|
КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 27> |
Автор | |
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas nikade ne sum procital za kontrakcii vo biblijata ili ima???
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Можеби затоа што не си ја процитал....се шегувам.
Врати се на почетокот од темата каде ОПШИРНО се дискутира за контрадикциите. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aaaaaaa
za kontradikcii se zboruva fala Aisha |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Crkvata ja priznava Biblijata kako primaren izvor za znaenjeto za Boga i Isus.No,otkako Biblijata razjasnuva deka Isus ne e Semocnoto Bitie,i deka Semocnoto Bitie ne e Isus,togas vrz baza na sto bi mozele poinaku da veruvate vo toa? Brate!-veruvanjeto deka Semocnoto Bitie e Trojstvo e pogresno i potpolno neharmonicno so zborovite na Isus,kako sto e predstaveno vo Biblijata.BOG E EDEN,A NE TROICA.TOJ E SOVRSENO EDINSTVO. Ako te interesira vistinata za Bog i tvojot odnos kon Nego,te povikuvame nie muslimanite na poobjektiven nacin da gi istrazuvas Svetite pisma,vklucuvajci go tuka i k*r,anot,poslednoto Bozjo otkrovenie. Pozdrav Изменето од efendija - 27.Декември.2007 во 13:28 |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski batka....
jas neti potvrduvam nishto, tuku samiot si davash takva slika, ili vo krajna mera, si zamisluvash deka Isus e sin Bozji, no za toa imash samo tvoe mislenje i nishto drugo.... A batkoti Bukhari ima fakti: (Luka 3.38)… Adam koj shto beshe SINOT BOZJI (Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece(David): „TI SI MOJ SIN, JAS DENES TE RODIV.” (Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN. (Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, }e gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj potoci so vodi, bide}i Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e MOJOT PRVORODEN BOZJITE SINOVI gledaa deka COVECKITE kerki se ubavi... pa si gi zemaa za zeni, koi ke gi izberea (bitie 6. 1) Pa zarem tolku nemozete da svatite deka vo Evrejskiot jazik, sekoja prava licnost, ili licnost bliska do boga, koja licnost dobrovolno ja sledi voljata na Boga se narekuva "sin Bozji" koj pak zbor e metaforicki opishana terminologija koristena megu Evrejskiot narod, a vie miluvate da kazete deka Isus e roden sin Bozji, pa videte pogore deka i david e roden sin Bozji, i Izrail, I efrem.... pa spored ova nemame veke sveto trojstvo tuku imame petorstvo! i ako gi dodademe i sinovite Bozji koi gi zemale kerkite covecki, ke dobieme Bozji sinovi kolku ti saka dusha.... Ina seto ova zidarski ke mi kaze, ALI ISUS NEBIL TAKOV, ON E.... Vo stilot tvoj brate zidarski prodolzi.... |
|
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sveta Troica moze da ja prepoznaeme uste na prvata stranica vo prvata glava na Biblijata koga se zboruva za sozdavaweto na svetot. S¢ drugo e sozdadeno vo stilot - i rece Bog, i bi, zapoveda i se sozdade. Koga dojde na red covekot, koj e kruna na celoto sozdanie, se menuva tekot na raskazot. Ovoj stih (26) veli: ìPotoa rece Bog: Da sozdademe covek spored nasiot obraz i podobie...î. Upotrebata na mnozina (da sozdademe) ukazuva na sovetuvawe me|u povekje lica, a svetite otci na Crkvata toa go imenuvaat: Sovet na Sveta Troica. Ovde upotrebenata mnozina ne e od k*rtoazija, tuku ukazuva na postoewe na povekje lica, pri sto ne e opredelen brojot, no se zboruva vo mnozina (NA[ - NIE). Onie sto ne veruvaat vo Sveta Troica ova mesto go tolkuvaat vo smisla deka Bog se sovetuval so angelite, sto e besmislica, bidejkji Bog nema potreba da bara sovet od svoi sozdanija. Izrazuvaweto na Boga vo mnozina go srekjavame I pri opisot na Vavilonskata kula (11 glava, stih 7), kade sto se veli: ìAjde da slezeme i da im go zbrkame jazikot nivni za da ne se razbiraat eden so drug...î. Ima uste nekolku delovi od Stariot zavet koi ukazuvaat na toa deka Troica bese vo najava. Priedna sredba na Avraam so trojca patnici, toj gi precekuva i gi ugostuva trojcata, no se poklonuva kako na Avraam veli: ìGospodi, ako sum nasol milost pred tebe, nemoj da go odmines svojot slugaî (18,3), a po zaminuvaweto na trojcata patnici, rekol: ìGospod si zaminaî (stih 33). Znaci, toj vide trojca patnici, no se pokloni na naslikana od Rubqov, kade sto se pretstaveni trojcata patnici, odnosno Sveta Troica. Vo Stariot zavet ima i drugi mesta kade sto se spomnuva brojot tri. Na primer, prorokot Isaija videl vo vizija kako serafimite letaat okolu prestolot Bozji i ja peat pesnata: ìSvet, svet, svet e Gospod Savaotî (6,3)! Sekoe svet se odnesuva na edno od licata na Sveta Troica. Ima mesta vo Stariot zavet koi poblisku gi opredeluvaat licata na Sveta Troica, kako na primer ona od vtoriot psalm, stih 7, vo koe Otecot (Gospod) Mu se obrakja na Sinot, velejkji: ìTi si moj Sin, jas denes te rodivî. Gospod (Otecot mu veli na Sinot): Sedi od mojata desna strana dodeka gi stavam neprijatelite Tvoi vo podnozjeto na nozete Tvoiî. Najjasnoto, pak, mesto vo Stariot zavet vo koe se spomnuvaat duri i trite lica na Sveta Troica se nao|a vo Knigata Mudrost Solomonova (9,17), kade sto se veli: ìVoljata tvoja Boze (Oce) koj bi ja poznal da ne si ni ja dal Premudrosta i da ne si ni Go ispratil tvojot Svet duh odozgoraî. Premudrosta ovde e sinonim na Sinot. Vo Stariot zavet Bog namerno ne se otkriva celosno kako Troica, bidejkji vo toa vreme lu|eto tesko mozele da ja zadrzat verata vo primi Desette Bozji zapovedi, narodot koj stoese vo podnozjeto na planinata izgradi kip (idol – zlatno tele) i mu se poklonuvase. Celosnoto otkrivawe ili objavuvawe na Sveta Troica stana mozno duri po voplotuvaweto na Sinot Bozji. Otecot e prvoto lice na Sveta Troica. No, ne e prvo zatoa sto e pogolemo ili postaro od drugite dve lica - Sinot i Svetiot duh - tuku zatoa sto Otecot e naceloto ili izvorot od koj vecno se ra|a Sinot i vecno ishodi Svetiot duh. Otecot ne moze da se zamisli bez Sinot i bez Svetiot duh. Sinot Bozji ili Sinot covecki... Sinot Bozji e vtoroto lice na Sveta Troica, koj vecno se ra|a od Otecot. Istiot toj Sin, ili Logos, ili Slovo, od qubov kon nas lu|eto i zaradi naseto spasenie, se voploti od Svetiot duh i od Precistata devojka Marija (Marija Deva) i stana covek pred 2.000 godini. Toa e istoriskiot Gospod Isus Hristos, koj e istovremeno i vistinskiot Bog i vistinski covek, odnosno Bogocovek, slicen nam vo s¢, osven vo grevot. Sinot Bozji i po ovoplotuvaweo ostana vtoroto lice na Sveta Troica i, kako vistinski Bog, ne pretrpe nikakva promena. Terminot voplotuvawe doa|a od zborot plot - sto znaci telo, znaci votelovuvawe ili vocovecuvawe. Znaci, Hristos se voploti od Svetiot duh i od Marija Deva i se vocoveci, odnosno stana covek. Ra|ajkji se od devojka, Sinot ne go narusi redot vo Sveta Troica, nitu, pak, go narusuva svoeto licno svojstvo na ra|awe, tuku ra|ajkji se kako ^ovek ni ja otkriva tajnata na Sveta Troica. Sinot dojde da go otkrie vistinskoto ime na Boga, a toa e imeto Otec. Vo takanarecenata Molitva Gospodova, Gospod Isus Mu se obrakja na Otecot: ìOce, da se sveti imeto Tvoe...î. Prva javna manifestacija na Sveta Troica imame vo cinot na krstanieto na Gospod Isus Hristos, sto go slavime na praznikot Bogojavlenie. Hristos, vtoroto lice, ovoploteniot Sin Bozji, stana ^ovek i, iako nemase potreba da se krstava, toj go stori toa za da ni dade primer i nam. Vo toj mig se slusna glas od Neboto - ìOva e mojot vozquben Sin koj e po mojata volja, nego poslusajte goî (Matej 3,17 ). Toa bese glasot na Otecot. Svetiot uh, vo vid na gulab, gi potvrdi zborovite na Otecot. Istite zborovi se slusnaa i pri Preobrazuvaweto na Hrista na planinata Tavor, nastan sto nasata Crkva go slavi na praznikot Preobrazenie Gospodovo. Hristos na Tavor, pred trojcata ucenici, Jakov, Petar i Jovan, se preobrazi i ja pokaza slavata na svoeto Bozestvo. Vo toj mig se slusnaa zborovite na Otecot - ìOva e mojot vozquben Sin koj e po moja volja, nego poslusajte goî (Marko 9,7), a Svetiot duh ovoj pat se pokaza vo svetlinata. Kade Noviot zavet ja pretstavuva Sveta Troica? Celiot Nov zavet, vsusnost, e vo znakot na Sveta Troica, zavet ili sojuz so Boga, koj e sklucen so Boga preku prolevaweto na skapocenata krv na Bogocovekot Hristos, koj e Gospod Isus gi isprakja svoite ucenici - apostolite vo svetot so zapoved: ìOdete i naucete gi site narodi, krstavajkji gi vo imeto na Otecot, i Sinot, i Svetiot Duh, i ucejkji gi da pazat s¢ sto sum vi zapovedalî (Matej 28, 19-20). Na drugo mesto veli: ìKoj veruva i se krsti (vo imeto na Otecot, i Sinot, i Svetiot duh), kje bide spasenî. Znaci, porakata e jasna - clen na Crkvata se stanuva so vera i so krstanie vo imeto na Sveta Troica. Edno od klucnite mesta vo Noviot zavet i izvor za naseto znaewe za Sveta Troica e pocetokot na Evangelieto spored Jovan, kako i negovoto Prvo poslanie: Evangelieto zapocnuva: ìVo pocetokot bese Slovoto, i Slovoto bese vo Boga i Bog bese slovotoî. Ovde Otcot e narecen Bog, a i Slovoto (Sinot) e narecen Bog, koj e razlicen od Otecot. Ovde zborot ìpocetokî nema vremenski, ami ontolos ki karakter. Sozdavaweto na svetot stanalo preku Slovoto, Zborot, ili Logosot. Logos znaci zbor, no znaci i smisla. Toa znaci deka s¢ sto e sozdadeno nosi pecat na logosnost, na osmislenost, odnosno s¢ ima svoja smisla. Nisto ne e slucajno. Sveti Jovan Bogoslov, najmladiot Isusov ucenik, vo svoeto Prvo soborno poslanie go doobjasnuva ona sto go rece vo pocetokot od Evangelieto, koga veli: ìTroica se koi svedocat na Neboto - Otecot, Sinot i Svetiot Duh, i Troica se ednoî (5,7) Doa|ame do Svetiot duh. Kade e negovoto mesto? Svetiot duh e tretoto lice na Sveta Troica, koj isto taka e prisuten otsekogas, odnosno od samiot pocetok na sozdavaweto na svetot. Vo Biblijata toa e ilustrirano vaka: ìVo pocetokot Bog gi sozdade Neboto i Zemjata, a z emjata bese bezoblicna i prazna i Duhot Bozji lebdese nad vodataî. Svetiot duh bil toj faktor koj ja zagreval atmosferata, koj sozdaval uslovi za da se pojavi zivotot na Zemjata. Svetiot duh go sporeduvaat so ptica koja lezi nad svoite jajca za da gi izvede svoite mladenciwa. Za Svetiot duh se zboruva i na drugi mesta vo Stariot zavet, osobeno kaj prorocite, koi govorele pod vdahnovenie na Duhot Bozji ili Gospodov. Da privedeme samo prorok Isaija (61,1): ìDuhot Gospodov e na mene, koj me pomaza da im blagovestam na bednite...î. Noviot zavet zapocnuva so blagovesta na archangel Gavril deka Marija kje rodi Sin Isus, a koga taa go prasa kako kje bide toa koga taa ne znae za maz, togas Gavril £ odgovoril: ìSilata na Svetiot duh kje slegne na Tebe I silata na Sevisniot kje te oseni, pa zatoa i rodenoto od tebe kje se narece Sin Bozjiî (Luka 1,35). na Isus, Svetiot duh go izvede vo pustinata da bide iskusan. Kako sto gledate, ima edno postojano prethodewe i posleduvawe - Svetiot duh mu prethodi na Hrista, a neposredno pred voznesuvaweto, Hristos na apostolit im rece: ìJas kje go pomolam Otecot, i on kje vi dade drug Utesitel..., a Utesitelot, pak, Duhot Sveti, kogo Otecot kje go isprati vo moe ime, on kje ve nauci na s¢ i kje vi napomni za s¢ sto sum vi zboruvalî (Jovan 14, 16. 26). Vo narednata glava (15,26) evangelistot Jovan go posocuva licnoto svojstvo na Svetiot duh - izleguvaweto od Otecot, pa veli: ìA koga kje dojde Utesitelot, kogo kje vi go ispratam jas od Otecot, Duhot na vistinata, koj izleguva od Otecot, on kje svedoci za meneî. Svetiot Duh, po sleguvaweto vrz apostolite vo denot na Pedesetnicata - kaj nas toj nastan go slavime na praznikot Duhovden - go prodolzuva deloto sto Isus go izvrsi, iako Isus e postojano prisuten vo svetot i po svoeto voskresenie i voznesenie. Hristos e postojano prisuten vo svojata Crkva, osobeno preku Svetata pricest, koja e negovo telo i krv. No, mora da se napomene i toa deka vo Crkvata nisto ne se slucuva bez Svetiot duh, bidejkji pretvoraweto na lebot i vinoto vo telo i krv na Hrista se izvrsuva p reku prizivot na Svetiot duh. Poinaku receno, Sinot i Svetiot duh se sekogas zaedno, no vo deloto na Spasenieto na covekot i na svetot nekogas prethodi Sinot, a nekogas Svetiot duh. Taka, na primer, Svetiot duh go podgotvuva voplotuvaweto na Sinot, a Sinot - isprakjaweto na Svetiot duh vo svetot vo funkcija na Crkvata. [to znaci proishodewe? Toa e izleguvawe kako od izvor, toa e materijalistickite kategorii, kje se sopne vednas na Sveta Troica. Nasata logika veli deka Bozjoto otkrovenie uci deka Bog e edinica vo Troica I Troica vo edinica. Za da si ja doblizime malku tajnata na Sveta Troica, dobro e da se potsetime deka Otkrovenieto Bozjo - Biblijata n¢ uci deka Bog e qubov, a qubovta e relaciska: toa znaci deka za da moze qubovta da se manifestira, potrebni se najmalku dve licnosti. Licnosta ne moze da se prepoznae ako nema druga licnost, sto znaci deka Bog e qubov od vecnost. Otecot od vecnost go qubi Sinot i Svetiot duh, Sinot go qubi Otecot i Svetiot duh, a Svetiot duh go qubi Otecot i Sinot i, ako ne e taa vecna, sovrsena qubov Bozja, nie vo ovoj svet ne bi ni znaele sto e toa qubov. Treba da znaeme uste edna rabota - vecnoto postoewe na Bog - Troica e nezavisno od postoeweto na svetot. Svetot mozel i da ne postane, a Bog, sepak, bi bil otsekogas Otec, Sin, i Sveti Duh - Troica ednosusna i nerazdelna. Bog go sozdal svetot i nas lu|eto od qubov i zatoa sto e dobar, za da ima i drugi ucesnici vo Negovoto blazenstvo i dobrina. Se postavuva prasaweto ako e Sinot slika na Otecot, a Svetiot duh e slika na Sinot, togas koja e slikata na Svetiot duh? Ikona ili slika na Svetiot duh kje bidat mnozestvoto obozeni licnosti preku Duhot Sveti, zasto krajnata cel na sekoj covek e da go zapoznae Boga. No, ne samo da go zapoznae Boga, tuku I da bide vo zaednica, edinstvo so Nego, odnosno da bide obozen, otroicen. Na prvo mesto se svetitelite i site onie koi se na patot na toa obozuvawe. ^ovekot e sozdaden zaradi taa zaednica so Boga, no taa bese prekinata so prvorodeniot grev, pri sto se postavi edna pregrada me|u Boga i lu|eto. Vo zelbata da se urne pregradata, Bog go isprati svojot Sin, koj se rodi i postrada od qubov kon nas lu|eto, za na krstot da go pobedi grevot i, preku Svoeto voskresenie, da go pobedi najgolemiot neprijatel na covekot - smrtta. Zatoa Hristos rece: ìJas sum Voskresenie i zivot, koj veruva vo mene i ako umre, kje ziveeî. Vo pravoslavnite hramovi gulabot e smesten nad oltarnite ikoni. Dali toj pretstavuva simbol na Svetiot duh? Da. Gulabot go simbolizira Svetiot duh, koj sleguva i ostanuva vrz Hrista - Mesijata ili Pomazanikot, a pomazanieto e Svetiot duh. Vekje spomnavme deka svetite otci Svetiot duh go sporeduvat so ptica. Na pedesettiot den po Hristovoto voskresenie, Svetiot duh im se javi na apostolite vo vid na ogneni jazici. Simbolikata e vo toa sto apostolite so primaweto na Svetiot duh ja dobija Bozjata sila i darot na jazici za da mozat da ja prenesat radosnata vest za Hristovoto voskresenie na site narodi. Okolu ikonite i pretstavuvaweto na Sveta Troica. Na nekoi ikoni moze da se vidi vozrasen lik so bela brada, do nego mlad maz so crna brada i gulab. Toa li e kanonskiot pristap kon Sveta Troica? Sinot mozeme da go pretstavime, bidejkji toj bese istoriska licnost. Bog stana telo, covek, pa zatoa nie imame pravo da go pretstavuvame Bogocovekot Hristos. Toa e dogmatskata osnova na ikonata, koja ne e idol, ami dokument koj postojano n¢ potsetuva na faktot na Bogooplotuvaweto. Svetiot duh go pretstavuvame onaka kako sto za prvpat se pojavil - vo vid na gulab, a na Pedesetica vo vid na ogneni jazici. No, Otecot nikogas ne se pojavil, nikogas ne se manifestiral vo vidliva forma i zatoa Crkvata zabranuva kakvo bilo pretstavuvawe na Otecot. Ikonite na koi Otecot e pretstaven kako starec so bela brada - ne se kanonski ikoni. Edinstvenata pravilna ikona na Sveta Troica e pretstavuvaweto na sredbata na Avraam so trite patnici, koga Avraam kaj dabot mavriski ja ugosti Sveta Troica vo likot na tie patnici. Ikonata e naslikana od Rubqov. Terminot Sveta Troica. Drugi go koristat terminot Sveto Trojstvo. [to e pravilno? Pravoslavniot hristijanin nikogas nema da go upotrebi terminot Sveto Trojstvo. Terminot Trojstvo e povekje filozofski termin i obicno e zastapen vo zapadnata sfera, kako filozofska, taka i religiozna. Pravoslavniot hristijanin sekogas treba da go upotrebuva terminot Sveta Troica. |
|
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nemislam da se povtoruvam, ako sakash da vidish kako Muslimanite gledaat na Trojstvoto, mozes slobodno da poglednesh na tema " da se sledi Isus ili Pavle"
pa potoa ke govorme shto netie jasno... Tvrdam deka nepostoi sveto Trojstvo od prosta pricina shto, samiot Isus nikade ne Izgovoril sveto trojstvo, koj zbor pak zvanicno e utvrden na nikejskiot sobir 325 i e utvrdeno kako dogma. Taka da na nekoj paganin mu teknalo posle 325 godini od smrtta na Isus da si pribavi nekakvi benificii, i ja objavil taa nevistina! |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
. И Ние го создадовме човекот, секако, од глина што се меси, од кал што се тегне. (Сура 15:26)
Koj osven Allah go sozdaval covekot?
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не се сеќава ли човекот дека Ние и порано го создадовме кога тој, токму не беше ништо? (Сура 19:67)
Koj zaedno so Allah go sozdavase covekot?
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E ajde brate Buhari,te fatilo taksirat,odgovori i,ocigledno ne procitala na kogo se odnesuva zborot"NIE" koj cestopati se spomnuva vo Nedostizniot,Univerzalniot i Edinstveno Ispravniot k*r,ani Kerim.
|
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ebu zar nemozese da dades replika na celiot post ili samo na ednoto prashanje
kje te pocekam
ne se brzaj
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde jas ce ti odgovoram na tvoive prasanja(dodeka ne se vrati Buhari,pa i toj ce ti dade objasnuvanje). Osven Allah subhanehu ve teala NIKOJ ne go sozdal covekot.No tebe ti stvara problem citanjeto na ajetot(t.e.,negoviot prevod),odnosno zborot "NIE",pa si pomisli deka eve ja kontradiktornosta na k*r,anot,znaci i vo k*r,anot Bog ne e sam tie se dvajca ili trojca..bla..bla... Belichka VO ARAPSKIOT JAZIK E VOOBICAENA OSOBENOST NA KORISTENJE NA ZBOROT "NAHNU" "NIE" KOJ SE KORISTI ZA ISTAKNUVANJE NA VAZNOSTA NA GOVORNIKOT,VO NEKOI AJETI GO IMA I ZBOROT "NAS" namesto "MOJ" itn. Za da ne padnes vo konfuzija i polesno da me sfatis eve vaka:nie vo nasiot Makedonski jazik cestopati koga ce se sretneme so nekoja vidna licnost,namesto ednina upotrebuvame mnozina,kako znak na vnimanie kon doticnata osoba,pa velime:"VIE GOSPODINE,VIE GOSPODJO,VIE BELICHKA itn. E ova vo arapskiot jazik go ima i koga stanuva zbor za sebe,NAMESTO "JAS" se veli:"NIE",namesto "MOJ",se veli "NAS" itn. Apsolutno ova ne se odnesuva na toa deka Allah ima zdruzenik,pomagac,drug gospod, svet duh,sin,NE! Ova e samo stil na jazicno izrazuvanje koj e sekojdneven kaj Arapite. Tolku! (Mislese deka sega pobedi,deka ne fati vo stapica,KAKO DA NE! VISTINATA NE MOZE DA SE POBIE) BOZJI SPAS NA TVOJATA DUSA! Изменето од efendija - 27.Декември.2007 во 21:38 |
|
|
|
Sahih Bukhari
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
de beee. negledash li deka nebef na forumov, pa ajde demek neznae covekov i bara vreme da najde odgovor a?
Ako ti odgovaram na cel post poedinecno za sekoja recenica, ke treba da go napolnam forumov so moi postovi, zatoa predpocitav vo eden kratok post da ti dadam doznaenje deka Trojstvoto e izmisleno 325 godini posle smrtta na Isus, i toa dokazuva deka Trrojstvoto, kolku i da go Barate vo Biblijata go nema, a niti samiot Isus nekogash go izgovoril! Vo makedonskiot jazik ima mnozina za kolicina, i mnozina za respekt, isto taka i vo Arapskiot Evrejskiot Aramejskiot jazik, mnozina za respekt koristime samo koga se obrakame na druga licnost, za da dokazeme, pocit ili respekt prema taa licnost, Pr. VIE li rekovte taka profesore.... Vo ovaa recenica se obrakash na cel kolektiv ili samo na profesorot na koj mu se obrakash? lele pa ko u zabavishte so pimeri dai objasnuvash Taka i Arapskiot jazik ima Mnozina za respekt, za pocit. A ako te cudi toa shto vo k*ranot se Veli Nie.... Pa ima lli nekoj podostoen za respekt i za pocit od Allah???? Pa ako razmislish podobro belicke, niski udari od tvojov stil samo go iskazuvaat tvoeto neveruvanje vo Biblijata, shto znaci dokazite koi ti gi postiravme, malku ja zagrizaa tvojata sovest, pa mislish so napaganjeto na Kuanot ke si ja vratish samodoverbata.... i aj da neti popuvam mnogu, zemi citaj za islamot posle sudi za nego! |
|
|
|
Sahih Bukhari
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
lele be Efendija, sega ona ke misli deka sme se dogovorili, pa slicni postovi pishuvame
cista slucajnost! A zamisli oni da go imaa islamot..... odma ke im tekneshe i od k*ranot da izvadat trojstvo ili.... kojznae shto! Duri sum slushnal i eden paganin po ime Anis sharos koj veli deka pa i koga Muslimanite velat BISMILLAHIR RAHMANIRRAHIM (Vo imeto na Allah Milostiviot somilosen) sme go izgovarele trojstvoto.... zamisli brat.... shto ne keim tekne, zashto ne gledaat ednostavni raboti? |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1920212223 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |