IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 98>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2006 во 11:34
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Jas veke objasniv nekolku pati sto me pravi ateist, no ajde pak, ne veruvam vo nesto sto dosega nikoj ne go videl i opipal, nitu vo prikazni za zadgroben zivot, itn itn...

Посмешен атеистички аргумент од ова, нема. Верувајте, не дека Бог некој го допрел итн., туку самата срж на овој аргумент ја издава самосвеста на личноста која го поставува. Несвесноста дека неверието е ПОДЕДНАКВО чекор на вера, колку и верувањето, е само симбол на човековата гордост. Да не должам многу, кој не го читал Кант, или пак дури и врвниот „атеист“ Ниче, не може да сфати за што зборам. Токму фаличноста на онтолошкото „докажување“ дека нема Бог, е разобличено од овие филозофи, и дури и тогаш кога продолжуваат да бидат атеисти, (во случајот на Ниче), тоа го градат на сосема поинакви основи од ваквите „нојевски“ аргументации.

Цитирај A ti se otkazuvaz od diskusijata so mene bidejki gledas deka ne mozes da gi promenis moite stavovi.

Напротив, се откажувам од дискутисијата со тебе бидејќи ти немаш ставови. Имаш мислење и чувства. Знам дека ќе го сфатиш ова како навреда, (иако не е!), туку моја забелешка на твоите досегашни аргументации. За жал, за чувствата не се дебатира, Бутел.

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2006 во 19:16
Kolku sto tebe ti e smesno deka nekoj ne veruva vo nesto sto nikoj ne go videl i doprel, tolku mene mi e smesno sto nekoj drug veruva vo istoto, odnosno vo iluzija, fantazija, ali kako sto sakas...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2006 во 19:17
Nema zosto da me vregja tvoeto mislenje, jas mnogu podobro znam od tebe dali i kakvi stavovi imam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2006 во 23:02

Kolku sto tebe ti e smesno deka nekoj ne veruva vo nesto sto nikoj ne go videl i doprel, tolku mene mi e smesno sto nekoj drug veruva vo istoto, odnosno vo iluzija, fantazija, ali kako sto sakas...

Јас велам треба да се прочита нешто Бутел... Почни со Кант и Ниче, на пример... Бидејќи ти не си ни свесна, изгледа, дека и ти веруваш во нешта кои не можеш да ги допреш, видиш итн... Дури би се осмелил да кажам дека твојата вера е уште послепа, бидејќи не ни знаеш дека веруваш во такви нешта. Јас барем знам дека верувам во нешто што е недокажливо и опипливо. Барем ја имам таа свест, ако ништо друго.
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2006 во 20:38

Изменето од oblachinja - 29.Ноември.2007 во 21:00
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2006 во 10:46

.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2006 во 11:08
Originally posted by beleg beleg напиша:

Prashanje:Ke mi objasni li nekoj zosto se tolku raskarani Pravoslavnite i Protestantite?I dali nikoj znae kolku protestantski vernici ima vo MakedonijaSmile

Не знам дали вистинскиот збор е „раскарани“. Всушност, постои непризнавање на протестантите за автентични христијани од страна на официјалната православна црква. Всушност „конфликтот“ е околу тоа „што е вистинска црква?“, прашање околу кое најверојатно не можеме да се согласиме.

Раскарани се надевам не се однесува на војување, бидејќи никогаш ни во минатото не сме дошле до таму да војуваме, се надевам ниту во иднина...

Во Македонија има мал број на протестанти, некаде меѓу 5-10 илјади. Се разбира и тука постои мало недоразбирање, бидејчи МПЦ и протестантските цркви различно бројат кои се нивни верници. За да си член на протестантска црква е потребна редовна активност, и неактивност од повеќе од 6 месеци (неоправдано!), го прекинува членството. МПЦ по автоматизам ги брои сите македонци за свои верници, иако во една просечна Недела луѓето кои посетуваат литургија не е поголем од бројот на луѓето што посетуваат протестантска служба. Не знам како некој кој во животот не стапнал во Црква, може да биде нејзин член, ама тоа е друго прашање...

Да биде иронијата уште поголема, самата МПЦ соработува „радо“ со Протестантските цркви кога од тоа има некаква финансиска корист. Во Австралија и Канада на големо се користат „протестантски“ објекти за литургии, а последниот пример е со новата епархија со седиште во Малме, каде што работата на МПЦ е спонзорирана од религиозниот данок што го собираат шведските протестанти.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2006 во 18:47
Originally posted by аџија аџија напиша:

Јас велам треба да се прочита нешто Бутел... Почни со Кант и Ниче, на пример... Бидејќи ти не си ни свесна, изгледа, дека и ти веруваш во нешта кои не можеш да ги допреш, видиш итн... Дури би се осмелил да кажам дека твојата вера е уште послепа, бидејќи не ни знаеш дека веруваш во такви нешта. Јас барем знам дека верувам во нешто што е недокажливо и опипливо. Барем ја имам таа свест, ако ништо друго.

Svesna sum i znam i veruvam vo nesta koi ne mozes da gi vidis i dopres, no mozes da gi dozivees i pocuvstvuvas, nesta kako sto se ljubovta, gnevot, besot, radosta, srekata...razlikata e sepak ogromna od ona vo koe ti veruvas. Okolu citanjeto, ne si ti toj koj moze da ceni kolku i dali nekoj ovde nesto cital, najnakraj ovde sme da diskutirame za odredeni temi, a ne za onie koi doagjaat na forumot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2006 во 18:51
Originally posted by beleg beleg напиша:

Prashanje:Ke mi objasni li nekoj zosto se tolku raskarani Pravoslavnite i Protestantite?I dali nikoj znae kolku protestantski vernici ima vo Makedonija[IMG]smileys/smiley1.gif" align="absmiddle" alt="Smile" />

Prosto i ednostavno, koga od grupata ke se odvoi edna pomala grupa koja ne se slozuva so maticnata i sebesi se smeta za napredna, a od strana na maticnata e smetana za raskolnicka, kako tie mozat da bidat vo dobri odnosi?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2006 во 20:02
Веруваш во голема празнина во универзумот, во постанок без причина, творец и логика, веруваш во непостоење на бог, во непостоење на смисол, морал и цел на животот итн, работи што не можеш ни да ги допреш, ни видиш, ни докажеш...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2006 во 22:21

Веруваш во голема празнина во универзумот, во постанок без причина, творец и логика, веруваш во непостоење на бог, во непостоење на смисол, морал и цел на животот итн, работи што не можеш ни да ги допреш, ни видиш, ни докажеш...

Tvojot komentar preogja vo navreda, poradi toa od sega natamu voopsto nema ni da gi citam ni komentiram tvoite postovi.Sekoe dobro.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2006 во 23:11

Tvojot komentar preogja vo navreda, poradi toa od sega natamu voopsto nema ni da gi citam ni komentiram tvoite postovi.Sekoe dobro.

Што кажав погрешно? Се обидов само да го срочам твоето верување, ништо повеќе. Ако е навредливо тоа да се направи, се извинувам...
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2006 во 08:32

Всушност, постои непризнавање на протестантите за автентични христијани од страна на официјалната православна црква.
Во Македонија има мал број на протестанти, некаде меѓу 5-10 илјади. Се разбира и тука постои мало недоразбирање, бидејчи МПЦ и протестантските цркви различно бројат кои се нивни верници.

I tie 5 do 10 iljadi protestanti vo Makedonija se podeleni na 5 do 10 razlicni protestantski konfesii, koi megu sebe ne se priznavaat, pa ne znam zosto da se bara od MPC samata da gi priznae?! Crkvata moze da bide samo edna, kako sto e eden i Samiot Hristos.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2006 во 08:50

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,594 секунди.