IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 54>
Автор
Порака
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 17:19

ako nema Bog ...
se e besmisleno ...

od atomot do nas ...

eve deka postoi ...

se se radja ... (kako ne zneme ... )
se se razviva ... rasti ... (kako ne znaeme ...)
i se umira ... (kako toa umira ne znaeme ...)
i sto posle smrtta ... pak za toa uste poveke ne znaeme ....

eve ...
nekoj neka se potrudi nesto da napravi ...

na primer brava ...

ama da nema nikakvi materijali ...
kako denes ...
se ima vo prodavnica ...

neka se napravi brava ...
onaka bez nisto ...
prvo i da neznae sto e toa brava ...

pa da se vidi kolku e tesko nesto da se stvori ...

a ne covek ...
premnogu raboti treba ...
da se stvori nesto ...
sto pokazuva deka ima svest za sebe ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 17:24
Originally posted by brza brza напиша:

смеење,....brat,...ti mu vikash vistinski dokaz,..a,toj pak ti redi nekoi citati od nekoi prikaski,........смеење,...a,shto pa ti sakash pogolem dokaz,..od toj ,deka ........hristos voskresnal,..смеење
koga malku ti se chudata ,shto mojsie mu gi izveduval na faraonot,...голема%20насмевка
Ne stanuva zbor za cudata. Cuda i David Copperfield pravi.
Zboruvame za VISTINATA.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 17:33
nekoj reche ,..deka krugot nema pochetok,....niti kraj,....taka ,..i so tebe,...vrti suchi,...se na isto,...a,be ti znaesh li shto e dokaz?,...se se toa tvoite dokazi,..proizvod na umot od shirokite masi,...vo sklad so vremeto,..
i elektronite ne mozesh da gi vidish,..ama,mozesh da gi osetish,...samo butni dvata prsta u shteker,...i ete ti dokaz za niv,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 17:36
E VAKA JA SUM PROCITAL VO POSTARA KNIGA ODOSTO E BIBLIJA DEKA:
na OLYMP ziveat

1. Zevs- kral na site bogovi i site lugje
2. Hera - negova zena boginja na brakot i praznuvanjeto
3. Hades- bog na podzenjeto
4. Posejdon - bog na moreto
5. Hestia-boginja na familijata
6. Demeter- bog na zemjodelijeto

Zevs imal svoi deca koi bea isto taka bogovi
Atina,Apolon, Artemis,Hefaistos,Ares,Afrodita
Hermes,

postoeja i drugi bogovi i polubogovi

e vaka se pocnalo od HAOS- toj bil pocetok na seto toa so postoi denes
da neodam ponatamu ima mnogu

e vaka
koga se toa go procitav i se zapoznav so site tie bogovi
pocnav da se prasuvam

koja e bre razlika od OVA KNIGA POSTARA OD BIBLIJATA neznam kolku a 1000 godini postara od k*rANOT

KOJA E RAZLIKA MEGJU OVIE KNIGI ???
kje ti kazam

bibjijata i k*ranot se bestselleri a ova kniga ne e ,se drugo se gacki i legendi

Изменето од anakin - 15.Септември.2007 во 17:38
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 21:43

Anakin,ostaj grcka MIT-OLOGIJA.

Allah dz.s na sekoj narod im pratil negov pratenik,koj ke ja kazuva vistinata za EDINSTVENIOT BOG.

I taka,od prviot Pratenik Bozji (Adem a.s-Adam) do posledniot Bozji pratenik Muhammed a.s povikuvale kon vera vo EDEN BOG. I pokraj toa,imalo luge koi veruvaat i vo drugi Bogovi.
Muhammed s.a.w.s bil praten vo narod kade sto aman sekoe pleme imalo svoj Bog.

Sega Anakine zboruvame za DOKAZI.
Znaci,dali ima dokazi deka Posejdon e bog na moreto ??? A sekako deka Qur'anot ima dokaz deka Allah dz.s e BOG na se' vidlivo i nevidlivo pa i na moreto i na neboto.Naucni dokazi koi mu se objaveni na Muhammed s.a.w.s za lugeto koi denes napreduvaat da se uverat deka toa e Bozja kniga.
Dali ti imas dokaz (posto zahtevas ti dokaz zahtevam i jas) deka Zemjata slucajno se sozdala sama onolkava kolkava sto e,ni trun poveke ni trun pomalku... zatoa sto znaeme sto bi se slucilo koga zemjiniot opseg bi bil pomal iili pogolem. Ili deka samata Zemja slucajno izbrala so koja brzina da se dvizi okolu sonceto,zatoa sto isto znaeme sto bi se slucilo koga bi vrtela posporo ili pobrzo...  Ili dali slucajno sama zemjata ja odbrala dalecinata do sonceto,zatoa sto isto znaeme sto bi se slucilo koga bi bila poblisku ili podaleku....
Ili sama zemjata ja izbrala svojata kora,oti znaeme sto bi bilo koga bi bila podebela ili potenka....
Anakin,sekoja sitnica svedoci i ja potvrduva ovaa precizna ravnoteza i velicestvena organizacija vo stvoreckiot svet.

Naiven e razgovorot deka ovoj poredok e rezultat na slucajnost.

Ima Hemicari koi velat: "dajte mi vozduh,blato,voda i uslovi za priroden zivot i jas ke vi sozdadam covek" A so samata izjava deka mu se potrebni materijali i uslovi ja priznava nemoznosta da oponasa sozdatel koj Se' stvoril pa i covekovite uslovi. A koga bi mu gi dale site ovie materijali i uslovi i koga bi sozdal covek,nema da rece: "slucajnosta go stvori" tuku ke rece: "jas go stvoriv"

Znaci,FAKT e deka postoi SOZDATEL,koj se' taka SOVRSENO sozdal,nase e da otkrieme koj e vistinskiot,posto ocigledno ni se nudat mnogu zabludi,kako sto i samiot Sozdatel ne' opomenuva vo negovite Objavi.

Ne slucajno pticite i ribite na oddalecenost od iljadnici kilometri preku morinja i pustinje odat kon svoeto odrediste.
Slucajno pileto ja razbiva luspata od jajceto na negovoto naj osetlivo mesto za da izleze ?
Slucajno soncogledot svakja deka sonceto e izvor na negoviot zivot pa se vrti kon nego ???
Slucajno bilkite ja otkrile nivnata boja zelena (hlorofil) i ja upotrebile za stvaranje na svojata zivotna snaga ??

Prifakjanje na vakvi i mnogu drugi pojavi kako slucajnost,znaci Neozbilnost.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 22:43
miraleme
smesno mi e toa so go kazuvas so takov zar
vo k*ranot ima dokaz? ma daj
dokaz li e ako nekde nesto pise bez fizicki opit , dokaz ili presmetka
da i vo Ilijada i odysseja ima dokaz
no zapamti so jas kje ti kazam sega

nitu si go videl nitu go gledas a nitu kje go vidis svojot allah
nitu si go osetil nitu go custvuvas mitu kje pocustvuvas deka ima allah
samo sum siguren deka veruvas

a znaes zasto vikat slepo veruvas
?????
oti veruvas a nisto od toa ne si videl gledas i kje vidis

e so mi e poenta na celata prikaska
Znaes so e najtragicno - site onie koi ne se koto tebe slepite patnici na nekojasi vera bez nikakvi dokazi opiti ili presmetki gi smetate za idioti
dali ti mozes navistina da si iskren ednas kon sebesi i da si kazes
zasto jas miralem1 voopsto veruvam
so jas imam od toa so jas sum se uveril na svojata makar logika
ne
slep patnik na verata tvoja si bil si i kje bides
no nesmetaj deka drugite se idioti

kje prodolzam ponatamu drug pat
da ti kazam koja uste pogolema idiotstina postoi
se karate i se navreduvata pripadnici na razlicni religii
a site ste slepi patnici
aleluja
la llah muhamadu rasulu llah
hary hary krishna
i tako to
ista slepa pesnicka

Изменето од anakin - 15.Септември.2007 во 22:45
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
abu al zarkawi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Август.2005
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abu al zarkawi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 23:06
anakine ti nemas sopstena vera batka ti ne veruvas vo nisto togas sto te jade nesto vnatre sto se mesas vo temite za religija.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 23:23

pa i anakin VERUVA ...

veruva deka ne veruva ...
isto ti e kako da veruvas ...

taka da temata e Dali Bog postoi ...

nekoj ke kaze da ...
nekoj ke kaze ne ...
nekoj neznam ...

takvo e prasanjeto vo temata ...

a sekoj ima pravo ...
da si izbere kade ke pisuva ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 23:59
[QUOTE=abu al zarkawi]anakine ti nemas sopstena vera batka ti ne veruvas vo nisto togas sto te jade nesto vnatre sto se mesas vo temite za religija.[/QUOTE]kako da ne se smeesh,...смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 00:19

Цитирај

miraleme
smesno mi e toa so go kazuvas so takov zar
vo k*ranot ima dokaz? ma daj
dokaz li e ako nekde nesto pise bez fizicki opit , dokaz ili presmetka
da i vo Ilijada i odysseja ima dokaz
no zapamti so jas kje ti kazam sega
Da,Anakine,vo Qur'anot ima dokaz !
Dr.Keith Moore,Doktor po embriologija,posle dolgo istrazuvanje za razvojot na covekot,svedoci deka nema Drug Bog osven Allah i deka Muhammed a.s e Bozji pratenik i deka Qur'anot e od Allah,gledajki deka razvojot na covekot vo majcinata utroba e opisan na Sovrsen nacin vo Poslednata Bozja objava. Faza po Faza,objasneto na sovrsen nacin a nego mu trebalo aparati i godini za da go otkrie toa.
I ne e samo toj,imame bezbroj primeri od Astronomija,Fizika,Hemija,Biologija,,,,,
quranscience.tripod.com/Quran1.html
Eve sto ni kazuva:
Цитирај
Keith L. Moore is a professor emeritus in the division of anatomy (department of surgery), former Chair of anatomy and associate dean for Basic Medical Sciences (Faculty of Medicine) at the University of Toronto, Ontario, Canada. He has also worked at the King Abdulaziz University in Jeddah, Saudi Arabia. He is most known for his textbooks on the subjects of anatomy and human embryology.

"It has been a great pleasure for me to help clarify statements in the Qur’an about human development. It is clear to me that these statements must have come to Muhammad from God, or Allah, because most of this knowledge was not discovered until many centuries later. This proves to me that Muhammad must have been a messenger of God or Allah".

http://scienceislam.com/scientists_quran.php

I da ne ti redam primeri i primeri kade sto Vrvni istrazuvaci potvrduvaat deka Qur'anot e od Allah.Sto ti e tebe smesno,toa e druga rabota.

Цитирај
nitu si go videl nitu go gledas a nitu kje go vidis svojot allah
nitu si go osetil nitu go custvuvas mitu kje pocustvuvas deka ima allah
samo sum siguren deka veruvas

?????

Slusaj sega sto ke ti kaze tebe Miralem.
Spored istive ovie tvrdenja,Jas tvrdam deka Anakin nema RAZUM. Znaes zosto ???

nitu si go videl nitu go gledas a nitu kje go vidis...svojot Razum.

Ona dali sum go osetil i pocuvstvuval... tuka ne bi trebalo da mi se mesas.Jas znam dali sum go osetil.

Цитирај
?????

e so mi e poenta na celata prikaska
Znaes so e najtragicno - site onie koi ne se koto tebe slepite patnici na nekojasi vera bez nikakvi dokazi opiti ili presmetki gi smetate za idioti
dali ti mozes navistina da si iskren ednas kon sebesi i da si kazes
zasto jas miralem1 voopsto veruvam
so jas imam od toa so jas sum se uveril na svojata makar logika
ne
slep patnik na verata tvoja si bil si i kje bides
no nesmetaj deka drugite se idioti

Od ova pak nemozam nisto drugo da zaklucam osven toa deka malku ti e krivo sto sum VO PRAVO.
Povtorno gresis Anakine. Daleku od toa da narecam nekogo idiot.
Vo slucajov Anakine ti si slep patnik a ne jas. Jas imam patokaz,koj,veruvam deka ne me vosi kon nisto loso.... Makar i da ne postoi Bog,patot koj go sledam e vo sekoj slucaj za pridones na covestvoto i ne samo sto veruvam i UBEDEN sum vo toj pat.
Bespravno i od Tvrdoglavost samo nekogo narekuvas slep patnik a posle go obvinuvas istiot toj kogo si go narekol slep patnik deka te narekol Idiot.  Pobara samo dokaz jas ti dadov bez zbor grubo ponasanje,,,, ako primeti deka sum te narekol nekade taka,se izvinuvam,NO SVESEN SUM STO PISUVAM.

