IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 54>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 15:59
Ајде вака да ги поставиме работите. (за да бидам разбрана)
Како луѓе ние судиме,тоа е факт, ако некој не се вклопува во нашата ‘шема‘, не ја практикува нашата религија, или отскокнува во она што важи за општо добро или за општо прифатени морални и етички стандарди. Судиме кога гледаме педери- ни се гади, судиме кога слушаме за педофилија, судиме кога дознаваме дека нашата комшивка се работи со пола град, ја осудуваме власта или некој политичар зашто постапил така и така... Ние често не го презираме само гревот, туку И гревот И човекот. Настрана тоа што постојат државни институции како Судови кои судат според закони, но често и самите закони се чудни. На пример на Исток (во една од источните земји не ми текнува сега која)за неверство се извршува смртна казна, за стапување во брак со припадник на друга вера или за вонбрачен секс се извршува смртна казна. Самите Судови осудуваат на смртна казна...Ете Садам Хусеин го обесија. Луѓето му пресудија. Но ок, тоа е веќе и друга тема... Треба да се укаже на гревот. Сека зборувам од аспект на христијанин, секој човек е Божјо создание и Бог има љубов за секое создание кое го љуби Бог.Нормално ако созданието се бунтува против Создателот ке си сноси последици. Но, тоа е работа на Бог, тој ке му суди на созданието за неговите постапки.
Во однос на тоа што си цитирал...јас изгледа имам проблем да бидам прецизнатага. Не мислев дека некој ке ти суди и би ти судел на ТЕБЕ лично, сакав да кажам дека никој Човек како индивидуа не e должен да им се правда на луѓето зошто не верува, и дека никој не треба да осудува нити деградира некого поради тоа што не веруваат во исто.
Значи ова требаше вака да изгледа - Никој човек не е виновен пред луѓето за својата вера или неверување, анакин, не пред нас на форум. Тебе те споменав бидејки се надоврзав на претходниот пост, и не се однесува на тебе како на субјект на осуда.лошо сум се изразила, се извинувам (пактага)

Изменето од ACELERA - 16.Септември.2007 во 17:21
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 17:41
Originally posted by anakin anakin напиша:

a koj svet da si go sakam ako ne ovoj

Anakine.Zamisli nekoj ti nudi Kukja celata od zlato i od nesto naj ubavo,no ti ja nudi da ja imas SAMO EDEN DEN i nisto poveke. Istiot ti nudi kukja od blato,od malter i cigli,no ti ja poklonuva ZA SEKOGAS ! Koja ke ja izberes ????
Povtorno Anakine,tipicno Ateisticki,isprevrtuvas.Nikoj ne kaza deka treba da se mrzi ovoj svet,no treba da se ima na um deka ke go napustime ovoj,deka ovoj svet e prolazen. Ovoj svet e tezga na koja se kupuva Onoj svet.
Nema poglupavo od potreba da se vidi nesto za da se poveruva.Izvini vaka. Sosema normalno ke me gledase i sosema normalno gi gledas lugeto koi tvrdat i VERUVAAT vo letecki cinii (iako nikoj nikogas ne videl),toa e naucno,aku,neka se veruva... no ako kaze nekoj deka veruva vo Boga,odma prasuvate kade e,dali go vide..... Odavna uste daden e dokaz i odgovor na toa prasanje Anakine.
Ne mi kaza dali ti Poseduvas razum ????
I ete,se' ti e rekla kazala... tebe ti e sosema normalno i veruvas vo toa deka covekot e sam sozdaden,toa e zatebe logicki,,,, A dali togas mozes sam da si izberes kolku ke zivees ????? Toa e uste pologicki,no ne i za tebe.

