IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за зимница
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за зимница

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2009 во 11:41
Prvoto go napraviv, ama ne go probav. Vtorata recepta vo tekot na nedelava. Blagodaram i za dvete recepti.
Eve edna prakticna recepta za leten pindzur za vo zimaголема%20насмевка
10 modri patlidzani- tenkite dolgnavestite ne okruglite zatoa sto znaat da gorcat se pecat, lupat i ostavaat da se iscedat.
5 kg. crven patlidzan, pecen lupen i ostaven da se cedi
i 5 kg zelen piper ( jas staviv 2 kg, luti i 3 blagi piperki), pecen, lupen i isceden.
Modrite i crvenite patlidzani gi pecev vo rerna, a piperot na ringla. Se seckaat sitno i se posoluvaat po vkus. Se polnat i zatvoraat teglite i se stavaat vo rerna na 150 stepeni edno cas vreme za da se pasteriziraat. Vo zima samo se otvoraat poprskuvaat so vrel zejtin, im se dodava luk i seckan magdonos po zelba. Moze i bez zejtin, a moze i przeni so jajca.
ps. Ako se stavat ajvarski piperki izleguvaat 15- 16 tegli, a ako se stavi obicen ili pola vezen izleguvaat negde 12-14 tegli.
Jas pravam i taka i taka, negde do 40 tegliголема%20насмевка
Probajte, nema da zazalite.
Кон врв
dance.77 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 31.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dance.77 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2009 во 12:25
Dali moze nekoj da mi zapise recepta za slatko od modri slivi?????
Кон врв
Enigma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Enigma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2009 во 23:53
slatko od slivi
najbitno e slivite da se nedozreani,kolichinata sama ke si ja odredish,na kg slivi stavam 800 gr sheker i tolku voda,se lupat slivite i gi stavash vo rastopena var i razredena,otstojuvaat edno dva sata se vadat i ubavo se plaknat od varta,gi stavash vo voda so malku limontus za da ne ti potemnat,i spreemash sherbet koga ke e gotov sherbetot gi pushtash slivite i se vari kako sekoe slatko,jas go sobiram ladno.Dobar apetit(ne napomenav deka na sekoe slatko stavam limon iseckan na krukcinja,go stavam koga ke go trgnam od ogin)
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:23
Ајде некој љубезно тука да постави рецепта за барени пиперкимолитва
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 12:41
печи-гмечи
убаво измиени и забришани везенки на кои претходно им се сече рачката се подпекуваат од двете страни на рингла  ’’колку да ги фати огин’’ и се тпоат во смеса од оцет, зејтин, солл и шекер (сооднос 2 чаши оцет, 1 чаша зејтин 1 третина од истата чаша шекер и 1 рака сол). Се редат во тегла ред везенки, ред сецкан магдонос и лук и малку се гмечат ’’да легнат убаво’’. Се оставаат да отстојат 12 часа и потоа се дополнуваат со смесата која остана ( ако се подиспразнети теглите) и се затвораат. Се чуваат во ладно.
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 12:42
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

печи-гмечи
убаво измиени и забришани везенки на кои претходно им се сече рачката се подпекуваат од двете страни на рингла  ’’колку да ги фати огин’’ и се тпоат во смеса од оцет, зејтин, солл и шекер (сооднос 2 чаши оцет, 1 чаша зејтин 1 третина од истата чаша шекер и 1 рака сол). Се редат во тегла ред везенки, ред сецкан магдонос и лук и малку се гмечат ’’да легнат убаво’’. Се оставаат да отстојат 12 часа и потоа се дополнуваат со смесата која остана ( ако се подиспразнети теглите) и се затвораат. Се чуваат во ладно.


што е везенки?
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 23:55
Originally posted by pagane pagane напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

печи-гмечи
убаво измиени и забришани везенки на кои претходно им се сече рачката се подпекуваат од двете страни на рингла  ’’колку да ги фати огин’’ и се тпоат во смеса од оцет, зејтин, солл и шекер (сооднос 2 чаши оцет, 1 чаша зејтин 1 третина од истата чаша шекер и 1 рака сол). Се редат во тегла ред везенки, ред сецкан магдонос и лук и малку се гмечат ’’да легнат убаво’’. Се оставаат да отстојат 12 часа и потоа се дополнуваат со смесата која остана ( ако се подиспразнети теглите) и се затвораат. Се чуваат во ладно.


што е везенки?
 
 
Лути пиперки.На некаков диалект нивн е ,али незнам од коj раjон
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 00:21
Hahaah, не е дијалект, така се викаат тие пиперки, не секоја лута е везенка, тоа се оние како со рецки на нив, што може да се сушат нанижаниголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 00:23
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Hahaah, не е дијалект, така се викаат тие пиперки, не секоја лута е везенка, тоа се оние како со рецки на нив, што може да се сушат нанижаниголемо%20гушкање
 
 
големо%20гушкањеКе си дозволим еден офтопик:Имам голем напредак су македонскиот задоволствозадоволство 
 
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањебакнежбакнежбакнеж
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 00:29
Да, навистина...среќа

А некои од вас и не се приметува дека не се Македонци, толку убаво и граматички правилно пишуваат, браво.големо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 21:48
Модри патлиџани за зима


Потребни состојки:

20 модри патлиџани
400 мл. масло за јадење
400 мл. оцет
150 гр. шеќер
Магдонос
Сол

Во тенџере на оган ги ставаме маслото за јадење, оцетот и шеќерот да зовријат. Откако ќе зоврие, смесата ја тргаме од огнот и ја оставаме да се олади. Во меѓувреме модрите патлиџани ги лупиме и ги сечиме на кругови со дебелина од 1см, ги редиме во подмачкан плех и ги ставаме во рерна, само колку да омекнат. Додека уште се топли модрите патлиџани ги редиме во тегла и тоа, еден ред модри патлиџани, па ги посолуваме, ставаме сечкан магдонос, па ставаме 1-2 лажици од претходно подготвеното солило. Теглите ги затвораме и ги чуваме во темна и сува просторија, каде што стои останатата зимница.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 21:54
Зелен ајвар


20 кг. зелени пиперки за ајвар
17 кг. модри патлиџани
4 кг. зејтин
600 гр. шеќер
400 гр. оцет
2 лажици сенф
сол по вкус

Зелените пиперки и модрите патлиџани се печат на шпорет. Откако ќе се испечат модрите патлиџани се ставаат во вода за да можат полесно да се лупат, а пиперките(претходно ставени во кесе за да им се одвои лушпата) се лупат и им се отстранува семето. Додека се лупат пиперките и модрите патлиџани се ставаат во поголем сад каде што можат да се цедат. Откако ќе се исцедат пиперките и модрите патлиџани се мелат во посебна машина за мелење (машина за мелење месо). Мелените пиперки и модри патлиџани се ставаат во тенџере (шерпа) во која имаме претходно ставено 1 кг. зејтин. Ајварот се пржи на тивок оган 2-3 часа и во текот на пржењето постепено се додаваат преостанатите 3 кг. зејтин, шеќерот, оцетот и солта. За време на пржењето постојано мешаме со голема дрвена лажица. Ајварот е готов кога ќе почне да се одделува по страните. Откако ајварот ќе биде готов се трга настрана од огнот и тогаш се додаваат 2-те лажици сенф и повторно се промешува со дрвената лажица. Веднаш се собира во стаклени тегли кои претходно се загреани околу огнот. (за да не дојде до пукање на теглите кога ќе дојдат во допир со жешкиот ајвар)

Изменето од ФорумскаБаба - 02.Јули.2010 во 21:58
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 21:56
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ајде некој љубезно тука да постави рецепта за барени пиперкимолитва


12 кг. црвени пиперки
2 л. вода
3 л. оцет
600 гр. сол
400 гр. шеќер
500 гр. масло за јадење
бибер во зрна
магдонос

Пиперките се бришат и чистат од семките. Во длабока шерпа ги ставаме водата, оцетот, сол, шеќерот и маслото за јадење да зовријат. Потоа секоја пиперка (може и повеќе) ја ставаме во течноста и оставаме да отстои 2-3 минути, но не и подолго, за да не омекнат премногу. Така обарените пиперки ги редиме во тегли, ставаме неколку зрна бибер и по малку магдонос, а преостанатата течност ја дотураме во секоја тегла (да ги прелива пиперките), и теглите ги затвораме додека се топли.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2010 во 23:08
Се сум ставила во тефтерголемо%20гушкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.