Povtorno ke se vratam. Kako da kazam samiot sebesi zosto jas "Miralem1" da veruvam na svojata logika,koga TOA NE E TAKA.
Da kazam li deka jas samiot sum se stvoril ??? Pa sto ne kazes ti samiot sebesi "Anakine" zosto veruvas i zosto ti e strav da priznaes deka SAM NE SI SE SOZDAL kako sto nemozes da platis nitu sekund od tvojot zivot ???
Povtorno,kako da pomislam deka sam sum se sozdal koga IMAM CVRST DOKAZ deka IMAM SOZDATEL,Koj uste odavna,koga lugeto gi zakopuvale zivi zenskite deca (vo tolkava nepismenost) zaradi sto od niv nemalo korist,ni objavil KAKO NI SOZDAVA i deka TOJ ni SOZDAVA ???
Dali e toa logikata ???
Dali Anakine treba da veruvam deka Sam sum se Sozdal ??? Dali si se zaprasal zosto togas sam nemozam da izberam kolku ke ziveam ?
Izvini sto ke te razocaram,NO KE UMRES I KE ODGOVARAS PRED ONOJ KOJ TE STVORIL. Za makar Trun dobro delo,dobro ke vidis.Za makar trun zlo,zlo ke vidis (del od Qur'anot) Ova e Vistinata Anakine.

Цитирај
kje prodolzam ponatamu drug pat
da ti kazam koja uste pogolema idiotstina postoi
se karate i se navreduvata pripadnici na razlicni religii
a site ste slepi patnici
aleluja
la llah muhamadu rasulu llah
hary hary krishna
i tako to
ista slepa pesnicka

Povtorno ke te razocaram. Vernik,zboruvam za Vernik... lugeto ne gi ceni po vera i nacija,tuku po dobar i los. Ne zemaj licni primeri,ako zboruvame za religija,togas treba da se obratime kon nea.... 
Na nikogo ne ni smeta zosto nekoj veruva vo Isus kako bog. Toa mnogu pati go kazavme.Allah ne' sozdal slobodni i toa e Negova odluka taka da bide. Ako imas malku poim od Islamot,togas bi znael deka Hristijanite gi imaat istite prava vo Islamskite zemji kako i Muslimanite. Si veruvaat koj vo sto si saka. Toa e SERIJATSKO PRAVO.
A Idiotizmot,koj tebe ti izgleda deka e zaradi necija religija,tuka si vo Katastrofalna greska.
Ova e dokaz deka ne si SVESNO upaten kon slucuvanjata vo svetot.
Idiotizmot,poteknuva TOKMU OD VAS,BEZBOZNICITE,ATEISTITE,ZALJUBENI PO OVOJ SVET.

Ne bi sakal na ovoj nacin da ja rasipas temava.Oti vojnata vi e na jazikot,Dzihadot i neznam sto (RABOTI KOJ NI TROSKA NE GI RAZBIRATE).
Ima tema za Dzihadot,za Vojnite,za Idiotizmot.... otvori nova,ete,od pocetok da gi zemime site prasanja....

Изменето од Miralem1 - 16.Септември.2007 во 00:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 00:35
[QUOTE=brza] [QUOTE=abu al zarkawi]anakine ti nemas sopstena vera batka ti ne veruvas vo nisto togas sto te jade nesto vnatre sto se mesas vo temite za religija.[/QUOTE]kako da ne se smeesh,...смеење
[/QUOTE]again..... смеење
Кон врв
abu al zarkawi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Август.2005
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abu al zarkawi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 02:42

brza ednostavno nema druga rabota pa koga nekoj nema so da pravi si tropa gluposti po forum a koga treba da se odgovori na nekoe prasanje na koe se bara odgovor ne znae sto da odgovori i pocnuva da se vadi so treskanje na gluposti.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 02:47
TOKMU OD VAS,BEZBOZNICITE,ATEISTITE,ZALJUBENI PO OVOJ SVET

a koj svet da si go sakam ako ne ovoj
miraleme - samo ova recenica ti e ispravna- se drugo e
rekla kazala i pomisla deka si pocovek i na poprav pat samo poradi toadeka si
1. vernik 2. musliman e neadekvatna

i se so si kazal e irelevantno- voopsto negledam logika vo toa- a ne misli deka sum glup i nelogicki razmisluvam ( SMEH)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 02:49
Originally posted by abu al zarkawi abu al zarkawi напиша:

brza ednostavno nema druga rabota pa koga nekoj nema so da pravi si tropa gluposti po forum a koga treba da se odgovori na nekoe prasanje na koe se bara odgovor ne znae sto da odgovori i pocnuva da se vadi so treskanje na gluposti.

znaes zasto tropa gluposti?
zatoa sto vo ovie temi i nema logicki odgovor
cela vasa vera zasnovana na edna kniga
ti kazav grcite imaat dve
ilijada i odiseja-- imat podebela vo sekoj slucajголема%20насмевкаголемо%20гушкање

Изменето од anakin - 16.Септември.2007 во 02:49

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.