|
Извадоци,исечоци,цитати |
Внеси реплика | страница <1 3637383940 46> |
Автор | |
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да ти кажам , да не кажеш потем не сум ти рекла...
смртта е врата...И љубовта е врата. Истата врата, оти по смртта
уште во истата куќа си, иако во друга одаја. Затоа не плачете
по мртвите, во истата куќа се , само во друга одаја.
И не плачете по разделените љубовници. Во иста куќа се, во
иста вселена, како и мртвите и живите, само во различни одаи....
...И ќе се најдат .... макар и во векови ......
...Вештица ......
|
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..Jas ti go podaruvav najgolemoto bogatstvo na ovoj svet:svojata dusa
a ti ne me razbra...i zatoa dobiv od tebe:Bolka.. no mojata Vera i LJubov se besmrtni i seuste cekam - da me razberes.... Ne molam,Ne postavuvam baranje,tuku prekolnuvam: ako ne si me razbral baraj objasnuvanje.... |
|
always look on the bright side of the life!
|
|
milina
Нов член Регистриран: 11.Јули.2011 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Јас сум обичен човек, со обични мисли, што живее обичен живот. Не постојат споменици во моја чест, а моето име наскоро ќе биде заборавено, но јас љубев со сето свое срце и душа и за мене тоа секогаш беше доволно.“
|
|
See you............... later♥
|
|
bluebell
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Страници за нашата љубов" - Николас Спаркс |
|
|
|
bluebell
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се умножив за да се почувствувам,
за да можам да се почувствувам самиот себеси, требаше да почувствувам се, и се лизнав, само се прелеав, се разоткрив и се издадов, во секое катче на мојата душа има олтар на рзличен бог. Ф.Песоа |
|
|
|
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,Читај ми мене!,,
,,Читај си сама, ќе ти ја донесам книгата.,, ,,Но ти имаш толку убав глас, и помило ми е да те слушам тебе, одколку да читам сама.,, ,,Ах, незнам.,, Но кога дојдов следниот ден и посакав да ја бакнам, таа се тргна. ,,Прво мораш да ми читаш.,, Беше сериозна. Морав да и читам половина час од ,,Емилиа Галоти,, пред да ме земе со себе во бањата или во креветот. Така и јас почнав да му се радувам на туширањето. Желбата со која доаѓав, се губеше после читањето. Да се чита некој извадок, со тоа што различните актери во одредена мера ќе се распознаваат и ќе оживеат, изискува концентрација. Под тушот, желбата повторно растеше. И читав, се туширавме, се сакавме и потоа лежевме уште некое време еден покрај друг - таков беше ритуалот на нашите средби. ЧИТАЧОТ - Бернхард Шлинк |
|
vanesa
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Strah
Prigrlivši objeručke ono neizbježno, prestao sam da osjećam strah. Reći ću vam u čemu je tajna kod straha:on je apsolutista. Strah igra na sve ili ništa. On će poput svakog tiranina tlačitelja, ili vladati vašim životom s glupom i zaslijepljujućom svemoći, ili ćete ga nadjačati, pa će njegova moć iščeznuti u vidu lastinog repa. Još jedna tajna: dizanje bune protiv straha, svrgavanje tog nakinđurenog despota, uglavnom nema nikakve veze sa “hrabrošću”. Na nju nas nagoni nešto daleko neposrednije: prosta potreba da se odmaknemo korak naprijed u životu. Prestao sam da se plašim jer ako su mi dani na zemlji odbrojani, ne ostaje mi ni časak za traćenje na zort. Salman Ruždi |
|
vanesa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Desiderata
Idi smireno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno, slušaj druge, čak i glupe i neuke; i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu. Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ponosan ili ogorčen jer uvijek će biti većih ili manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima, kao i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv, ma koliko skroman bio; to je pravo blago u promjenjivim vremenima. Budi obazriv u svojim poslovima jer svijet je pun prijevara. Ali neka te to ne smeta da vidiš vrline koliko ih ima, mnogi ljudi teže za visokim idealima i život je pun herojstva. Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj glumiti osjećaje i ne budi ni ciničan prema ljubavi jer usprkos svoj ograničenosti i svim razočaranjima ona je vječna, kao trava. Spokojno primi iskustvo godina skladno napuštajući što je prikladno mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali ne žalosti samog sebe izmišljanjima mnoga strahovanja nastaju zbog umora i osamljenosti. Osim održavanja zdrave discipline budi blag prema sebi. Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje i bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kako treba. Dakle, budi u miru s Bogom, ma kako da ga zamišljaš i bez obzira na to što radiš i čemu stremiš, u bučnom komešanju života zadrži mir u svojoj duši. Pored svih prljavština, jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet. Budi vedar. Teži da budeš sretan. |
|
vanesa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Možete li mi reći, molim vas, kojim putem da krenem odavde?"
"To dobrim dijelom ovisi o tome kamo želiš stići" reče Mačka "Nije me briga kamo.." reče Alisa "Onda niije bitno kojim putem ideš" reče Mačka Alisa u zemlji čudesa |
|
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вистина е тоа дека луѓето гледаат со страв многу далеку
пред себе. Многумина сметаат дека таквото истражување
не само што не е полезно...туку и дека е лошо.
И тие кои веруваат дека е полесно да ги откријат идните работи
тоа се оние кои што најмногу се плашат да отктријат....
Секако за тој страв има длабоки причини....
Сите етики сите религии се трудат да донесат едно возвишено
откровение и да ги откријат сите надежи.... Тие се навикнати да ја
прифатат сликата на животот кој што е многу различен од нивниот...
кога тој живот е потонат во минатото ...
Тогаш си честитаат себе си за напредокот на моралот........
извадок од Белиот камен .....
|
|
Ние
Нов член Регистриран: 08.Октомври.2011 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Forgiveness is the fragrance that the violet sheds on the heel that has crushed it.
Mark Twain |
|
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Обично велиме:"Кога би бил успешен и здрав, би бил среќен.Поблиску до вистината би биле ако кажеме:" Биди среќен и ќе бидеш поуспешен, поздрав и ќе се чувствуваш многу подобро во односот со другите луѓе".
Една од најчестите причини за недостиг на среќата е тој што луѓето го живеат својот живот по системот на "одложено плаќање".Луѓето не живеат и не уживаат сега во животот,туку постојано чекаат некоја идна случка или појава.Ќе бидат среќни кога ќе се одмараат,кога ќе најдат подобра работа, кога ќе ги отплатат кредитите за стан,кога децата ќе завршат факултет... Разочарувањето е неизбежно.Среќата е ментална навика, ментален став и во колку не се учи и практикува во сегашноста, никогаш не се ни доживува. Среќата неможе да се врзе за решавање на некој проблем од нашата околина.Зошто кога ќе се реши еден, се појавува друг.Така животот е само серија од проблеми.Доколку воопшто сакате да бидете среќни,морате едноставно да бидете среќен и точка! Не можете да бидете среќен "поради, заради..." Дури и во несреќни услови и прилики,во кои не можеме да бидеме потполно среќни,можеме да бидеме барем среќни.Еден деловен човек прашал:" како воопшто можам да бидам среќен,кога само што изгубив 200.000 долари на берзата.Потполно сум уништен и пропаднат.“ Можете да бидете среќен во колку на фактите не им го придодавате своето мислење. Факт е дека сте изгубиле 200.000 долари. Ваше е мислењето дали сте уништени и пропаднати. Среќата не е нешто што просто се случува. Среќата е нешто што вие самите го создавате и на што самите се одлучувате! Максвел Малтц ( моја психологија ) .... |
|
ARTE
Сениор Регистриран: 07.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 416 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tok događaja u životu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali način na koje ćemo te događaje podneti, u dobroj meri zavisi od nas.
Smrt briše samo nestvarne veličine, a istinske učvršćuje i uzdiže. Ivo Andrić |
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"...Nije nash zadatak da se priblizhimo jednom drugom, kao shto se ne sastaje ni sunce i mjesec, ni more i kopno. Nas dvoje smo prijatelju dragi, sunce i mjesec, mi smo more i kopno. Nash cilj nije da se slijemo jednim sa drugim vech da saznamo jednog od drugog i da jedan od drugog nauchimo, da vidimo i poshtujemo onaj shto taj drugi jeste: nasha suprotnost i dopuna..." Herman Hese, Moj izbor Изменето од viktorija123 - 25.Ноември.2011 во 14:57 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
Внеси реплика | страница <1 3637383940 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |