|
КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА |
Внеси реплика | страница <1 2324252627> |
Автор | ||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Deshad - пред да се осудуваш да навредиш нечија Света Книга, барем прочитај ја прво... па после, ако нешто не разбираш - прашај си, се некој ќе се најде да ти одговори...
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
treba da go zapoznavame rekov bidejki nikoj ne go spoznal celosno. ako ti ne si ucel za Bog nema da veruvas pravilno, isto vazi i za mene. |
||
Street racer
Нов член Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aisha,se gordees so toa sto si Musliman,te pocituvam kako zena,kako covek,no da znaes deka samo ISUS HRISTOS E PATOT DO GOSPODA,nema drug izles,samo toj moze da gi oprosti nasite grevovi,a gresime sekojdnevno namerno ili nenamerno.Pozdrav
|
||
Street racer
Нов член Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zdravo Zidarski,gi procitav tvoite komentari sto si gi prakal na lugeto koi sto go negiraat Isus Hristos deka Toj e Bog i deka Svetoto trojstvo ne postoi,najverojatno ne ja imaat procitano Biblijata.
Jas sum od Strumica,ti od kade si,moze li da se zapoznaeme. |
||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Naidov na slednava web stranica i mozebi taa ke dade nekoj odgovor:
http://www.codexsinaiticus.org/en/ "Its heavily corrected text is of outstanding importance for the history of the Bible and the manuscript – the oldest substantial book to survive Antiquity – is of supreme importance for the history of the book." Its heavily corrected text |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Poznato e deka biblijskite tekstovi bile pomalu ili povekje menuvani so vremeto, spored razbiranjeto i veruvanjeto na lugjeto ili preku preveduvanjeto od eden na drug jazik. Nekoi izmeni bile nenamerni, a nekoi so sosem odredena cel. Ne veruvam oti ova bilo praveno so nekoja negativna tendencija, no sekako deka toa ne go opravduva aktot na alteriranjeto i fasificiranjeto.
Ova e ushte eden dokaz deka biblijskite tekstovi se bogovdahnoveni chovechki tvorbi, a ne bukvalna Bozhja rech. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Амин! Оти буквална Божја реч не содржи недоследности и банално е да се верува дека Бог греши, а како последица на тоа имаме делови во Библијата кои очигледно си контрираат, таквите паралели може да се прочитаат на почеток на темава. Ако на ова се додаде и фактот кои го наведуваат христијаните - дека библијата е пишувана под водство и надзор на светиот дух, уште почудно е зошто ако навистина духот бил водилка и надзорник, дозволил да се напишат грешки? Човечката рака е таа што греши, и еднаш направените грешки при превод или препис се повторувале во континуитет до ден денес, како никој од препишувачите да не увидел дека некои делови не штимаат?!Јасно е дека нема совршен препис, човек може да згреши, ама нека седнат и нека направат ревизија, па да се корегира тоа што е очигледна грешка!
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa e napraveno i s'e suhte se pravi... no problemot e shto ne se imaat originalnite pisanija. Onoa so shto raspolagame denes se kopii od kopii od kopii. Rabotaat e uslozhneta so toa shto Isus reshil (mnogu mudro) da ne pishuva tuku ucheneto da go prenesuva iskluchivo usno. Negovite apostoli prodolzhile taka... Prvite pishuvani artefakti od toa vreme so tolkuvanjata od Pavle (koj ne bil Isusov uchenik), a toa e dvaesettina godini po Isusivoto raspetie. Do togash, a i toj moment natamu, povekje se shirele prikaznite i preraskazhuvanjata, kako rasipan telefon, otkolku izvornoto Isusovo uchenje. Zatoa normalno e deka imalo, kako shto s'e ushte ima, razni hristijanski denominacii. Duri i Bibljata ne e potpolno ista kaj site od niv. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И како потоа да бидеме наполно уверени дека библијата меѓу другото го содржи учењето на Исус кое ТОЈ ИМ ГО ДАЛ на учениците негови, а не дека тоа се само писанија производ на чув-недочув и ставови на писателите (павле, и компани). Штом го нема оригиналот почвата за манипулации и недоследности е погодна. Не за џабе кружеле апокрифи- секој си пишувал како што верувал и мислел дека има авторитет он да ја пренесе пораката нормално како на него што му се свидело.-па после имаме собири за селекција на која книга е вдахновена која не е, па еднаш признаено откровение по петар, после не е и т н.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не мора да бидете уверени, читајте си го оригиналниот Кyран и бидете среќни
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
“Контрадикциите“ во Библијата, но и целата Библија е лично допуштена од БОГА - таква каква што е - и како таква таа е најубавиот коан на планетава земја, кој што сигурно води до целта на Светлината - Христос!
Изменето од spiros - 27.Јануари.2010 во 01:03 |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, врати се на првите страни и ќе видиш дека десетина „контрадикции“ ти разобличив бесплатно, а за другите хммм да се разбереме, брат за брат, сирење за пари. Ти не си ми ни брат, а сепак доби неколку гратис одговори. Впрочем одговорите и не ни беа наменети за тебе, туку ги напишав чисто за пример, за да видат од кој тип се ткн. „контрадикции“ кои ги наведуваат муслиманите и како лесно се разобличуваат кога се чита Библијата внимателно и во целост. Затоа чувствувај се почестен што ти беа објаснети неколку одговори, но не очекувај дека некој ќе ти трчка по твоите коментари и ќе ти одговара на твоите дилеми до бескрај и назад. На нас христијаните ни е заповедано да го исползуваме времето, а не да го трошиме бадијала како во овој случај нели |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А бре нема што, Христијанска религија ти е рамно на бизнис религија. Впрочем да не те учеше Исус да одговорите ги дадеш со пари ?!!! Но кога се нема одговори, секогаш се свитка опашката под нозе, многу пати докажно а се докажва и сега. Евчо, мене не ми требат тие квази одговори, јас одговорите ги имам , и тоа кристално јасни ми се , но вие како следбеници на таа КНИГА Библијата, треба да си ја мавате главата и сериозно да се нафатиете во решавање на тие реално постоечки проблеми кои ги имате, наместо тврдоглави и штур да останете на укажените проблеми. На крај краева, остани тврдоглав, мене воопште не ми пречи тоа што ти немаш слух, сепак тоа е твој проблем
|
||
Внеси реплика | страница <1 2324252627> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |