|
Салати |
Внеси реплика | страница <12345 26> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Видов ке marija-magdalena e готвила салата Табулех и реков да ви дадем рецептата.
Салата Табулех
1чаjена чаша жито или булгур
3-4 патлиджани
1глава кромид
2-3 китки магданос
1 лимон
2-3 стрка пресна мена
2-3 супени лажици зеjтин
сол и црн бибер на укус
Накиснете булгурот или житото за една нокj у вода.После го изцедете од водата и го сложете на дното на садот каде ке биде салатата.Насецкаjте ментата,магданосот,и кромидот и го добавете кон житото или булгурот.Се тоа на максимално ситно.Добавете и патлиджаните насецкани на ситно и овкусете салатата со сокот од 1 лимон и зеjтинот.Размешаjте добро и сервираj те.
Да ви биде укусно
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Салата од jаjца
8 варени jаjца
3 лажици маjонез
1лажица горчица
1мала глава крумид
малце копар
црн бибел
сок од лимун
Се готви многу лесно и брзо.Jаjцата и крумидот се сецкат на ситна и се стават во копа.Кон нив се става маjонезот ,горчицата,сокот од лимон насецканиот на многу ситно копар,црниот бибер,малце сол на вкус.Се тоа се меша добро и готово.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Салата со пилешко месо 1бр.пилешки гради
1бр зелена салата
0,150гр портокал
0,200гр краставици
оцет
зеjтин
1л.горчица
Пилешките гради се варат.После тоа се режат на тенки жулиени.Кон нив се стават насецканата зелена салата ,полата од портокалот и краставицата насецкана на кругчета.Се тоа се залива со дресинг од
зеjтинот,сок од полата портокал и горчицата.
И готово.
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kineska salata:
Потребни состојки:
· 250 г ориз · 250 г шунка, ситно исечкана, со Знак за квалитет · 800 г краставица, ситно исечкана · 3 павлаки со Знак за квалитет · 3 лажици мајонез · сол · црн пипер Начин на приготвување: Оризот се вари, се мие со студена вода и се убаво се цеди. Потоа се додаваат ситно исечканите шунка и краставица, павлаките и мајонезот. Се Зачиналува со сол и црн пипер по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Omar
Сениор Too young to die... Регистриран: 22.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 12633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исто така во оваа салата може да се стави место:
Многу поубава испаѓа вака.... |
|
MySelfme
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam kako i bese imeto, no se pravi od pavlaka, lukce, orevi i krastavicki..
|
|
NOTHING NEVER ENDS...
Kakov paradoks!!!Sovrsenata ljubov e onaa sto ne pravi nesrecni. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
таратур
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тика Пилешка салата
Се вари бело пилешко месо, се сечка на коцки, па се додава јогурт густ онаков Грчки може и да се направи со некоја густа павлака и на крај Индиско Кари за јака портокалово-окер боја.
Може и малку Турмерик.
А може и да се испржи пилешкото претходно маринирано во кари сос, добро да го упие зачинот и бојата и откако добро ќе се излади да се додаде густиот јогурт.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Француска салата
150 гр варен грашак
150 варени моркови 150 варени компири 50 гр кисели краставички 3 - 4 кесички мајонез 1 кисела павлака сол, бибер по желба Во малку посолена вода се вари компирот и морковот. Грашакот може да се користи од конзерва. Се сецка сè на коцки како и киселите краставички. Внимавајте на додавањето на сол затоа што компирите и морковот се вареле во солена вода а и конзервираниот грашак е солен.
На крај се додава мајонезот и киселата павлака како и бибер. Се става во фрижидер салатата се сервира ладна. Може да се користи помешан замрзнат зеленчук и тоа грашак, морков и компири кој може да се најди во маркетите.Зеленчукот се вари во посолена вода 10 до 15 минути и потоа се процедува. |
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шопска рууулз бе.
|
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зимска крем салата
1 средно зелче докај 1/2кг најмногу
1 помал кромид
1 морков
Се ренда бела зелка, моркови и кромид и се посипува со мајонез и многу малку павлака. Убаво се меша, да се изедначи масата.
Толку!
Може да се јаде како сака, како прилог или како намаз за сендвичи.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Руска салата
250 грама шунка
250 грама моркови 250 грама компир 150 грама кисели краставички 200 грама грашок 3 Јајца 3 до 4 кесички мајонез сол по вкус бибер _____________________________________________
Компирите, морковот и грашoкот се варат. Се цедат и се оставаат да се оладат.
Потоа компирите, морковот, шунката, јајцата и краставичките се сецкаат на ситни коцки. Се зачинуваат со сол и црн бибер. Се додава мајонезот и полека се меша салатата. Се сервира |
|
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kiseli krastavicki seceni +edna pavlaka,mnogu lesna,brzaaaa,vkusna........probajte
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пиперки со праз
500 гр. суви благи пиперки, по желба може и лути
2 струкчиња праз сол, масло _____________________________________________________
Пиперките се мијат, се ставаат во сад со вода и се варат да омекнат.
Празот се сече на ситни парчиња. Откако пиперките се сварени, се чистат од лушпата. Исчистени се ставаат во подлабок сад во кој се додава празот. По вкус се соли и се додава масло. |
|
Внеси реплика | страница <12345 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |