon site ostanati veruvanja i zhivotni pogledi i gi zatvara site vrati na demokratska dvosmerna komunikacija. Ostanuva samo edna "slobodna" opcija - slushaj me mene i ako imash malu svest togahs prifati go onoa sto ti go velam jas, bidejki drugoto ne e nishto osven pravenje dupka vo voda - ako ne go prifatish toa sto ti go velam jas, imam potpolno pravo da prevzemam se sto e vo moi race da go zashtitam svetot od Satanizmot sto proizlaga od tebe. Tokmu ova e razbiranjeto na lugjeto niz svetov koi odbrale da veruvaat vo neshto drugo ili rezignirani od vakviot odnos na organiziranite religii reshile da se opredelat kako ateisti. Ve molam prodolzhete so vash*te mislenja. Изменето од Messenger - 18.Јануари.2008 во 19:49 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neznam kolku ti e poznato od Istorija no ako ja poznavas dobro
Evropskata togas sigurno znaes deka evropjanite begale vo Osmanskata
drzava zatoa sto bila mesto kade mozele da napreduvaat
ekonomski i intelektualno,i kade dobivale pravda i bile resavani sudski procesi vo nivna korist duri protiv poznati muslimanski golemci. Ova nitu eden evropski istoricar ne go pobiva.(kaleefah) Se utepaa od baranje azil za da odat vo carigrad i od togash nie imame eden kup italijani , skandinavci, pa i englezi, spanci, shvabi se prenatrupa balkanot od Evropejci. Vi se molam od kade vi se ovie podatoci. Ke recam edno goooolemo NE tuku bilo obratno i mladoturskata revolucija se dolzi na toa sto nekoi od vidnite semejstva gi pustile svoite deca na skoluvanje vo Evropa. |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sega za nesto drugo site Muslimani se zalagaat za Sherijatska
drzava kade i da se. Smeshno e samo sto prvo go kritikuvaat vladeenjeto vo Muslimanskite
drzavi za da se zdobijat so azil i koga ke dojdat vo zemja kade se malcinstvo
odma pochnuvaat da baraat ednakvost pred zakonot so mnozinstvoto i
obezbeduvanje na site prava. Koga ke im se dozvoli se (shto e vo red). Se
dodeka se malcinstvo se borat za pravata na malcinstvata. A koga ke stanat
mnozinstvo togas pravata na dovcerashnoto mnozinstvo ve bodat vo oci, i sega
obratno pocnuva da vi smeta sekoja sloboda na bilo kakvo malcinstvo koja se
kosi so k*ranskite dogmi. Neli e ova najocigledniot dvoen arshin, i povtorno ke
recam deka i toa e vo red zosto Bog e semokjen i gleda pa Изменето од postariot brat - 18.Јануари.2008 во 19:50 |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zarem vie mislite deka ima Hristijanin koj ne bi sakal negovata zena koga ke izleze nadvor da taa bide najpristojno oblecena, i da go pocituva sekoj negov zbor i da ne mu prerekuva vo nisto. samo sto za toa nie ne barame drzavata da se grizi toa si e rabota megju mazot i zenata.
|
|
|
|
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
postariot brat, па и другите, од едноставно прашање за Шеријатот и неговото споменување, произлегоа дискусии за Турција, и, среди го текстот кој го напиша, вакви текстови не би требало да се дозволат, на што личи ова?
Научете еднаш да употребувате ЦИТАТИ и да пишувате коментари кои ќе може да се читаат. Вака незнам како читате вие самите, а верувајте другите вакви коментари не читаат, измешани, не се знае кој што напишал, секакви TAG-ови од HTML . Изменето од vd - 18.Јануари.2008 во 19:47 |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vd, muabetot ne e tolku nadvor od temata, a se rashiri zatoa sto sherijatot ne e mrtvo slovo na hartija, tuku aktivno se implementira i ima svoi sekojdnevni konsekvenci.
Normalno e deka, od pochetnoto prashanje vo koi delovi konkretno se spomnuva sherijatot vo koranot, se mina na faktot deka proizleguva i od interpretaciite na Knigata i deka se modelira, spored potrebite na novoto vreme i den denes. Stom e taka, ne e daleku od umot i od intertesot na chlenovite da razmenat mislenja i okolu toa, ushte poveke sto chlenovite muslimani samite iniciraat takvi diskusii so svoite komentari. Temava ostanuva otvorena i ochekuvam konstruktivna diskusija koja slobodno mozhe da bide iznesena od svoi sopstveni iskustva i razmisluvanja bidejki zhivotot e tokmu toa - zhivost vo postojano dvizhenje, a ne slovo zapechateno od minatoto. Изменето од Messenger - 18.Јануари.2008 во 20:00 |
|
|
|
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Alah ne vi zabranuva da im pravite dobro i da bidete pravedni, kon onie koi ne se borat protiv vas i verata va{a, i koi ne ve proteruvaat od domovite va{i. Alah navistina gi saka onie koi se pravedni!"(Daija go citirase k*ranot vaka) So shto zasluzuva da Bide kaznet bilo koj shto ete vo muslimanska drzava ne zivee spored muslimanskite pravila, naprotiv allah ne vi zabranuva da im pravite dobro se dodeka ne se borat protiv vas i vashata vera i koi ne ve proteruvaat od domovite vashi i kade sega vie naogjate prichina za kazni na lugje koi si zhiveat po svoi pravila i so nishto ne ve napagjaat. ili mozebi ubava zena so svojot izgled vas bukvalno vi izgleda napadno. Изменето од postariot brat - 18.Јануари.2008 во 20:04 |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |