![]() |
|
Дебата во живо: Дали постои Бог? |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 8> |
Автор | ||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Vavilonska religija go zarazi celiot svet!!!! |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
![]() |
||
Тор ![]() Нов член ![]() Регистриран: 06.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
|
Тешко е да се дебатира со религиозни луѓе. Не поради нивната интелегенцијата туку поради нивната игноранција - одбивањето да слушаат факти и причина. Мех... Имај пријатен ден. Чаос. |
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Brate messi, jas ZNAM deka BOG postoi i sum bil ubeden preku dokazi deka BOG postoi. Se dodeka covek pretpostavuva deka BOG postoi i ne e siguren, togas ne moze da se kaze deka e vistinski vernik. "зашто секој дом се гради од некого; а Оној, Кој создал се, е Бог. " ( Evreite 3:4) |
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Blagodaram, imaj i ti prijaten den. Caos. |
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Rabotata e shto religiozni lugje sledat tochno odredena dogma. Dogmata, po definicija, e ogranichuvanje. Zatoa, seto onoa shto ne e sodrzhano vo ramkite na dogmata "a priori" se odbiva kako eres i negovite fakti se otfrlaat kako "lazhni". I toa e razlikata megju duhovni (spiritualni) lugje i religijski vernici. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
|
Еден коментар, на исечок од Анакин
(без целосно да ги читам пораките) анакин (15.Апр 15:17)>> zosto???????. ne mu bilo gajle za tie narodi???? Мене ми е догма (додека не видам докази) да се очекува дека Господ од Библијата, е обврзан *сите* *безусловно* да ги сака. Од мојот човечки грешнички мозок, некој што тоа го прави би го крстил "не премногу интелегентен", ама знам дека Божјите мисли се над моите мисли (Исаија 55:8-9) па можеби грешам. Често се очекува дека Господ е должен **сите** да ги "сака" (што и да е човечката дефиниција на тоа "сака") или "да биде загрижен за сите", и сл. Каде во Библијата има референца дека Господ ги сака *сите* и притоа *безусловно*? (најискраено замолувам да ми посочите). Моето грешничко размилување е базирано на следниве 2 стиха: Исус им рече... 13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели. 14 Вие сте Ми пријатели - ако го вршите она, што Јас го заповедам. (Јован 15:13-14) И кога Исус ја дава оваа Негова Божја дефиниција за "Љубов"="давање на животот", Тој ја ограничува љубовта на Своите *пријатели*, а одма потоа и дефинира што подразбира под "Свои пријатели"="покорност на заповедите". Тоа што е убаво во дефиницијата, е што СЕКОЈ МОЖЕ СВЕСНО со СВОЈАТА СЛОБОДНА ВОЛЈА ДА СЕ ОДЛУЧИ ДА МУ БИДЕ ПРИЈАТЕЛ НА ИСУС, а предусловот и дефиницијата се даден во стиховите погоре. Ова дефиниција, мене (грешникот) ми кажува дека Исус има потполно право да ги мрази, или биде рамнодушен, спрема своите непријатели, но сепак да има Љубов. (според дефинициите од погоре) Значи Исус може да ги мрази, или биде рамнодушен, (или било кое друго чувство), спрема своите "непријатели" (според дефиницијата од погоре), а сепак да биде прогласен за "Бог на Љубовта" поради својата несебична жртва за своите *пријатели*(според дефиницијата од погоре). Но, истовремено, се додека некој се декларира непријател на Исус (според дефиницијата од погоре) Исус нема никакви обврски спрема него. Така барем мене ми изгледа на мојот грешнички мозок. Сум благодарен за Библиски базирани коментари. Поздрав, Изменето од Niko777 - 15.Април.2010 во 18:51 |
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Nikoj ne e GRESHEN a i ako e samo Bog znae kolku e greshen ????
Koi sme nie da sudime za toa ??????? |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
|
ах уште да додадам дека ми се допаѓа тоа што поимите "Љубов", и "пријател" се сведени на ФИЗИЧКИ АКТИВНОСТИ, а не (понекогаш) двосмислени мисловни или спритуелни активности:
- "полагање на животот" - "извршување на заповедите" (мојот впечаток)
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
toa e toa... veruvanje ... ne e dokaz veruvanje e subjektivno.. dokaz e objektiven na KRAJ kraevi ubo si kazuvate VERUVAM VO GOSPOD NAJBITNO e sto jas ateist nemam problem so vaseto veruvanje i go pocituvam kako vasa intima... ne se potsmevam .. nitu se pravam pogolem covek od vas... i toa go ocekuvam i od vasa strana a nekogas go nema.... se sekjavam na taa nebulozna tema DOBAR ATEIST vs LOSH VERNIK mislam deka najpoNizuvacka tema i idea ne postoela vo istorija na forumot mAtematicki bilo vaka +10 -10 = -10+10 ako dobar e +10 a losh e -10 togas vernik e +10 ateista -10 za da se sporeduva ravenkata ili neravenkata sramota... znaci i od nasa i vasa strana ne postoi sekogas razbiranje i tolerancija... koga se prasuvame POSTOI LI BOG Изменето од anakin - 15.Април.2010 во 19:43 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Eve ti posocuvame : 1 Jovanovo 4 6 Ние сме од Бога, кој Го познава Бога нè слуша нас; кој не е од Бога не нè слуша нас. По тоа го познаваме духот на вистината и духот на заблудата. 7 Возљубени, да се љубиме еден со друг, зашто љубовта е од Бога и секој кој љуби од Бога е роден и Го познава Бога. 8 А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог е љубов. 9 Во тоа ни се откри Божјата љубов, кон нас, што Бог Го испрати во светот Својот Единороден Син за да живееме преку Него. 10 Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови. 11 Возљубени, ако Бог нè возљуби така, и ние треба да се љубиме еден со друг. 12 Бога никој никогаш не Го видел; ако се љубиме еден со друг, Бог останува во нас и Неговата љубов стана совршена во нас. 13 По тоа познаваме дека остануваме во Него и Тој во нас, што ни дал од Својот Дух. 14 И ние гледавме и сведочевме дека Бог Таткото Го испрати Синот како Спасител на светот. 15 Ако некој исповеда дека Исус е Син Божји, Бог останува во него и тој во Бога. 16 И ние ја запознавме и верувавме во љубовта, која Бог ја има кон нас. Бог е љубов: и кој останува во љубовта, останува во Бога и Бог останува во него. 17 Љубовта во нас дојде до совршенство во тоа: ние да имаме смелост во Судниот Ден, зашто каков е Тој, такви сме и ние во светов. 18 Во љубовта нема страв, туку совршената љубов го изгонува стравот; зашто стравот вовлекува казна; а кој се бои, не дошол до совршенство во љубовта. 19 Ние Го љубиме, зашто прво Тој нè возљуби нас. 20 Ако некој рече: „Го љубам Бога”, а го мрази брата си, лажец е; зашто кој не го љуби брата си, кого го видел, не може да Го љуби Бога, Кого не Го видел. 21 И оваа заповед ја имаме од Него: кој Го љуби Бога, да го љуби и својот брат. Rimjanite 8 37 Но во сè ова победуваме надмоќно преку Оној, Кој нè возљуби. 38 Зашто сум уверен дека ни смртта, ни животот, ни ангелите, ни властите, ни сегашноста, ни иднината, ни силите, 39 ни височината, ни длабочината, ниту некое друго создание, ќе може да нè оддели од Божјата љубов, која е во Христа Исуса, нашиот Господ. Ima na uste mnogu mesta niz Biblijata, no mislam deka ovaa e dovolno, drugoto procitaj si sam |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
8 А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог е љубов.
LJUBIME i nie a velime ljubov sme nie i sme edno. 11 Возљубени, ако Бог нè возљуби така, и ние треба да се љубиме еден со друг. se LJUBIME i nie isto, dali postoi toj ili ne nema razlika 12 Бога никој никогаш не Го видел; ако се љубиме еден со друг, Бог останува во нас и Неговата љубов стана совршена во нас. mislam deka ljubov e covecka hemija i ima vrska so covekot ne so gospod 18 Во љубовта нема страв, туку совршената љубов го изгонува стравот; зашто стравот вовлекува казна; а кој се бои, не дошол до совршенство во љубовта. tocno e, a so ima vrska so gospod seto ova 18???? |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Ja utnaa temata... ova treba da odi vo onaa "dali treba da se ima strav od Boga?"
![]() |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
|
Vo red e tvoeto veruvanje ima logika i vo toa, zoshto da ne ... Odgovor na tvoeto prashanje: Ovie stihovi se od Biblijata i spored Hristijanskoto veruvanje nie koi veruvame treba da se vodime spored niv. Znaci seto toa e individualna rabota i interpretacija, i spored mene ne mora da znaci deka nitu ednoto nitu pak drugoto e vistina, no se dodeka i ednoto i drugoto ne se nametnati i se povinuvame na niv po odluka na nashata slobodna volja tie se ok ... Изменето од Templarius - 15.Април.2010 во 21:25 |
||
Give me your secrets
||
![]() |
||
|
![]() |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |