IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 29>
Автор
Порака
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 01:39
Месинџер интересно размислуваш. Мислам дека можам да дадам задоволителен одговор на прашањето: зошто Бог не ги исполнува сите наши молитви?
Најпрвин мора да сфатиме дека Бог секогаш ни го посакува најдоброто за нас. Кога бевме мали нашите родители не ги исполнуваа сите наши желби. На пример, ако мало детенце сака да вози автомобил татко му сигурно не ќе му го дозволи тоа- но тоа не значи дека никогаш нема да му купи кола или дека не го сака! Баш затоа што го сака не му дозволува да вози автомобил но кога ќе ја дорасне потребната возраст ќе добие автомобил. Така е и со Бог. Она што ние го сакаме можеби не е најдоброто за нас. Ние гледаме краткорочно, Бог гледа и знае се.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 06:42
A toa AlDra de fakto go negira ponudenoto teoloshko interpretiranje deka dokolku nekoj se moli vo imeto na Isus togash Bog SE KE MU DADE.

Tokmu toa go velam i jas. Ako se sledat Isusovite zborovi (parafrazirano):

"Preku mene e spasuvanjeto. koj ke poveruva vo moite zborovi ke pravi isto sto pravam i jas i koj ke bara vo moe ime ke dobie se...megju vas i Boga da nema posrednici" vsushnost mnogu koherentno, ednoznachno i dosledno govori za negovoto propovedanje i znaenje, neshto sto toj tolku nesebichno ni go prenel. Primanjeto na negovoto uchenje, negovoto osoznavanje i dobivanjeto na Hristovata svest vsushnost e kluchot za onoj premin od histerijata na ovaa materijalna egzistencija vo sferata na bozhenstvenata sovrshenost. I koga ke se mine vo taa sfera, togash sekoj ke mozhe da pravi sto pravel i Isus i togash so baranjeto vo imeto na Hristovata (negovata) svest Bog ke dade onoa sto ke se pobara od Nego.

Jasno e deka nemozhe sekoj da dobie se od Boga samo zatoa sto ke bara bukvalno vo Isusovo ime ili ke go koristi Isus kako posrednik. Toa nikogash ne go imalo i nikogash nema da go ima. Duri nitu apostolite ne dobile se od Boga zatoa sto barale vo Isusovo ime.

Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost.

Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto.

A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija...

Изменето од Messenger - 26.Декември.2008 во 08:22
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 11:51
... svest..teologija svesta..teoloshko..svest.. teoloshkoto...svesta.. teolozite.. svest.. svesta.. teologijata.. svest.. teolozite..
mesenger, oslobodi se za momnet od istocnite religiski dogmi i praznata teologija i misticnata interpretacija na Isusovite zborovi. Oslobodi se od predrasudite, procitaj gi uste ednas prostite evangelija, od pocetok do kraj, doznaj koj e navistina Isus i potoa ke doznaes sto znaci da se moli ili da se bara nesto "vo Isusovoto Ime". Toa ne e "magicna recepta", toa ne znaci "hokus pokus", za toa e potrebno vera i doverba vo Isus, vistinsko poznavanje na Isus.
Isus na edno mesto veli "Ako Moite zborovi ostanat vo vas, togas sto i da pobarate vo moe ime, ke bi bide". Znaci ova vetuvanje ne e za site, tuku samo za onie vo koi i vkoreneto Isusovoto ucenje, a takviot ili takvata, koj ima Hristov um, ne bara od Bog da pobedi vo boks, ili vo fudbal, ne bara sedmica na loto, ne bara da dobie vo kazino ili sportska kladilnica, tuku bara molitvi koi sto mu se ugodni na Bog, koi se po Bozjata volja, pa makar toa znacelo i ziveenje so nekoja bolest ili hendikep kako sto toa bese slucajot so bolesta (satanskiot trn) na apostolot Pavle.
Vistinskiot nanovoroden vernik ne zivee za svoja slava i ne ja bara svojata ugodnost, tuku dozvoluva Hristos da zivee preku nego, ja bara Bozhjata slava, zivee za Bozjata sluzhba, zivee zivot so vera, a negovite molitvi, pobarani vo Hristovoto Ime, veruval ti ili ne, Bog gi uslishuva.
Procitaj gi ushte ednas evangelijata.
Pozdrav големо%20гушкање
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 11:52
Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost.

Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto.

A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija... [/QUOTE]

А ова мошне добро го знаеле и "слободните стрелци" од апостолско време и нивните денешни пандани, па затоа даваат ваква интерпретација на верата.(Бог да чува ако верата е таква како што мислиш!!)
п.с
има луѓе што знаат дека не знаат-тие ќе научат од тие што знаат, и има луѓе што незнаат а мислат дека знаат,бегај од таквите!
(Арапска поговорка)
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 11:58
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување... Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега сè што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде.

Pa ne bi rekol deka Isus koga im rekol na ucenicite da baraat se vo Negovo Ime mislel bas konkretno na molitvata "pomiluj me".

Samiot gore si napisa: "сè што ќе побарат во Негово име", a pod сè se podrazbira ne samo milost (pomiluj me), tuku i svetost na Bozjoto Ime (да се свети името Твое), i doagjanje na Carstvoto Bozjo (да дојде Царствтото Твое), baranje na Bozjata volja (да биде вољата Твоја), baranje na "лебот наш насушен", isto taka baranje na milost i proska za grevovite (прости ни ги долговите наши), izbavuvanje od iskushenijata i zashtita od lukaviot (не воведувај нè во искушение, но избави нè од лукавиот).

Imajkji go ova predvid, smeshno e da se tvrdi deka koga Isus rekol "сè што ќе побарат во Негово име", mislel na molitvata "pomiluj me". Vprocem tamu Isus ne mislel na nikoja konkretna molitva napisana za PAPAGALSKO POVTORUVANJE, tuku mislel na nasite iskreni molitvi kon Bog, kazani od se srce, so nashi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl.

Далеку е ова од тебе брате.

Нели е човек малку да се запраша: Кој повеке знае за молитвата, јас или свети Григориј Палама?

Искрено се надевам дека еден ден ке научиш.      

Najdobro znae sveti Gospod Isus Hristos, a koga go prasale uchenicite negovi kako da se molat, toj jasno im kazal: Molete se vaka:
Tatko nas Nebesen
da se sveti Imeto Tvoe
da dojde carstvoto Tvoe
da bide voljata Tvoja
kako na neboto, taka i na zemjata
lebot nas nasushen daj ni go denes
i prosti ni gi dolgovite nasi
kako sto i nie im gi prostevame na dolznicite nasi
i ne voveduvaj ne vo iskushenie
no izbavine od lukaviot
zasto e Tvoe carstvoto i silata i slavata
vo site vekovi. AMIN!
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 13:51
Незнам зашто толку галама и прашина дигнавте околу една обична работа. Кој како да се моли? За добродеттелта која треба да не соединува, таа не разделува?

Ако ти Православен велиш дека:

Vistinskiot nanovoroden vernik ne zivee za svoja slava i ne ja bara svojata ugodnost, tuku dozvoluva Hristos da zivee preku nego, ja bara Bozhjata slava, zivee za Bozjata sluzhba, zivee zivot so vera, a negovite molitvi, pobarani vo Hristovoto Ime, veruval ti ili ne, Bog gi uslishuva.

Тогаш најголемиот дар што треба да го бараме од Христа треба да е љубовта, а љубовта е кога не живееме за себе туку кога живееме за другиот,како Христос. Па тогаш зашто на оние кои сакаат да се молат со имато Исусово им забрануваш да се молат така?

Што има погрешно во тоа?

Каде е нашиот грев овде?

Што значат зборовите Павлови да се молиме непрестајно? и

зар ти се молиш само со Господовата молитва и тоа непрестајно?

И уште, зашто сега кога темата е молитвата да ги земаме лошите примери, а не се угледаме на безбројното мноштво на добри. Ако темата е за молитвата тогаш за пример да го земам молитвеникот, оној кој се моли, а не некој си боксер или кој да е друг, макар да и тој е човек и тој е Боголика душа и тој знае на свој начин да се да му се моли на Бога или мислиме дека само ние сме добите и само ние знеме се и најправилно се молиме?

Ај, ве молам. Оставете ги барем еднаш сите своли лични предрасуди и дај барем еднаш да се согласиме во едно.

Темата која Дејан ја отвори е за Исусовата молитва. Кој знае нешто за неа, нека пишува. Кој незнае нека праша. а не вака сега, секогаш и за се само да се распораваме и караме, па и со која и молитва да се молиме не ни вреди, затоа што на дело покажуваме дека љубов помегу нас немаме, а ако љубов немаме ништо не сме и ништо не ни вреди.

и на крајот на краевите што е важно кој како се моли? Важно е само да се миоли со чисто срце.

Хрисотс да е помеѓу нас

Изменето од Опитен - 26.Декември.2008 во 14:00
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 13:54
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Eden moj prijatel monah mi dade edno kamence na koe prekrasno nacrta grancinja , izboeno e vo zelena boja i na nego se napisani zborovite ` Gospodi Isuse Hriste pomiluj me mene gresniot.

Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi.   

Мислам дека го знам тој твој пријател, монах(ако е тој на кого мислам). Многу е радосен заради тоа и ти е премногу благодарен за твоите молитви.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 15:24

Opiten, ne velam jas da ne se molis so molitvata "pomiluj me". Taa e ubava i bibliska molitva. Jas samo potencirav deka dokolku mora nekoja molitva da se izdvoi kako "Isusova" deka najsoodvetno e toa da bide onaa koja Isus im ja dade na ucenicite na nivnoto baranje da gi nauci kako da se molat. Taa molitva e "Isusova" zatoa sto taa molitva Isus nija dade kako urnek, kako primer, kako pouka kako treba da se molime i sto se treba da opfatat nasite molitvi.

I drugo, smetam deka PAPAGALSKOTO povtoruvanje na odredena molitva nema nikakov efekt kaj Bog. Bog ne saka mehanicko i nesvesno recitiranje na odredeni "hokus pokus" zborovi, tuku Bog saka iskreno da mu se obrakjame, so nasi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. Bog saka da ne cue nie sto sakame da mu kazeme, a ne da mu citame od razni molitvenici sto nekoj drug sakal da mu kaze.
Tie mozat da ni sluzat za nasa inspiracija i ponekgoas i ke se pronajdeme vo nekoja od molitvite, no ne i kako nas neophoden priracnik za molitva bez koj nema da mozeme da zucneme pred Bog!
Toa e eres. Toa e gjavolot koj saka da ne ubedi deka bez molitvenik ne mozeme da mu se obratime na Bog, deka ne sme dostojni so nasite obicni greshni usti da mu se obrakame na Bog, pa ni trebaat gotovi molitvi za recitiranje. Na toj nacin gjavolot ne sprecuva iskreno da mu se orbatime na Bog za pomos, i ne prenasocuva na recitiranje tugji molitvi.

A najdobriot uspeh go postignal gjavolot so PAPAGALSKOTO povtoruvanje molivi kaj nekoi vernici. Tuka mislam na molitvite "ave Marija" i "pomiluj me". Koga covek povtoruva odredena rabota, mozokot ja prefrla od centralniot nerven sistem vo rbetniot mozkot kade sto se izvrsuvaat refleksnite besvesni funkcii vo nasiot organizam. Na toj nacin, recitiranata recenica se izvrshuva cisto mehanicki, dodeka nasiot mozok moze da si pase ovci, da spie, da si gleda nekoj film, da si misli, fantazira i sl. Na toj nacin gjavolot ne ubeduva deka nie "se molime" i togas koga nie voopsto ne ni mislime na molitva, si spieme, si jadme, gledame film i sl.
Pazate se od vakvite "molitvi"!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 15:39
Pravoslaven, ти си пробал ли да ја кажуваш Исусовата молитва?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 16:06

Opiten, ne velam jas da ne se molis so molitvata "pomiluj me". Taa e ubava i bibliska molitva. Jas samo potencirav deka dokolku mora nekoja molitva da se izdvoi kako "Isusova" deka najsoodvetno e toa da bide onaa koja Isus im ja dade na ucenicite na nivnoto baranje da gi nauci kako da se molat. Taa molitva e "Isusova" zatoa sto taa molitva Isus nija dade kako urnek, kako primer, kako pouka kako treba da se molime i sto se treba da opfatat nasite molitvi.

I drugo, smetam deka PAPAGALSKOTO povtoruvanje na odredena molitva nema nikakov efekt kaj Bog. Bog ne saka mehanicko i nesvesno recitiranje na odredeni "hokus pokus" zborovi, tuku Bog saka iskreno da mu se obrakjame, so nasi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. Bog saka da ne cue nie sto sakame da mu kazeme, a ne da mu citame od razni molitvenici sto nekoj drug sakal da mu kaze.

Tie mozat da ni sluzat za nasa inspiracija i ponekgoas i ke se pronajdeme vo nekoja od molitvite, no ne i kako nas neophoden priracnik za molitva bez koj nema da mozeme da zucneme pred Bog!

Toa e eres. Toa e gjavolot koj saka da ne ubedi deka bez molitvenik ne mozeme da mu se obratime na Bog, deka ne sme dostojni so nasite obicni greshni usti da mu se obrakame na Bog, pa ni trebaat gotovi molitvi za recitiranje. Na toj nacin gjavolot ne sprecuva iskreno da mu se orbatime na Bog za pomos, i ne prenasocuva na recitiranje tugji molitvi.

A najdobriot uspeh go postignal gjavolot so PAPAGALSKOTO povtoruvanje molivi kaj nekoi vernici. Tuka mislam na molitvite "ave Marija" i "pomiluj me". Koga covek povtoruva odredena rabota, mozokot ja prefrla od centralniot nerven sistem vo rbetniot mozkot kade sto se izvrsuvaat refleksnite besvesni funkcii vo nasiot organizam. Na toj nacin, recitiranata recenica se izvrshuva cisto mehanicki, dodeka nasiot mozok moze da si pase ovci, da spie, da si gleda nekoj film, da si misli, fantazira i sl. Na toj nacin gjavolot ne ubeduva deka nie "se molime" i togas koga nie voopsto ne ni mislime na molitva, si spieme, si jadme, gledame film i sl.

Pazate se od vakvite "molitvi"!

Е брате мој.

Во твојот пост се забележува една двојност.

најпрво велиш дека молитвата Исусова,или како што ти велиш „помилуј ме„, е добра и библиска, да понатаму твдиш дека повкекратното повторување на една молитва е папагалско и е ерес.

Слободно можам да кажам дека за она што не го познаваме и не треба да зборувама, а уште помалку да го тврдиме спротивното.

Дали ти брате си, пробал да ја „пофторуваш“ Исусовата молитва и да ги почуствуваш нејзините ефекти па да тврдиш и научно докажуваш дека тоа е само „папагалско повторување“ и некојси парапсихолошки автоматизам и филм? Та и затоа ти го посочив свети Григориј Палама, кој сиот свој живот го посветил во повторување на таа кратка молитва.

Свети Григориј Палама е светител од 14 век и кој застанал во одбрана на исихастите, (оние кои се посветувале во практикување на Исусовата молитва) и против погречното учење за несоздадената благодат Божја, предводена од западниот монах Варлаам.

Против монасите Исихасти тој напишал цела низа полемички списи против аскетизмот, исихастичката практика и психовизичките методи кои тие ги применувале.

Свети Григориј ПаламА , кој бил Светогорски монах а подоцна и Архиепископ Солунски, застанал во одбрана на Православната теолочка мистична и вековна пракса. Тој ги напишал познатите “Тријади - во одбрана на исихазмот“, кои и преаставуваат вистински енцклпоедии на Правосланата духовност и прва теолошка синтеза на монашката духовност. Се нарекува и татко на исихазмот.

Го носиш никот Православен, па претпоставувам дека си и Православен. Ако си Православен треба да занеш и што е Православие и како се почитува.

Исусовата молитва си има и своја суштина и свои ефекти, за што ќе се обидам, според своите можности, да ви ги постирам.

Изменето од Опитен - 26.Декември.2008 во 16:10
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 17:44
  ponekogas   mislam  deka  verata  pokraj  drugite  mojci  e  i  jaka  psihologija  koja  ja  upravuva  svesta  da  raboti  najsovrseno  
   pa  eve  sto  veli  toa  naucno  govorejne  na  religijata.
  za  polesno  da  objasnam  ke  ja  opisam  svesta  na  tri  licnosti  vo  eden  moment  za  edna  ista  slika.
  na  slikata  ima  edna  planina
  prviot  ja  gleda  kako  da  e  polna  so  strasni  raboti 
  vtoriot  ja  gleda  kako  samo  povremeno  niz  nea  da  prosetuvaat  apasnosti
  a  tretiot    ja  gleda  kako  priroda  so  mnogu  svetlina  i  mirni  zivotincina
      prviot  e  vernik  vo  lucifer
       vtoriot  e  neopredelen
      a  tretiot  e  vernik  vo  isus

ISUSOVATA  MOLITVA  OZNACUVA  KONEKCIJA  POMEJDU  SVETLINATA  OD  CELATA  MATERIJA  OKOLU  TEBE  I  SVETLINATA  VO  TEBE  PA  TAKA  TI  SO  ISUSOVATA  MOLITVA   POCNUVAS  DA  ZIVEES  VO  HARMONIJA  SO  SE  OKOLU  TEBE 
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 18:24

Isus na edno mesto veli "Ako Moite zborovi ostanat vo vas, togas sto i da pobarate vo moe ime, ke bi bide". Znaci ova vetuvanje ne e za site, tuku samo za onie vo koi i vkoreneto Isusovoto ucenje, a takviot ili takvata, koj ima Hristov um...

Tokmu TOA go zboruvam i potpolno se slozhuvam so seto ostanato. Znachi razmisluvame potpolno isto. Koga Isus veli deka koj kje se moli vo negovovo ime se kje dobie od Boga, podrazbira deka toa ke bide za onie koi ke gi primat, doznaat i osoznaat negovite zborovi, za onie koi ke dobijat Hristova svest (Hristov um - tvoja definicija), a ne za SEKOJ koj ke se moli vo negovo ime, kako sto im se objasnuva na sekojdnevnite lugje.

Zatoa takvoto molenje ne raboti za navedenite bokseri, kockari, bolni, sakati, alchni, prosti, inteligentni, bogati, siromashni i bilo kakvi drugi lugje od bilo kakov kov i status... bidejki seto toa nema nikakva vrska so poseduvanje na Hristova svest (um - kako sto podrazbirash ti).

Milo mi e sto dojdovme do identichno mnenie vo ovaa konverzacija.

Изменето од Messenger - 26.Декември.2008 во 22:27
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 02:01
    За молитвата   

Да се зборува за молитвата треба не само да знаеме што е молитвата, туку пред се треба и да се молиме.

Молитвата е разговор и заедница на човекот со Бога. Тоа е насушна потреба на душата, исто како што храната е потребна на телото, така и молитвата е храна и дишење на душата.

Во тоа се состојат и зборовите на св.ап.Павле да се молиме непрестајно. Тоа не е само поетска фраза туку зборови искажани од искуство и познание.

Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 03:35

А како да се моли без престан оној кој работи умствена работа по осум или повеќе часа дневно?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.