Цитирај
miraleme - samo ova recenica ti e ispravna- se drugo e
rekla kazala i pomisla deka si pocovek i na poprav pat samo poradi toadeka si
1. vernik 2. musliman e neadekvatna

i se so si kazal e irelevantno- voopsto negledam logika vo toa- a ne misli deka sum glup i nelogicki razmisluvam ( SMEH)

Povtorno me napravi kako da sum rekol deka site se zivotini a jas covek.... a nikade toa ne sum go rekol,sekade povtoruvam i povtorvam deka daleku od toa deka jas sum pomislil deka sum pocovek od nekogo... mislam deka te provocira i nasata skromnost Anakine,no nemoj,toa ni e nam Mahana,da bideme skromni,da ne vregjame.... Deka sum (ne na poprav pat) na edinstveniot vistinski pat toa sekogas ke go tvrdam kako sto sum i ubeden vo toa a deka sum pocovek toa e sosema drugo. Znaci,ti se molam,ne nastojuvaj da mi gi isprevtis porakite.
Ponataka,logika i tesko deka ke vidis,se dodeka Allah ne resi da te upati na praviot pat i se dodeka iskreno i otvoreno ne se odlucis vistinata da ja baras.
Ti go spomnav Faraonot. "Na onoj koj ne veruva,seedno e dali ke go opomenuvas ili ne,toj nema da veruva"(del od Qur'anot)

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 17:44
anakine,...brat,...shto se zamarash ushte,...zemi si ja,....od blato,....materijalistu eden ,...kjorav,...голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 01:50
....mislam deka te provocira i nasata skromnost Anakine,no nemoj,toa ni e nam Mahana,da bideme skromni,da ne vregjame....

Za skromnosta ne se govori, drugi govorat dali si skromen, a dokolku sam ja potenciras, toa e falenje.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 08:45
da ... !!!
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 15:43
Originally posted by moira moira напиша:

....mislam deka te provocira i nasata skromnost Anakine,no nemoj,toa ni e nam Mahana,da bideme skromni,da ne vregjame....

Za skromnosta ne se govori, drugi govorat dali si skromen, a dokolku sam ja potenciras, toa e falenje.

Pa cest i zadovolstvo mi e da se pofalam so vakvata naredba koja ni e dadena i vsadena od Sozdatelot.
Da bideme skromni,da ne navreduvame,ljubezno da se ponasame so vas iako ste zalutani,,,, Jas navistina stram osekjam koga gi citam tvoite postovi i pomislata sto koga jas bi bil takov necesen kako tebe i poln so omraza.... Ti veruvala ili ne,jas te sakam i te cenam i te pocituvam,bezrazlika sto sum ja napravil svojata vera ili se trudam da dokazam deka Allahovata religija e Vistinskata Negova religija a ne vasata. MOZES DA ZAMISLIS,DOLZNI SME NIE MUSLIMANITE DA VE ZASTITUVAME. VIE STE OSTAVENI AMANET NA ZEMJAVA. ALLAH DZ.S VO QUR'ANOT VELI DEKA VIE STE ZALUTAN NAROD,ZAGREOTA,NE TREBA SO VAS LOSO,TUKU DA VE PRIMERUVAME,TOA DOKAZ DEKA I VE SAKAME I POCITUVAME.... Nemozes na eden slep da mu zameris ako se butne vo tebe,oti ne gleda,slep e.... naprotiv treba da go upatis i da mu pomognes.
A ti smiri si go srceto,toplo ti preporacuvam.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 13:51

E VAKA JA SUM PROCITAL VO POSTARA KNIGA ODOSTO E BIBLIJA DEKA:
na OLYMP ziveat

1. Zevs- kral na site bogovi i site lugje
2. Hera - negova zena boginja na brakot i praznuvanjeto
3. Hades- bog na podzenjeto
4. Posejdon - bog na moreto
5. Hestia-boginja na familijata
6. Demeter- bog na zemjodelijeto

Zevs imal svoi deca koi bea isto taka bogovi
Atina,Apolon, Artemis,Hefaistos,Ares,Afrodita
Hermes,

postoeja i drugi bogovi i polubogovi

e vaka se pocnalo od HAOS- toj bil pocetok na seto toa so postoi denes
da neodam ponatamu ima mnogu

e vaka
koga se toa go procitav i se zapoznav so site tie bogovi
pocnav da se prasuvam

koja e bre razlika od OVA KNIGA POSTARA OD BIBLIJATA neznam kolku a 1000 godini postara od k*rANOT

KOJA E RAZLIKA MEGJU OVIE KNIGI ???
kje ti kazam

bibjijata i k*ranot se bestselleri a ova kniga ne e ,se drugo se gacki i legendi

e tokmu za ova razmisluvav pred nekoj den....

razlikata e vo toa sto taa tvoja kniga kako i biblijata, sozdadeni se od coveckata imaginacija, za razlika od Ku`ranot koj e vecnata Bozja Rec!!!

Argumenti ima kolku sakas....

Za primer zemi ja taa grcka mitologija so biblijata i kje gi vidis slicnostite.

Tatkovci, sinovi, majki, tetki i sl. asite demek sveti bogovi i bogolugje, isto k`o u biblijata.
To ti je Pavlova mitologija. Samo so smeneti iminja....

Zatoa, nemoj da mesas risjanstvo so islam, iako ti se tradicionalnite koreni risjanski, zasto ralikata e kako nokj i den.

A i samiot znaes deka ne te interesira vistinata, bidejkji kolku pati si ja poglednal v oci i si ja svrtel glavata....

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:02
jasno e ,deka postoi,...ama,samo vo umot na ,...bogomoljcite,..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:03
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

E VAKA JA SUM PROCITAL VO POSTARA KNIGA ODOSTO E BIBLIJA DEKA:na OLYMP ziveat1. Zevs- kral na site bogovi i site lugje2. Hera - negova zena boginja na brakot i praznuvanjeto3. Hades- bog na podzenjeto4. Posejdon - bog na moreto5. Hestia-boginja na familijata6. Demeter- bog na zemjodelijetoZevs imal svoi deca koi bea isto taka bogoviAtina,Apolon, Artemis,Hefaistos,Ares,AfroditaHermes,postoeja i drugi bogovi i polubogovie vaka se pocnalo od HAOS- toj bil pocetok na seto toa so postoi denesda neodam ponatamu ima mnogue vakakoga se toa go procitav i se zapoznav so site tie bogovipocnav da se prasuvamkoja e bre razlika od OVA KNIGA POSTARA OD BIBLIJATA neznam kolku a 1000 godini postara od k*rANOTKOJA E RAZLIKA MEGJU OVIE KNIGI ???kje ti kazambibjijata i k*ranot se bestselleri a ova kniga ne e ,se drugo se gacki i legendi

e tokmu za ova razmisluvav pred nekoj den....

razlikata e vo toa sto taa tvoja kniga kako i biblijata, sozdadeni se od coveckata imaginacija, za razlika od Ku`ranot koj e vecnata Bozja Rec!!!

Argumenti ima kolku sakas....

Za primer zemi ja taa grcka mitologija so biblijata i kje gi vidis slicnostite.

Tatkovci, sinovi, majki, tetki i sl. asite demek sveti bogovi i bogolugje, isto k`o u biblijata.

To ti je Pavlova mitologija. Samo so smeneti iminja....

Zatoa, nemoj da mesas risjanstvo so islam, iako ti se tradicionalnite koreni risjanski, zasto ralikata e kako nokj i den.

A i samiot znaes deka ne te interesira vistinata, bidejkji kolku pati si ja poglednal v oci i si ja svrtel glavata....

Da prasam i jas nesto ...
ako moze ...

sto znaci zborot BOG ?

kako toj nastanal ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:11
gospod znae,...голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:13
Originally posted by brza brza напиша:

gospod znae,...голема%20насмевка

blagodaram na odgovorot ...
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:13
Miralem1: Pa cest i zadovolstvo mi e da se pofalam so vakvata naredba koja ni e dadena i vsadena od Sozdatelot.
Da bideme skromni,da ne navreduvame,ljubezno da se ponasame so vas iako ste zalutani,,,, Jas navistina stram osekjam koga gi citam tvoite postovi i pomislata sto koga jas bi bil takov necesen kako tebe i poln so omraza.... Ti veruvala ili ne,jas te sakam i te cenam i te pocituvam,bezrazlika sto sum ja napravil svojata vera ili se trudam da dokazam deka Allahovata religija e Vistinskata Negova religija a ne vasata. MOZES DA ZAMISLIS,DOLZNI SME NIE MUSLIMANITE DA VE ZASTITUVAME. VIE STE OSTAVENI AMANET NA ZEMJAVA. ALLAH DZ.S VO QUR'ANOT VELI DEKA VIE STE ZALUTAN NAROD,ZAGREOTA,NE TREBA SO VAS LOSO,TUKU DA VE PRIMERUVAME,TOA DOKAZ DEKA I VE SAKAME I POCITUVAME.... Nemozes na eden slep da mu zameris ako se butne vo tebe,oti ne gleda,slep e.... naprotiv treba da go upatis i da mu pomognes.
A ti smiri si go srceto,toplo ti preporacuvam.

Pa kako me sakas, cenis i pocituvas, koga sram te faka koga gi citas moite postovi?
Dokolku me cenis, ne mora da me sakas, nema da te faka sram. Ili kaj tebe logikata i zdraviot razum se nepoznati poimi?
Vas vi bila dolznost da ne zastituvate nas, hristijanite??? Ve molam od se srce NE, NE STITETE POVEKE!
A moeto srce ostavi go, fala mu na boga zdravo e, kardiolog ne mi treba.
No ne mozes Miraleme, ne samo na forumov, tuku i vo zivotot voopsto, samo ti i samo ti, i tvojata vera i razmisli da bidete edinstveno ispravni, a site nie ostanati slepcii, da molcime i citame kako bljuzgaris po nas, kako hristijani taka i ateisti. Site sme vo krivo, edinstveno ti si prav. Gresis, i toa mnogu....
„Sekoja sadnica, sto ne ja nasadil Mojot nebesen Tatko, ke bide otkornata." Matej 15:13

Изменето од moira - 18.Септември.2007 во 14:30
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:47

Алах

Позајмено од Wikipedia, бесплатна енциклопедија

Арапски

اﷲ

Транслитерација

Алах

Превод

Бог

Алах (арапски: ﷲ,) е стандардното арапско име за „Бог“, изведено од ал-илах, Бог. На Западот овој израз е познат преку неговата употреба кај муслиманите како референција за Бог. Припадниците на сите вери што го говорат арапскиот јазик, вклучувајќи ги христијаните и Евреите, го употребуваат зборот „Алах“ со значењето „Бог“. Денешните Арапи, христијани и муслимани, немаат друг збор за „Бог“ освен „Алах“. Во предисламска Арабија, Алах бил употребуван од паганските жители на Мека како референција за богот-создател, веројатно врховното божество.

Во исламот, Алах е единственото божество, трансцедентиот создател на универзумот и судија на човештвото. Некои исламски научници сметаат дека изразот „Алах“ не треба да биде преведуван, објаснувајќи дека „Алах“ како што е употребуван во исламот е посебен и глорифициран израз чија употреба треба да се зачува, додека „Бог“ може исто така да се користи како референција за божествата обожувани од политеистите.

Според Ф. Е. Питерс (F. E. Peters), професор за Блискоисточни Студии, Историја и Религија при Њујоркшкиот Универзитет, „к*ранот инстистира, муслиманите веруваат, а исротичарите потврдуваат дека Мухамед и неговите следбеници го обожуваат истиот Бог како и Евреите. (к*ран, 29:46) Алах во к*ранот е истиот Бог Создател кој бил во договор си Авраам.“ Питерс тврди дека к*ранот го прикажува Алах кaко помоќен и подалечен од Јахве, и како универзално божество, за разлика од Јахве коj внимателно ги следи Израелитите.

Според исламската традиција постојат повеќе од 99 имиња на Бога (al-asma al-husna со буквално значење: „Најдобрите имиња“) од кое секое евоцира поинаква карактеристика на Алах. Најпознати и најфреквентни меѓу овие имиња се „Милостивиот“ (al-rahman) и „Сомилосен“ (al-rahim)...

Поопширно на http://en.wikipedia.org/wiki/Allah

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:48
Originally posted by brza brza напиша:

jasno e ,deka postoi,...ama,samo vo umot na ,...bogomoljcite,..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.