|
БИБЛИЈАТА И НАУКАТА |
Внеси реплика | страница <1 4344454647 63> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова не е библија ПРОТИВ наука, туку баш убаво си има наслов темата...
|
||
ПРОСВЕТИТЕЛОТ
Група Регистриран: 09.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Продолжуваме со студијата. Се надевам дека податоците што ќе ги дознаеме ќе послужат во подобрувањето на конструктивноста во дебатирањето околу темата Библијата и науката.
Потсеќавање на историјата на јудео-христијанството и Свети Павле
Поголемиот дел од христијаните веруваат дека евангелијата ги пишувале директни сведоци на Исусовиот живот и дека поради тоа тие претставуваат верни сведоштва за настаните кои го украсувале неговиот живот и неговото проповедање. Како би можело, во присуството на таквите гаранции за автентичност, да се дискутира за поуките кои од нив се извлекуваат, за да може да се доведе во сомнение вредноста на институцијата на Црквата со применувањето на општите директиви кои самиот Исус ги дал? Сегашните изданија на евангелијата, наменети за популаризација, содржат коментари чија цел е таквите сфаќања да ги распространат во јавноста. На верниците како аксиома им се претставуваат својствата на редакторите на евангелијата како сведоци-очевидци. Зар во средината на II век, свети Јустин не ги нарекол евангелијата – Мемоари на Апостолите? А потоа, со толкава прецизност се зборува за авторите што се прашуваме како би можеле да се сомневаме во нивната точност: Матеј бил добро позната личност, „чиновник во царинарницата во Кафернаум“; познато е, дури, дека ги познавал арамејскиот и грчкиот јазик. Марко, исто така, совршено е идентификуван како соработник на Петар; нема никакво сомнение дека тој, исто така, бил очевидец. Лука е „саканиот лекар“ за кој Павле вели: известувањата за него се многу прецизни. Јован е апостол, секогаш близок до Исус, син на Зебед, рибарот во езерото Генезарет. Модерните студии за почетокот на христијанството покажуваат дека овој начин на претставување на работите воопшто не и соодвествува на реалноста. Ќе видиме што се случува со авторите на евангелијата. Што се однесува на децениите кои минале по Исусовата мисија, треба да се знае дека настаните воопшто не се одвивале онака како што е кажано, и дека доаѓањето на Петар во Рим никако не ги удрило темелите на Црквата. Токму спротивното, од мигот кога Исус ја напуштил оваа земја до втората половина на II век, или во текот на повеќе од еден век, евидентна е борбата меѓу две тенденции: меѓу она што може да се нарече павловско христијанство и јудео-христијанството: првото постепено го потиснало второто и павловското христијанство триумфирало над јудео-христијанството. Голем број дела настанати во овие последни децении, базирани на откритијата на нашето време, овозможиле да се дојде до овие модерни сфаќања со кои е поврзано името на кардиналот Данило. Статијата која ја објавил во декември 1967 година во ревијата Студии (Etudes): „Нов аспект на потеклото на христијанството – јудео-христијанството“, преземајќи ги поранешните дела, на христијанството му ја трасира историјата, и ни допушта појавата на евангелијата да ја сместиме во еден контекст многу поинаков од оној кој го истакнуваат извештаите наменети за широките маси. Подолу ќе се најде збир од важните точки на неговата статија со многу цитати: По Исус, „една мала група апостоли“ формира една „еврејска секта, верна на правилата и на култот на храмот“. Сепак, кога на оваа секта ќе и се приклучат преобратените, дојдените од паганството, ним им се предлага, ако може така да се каже, еден посебен режим: Ерусалимскиот концил од 49-та година ги ослободува од обрежувањето и од еврејските правила: „многу јудео-христијани ја одбиваат оваа концесија”. Оваа група сосема е издвоена од Павле. Дури и повеќе, во врска со паганите кои преминале во христијанство, Павле и јудео-христијаните меѓусебно се борат (инцидентот во Антиохија во 49-та година). „За Павле, обрежувањето, сабатот и култот на храмот, од сега престанале да важат, дури и за Евреите. Христијанството требало да се ослободи од еврејската политичко-религиозна припадност за да се отвори кон паганите.“ За јудео-христијаните, кои останувале „лојални израелити“, Павле бил предавник; јудео-христијанските документи го квалификуваат како „непријател“, обвинувајќи го за „тактичка дволичност“, но „јудео-христијанството, сè до 70-та година го претставува мнозинството на Црквата“, а „Павле останува изолиран“. Тогаш шеф на заедницата е Јаков, роднина на Исус. Со него (на почетокот) се Петар и Јован. „Јаков можеме да го сметаме за столб на јудео-христијанството кое решително останува ангажирано во јудаизмот, наспроти павловското христијанство“. Семејството на Исус зазема важно место во оваа јудео-христијанска црква од Ерусалим. „Наследник на Јаков ќе биде Симон, синот на Клеопас, роднината Господов“. Кардиналот Данило овде ги цитира јудео-христијанските списи кои го изразуваат гледањето на Исус на оваа заедница, првобитно формирана околу апостолите: Евангелието на Евреите (според една јудео-христијанска заедница од Египет), Клементовите Хипотипози, Втората Апокалипса на Јаков, Евангелието според Тома. (Забележуваме дека сите овие списи подоцна ќе бидат осудени како апокрифи т.е. скриени од триумфалната Црква, што ќе се роди од успехот на свети Павле. По ова мрачно цензурирање на евангелската литература, таа ќе содржи само четири канонски Евангелија.) „Со јудео-христијанството, без сомнение, треба да се поврзат најдревните споменици на христијанската литература„ која кардиналот Данило детаљно ја спомнува. „Јудео-христијанството не е доминантно во Ерусалим и во Палестина, во текот на првиот век на Црквата. Се чини дека јудео-христијанската мисија, пред павловската мисија, се развила насекаде. Токму ова го објаснува тоа што Павловите посланија постојано алудираат на кавга“. Таа насекаде ќе наидува на истите непријатели, во Галатеја, Коринт, Колосос, Рим, Антиохија. Сириско-палестинскиот брег, од Газа до Антиохија, бил јудео-христијански, „како што тоа го сведочат Делата апостолски и Клементовите списи“. За постоењето на јудео-христијаните во Мала Азија сведочат посланијата на Павле до Галатјаните и Колосјаните. Списите на Папата известуваат за јудео-христијанството во Фригија. Во Грција, Првото послание на Павле до Коринтјаните мисли на јудео-христијаните, особено на оние во Аполос. Според Клементовото послание и Хермасовиот Овчар, Рим е „важен центар“. За Светониј и Тацит христијаните се една еврејска секта. Кардиналот Данило мисли дека првата евангелизација на Африка била јудео-христијанска. Со неа се врзуваат Евангелието на Евреите и списите на Клемент од Александрија. Познавањето на овие факти има капитално значење, за да се разбере во каква атмосфера на борба меѓу заедниците се пишувани евангелијата. Донесувањето во ред на текстовите кои денес ги поседуваме, по толку преработки на изворите, ќе почне во 70-та година, во епохата во која двете ривалски заедници се во полна борба, а јудео-христијанството сè уште доминира. Но, со еврејската војна и со паѓањето на Ерусалим во 70-та година, ситуацијата ќе се смени. Кардиналот Данило вака го објаснува крајот: „Бидејќи Евреите биле дискредитирани во Царството, христијаните сакаат да се издвојат од нив. Хеленистичките христијани тогаш ќе добијат предност: Павле ќе извојува посмртна победа; христијанството политички и социолошки ќе се оддели од јудаизмот; тоа ќе стане трет народ. Сепак, до последниот еврејски револт во 140-та година, јудео-христијанството ќе има културна доминација“. Од 70-та година, во периодот кој се датира пред 110-та година, ќе бидат создадени евангелијата: на Марко, на Матеј, на Лука и на Јован. Тие не се првите пишувани христијански документи. Павловите посланија се многу постари од нив. Според О. Кулман (O. Culmann), Павле во 50-та година го редигирал своето Послание до Солуњаните. Но, без сомнение, тој исчезнал неколку години пред да биде довршено Евангелието според Марко. Најдискутираната фигура во христијанството која Исусовото семејство и апостолите што останале во Ерусалим со Јаков ја сметале за предавник на Исусовите мислења – Павле, го градел христијанството на штета на оние кои Исус ги собрал околу себе за да го шират неговото учење. Бидејќи не го запознал животот на Исус, тој легитимноста на својата мисија ја оправдувал тврдејќи дека Исус му се јавил на патот кон Дамаск. Си дозволуваме да се прашаме што би се случило со христијанството без Павле и врз таа тема би можеле да се градат многубројни хипотези. Но, што се однесува на евангелијата, да не постоеше борбата меѓу заедниците создадени со раздорот на Павле, би можеле да се обложиме дека до денес не би ги имале списите што ги имаме. Јавувајќи се во периодот на интензивната борба меѓу двете заедници, овие „борбени“ списи, како што ги квалификува Р. П. Каненгисер, произлегле од многуте објавени списи за Исус, кога христијанството од павловски стил дефинитивно триумфирало и формирало свој зборник на официјални текстови, „Канонот“ кој ги исклучил и ги осудил како спротивни на вистинското верување сите други документи, ако не и прилегале на линијата што ја одбрала Црквата. Иако јудео-христијаните исчезнале како влијателна заедница, сè уште се слуша и се зборува за нив под општиот израз „удаизираните“. Кардиналот Данило вака го евоцира нивниот крај: „Отсечени од Големата Црква која постепено се ослободувала од еврејските окови, тие на Запад брзо ќе пропаднат, но нивните траги можат да се следат од III до IV век на Исток, особено во Палестина, Арабија, Трансјорданија, Сирија, Месопотамија. Некои ќе бидат апсорбирани од исламот; другите, пак, ќе се врзат за православието, сепак чувајќи ја основата на семитската култура, и нешто од тоа продолжува да трае во Црквите во Етиопија и во Калдеја”. |
||
Не биди како оној кој го собира знаењето на учените и мудроста на мудрите, а кон Вистината се однесува како еден од глупавите.
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
информациите во горниот напис се тенденциозни и неточни. Како прво, ниедно апокрифно евангелие не е уништено, бидејќи нели, да беа уништени, господинот протерувач немаше да знае за нив нели...
|
||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Lele adzo, zarem tolku samo imas da kazes
Eve, znaci, uste edna gledna tocka vrz Pavlovata ereticka enfluenca vrz hristijanstvoto koe vie go sledite!!
Kako li kako Adzija,
ostana bez zborovi?
Zborovi be zaludni,
adzija koga izgubi!
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DAIJA, зарем има што друго да се каже за вицотеките на Студентски Клуб? Не разбирам зошто морате да менувате никови за да си кажете штои имате да си кажете?
Јас ја разлистав книгата на плагијаторите од Студентски Клуб "Да се следи Исус или да се следи Павле" и воопшто не најдов нешто предизвикувачки таму. Напротив, од страна на страна се повеќе си се смеев како муслиманчињава се обидувале да ги толкуваат изјавите на Павле...
Едно нешто што сега ми паѓа на памет (повторно се смеам) е еден стих во Библијата каде Павле го кажува евангелието, а муслиманчето толкува дека Павле го проколнува Исус
И тој муслиман ли ќе ми кажува "историја"?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Anakin,pa zarem uste ne svakjas deka Biblijata i Naukata nisto zaednicko nemaat ? Normalno e macenje i trudenje na izbegnuvanje temi,vrtenje temi,izbegnuvanje prasanja,provociranje.... sto bi kazale inaku na ovaa tema ?
Kutriot evangelos,zalno ni gi kazuva nekoi si naucnici,aj sto polovinata ne se hristijani,ama,i da bile... sto ima vrska so biblijata toa ???? Dali biblijata ima nesto so naukata e prasanjeto ???? NEMA.
Biblijata e PROTIV naukata.
Sea EvAngelos ke ni se pojavi i ke prasa zosto jas ne sum mu odgovoril na nekoe si prasanje na primer zosto spored Qur'anot mravkite ne zboruvaat ??? Toa e odgovor na prasanjevo ! I veli koga jas ke mu odgovoram togas i toj mene... jas neznam zosto ako ima odgovor treba da me ceka mene (?).
Bibliskite pisateli,ne znaele ni da sobiraat. Ne znaele da racunaat. Sto tvrdele deka zemjata e Ravna ploca,na toa ne treba voopsto da im se cudime,znaejki koi i kakvi se avtorite. |
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
evangelos biblijata ja imam procitano bratce..... i sega odgovori dali e taka Isus e proglasen za bog na prviot vselenski sobir taka e ili ne e???? si cul za toj sobir neli .....do sega se oddrzani 6 ako ne si cul rasprasaj se podobro . predstavnici od 7 te crkvi se sobiraat i go proglasuvaat isus za bog-lugeto go proglasuvaat svakas a toj ne bil..... |
||
end off days 15...14...13....
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ја имаш прочитано??? абе ајде?
кој би рекол... |
||
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ako imas procitano nekoja kniga neznaci deka ja znaes napamet da rascistime.... a i ako ja znaes toa ne te pravi vernik ili nevernik jasno. e sega odgovori mi na prasanjeto ako mozes. |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На кое прашање сакаш да ти одговориме гоор библичару Исус никој не го прогласил за Бог, можеби Го признавале за Бог, но не и прогласиле, затоа што не може Бог да биде прогласен за Бог од страна на човек. Обратното е можно, Бог да не прогласи нас за луѓе, ама не и ние Него.
За библиските аргументи дека Исус во Библијата јасно си е претставен како Бог, прочитај на темата Сезнајниот Бог (мојот пост), или на следниов линк
|
||
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Uste na ova:
Jošua 15,33-36
U Dolini : Eštaol, Sora, Ašna; (34) Zanoah, En Ganim, Tapuah, Haenam; (35) Jarmut, Adulam, Soko, Azeka; (36) Šaarajim, Aditajim, Hagedera i Gederotajim: četrnaest gradova s njihovim selima. Sekoj koj znae da broi ke vidi deka ima 15 gradovi i sela a ne cetirinaeset.
Povtorno vo Josua 15,21-32 navedeni se 33 gradovi i sela a avtorot na krajot nabroil 29:
Međašni su gradovi plemena sinova Judinih, duž edomske međe prema jugu, bili: Kabseel, Eder, Jagur; (22) Kina, Dimona, Adada; (23) Kedeš, Hasor Jitnan; (24) Zif, Telem, Bealot; (25) Novi Hasor, Kirjat Hesron (to jest Hasor); (26) Amam, Šema, Molada; (27) Hasar Gada, Hešmon, Bet-Pelet; (28) Hasar Šual, Beer Šeba s pripadnim područjima; (29) Baala, Ijim, Esem; (30) Eltolad, Kesil, Horma; (31) Siklag, Madmana, Sansana; (32) Lebaot, Šelhim, En Rimon: svega dvadeset i devet gradova s njihovim selima. Ovie se greski vo nabrojuvanje !
Eve,matematika za osnovna skola...
Kolku godini ziveel Terah ?
Prema Postanokot 11,26 Terah imal 70 godini koga Abraham bil roden a Abraham imal 75 koga go napustil Haran.
Ponataka,70 godini (te. negovata starost koga Abraham se rodil) plus 75 godini ( Abrahamovata starost koga go napustil Haran-kako sto pise vo knigata Postanok 12,4) poveke ne ziveel zatoa sto vo Delata 7,4 pise deka bil mrtov koga Abraham go napustil Haran.
ZNACI,IVICA,KOLKU GODINI ZIVEEL TERAH ???
Ivica: 70 + 75 = 145 godini,ucitelke.
Bravo Ivica,,,, megjutoa Bibliskite pisateli sobiraat poinaku.
Vo knigata Postanok 11,32 pisuva deka ziveel 205 godini.
Sedite bibliski pisateli-edinica po matematika !
Sea EvAngelos ke ni se pojavi i ke prasa zosto jas ne sum mu odgovoril na nekoe si prasanje na primer zosto spored Qur'anot mravkite ne zboruvaat ??? Toa e odgovor na prasanjevo ! I veli koga jas ke mu odgovoram togas i toj mene... jas neznam zosto ako ima odgovor treba da me ceka mene (?).
Bibliskite pisateli,ne znaele ni da sobiraat. Ne znaele da racunaat. Sto tvrdele deka zemjata e Ravna ploca,na toa ne treba voopsto da im se cudime,znaejki koi i kakvi se avtorite. |
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
гоор,
побарај има една тема, Првиот христијански запис, која јасно укажува дека уште во најрано време Христос бил сметан за Бог. Така да никаков вселенски собор (на 7 цркви! `) не можел да го прогласи, туку само утврдил врз основа на историските записи за Христовите зборови и дела, и учењто на раната црква, дека тоа е така... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мирко, не се убацувај во туѓи муабети, не е културно. На тебе ти одговорив веќе на 4-5 прашања, а ти јаден уште си заглавен на првото мое прашање до тебе
Затоа, не се мешај во оваа тема, туку иди кажи нешто паметно на твојата тема "фалсификатите"', поточно, ако сакаш, одговори ми на прашањето таму.
|
||
|
||
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a daki majka tereza e svetica?????????
ako bil bog i ako lugeto go znaele toa zosto se sobirale za da go priznaat??? tie go proglasile isto kako i drugite svetci koi si gi proglasuvaat sami. i adzija ako ne znaes za toj sobir prasaj nekoj neka ti objasni... |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 4344454647 63> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |