|
Божиот јазик во ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Автор | ||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сега те прашав за пеењето од минаре, а не дали има или нема во мојата вера..
или не разбирате што пишувам, или така Ви одговара. |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог, Син и Дух. Исус е Синот
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ПХП ела во игри и не се мешај тука... не пишувај офтопик и не изместуваја темава. За твоето има други теми
сори... |
||
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Очигледно ти смета пеењето од минаре нели? Тоа е исто како јас сега да те прашам зошто во Бигорски Манастир постојано пуштаат преку разглас рисјански илахии (турбо фолк сигурно не е) и колку тоа е оправдано со верата. Одговор: -Езанот се учи од на минаре со појачала од многу вати поради бројноста на муслиманите и нивната расеаност подалеку од џамијата за да можат да го слушнат повикот на езан. |
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
зашто од минаре се пее арапски, зарем сите разбираат арапски?
п.с. не мешај баби жаби,,.. бигорски-мигорски знаеш дека сум пис на уста... |
||
|
||
Abbass
Нов член Регистриран: 03.Октомври.2011 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Оној кој не разбира што се кажува во езанот, тој не е ни муслиман, ниту има поим од тоа. Затоа што таму се кажува сведочење без кое човек не може да биде муслиман ако не го знае. А зошто се пее на арапски од минарето тоа е нешто што иако ти се објасни убаво ти пак ќе расправаш и ќе бараш мани. Тоа ако ти смета сигурно имаш некои душевни проблеми. Затоа што песните кои ечат деноноќно од кафичите не сметаат, а смета еден езан „демек се дери многу гласно, може потифко“. Тетратко, замоли го администраторот да види колку дена сум ја отфорил оваа тема и сум ја читал и сум се подготвувал, на против истиот ден кога се регистрирав ја прочитав и пишав, зошто ти бегаш во друг колосек со темите? И башка дај ми ти линкови од тие кои проповедуваат на арапски кои го негираат к*ранот. Овој ерман кој јас ти го дадов е НАЈИСТАКНАТАТА ЛИЧНОСТ КОЈ НА ВИКИПЕДИЈА ПИШУВА ПОВЕЌЕ ЗА НЕГО НЕГО ли што има букви во твоето „свето писмо“. Дај ми еден Шејх, кој е ценет, од Арабија или кој учел арапски на некој познат исламски универзитет, познат кој има голема биографија на википедија или негова страница кој го негирал к*ранот и зборува за грешките. Затоа што поединци одпадници од Исламот или таканаречени муслимани т.е волци под овџа волна лесно се најдуваат... п.с. само немој да се вадиш сега „демек би го обесиле ако тоа би го направил“ затоа што ти спомна дека имало такви „мажи“ па ако се толку цврсти тогаш сигурно има некој уште поцврст.. п.с. сум слушнал дека некоја модераторка од форумов идивиди пред некоја година го прифатила Исламот а? Бифша христијанка, точно ли е? Изменето од Abbass - 04.Октомври.2011 во 18:53 |
||
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mоже ќе ви изгледа оф топик, но сигурно ќе има некои кои ќе ја разберат и поентата.
Во повеќе извори за абориџините од Австралија се наведува дека комуницираат телепатски. Самите велат дека гласот е даден за да се пее, а не за да се зборува со него. Интересно е што во богослужбите и кај христијаните и кај муслиманите се пее (!). А сите оние кои имале искуство со клиничка смрт и го виделе битието со светлината (наречето го како сакате), со него комуникцирале телепатски, а не на некој од јазиците на нашата планета. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako one se lazham, spored napishanoto od muslimanskite chlenovi i spored onoa shto go znam, sogleduvam deka arapskiot jazik se uchi za da se chita Alahoviot zbor vo originalno zapishanata forma, onaka kako shto e predaden na Muhamed i zapishan vo K'uranot, a ne zatoa shto Alah zboruva na arapski i zatoa shto toj e negov jazik.
Normalno e deka na Muhamed moralo da mu se obrati na jazikot koj go razbiral. Zarem ochekuvate Muhamed da slushal i razbiral svahili ? Изменето од Messenger - 04.Октомври.2011 во 22:12 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Браво! Кратко и јасно кажано. И да бидам искрен ,валлахи (така ми Бог) незнам со која цел или поента е отворена темава. Значи, Исламот учи дека сите Божји пратеници кои што добивале Откровение , го добивале на јазикот кој го говореле тие и нивните народи. Така е и со Qуранот. Во него е запишано: " Ние ти објавуваме Книга на арапски, за да ја разберете." (зухруф:3) |
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За модераторка што станала муслиманка, не знам, не сум слушнал. (знам за некои што се вратија во православието... ) Специално за тебе моја љубави Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието, кој благоветства во арапскиот свет и дефинитивно најкоментираниот. Од арапскиот весник Ал Инсан ал Џади наречен е непријател број 1 на исламот. "Ал Каеда" дава награда од 6 милиони долари за неговата глава. Благодарение на неговите проповеди секоја недела илјадници муслимански примаат христијанството ... Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието. Користејќи сателитска технологија (за проповед на интернет и телевизија), дирекно ги оспорува тврдењата дека Мухамед е пророк и к*ранот божјо слово. Тој систематски го разобличува животот на Мухамед расказ по расказ (сура по сура) така што ги посочува неговите недостатоцине на неговата карактерна личност и неговиот гревовен живот. Тој убедливо го разнобличува к*ранот, цитирајќи стих по стих и ги посочува неговите противоречности и несеквенцијални тврдења. Продолжува понатаму и ги учи муслиманите зашто Христос ги љуби и е готов да им ги прости сите нивни гревови, да ги прими во Своето семејство, без разлика кои се какви гревови правеле. (Значи учи за љубовта и прошката, а не како што стои во сура 2: 190-191, да се убиваат неверниците и сите што ќе застанат на патот). Неговото 90- минутно предавање содржи проповед, излагање на учењето и прашања од гледачи. Предавањето се емитува четири пати неделно на арапски на телевизијата наречена Ал Хајат ТВ (ТВ Живот) со опфат од Северна Африка, Блискиот Исток, Централна Азија, цела Северна Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд. Истовремено посетувани се и многубројни сајтови на различни јазици. Таму муслиманите можат да ги читаат неговите проповеди и да учествуваат во чатот, каде што имаат можност да задаваат секакви прашања на обучени консултанти, пред се бивши муслимани што станале Христијани. Како резултат на тоа, о. Захариј кој е во етер, од 2003 наречен е непријател број еден на исламот од безбројни арапски весници. Со сигурност го мразат милиони ширум земјата, но го гледаат, го слушаат и мислат за она што он го кажува. Кога он ги предизвикува фундаменталните исламисти да дадат одговор на многубројните оспорувања на исламот, и да го заштитат к*ранот, милион гледачи чекаат што ќе одговорат фундаменталистите. Но тие тоа ретко го прават. Пред се напаѓаат, отколку што даваат одговор. (исто како тука на форум... само демагогии и контра аргументи - одговор никаде...) Некои се молат да го примат Христос за време на неговите предавања. о. Захариј се зарекол да го проповеда Евахгелието до последниот здив и да не запира, се додека Господ му дава сили. Без да биде ограничен од цензура наложена од исламските власти, или самоналожена поради страв од репресии, Коментаторите на Бортос, врз малкупознатите но загрижувачки аспекти на исламските закони и предание, станале трн во очите на исламските водачи на Блискиот Исток. Резултат - масовно обраќање на муслиманите кон христијанството, макар и тајно дејствувано -изјави исламскиот духовник Ахмад ал Катани, за “Ал Џезеира“ пред извесно време бидејќи околу шест милиони муслимани годишно се обраќаат кон христијанство, под влијание на општествената служба на познатиот духовник о. Захариј Ботрос. Неколку се причините што го раѓаат феноменот Ботрос. Прво новите медиуми, особено сателистката телевизија и интернетот направија можност да се постават на општествено ниво безброј прашања поврзани со исламот, без страв од репресии. На второ место предавањата на о. Захариј се на арапски јазик - јазикот на околу 200 милиони души претежно муслимани. (бидејќи аббасс бараше некој на арапски) Совршеното познавање на класичниот арапски јазик му дозволува на о. Захариј не само да достигне до поширока аудиторија, но мудава можност длабоко да навлезе во проблемите на обемната арапска литература и така да го информира муслиманинот за несоодветните и натажувачки принципи на наравствениот здрав разум, кој се открива во тој огромен корпус. Третата причина за успех на Ботрос е тоа што неговата полемична техника се докажала непобедлива. Секое негово предавање има тема - од актуелни до езотерични, често пати како прашања (задолжителен ли е џихадот за сите муслимани?) “Кажал ли Мухамед дека прељубодејните женски мајмуни треба да бидат убавани со камења? Пиењето на урината од пророците, корисно ли е според шериатот?“ За да одговори на прашањата о. Захариј најдобросовесно цитира авторитетни исламски текстови, започнувајќи од к*ранот. После тоа од канонските слова на пророк Хадис, и на крај ставови на познати исламски богослови. Откако ќе дискутира, о. Захариј не завршува со категоричен заклучок, тој го остава прашањето отворено и смирено го кани улема - почитуваните толкувачи на законот на шериатот да одговорат и да ја покажат грешката во неговата методологија. Тој настојува нивниот одговор да е заснован на аргументирани докази и факти, една од неговите омилени фрази, а не на надвикување или софистиката. Во повеќето случаи одговорот од улема е молк, што го прави о. Захариј и телевизијата “ТВ Живот“ уште попривлечни за муслиманите. Оние улемаи кој сепак се обиделе јавно да ги оспорат ставовите на о. Захариј доаѓаат до ситоација јавно да се согласат со него. Основната причина за успехот на о. Захариј, за разлика од Западните критичари кои го критикуваат исламот само од гледна точка на политиката, е неговиот главен интерес е спасението на душите. Тој честопати ги започнува и завржува своите предавања кога кажува дека ги љуби сите муслимани како свои ближни, и сака да ги отклони од лагата и упати кон Вистината. За таа цел тој не ги изнесува просто демагошките аспекти на исламот. Пред да го заврши секое предавање, тој цитира соодветни стихови од Библијата и ги повикува сите да дојдат при Христос. Побудите на о. Захариј Ботроса не се да го насочува Западот против исламот, да ги “форсира“ израелските интереси, или да го “демонизира“ исламот, а да ги насочи од мртвиот легализам на шериетот кон живиот дух на христијанството. Многу западни критичари не можат да разберат дека за да се обесили радикалниот ислам, на негово место треба да се предложи нешто теоцентрично и духовно задоволувачко, а не секуларизам, демократија, капитализам, материализам, феминизам и т.н. Вистините на една религија можат да бидат предизвикани и заменети само со друга. “Зашто Бог го возљуби светот, така што го даде Својот Единороден Син, и секој што ќе поверува во Него, да не погине, но да има живот вечен“. Тој стих од Јоан 3.-16, го вдахновува о. Захариј. Тој страсно верува дека БОГ го љуби целиот свет. Тој сака да помогне на сите што се духовно изгубени и очајно сака да им помогне да го пронајдат својот пат кон опростувањето и помирувањето со Бога, Кој ги создал и ги љуби. Верувам дека тоа е Божјата десница. тој ме управува. Тој се повеќе ми помага како да ја искористам технологијата и да допрам до луѓето со Неговото слово за искупувањето и спасението и за животот вечен. http://www.youtube.com/watch?v=F3hQ_cLDy4I http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY http://www.youtube.com/watch?v=DMV2rJmf5d0&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY http://www.youtube.com/watch?v=dUnc4xxyQt0&feature=results_main&playnext=1&list=PL3BE49D6576CA8BA8 http://www.dailymotion.com/video/xbvor7_father-zakaria-botros-ten-demands-o_news http://stfrancismagazine.info/ja/images/pdf/8AbuDaoudSFM5-5.pdf http://www.orthodoxytoday.org/articles8/Ibrahim-Islams-Public-Enemy-Number-One.php http://parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hansart.nsf/V3Key/LC20080507049 http://www.archive.org/details/abdallahbadr_vsZakariaBoutros http://www.fatherzakaria.net/ Кој има проблем - нека се обрати кај о. Захариј.... тетратка нема повеќе време да се занимава со “празни муабети“, си има други поважни работи...(факт е дека тука не може да има цивилизирана дискусија) И ова е интересно: http://www.youtube.com/watch?v=kBDoCOhW_Yg&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=VrYtkQPXCoI&feature=related Има уште без број... кој да седне да преведува и да постира, па после ќе треба некој да чита.... Аббасс и ова вреди да се прокоментира, спомна некаде за преводите... (нашите биле без врска, а муслиманските сите убави и еднакви....): случајно читајќи го забележав ова: Кој знае уште колку има... 2 сура : 190-191 Бугарски: Нетрпеливост кон друговерци. 190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. 191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. Српски со паралелен арапски: وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ ( ١٩٠) 190. И борите се на Аллаховом путу против оних који се боре против вас, али ви не отпочињите борбу! - Аллах, доиста, не воли оне који заподијевају кавгу. وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُم مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلاَ تُقَاتِلُوهُمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِن قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ (١٩١) 191. И нападајте такве гдје год их сретнете и прогоните их оданде одакле су они вас прогнали. А злостављање је теже од убијања! И не борите се против њих код Часнога храма, док вас они ту не нападну. Ако вас нападну, онда их убијајте! - нека таква буде казна за невјернике. Македонски: 190. На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите! 191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напајѓајте ги каде било да го стетнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат... Сплеткарењето е поголем грев од убиството. И не убивајте ги, доколку тие не ве убиваат, при Месџидул Харам. А ако, пак, ве убиваат...па, убијте ги и вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците! имам проблем со постирањето на грчкиот и рускиот...секој може да ги види...и да ја види разликата на превод http://www.maktabah.org/quran/translations/51-list-of-translations.html Некаде спомна за преводот на к*ранот. Ете го најинтересниот стих... види како е преведен.. и послушај го Мухамед па наоружај се... Секој разумен форумџија може сам да види како е направен македонскиот превод. Сега слободно може да пишувате за моралот во к*ранот и за неговите “храбри зборови“ жал ми е што не можам да го најдам к*ранот во ворд формат, за да можам да постирам уште безброј вакви “безсмислени - против цивилизациски и општочовечки принципи.... Еве еден ракописен лист од к*ранот.... бидејќи гледам дека неможеш да најдеш за да ме издаруваш. Ова е најстариот, но лично не ми изгледа така стар како што пишува на него. Mushaf Scribed in 488 A.H. |
||
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каква коинциденција,особата која одговара со првиот дел од описот ја знам лично.Си земав за дозвола и пратив абер па тука со нас заедно да ја сподели својат приказна како се преобратила ... леле ама ќе биде јако!! п.с абас и остали..пари да ви давам да се бламирате со овие приказски нема вака јако да се избламирате. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tetratka, абе овој Захариа како што почнал за многу кратко време сите ќе ги конвертира во христијанство, од друга страна Исламот е најголемата растечка религија во светот.
Како да добив призвук дека ти овој копт сакаш да го прикажеш како бивш муслиман или се лажам? Ако јас почнам сега да ти лепам вистински бивши христијански авторитети кои преминале во ислам како напредуваат во исламскиот давет (повик) има да те акне шлог. П.С. Ете толку од твојата "добронамерна" тема. Се нокаутира самиот во само, ЗАМИСЛИ: три поста. Ах хабиби ... |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Отец Захариј како и сите отци е најголемиот лажго кој нема врска од ислам,к*р'ан, арапска граматика, хадис итн. Единствено манипулациите и лагите му поминуваат кај личности како тебе и слични на тебе. Еве ти едно кратко демантирање на она што го изнесуваш и друг пат немој вака да се резилиш... лагите на захариј бутрос |
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.... имаш за домашна, цела година да читаш и да учиш... .........,,,, |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |