|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Автор | ||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со тунаСостојки
Инструкции за приготвување
|
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со шпарглиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Меките врвони на шпарглите, искомбинирани со шунка, јајца и пармезан во ова вкусно јадење. ПОДГОТОВКА:Излупете го стеблото на шпарглите, и исфрлете ги сите дрвенести делови.Исецкајте ги на мали парченца, па ставете ги во поголем сад со малку посолена вода во која сте додале сосема малку шеќер. Варете ги 10 до 15 минути, или додека шпарглите не омекнат, потоа исцедете ги, па оставете ги на топло. Варете ги шпагетите во посолена вода, околу 10 минути, или додека не омекнат, па исцедете ги и оставете ги на топло. Излупете го лукот и кромидот, па тенко исецкајте ги. Шунката исецкајте ја на коцкички и оставете ја на страна. Растопете го путерот во тава, па додадете ги лукот и кромидот и пржете додека не омекнат, повремено мешајќи ги. Измешајте ги јајцата со пармезанот, па измешајте ја шунката. Мешавината од јајца ставете ја во тава со лук. Со лажица мешајте ги јајцата додека не се испечат, за да не се залепат на тавата. Смесата од јајца и шунка помешајте ја со шпарглите, па се заедно измешајте со шпагетите. Веднаш послужете. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со јајца и нанеПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со јајца и нане ПОДГОТОВКА:
Макароните сварете ги во насолена вода во која сте додале 1 - 2 лажици масло.
Исцедете ја. На масло пропржете го сечканиот кромид, додајте ги изматените јајца, измешајте па вмешајте ги макароните. Потоа убаво измешајте и на крај додајте ливчиња нане. Малку измешајте и послужите. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со лешнициПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Шпагети со лешници. ПОДГОТОВКА:
Излупете го лукот, ставете го во сад и варете го на пареа 7-8 минути. Изронете го лебот и потопоте го со млеко.
Неколку лешници исечете ги на парченца, а останатите сомелете ги. Додајте ги на лебот, додајте го и лукот, па матете ги сè додека не добиете хомогена смеса. Потоа посолете ја смесата и оставете ја да отстои. Во меѓувреме сварете ги шпагети, исцедете ги и зачинете ги со путерот, сосот од лешници и црниот пипер. Добро измешајте ги, додајте ги на површинат лешниците што ги оставивте настрана и испржените парчиња тивички, потоа сервирајте. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Лазањи со шампињони
Состојки: 1 главичка кромид 2 чешниња лук 500гр. лазањи (неварени) 500гр. свежи шампињони 250гр. мелено месо 100гр. кашкавал 30мл. масло 1л. сос од домати 1 лажичка сол за бешамел сос 50гр. путер 60гр. брашно 500мл. млеко половина лажичка сол Ситно исечканиот кромид се пржи во масло. Во тавата со кромид се додаваат исечканите шампињони и лукот, па се пржат заедно околу 10 мин. Потоа се додава меленото месо и се пржи уште 10 мин. Во испржената смеса се додаваат сол и зачини, а се додава и сосот од домати и филот се остава да врие уште 5 мин. Бешамел сосот се приготвува на следниов начин:на тивко се растопува путерот и се додава брашното, потоа постепено млекото, се додека не се згусне смесата и се додава вегета и сол.Потоа бешамел сосот се додава во филот. Лазањите се варат,3-4 минути само колку да омекнат. Во тава подмачкана предходно со маргарин се редат прво лазањинте,па филот. Постапката се повторува се додека има кори. На крај се ренда кашкавал и се пече на 200°С 20-30 мин. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Канелони со пилешкоСостојки
ПодготовкаПилето се вари потоа се чисти од коските и месото се сецка. Настрана се прави бешамел сосот. Бешамел сос |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Канелони со мелено месоСостојки
ПодготовкаВо тава најпрво се пржи меленото месо. Кога месото ќе обели се додава исечканиот кромид. Во друга тава се става доматното пире, водата, чилито и ориганото. Сето тоа се става на оган и се меша со жица. Кога кромидот и месото ќе се испржи, во тавата се додава неутралната павлака. Потоа канелоните ги полниме со филот со меленото месо и се редат во намрсена тава за печење. Се преливаат со доматниот сос и тавата се затвора со фолија. Тавата се става во рерна и канелоните се печат околу 20 мин. Потоа ја вадиме фолијата и одозгора рендаме кашкавал. Тавата пак ја враќаме во рерна (без фолија) и печеме уште 10 мин. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Канелони со спанаќ и урдаОвој рецепт е добитна комбинација – цевчиња канелони полнети со спанаќ и рикота, печени во богат сос од крем сирење и доматна пасата. Ајде да го направиме заедно! Состојки
ПодготовкаЧекор 1: Земете 200 грама миен спанаќ и ситно исечкајте го. Потоа измешајте го во длабок сад со 600 грама рикота сирење. Зачинете со сол и бибер. Чекор 2: Сега е на ред забавниот дел. Можеби ќе треба да повикате некого напомош. Земете 22 цевчиња канелони и наполнете ги со филот од спанаќ и рикота. Изгледаат толку убаво кога зелено-белиот фил се надзира низ пастата. Чекор 3: Стопете малку крем сирење во тава на среден оган и во тавата ставете ја и доматната пасата – измешајте за состојките да се спојат и рамномерно да се загреат, и спремни сме да го направиме јадењето. Чекор 4: Ставете ги полнетите цевчиња во тавата – 11 цевчиња во два реда, вкупно 22. Прелијте ги со богатиот кремест сос и одозгора нафрлете парченца спанаќ и рикота кои сигурно Ви останале на работната површина. Чекор 5: Ставете ја тавата во рерна загреана на температура од 180 степени 30 минути. Чекор 6: Извадете ја тавата и спремни сме за сервирање – 4 до 5 цевчиња по човек би требало да е доволно. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со месо во таваПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со месо во тава ПОДГОТОВКА:Во насолена вода со 1 лажица масло варете ги макароните. Исцедете ги, измијте со ладна вода и оставете ги да се исцедат.На масло пржете ги сечканиот кромид и лук, да добијат црвена боја па додајте го меленото месо. Продолжете го пржењето со постојано мешење додека месото не добие црвена боја. Зачинете со црвен пипер, оригано и сол. Измешајте и оставете на страна да се излади. Потоа додајте ги исцедените макарони и ибаво измешајте. Во правоаголна тава намачкана со масло распоредете ги макароните и месото. Во соодветен сад изматете ги јајцата со млекото, додајте сол, сечкан магдонос и 150 г. рендано сирење. Полијте ги макароните и месото, малку протресете ја тавата и по површината нафрлете го преостанатото сирење. Рерната загрејте ја на 200 степени и печете додека јадењето не добие убава златна коричка. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со вегетаријански сосПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со вегетаријански сос ПОДГОТОВКА:
Исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчења. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го.
Загрејте го маслото во една тава, додајте го кромидот и пропржете го. Додајте ги тиквичките и морковите и со често мешање пржете ги на силен оган 5-6 минути. Доколку е потребно, додајте неколку лажици вода. Сварете ги тестенините во поголемо количество посолено со вода. Посолете го и попиперете го зеленчукот. Исцедете ги тестенините и префрлете ги во тавата со зеленчукот. Пржете ги кратко време на силен оган и сервирајте ги. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Вегетаријански лазањи (за 6 лица)
|
||||||||||||||||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||||||||||||||||
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Lazanji kako sto gi pravam jas Sostojki :
Lazanji
Sunka
Kaskaval
brasno
mleko kecap
sol biber
meleno orevce
Beshamel sos
2-3 supeni lazici brasno, se przi na malku zejtince vo tendzere
odkako ke smeni boja brasnoto (kako karamela) se dodava 1/2l mleko (jas stavam i poveke) .....sol ,biberce i morsko orevce rendano i 2 supeni lazici kechap...seto ova se vari se dodeka ne zgusne ..
Lazanjite se stavaat vo vrela voda najmnogu 5 min, samo kolku da ja smenat bojata
Vo tavce se redat lazanji ,pa beshamel sos ,kaskaval pa sunka potoa pak lazanji ,beshamel ,kaskaval ,sunka ...i najgore lazanji ,beshamel sos i samo kaskavalce
Tavceto se stava vo rerna na 200 stepeni se pecat lazanjite ,nekade odprilika okolu 20 min do polovina chas
Obavezno koga ke gi sluzite da gi posipete so parmezance
Dobar apetit
|
||||||||||||||||||||||||||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
||||||||||||||||||||||||||
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Testenini so preliv
Testeninite po vas izbor
Preliv
Beshamel sos kupen od prodavnica
Svinski vrat ili bilo kakvo delikatesno mevce 300gr
Kaskavalce 200 gr
Kecap 1 lazica,morsko orevce ,sol i biberce
Przite vratceto odkako ke se zaprzi malkucka gi dodavate sosot ,kecapot i zacinite ,seto toa dobro go zamesuvate i potoa so toa gi prelivate testeninite, na kraj go dodavate rendanoto kaskavalce
Koga ke bidat gotovi gi servirate i gi posipuvate so parmezan Изменето од Kastro - 29.Октомври.2013 во 21:16 |
||||||||||||||||||||||||||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
||||||||||||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |