IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЕГЗОРЦИЗАМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕГЗОРЦИЗАМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
Kleopatra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Септември.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 90
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:23
OTAC LAZI

Pred kraj jednog egzorcizma, u odgovor na komentar da duh sigurno mrzi Isusa, pacijent cije je lice u tom trenutku imalo satanski izraz u punom zamahu, odgovorio je mekim, svilenim, uljanim glasom:
,,Mi ne mrzimo Isusa; mi ga samo testiramo.” U sredini drugog egzorcizma, na pitanje da li je posednut mnostvom duhova, pacijent je sa poluzatvorenim zmijskim ocima tiho rekao, gotovo prosiktao:
,,Svi oni pripadaju meni.”

I kao sto naslov jednog nedavno stampanog clanka pita ,,Ko je, do davola, u paklu satana?” — ne znam ni ja.

Iskustvo dva egzorcizma tesko da moze da razotkrije svu misteriju duhovnog sveta. Ni stotine takvih iskustava to ne bi mogle. Ali mislim da sada znam nekoliko stvari o satani, a imam i osnove za izvesna nova razmsiljanja.

Iako moje licno iskustvo nije dovoljno veliko da bi moglo da dokaze judeohrianski mit i doktrinu o satani, sve sto sam do sada naucio bezuslovno im ide u prilog. Mit i doktrina uce da je u pocetku satana bilo Bozji drugi oficir, poglavar svih njegovih andela, prelepi i voljeni Lucifer. Njegovo zaduzenje je bilo da u Bozje ime podstice duhovno odrastanje ljudskog roda upotrebom testiranja i iskuavanja — bas kao sto i mi testiramo decu u skoli da bismo podstakli njihovo odrastanje. Prema tome, satana je, pre svega, bio ucitelj covecanstva i zbog toga su ga zvali Lucifer, ,,svetlonosac”. Medzutim, kako je vreme prolazilo, satana se toliko zaljubilo u svoje protivnicke delatnosti, da je pocelo da ih koristi vise iz licnog zadovoljstva nego iz zaduzenja koje mu je Bog dodelio.

ПРОДОЛЖУВА.....
>правиимгоналуѓетоонаштосакаштиедатигоправаттебе<
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:24
Ovo se vidi u Knjizi o Jovu. Istovremeno se dogodilo i to da je Bog odlucio da je za uzdizanje ljudskog roda potrebno nesto vsie od obicnog testiranja i iskusavanja; potreban je bio i primer njegove ljubavi i primer kako treba da zive. I tako je poslao svoga sina da zivi i umre kao jedan od nas. Satanu je Hristos zamenio i u njegovoj funkciji i u Bozjem srcu. Buduci veoma zaljubijeno u sebe, satana je ovo videlo kao nepodnosljivu licnu uvredu. Naduveno ponosom, ono je odbilo da se pokori Bzojem sudu po kome je Hristos sada zauzimao visi polozaj. Pobunivsi se protiv Boga, satana je stvorilo situaciju u kojoj nebesa bukvalno nisu bila dovoljno velika za njih oba. Zbog toga je, sopstvenim zaslugama moralo smesta biti baceno u pakao, gde ono, koji je nekada bio nosilac svetlosti, sada obitava u mraku kao otac lazi i neprestano sanja kako ce se osvetiti Bogu.

Uz pomoc andzela koji su mu se pridruzili u pobuni i padu ono je u neprestanom ratu protiv Bozjeg plana. Ono sto je nekada postojalo da bi duhovno uzdizalo covecanstvo, sada postoji da bi nas duhovno unistilo. U borbi za duse, ono pokusava da se suprotstavlja Hristu na svakom koraku. Satana smatra Hrista licnim neprijateijem. I kao sto Hristos zivi u duhu, tako zivi i satana kao antihrist.

Duh cijoj pojavi sam prisustvovao u oba egzorcizma bio je, ocigledno, totalno, do krajnjih granica protivnik ljudskog zivota i odrastanja. I jednom i drugom pacijentu je govorio da se ubiju. Kada je u toku jednog egzorcizma bio upitan zbog cega je antihrist, odgovorio je: ,,Zbog toga sto Hristos uci ljude da se vole.” Kada smo ga dalje pitali zbog cega mu se ljudska ljubav ceini tako neukusnom, odgovorio je: ,,Ja hocu da ljudi rade na stvarima koje izazivaju rat.” Na dalje ispitivanje, jednostavno je rekao: ,,Hocu da te ubijem.” U njemu nije bilo apsolutno nicega kreativnog iii konstruktivnog: bio je potpuno destruktivan.

Jedan od najvecih problema u teologiji verovatno predstavalja pitanje zbog cega Bog, koji je pre svega sam stvorio satanu, jednostavno nije ovoga zbrisao kad se pobunio. Ovo pitanje podrazumeva da je Bog neko ko bi nesto tako uinio. Ono podrazumeva da Bog mzoe da kanjava i ubija. Moda je odgovor na to da je Bog satani dao slobodnu voiju i da Bog ne moze da unstava; on moze samo da stvara.
Stvar je u tome da Bog ne kaznjava. Da bi nas stvorio po svom liku, dao nam je slobodnu volju. Da je uradio drukcije, mi bismo bili kao marionete ili prazne lutke iz izioga. Ali da bi nam dao sbobodnu volju, Bog je morao da se odrekne upotrebe sile nad nama. Mi nemamo slobodnu volju kada nam neko uperi revolver u ledza. Ne mora da znaci da Bog nema moci da nas unisti, vec da je iz ljubavi prema nama doneo strasnu i bolnu odluku da tu moc nikada ne upotrebi. On mora da ostane uz nas i u agoniji nas pusti da radimo sta hocemo. Hriscanski Bog je Bog uzdrzavanja. Posto se odrekao upotrebe sile protiv nas, u slucajevima kada mi odbijamo njegovu pomoc on ne moze nista do da nas sa tigom gleda kako sami sebe kaznjavamo.

ПРОДОЛЖУВА......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:25
Ovo nije narocito jasno u Starom zavetu. Tamo je Bog opisan kao onaj koji kasnjava. Ali dolaskom Hrista sve postaje jasno. U Hristu, sam Bog je nemocno podneo smrt pod rukom ljudskog zla. On nije podigao ruku na svoje progoniteije. Posle toga, kroz Novi zavet se jos mogu cuti odjeci Starog zaveta koji na ovaj ili onaj nacin govore o 'kazni koja ce stici rdave'. Ali to su samo odjeci; Bog koji kaznjava vise se ne pojavljuje na sceni. I mada mnogi nominalni hriscani i danas svog Boga vide kao gigantskog policajca na nebu, stvarnost hrisanske doktrine je da je Bog zauvek odbacio policijsku snagu.

Cesto se na temu stradanja Jevreja kao i nekih manjih zala postavija pitanje: ,,Kako Bog, koji voli covecanstvo, moze da dozvoli takve stvari?” To je surovo i brutalno pitanje. Hriscanski odgovor, mozda, nije po volji svima, ali bar je jasan. Posto se odrekao upotrebe sile, Bog je nemocan da spreci zlocinstva koja mi izvrsavamo jedni nad drugima. On moze samo da nastavi da nas oplakuje. On ce nam ponuditi sebe i svu svoju mudrost, ali nas ne moze naterati da ih prihvatimo.

I zbog toga, za sada, Bog nas u mukama ceka, dok mi prolazimo iz jednog oblika unisternja u drugi. I mozda nam se cini da smo osudzeni na propast pod ovim cudnim Bogom koji vlada slaboacu. Ali hriscanska doktrina nudi resenje: Bog ce u svojoj slabosti pobediti zlo. U stvari, ta bitka je vec dobijena. Hristovo vaskrsenje znaci ne samo da je zlo bilo pobedzeno pre dva milenijuma, vec da ga je on pobedio za sva vremena.

Raspinjanje nemconog Hrista na krstu bilo je Bozje presudno oruzje. Ono je osiguralo pobedu nad zlom. Od zivotne je vanosti da se mi bez prestanka svim svojim mocima borimo protiv zla. Ali presudna pobeda je odneta jos pre dve hiljade godina. Ma koliko neophodne, cak opasne i razarajuce nase licne bitke protiv zla bile, ono sto mi ne znamo jeste da su to samo operacije rasciscavanja protiv neprijateija u povlacenju koji je odavno izgubio rat.
Ta ideja da je satana (i sva njegova dela) bez obzira na to kako sve to izgleda, u stvari u bekstvu, nudi odgovor na jedno od mojih glavnih pitanja. Spomenuo sam faktore koji su uicnili da dva pomenuta pacijenta budu u predispoziciji za posednutost. Ali sta da kazemo o mnogo vecem broju usamljenih zrtava ljudskog zla medzu decom, koja zbog toga cesto pate od jos ozbiljnijih nedostataka u karakteru, a ipak izgleda da se ne desava da budu posednuta? Zasto ne?

ПРОДОЛЖУВА.......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:26
Pomenuo sam, takodze, i kvalitet svetosti koji sam video kod oba pacijenta. Pitam se da ba ta potencijalna svetost, mozda, nije bila glavni raziog za njihovu posednutost. Pitam se da li je satana namerno izabralo da ulozi energiju u napad bas na njih zato sto su predstavljali posebnu opasnost za njegove planove. Mozda satana vise nema snage da ide gde god se pokaze neka ljudska slabost. Mozda on samo freneticno pokuava da gasi vatre.

Bilo kako bilo, kao sto Martin istice, izuzetno je vazno shvatiti da je satana duh. Ja sam rekao da sam ga sreo i to je istina. Ali, ono nije bilo opipljivo na nain na koji je materija opipijiva. Nije imalo ni rogove ni kopita, ni racvast rep, nista vise nego sto Bog ima belu bradu. Cak i ime satana je samo ime koje smo mi nadenuli necemu sto je u osnovi bezimeno. Kao i Bog, satana moze da se manifestuje kroz materijalna bica, ali samo po sebi ono nije materijalno, a to nisu ni njegove manifestacije. U jednom od slucajeva ono se manifestovalo kroz pacijentovo sklupcano zmijoliko telo, iskezene zube i poluzatvorene reptulske oci. Ali nije imalo ni krljusti, ni krila. Ono je u pacijentovom telu postalo neverovatno, dramaticno, cak i natprirodno zmijoliko. Ali ono samo nije zmija. Ono je duh.

Cini mi se da ovde lezi odgovor na pitanje koje se postavlja vec vekovima: zbog cega se demonski duhovi toliko vezuju za tela? Za vreme jednog od egzorcizama prisustvovao sam trenutku kada je egzorcist pokusao toliko da razbesni satanu da je ovo odlucilo da napusti telo pacijenta i napadne telo samog egzorciste. Taj manevar nije uspeo. Bez obzira na ociglednu ubistvenu razjarenost prema egzorcisti, nista se nije dogodibo. I polako je postajalo jasno da taj duh ili nije mogao ili nije hteo pod tim usbovima da napusti telo pacijenta. To nas je navelo na dva zakljuka. Jedan od njih, da na kraju krajeva sam pacijent mora da postane egzorcist, vec smo ranije pomenuli. Drugi je da satana ne poseduje nikakvu moc ako nije u ljudskom telu.

Satana moze da cini zla samo kroz ljudsko telo. lako je ,,krvnik ljudski od pocetka”, on ne moze da izvrsi ubistvo bez ljudskih ruku. On samo po sebi nema moci da ubije pa cak ni da povredi. Za svoje davolstine mora da koristi ljudske ruke. Iako je neprestano ponavijalo svoje pretnje da ce ubiti i pacijenta i egzorcistu, njegove pretnje su bile suplje. Satanine pretnje su uvek suplje. One su laz.

ПРОДОЛЖУВА......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:26
U stvari, satana moze da ima moc samo kroz ljudsko verovanje u njegove lazi. Oba pacijenta su postala posednuta zbog toga sto su poverovala u laz o njegovim ,,prijateljskim” namerama. Posednutost se zatim odrzavala njihovim verovanjem u satanine pretnje da ce bez nje umreti. I posednutost je okoncana onda kada su obojica odlucili da prestanu da veruju u lazi i da se uzdignu iznad svog straha pomocu vere u vaskrslog Hrista i mole se Bogu istine da ih oslobodi. Za vreme oba egzorcizma doslo je do konfrontacije sa lazima. I svaka se zavrsila nekom vrstom preobrazanja — promene sistema vrednosti. Sada znam sta je Isus mislio kada je rekao: ,,Vjera te je tvoja spasla.”

I tako smo se opet vratili na laz. Bez obzira na to kakav odnos mozda ima sa ,,ljudima lazi”, ja zaista ne znam adekvatniji epitet za satanu nego otac lazi. Kroz sve vreme oba egzorcizma ono je lagalo bez prestanka. Cak i kada se, najzad, razotkrilo, ucinilo je to poluistinama. Kao antihrist se otkrilo kada je reklo, ,,Mi ne mrzimo Isusa, mi ga samo testiramo.” A, u stvari, ono zaista mrzi Isusa.

Spisak lazi koje je izgovorilo bio je beskrajan-ponekad je to bila cak dosadna povorka. Glavne kojih se secam bile su; ljudi moraju da se brane da bi preziveli i u tome nemaju na sta da se oslone osim na same sebe i svoju odbranu; sve se moze objasniti u smislu negativne i pozitivne energije (to bude ravno nuli) i na svetu nema misterije; ljubav je misao i nema objektivne realnosti; nauka je sve sto covek odluci da nazove tim imenom; smrt je apsolutni kraj zlivota — posle nje nema niega; svi ljudi su motivisani pre svega novcem i, ako se kod nekih ne cini da je tako, to je zbog toga to su hipokrite; drugim recima, trka za novcem je jedini inteligentan nacin zivljenja.

Satana moze da upotrebi svaku ljudsku slabost — na primer, pohiepu i ponos. Upotrebi ce sve moguce taktike: napastvovanje, nagovaranje, laskanje, intelektualne argumente. Ali, glavno njegovo oruje je strah. I za vreme perioda postegzorcizma svelo se na to da je oba pacijenta proganjalo ponavijanjem jednih istih dosadnih pretnji: ,,Ubicemo te. Mucicemo te. Ubicemo te.”

Pored toga sto je otac lazi, za satanu bi se moglo reci i da je duh mentalne obolelosti. U knjizi "Put kojim se rede ide" definisao sam mentalno zdravlje kao ,,neprekidni proces posvecivanja stvarnosti po svaku cenu”. Satana je potpuno posvecen suprotstavljanju tom procesu. U stvari, najbolja definicija koju imam za satanu je da je on stvarni duh nestvarnosti. Paradoksalna realnost ovog duha se mora uzeti u obzir. lako je nedodirljiv i nematerijalan, on poseduje licnost, istinsko bice. Moramo da pribegnemo odbacenoj doktrini sv. Avgustina o ,,privatio boni”, po kojoj je zlo definisano kao odsustvo dobrog. Satanina licnost se ne moze okarakterisati jednostavno kao odsustvo, nistavilo. Istina je da u njegovoj licnosti ima odsustva ljubavi. Ali je isti tako istina da je ta licnost pozeta aktivnim prisustvom mrznje.

SATANA HOCE DA NAS UNISTI.

Vazno je da ovo razumemo.

ПРОДОЛЖУВА.....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:27
U nase vreme postoje prilicno popularni sistemi miljenja, kao to su hriscanska nauka i ucenje cuda, koji zlo definiu kao nerealnost. Ovo je poluistina. Duh zla jeste duh nerealnosti, ali je samo po sebi realan. On zaista postoji. Misliti drukcije znaci biti na pogresnom putu. I, zaista, kao sto su neki ljudi vec nekoliko puta primetili, mozda je satanina najuspelija varka u tome sto uglavnom uspeva da prikrije svoju stvarnost pred covecjim umom.

lako ima stvarnu moc, satana ima i upadljivih slabosti — onih zbog kojih je proteran sa nebesa. Martin je zabelezio da egzorcizam moze da otkrije ne samo neverovatnu demonsku briljantnost, vec i isto tako neverovatnu glupost.

Moje opservacije ovo potvrduju. Da nije toliko narcisoidno i ponosno, satana se verovatno ne bi ni pokazivalo. Njegov ponos prevazilazi njegovu inteligenciju, tako da je demon prevare takode i razmetljivac. Da je bilo zaista pametno, napustilo bi ona dva pacijenta mnogo pre njihovog egzorcizma. Ali ono sebi ne moze da dozvoli da gubi. Ono hoce samo da dobija, i zbog toga je u oba slucaja ostalo tamo gde je bilo sve do gorkog kraja zahvaljujuci cemu ja i ostali sada poznajemo njegovu stvarnost.
Na isti nacin video sam da sataninu inteligenciju ugrzoavaju jos dve mrtve tacke. Jedna od njih je da usled svoje ekstremne egocentricnosti ono nije u stanju da shvati fenomen ljubavi. Ono shvata da je ljubav realnost protiv koje se treba boriti i cak je imitirati, ali posto je u sebi nimalo nema, ono je uopte ne razume. Realnost ljubavi se satani cini kao neslana sala. Pojam zrtve mu je apsolutno stran. Kada ljudi za vreme egzorcizrna pocnu da govore jezikom ljubavi, on ne razume sta pricaju. A kada se ponasaju s ljubaviju, satana nema pojma o osnovnim pravilima.

Ono sto je jos interesantno, narocito ako se ima u vidu cilj ove knjige, jeste da satana ne razume ni nauku. Nauka je antianarhistiki fenomen. Ona na sebe preuzima duboku ljudsku tendenciju ka samozavaravanju, upranzjava naucne metode da joj se suprotstavi i istinu postavija na nivo iznad svih licnih zelja. Buduci da je prevarant samog sebe isto koliko i drugih, satana ne moze da razume da ima bica koja ne zele da se zavaravaju. Zaijubijen u sopstvenu volju i mrzeci svetlost i istinu, ono ljudsku nauku, u stvari, smatra nerazumijivom.

Satanine slabosti nas ne smeju navesti da previdimo njegovu snagu.

U svojim lazima ono pokazuje neverovatnu moc ubedivanja. U cinjenici da je dve opisane osobe zaposelo u vreme kada su bile usamijena deca ne pokazuje neku znacajniju snagu. All u oba slucaja, u toku egzircizma, licno sam bio svedok kako je egzorcist - jal, zreo covek i vernik - zapadao u stanja privremene nemoci zbog konfuzije u jednom slucalu i zbog ocaja u drugom, sve zbog snage satanini lazi.

ПРОДОЛЖУВА......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:28
Mislim da je neophodno da satanu mrzimo isto koliko ga se i bojimo. Medzutim, mislim da ga isto kao i zle ljude, na kraju krajeva, vies treba zaliti. U hriscanskoj eshatologiji (ucenjc o poslednjim danima) za satanu postoje dva scenarija. Po jednom, posto su sve ljudske duse preobrazene u svetlost i ljuhav, pruzaju ruku prijateljstva i duhu mrnje i lazi. Uvidzajuci koncano da je potpuno potucen, da vise nema ljudskih tela kojima bi mogao da se koristi, da vise nema nikakve moci, krajnje usamijen, on se prelama i prihvata prijateljstvo i tako na kraju cak i satana bude spaseno.

Za ovaj scenario se ja molim. Ali kao sto sam rekao, slobodna volja ima prednost nad izlecenjem.

Po drugom scenariju, posto do kraja odbija da gubi, satana zauvek odbija ,,ponizavajucu” ponudu prijatcljstva i ostaje u ledenoj usamijenosti za sva vremena. Jedan moj prijatelj, koji je uecstvovao u jednom od egzorcizama, kasnije je rekao: ,,Znas, Skoti, kada si mi govorio da je zlo turobna stvar koju treba vise zaliti nego mrzeti, nisam ti verovao. Medzutim, jedan od mojih najjaich utisaka za vreme egzorcizma bio je da je sve to strasno dosadno — taj beskrajni niz lazi. I kada sam video onu bestiju kako se previja u glupoj vecitoj agoniji, znao sam na sta si mislio.”

Mozda sam, u nameri da stvari ucinim sto jasnijim, o satani govorio sa suvsie odredenosti. Oba egzorcizma sam objasnio kao procese razdvajanja. Pa ipak, cak i u momentima kada je sve izgledalo potpuno jasno, cesto je bilo nemoguce razlikovati glas koji je govorio iz podsvesti pacijenta od istinski demonskog. Mozda i nije moguce povuci jasno odredzenu granicu pred kojom se ljudska senka zavrsava, a princ tame pocinje.

Mislim da ovo poglavije treba da zavrimo sa fokusom na natprirodnu misteriju satane. Svedocenja egzorcizama kojima sam prisustvovao bila su dovoljna da ucine da poverujem u njegovo postojanje i ne mogu da negiram realnost izlecenja koje je usledilo, ali sam i pored toga ostao pred velikim brojem pitanja, mnogo vecim nego sto sam imao ranije. Ima ih prevsie cak i da ih samo navedem.

Jedno od vaznijih pitanja odnosi se na postojanje nizih demona. U oba slucaja kojima sam bio svedok radilo se o satanskoj posednutosti, dok su skoro svi koji su opisani u literaturi bili primeri posednutosti nizim demonima. Da li je moje iskustvo bilo slucajnost ili deo nekog mistcrioznog plana? U stvari, izgledalo je da smo u oba slucaja sreli i neke
nize demone. U jednom od njih, tim je prvo prosao kroz citavu listu imena nizih dernona (od kojih svaki predstavlja pojedinu laz) da bi smo na kraju dosli do antihrista.

ПРОДОЛЖУВА.......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 02:29
U drugome, pacijent je prvo bio oslobodzen nizih duhova, cemu je usledilo dramaticano, mada samo privremeno poboljsanje, da bi se tek onda ,,Lucifer” misteriozno pojavio. Sta se deavalo? Da li su oni nizi duhovi bill nezavisni individualni entitet ili su jednostavno bili refleksija satane koje je stajalo iza njih? Ne znam. Medzutim, postoji evidencija po kojoj bi se moglo zakljuciti da u svetu demona ima manje slobode nego u ljudskom — da zbog svog kukavicluka, strahovlade i verovanja u sopstvene lazi nizi demoni zive u stanju striktne pokornosti prema svojim pretpostavljenima zbog cega im nedostaje individualnost, u nasem uobicajenom smislu reci.

Ali najvanzije od svih pitanja je uloga satane u ljudskom zlu.

Kakvog uticaja ono ima na potpuno zle ljude kao sto su Bobijevi ili Roderovi roditelji ili Sarlina? (предходно во кнугата раскажани психијатриски случаи). Kao sto sam vec rekao, nijedan od dva pacijenta cijem sam egzorcizmu prisustvovao nije delovao kao zia osoba; i Martin je u pravu kada kaze da retke slucajeve posednutosti treba tacnije oznacavati kao ,,delimince’ ,,nepotpune” ili ,,nesavrsene” posednutosti.

Martin daje hipotezu da je moguce da postoje i ljudi koji jesu ,,savrseno posednuti” i da ih cak mozda ima u velikom broju, ali podvlaci da je to samo hipoteza i to vrlo ekspcrimentalna.

Da li bi potpuno zli ljudi koje sam ranije opisao mogli biti primeri savrene opsednutosti? Ne znam. Mozda ovo i jeste sporno pitanje. Kako su, zaista, zli ljudi poslednji koji bi se podvrgli psihoanalizi, jos su manje sanse da ce se ikada podvrgnuti egzorcizmu koji bi mogao u potpunosti da razotkrije demonsko u njima. Ako savrsena posednutost uopte postoji, vrlo je verovatno da ono sprecava svaku mogunost da bude razotkriveno.

I tako, ja, u stvari, nemam pojma da li satana aktivno regrutuje obicne zie ljude da rade za njega.

Uzimajuci u obzir dinamiku greha i narcizma, pretpostavljam da se oni sami regrutuju.

Ali sve dok o satani nemamo vise znanja, moje razumevanje toga ce ostati bledo.

ТУКА ЗАВРШУВА ОВА ПОГЛАВЈЕ КОЕ ГОВОРИ ЗА ЕГЗОРЦИЗМОТ ОД КНИГАТА "ЛУДИ ЛАЖУ" ОД ДР.СКОТ ПЕК.
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 11:37
Ova kleopatra ne veruvam deka ke ti go procita nekoj.голема%20насмевка
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kleopatra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 12:00

ШТЕТА !!!

Ова, ако се прочита, може да не доведе до нови сознанија и да ни отвори нови видици.

Но доколку некој сака да живее во незнаење и да биде слеп, или можеби се плаши од оваа вистина за која се пишува во текстот, нека не чита.

Јас со добра немара ги пренесов информациите.
Кон врв
elshadai Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај elshadai Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 21:06
Што направи бре клеопатре па ди ја постираше цела доктрина за егзорцизам. Неќам да го негирам постоењето на духовниот свет, но современиот егзорциза повеќе ми личи на циркус, во сите моменти кога Исус изгонувал нечисти духови, не правел циркус од тоа, ќе кажел збор и тие излегувале, истиот авторитет ги прател и апостолите, а денес, цели сеанси се одржуваат за изгонување на демони, и дури еден куп филмови се снимени. Темнината е само недостаток на светлина, светлината ја илуминира темнинта, прави анихилација на темнината. Современото разбирање на егзорцизмот е битка помеѓу доброто и злото, царството на светлината и царството на темнината или Бог и ѓаволот, тоа е парадокс, Библијата јасно вели дека Исус ја победи смрта, тој е принц на мирот, тој е победникот.

Во Римјаните 8:31-37 вака вели Светото Писмо „Што да кажам на ова? Ако е Бог со нас, кој ќе биде против нас? Кога Бог ни својот сопствен Син не го поштеди, туку го даде за откуп на сите на, зар заедно со Исус нема да ни подари и се друго? Кој може да подигне обвинение против оние што Бог ги одбра и ги оправда!? Кој може да не осуди нас, Божјите избраници? Такво право и таква сила има само Исус Христос, но токму Тој умре и воскресна за нас, а сега се зазема за нас, седејќи на почесното место, од десната страна на Бог! Според тоа, може ли да има сила што ќе не одвои од Христовата љубов? Можат ли тоа да го сторат тешкотиите, маките,прогоните, гладот, немаштијата или заканите со смрт? Иако во Светото Писмо е напишано: „секојдневно се соочуваме со смрта за Тебе, не сметаат како овци за клање (Псалм 44:22)“ Наспроти се, ние сме повеќе од победници, преку Христос, Кој многу не засака. Убеден сум дека ни смртта ни животот; ни ангелите, ни владателите; ни сегашноста, ни иднината; ни некакви сили, било да се сили од височините, или сили од длабочините; ниту што и да е на овој свет не може да не одвои од Божјата љубов, што Тој ни ја искажува преку Исус Христос, нашиот Господ!
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2007 во 19:35
Posle filmot za Emili Rouz, nekako jeziva mi e ovaa tema...Ama pak me interesira dali denes se primenuva i kade, egzorcizmot...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 18:15

Зборот “егзорцизам“ потекнува од латинскиот збор exorcismus и претставува ритуал на истерување демони или други духовни ентитети од лицето за кое се смета дека е опседнато со истите. Практикувањето ан егзорцизмот е мошне старо, води потекло од најстари времиња а и денес е составен дел од некои верпосповеди.

Лицето за кое се смета дека е опседнато со демони само по себе не се смета за зол човек ниту пак за опдговорен за своите постапки. Токму затоа истерувањето на демоните се смета за лекување-а не за акзна (како од бруталниот пример некој пост погоре).

Во Новиот Завет се споменати многу случаи каде Исус исцелува со истерување на демони. Така во Матеј 8:28-34, се раскажува за случката во Гергисинската земја, каде веднаш по пристигнувањето со коработ на Исус му пристапуваат двајца бесни штотуку излегле од гробиштата. Беа толку лочи што не смееше мокој да мине по тој пат. И ете извикаа и рекоа (демониве): “Што имаш со нас ти Исусе сине Божји!....А далеку од нив пасеше голем број свињи (да нема забуна, иако Евреите не консумирале свинско, таа област била под Римска управа а римјаните чувале свињи)...И така, демоните го молеле Исус “Ако не изгониш позволи ни да отидеме во свињине“ И Он им рече “отидете“ и тие излегоа и отидоа во свињите. И одеднаш сите свињи се сурнаа низ стрмнината во морето и се издавија во водата. А свињарите побегнаа и штом дојдоа во градот раскажаа за сето тоа и за она, што се беше случило во бесните“....

Исус исцелил мнозина кои биле болни ...“И нечистите духови штом ќе Го видеа паѓаа пред Него, викаа и говореа “Ти си Син Божји“ Марко 31-11.

Итн, Итн....

Инаку егзорцизмот се смета за духовен дар, односно потекнива од грчиот збор Charisma, кој претставува “дар на милоста“, и некои христијани едноставно го поседуваат и тој дар.
Многу психички заболувања кои денес добиваат епидемисли размери може да бидат и опседнатост со демони (но не сите психички заболувања за причина имаат демон)

Таму каде современата психијатрија нема одговор-истиот вреди да се побара на ова поле.

Изменето од maria_magdalena - 18.Март.2008 во 18:17
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 19:43
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

не мислев во лоша смисла, како пагански ритуал....но, во ред, ај да го наречеме обред?го применуваат ли верските заедници? ако е ДА кој е овластен да го ‘води ‘ егзорцизмот?(темава е инспирирана од филмот -Егзорцизмот на Е.Роуз, и таму свештеник го водеше егзорцизмот)

NE znam dali e dozvoleno da se izvrsuva vo ISLAM ili ovo HRISTIJANSTVo ali znam deka KOGA MORA sekoj bi go napravil ako e poslednoto za SPASOT NA eden covek. I te ubeduvam deka VO mk e IVRSEN (takov vid na obred) ZA da se spasi ceovecka dusa... i da se otstranat (izbrkaat) losite duhovi koj se navlezeni vo edno covecko telo i koj rakovodat i so teloto i so duhot na taa licnost.
-Егзорцизмот на Е.Роуз, и таму свештеник го водеше егзорцизмот)
Ovoj film go gledav POsle 2 meseci odkako Svativ deka Postoi takvo nesto. I toa sto e vo filmot e poveke od vistina vo realnosta.
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.