IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МАЛКУ СКРОМНОСТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МАЛКУ СКРОМНОСТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 01:15
далеку од тоа дека човекот е НИШТО
па ако е така Бог баш ќе го баталеше човекот и ќе си направеше нова занимација и нови играчки...штом Бог се симна , стана човек страдаше за нас,не откупи..тоа кажува дека за Него ние вредиме многу!
еве некои делови кои кажуваат дека му значиме на Бог

1 Коринтјаните: 6:20 Зашто скапо сте купени. И така, прославете Го Бога во своето тело и во својот дух, кои се Божји.
7:23 Скапо сте купени! Не бидете им робови на луѓето!

ние немаме ниско мислење за самите нас, знаеме колку е способен човекот и дека има огромен капацитет и дека дотуркавме далеку за 1 век (во споредба со минатиот) никој не вика дека сме глупи, безвредни,и ништо...

Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 01:30
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Eve kako na Ateistite gi boli.
Eve,dali svetot srada od religijata ili naukata ?

PS: Ti pises so golemi bukvi.

ME BOLI KOGA PISUVAS GLUPOSTI ZA COVEK
ME BOLI KOGA VIKAS DEKA COVEK E NISTO
I SE STO NAPRAVIL DOBRO E ZASLUGA NA NEKOJSI GOSPOD
I SE SO NAPRAVILLOSHO  E NEGOVA ZASLUGA ILI VO NAJDOBAR SLUCAJ NA GJAVOLOT
SE DODEKA MU SE MOCAS NA COVEKOT I NEGOVATA MOK KREATIVNOST ZNENJE LUCIDNOST HUMANOST ( covecnost) JAS TUKA KJE SE BORAM SO SITE SILI PROTIV TAKVI KO TEBE
KOGA REKOV SILI MISLAV NA MISLI
A BASKA TE POFALIV ZA GOLEMI KUKVI ZASTO MALECKITE ME NERVIRAAT
I NESAKAM DA CITAM TEXTOVI SO MALI BUKVI
POZDRAV MIRALEME NEPRIJATELU MOJ
Anakin,ne napisav nisto protiv covekot.Kopiraj mi kade.
Nikade ne rekov deka Covekot e nisto. COVEKOT E ZASTAPNIK NA BOZJITE ZBOROVI. Covekot e sovrseno Bozje stvorenie. Za Covekot e sozdaden SVETOT.
Sekako deka BLAGODARNOSTA MU PRIPAGJA EDINSTVENO NA ALLAH DZ.S (Da ne si ti nekoj naucnik?). Osnovnite raboti za zivot ni se dar od Boga. Nikoj naucnik ne ja sozdal vodata,nitu pak zitoto. Nitu pak rastenijata... so hemikalite samo gi rasipale i go napravile prirodnoto vestacko.
Verata-ISLAMOT pred se' bara NAUKA. Prviot zbor koj mu bese daden na posledniot Bozji pratenik od objavata bese UCI. No da uci vo Imeto na Boga. Da ne se zloupotrebuva Naukata. Da ne se koristi za ubivanje na LUGETO,DA NE SE KORISTI ZA UBIVANJE NA COVEKOT.
Neznam zosto textot si go svatil deka zboruva protiv covekot ??? KADE TOA GO VIDE,KOPIRAJ.
Mislite moi se,kako sto i vo pogorniot text sto napisav,da lugeto na zemjava bidat edna porodica. Da se pocituvaat,da se cenat,da se sakaat.... od pricina sto sme site LUGE,ako ne sme ista vera ili nacija.

Цитирај smesno e kako maleckite naivnite neukite i izpilenite koi nevidele
deka gospod nema ga im gi narani decata i deka zavisi samo od niv kakov zivot kje go imat
trabunjat za kvaliteti na umovite- dekadencija so e dozvolena tuka
koga ne si lice v lice
mi se povrakja nekogas

Ke ti kazam eden slucaj. Tuka vo Italija,eden Makedonec (musliman) koj vo pari veruva celo vreme vikase i se raduvase... "aaa.... za 4 dena odam doma" i na site ni se podsmevase. Mu velevme: "Kazi, ako dade Gospod" A ne... gospod e mojot dzep vikase,ako imam vo dzep ke si odam ako nemam nema da si odam.... i taka ni provocirase do posleden den. Poso go znaevme kakov e i ne mu zameruvavme. Koga dojde vreme da si odi doma,mu go nema Songiornoto (dokumentite) ! Nemoze da si odi ! Treba da ceka sega uste kolku sto cekal. Toa se vika Nenasip.
Znaeme za luge koi navistina se trudat,rabotaat,,, no nemaat.Allah tolku im odredil Zar-Risk. Toj da se ubie od rabotenje,nema da ima poveke od ona kolku sto mu e odredeno.
Da znaes deka Bog-Allah e toj koj gi hrani nasite deca.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 01:39
еве и во Библијата што вели Бог за НАШИТЕ ПОТРЕБИ-ХРАНА ОБЛЕКА И тн
МАТЕЈ 6
25 Затоа ви велам: не грижете се за својата душа, што ќе јадете или што ќе пиете; ниту за своето тело, што ќе облечете. Зар душата не е повеќе од храната, и телото од облеката?

26 Погледнете ги птиците небесни! Тие ниту сеат, ниту жнијат, ниту собираат во житници, и пак вашиот небесен Татко ги храни. Зар не сте вредни многу повеќе од нив?

БОГ НИ ВЕЛИ ПРВО ДА ГО БАРАМЕ НЕГОВОТО ЦАРСТВО , А СЕ ДРУГО ЌЕ СИ ДОЈДЕ НА МЕСТО

(сепак илузорно е да мислиме дека треба да седиме со сите 4 у вис, и да чекаме да ни падне од Небо) голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 01:42
а за вредноста на човекот еве уште еден доказ

Бог го направи човекот според својот лик
БИТИЕ 1
26 И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!”

27 Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско.

зашто Бог би сакал да прави безвредни човечишта според НЕГОВИОТ ЛИК?

е сега ние после смеја оплескале, ама тоа е друга тема голема%20насмевка

Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 01:49
Fino objasneto ama mislam ne e toa sto se bara......
end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 02:06
па незнам веќе што  да кажам, ама мислам и да се симне пак нема да верувате
мене ми е доста од ова.
ќе ве оставам да си дебатирате голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 12:59
Originally posted by goor goor напиша:

Fino objasneto ama mislam ne e toa sto se bara......

Aman ne znaete poveke i sto barate.
Dzaba panika a nikoj so nisto covekot ne go navredi,naprotiv,go velicevme. Allah koga go sozdade covekot im naredi na site Meleki-Angeli,da mu se poklonat... sedzda da mu napravat.Odbivajki gjavolot da ja napravi taa sedzda bil prokolnat za sekogas. Toa mu se slucilo samo za covekot. Od toj moment gjavolot e OTVOREN covecki neprijatel. Vidi sega Ljubovta Allahova kolkava e prema covekot. ZOSTO DA ODIME PO PAT NA ONOJ KOJ SE PONIZIL DA NI SE POKLONI A DA NE JA NASOCIME SETA NASA BLAGODARNOST KON ONOJ STO NE VOZDIGNAL ?

Anakin,ne pravedno napagjas.

Цитирај ама мислам и да се симне пак нема да верувате
мене ми е доста од ова.
"Onima koji nece da vjeruju,doista je svejedno,opominjao ih ti ili ne,oni nece vjerovati." (del od Qur'anski aet)
ACELERA,ti blagodaram za poddrskata.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 13:13
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

па незнам веќе што  да кажам, ама мислам и да се симне пак нема да веруватемене ми е доста од ова.ќе ве оставам да си дебатирате голема%20насмевка

da se simne, ke go vidime i ke receme, ete Acelera bila vo pravo, ama ne se simnuva.....sto e najtragicno, nikogas nema da se simne
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 13:42
Eh vie nevernicite nikogas nema da go razberete toa,i mozebi nikogas nema da mozete da poveruvate,pa zatoa i nema da bidete spaseni,zatoa sto ke se spasat onie sto ke poveruvaat,i tie ke imaat vecen zivot!Bez razilka kolku i da se somnevate i protvite vistinata e taa,spasitelot ke dojde,nikoj ne znae koga,no ke dojde on sam si znae koga!A vie tesko vas,nema da ima mesto zavas vo Carstvoto Bozjo na Zemjata!
Samo vazno e da se poveruva i da se primi Isus vo tvojot zivot,bez razlika kolku i da se ste skeptiocni i agnostici i ateisti...
Zaklucok:Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!
In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 13:48
Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!

so ova potpolno se slozuvam, ona sto ke si go zamislis vo svojata glava, moze da bide tolku jako i verodostojno, pa ne moze nikoj da te razubedi, taka jas potpolno ja sfakam vasata vera vo nesto sto ne postoi a vie sakate tolku mnogu da vi se sluci.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 14:21

Butel... Fakt e deka veruvame na mnogu raboti koi ne sme gi videle,no sme gi osetile,pocuvstvuvale...

Anakin,prijatelot moj ednas kaza deka ne veruva vo Boga,oti "Ne go videl,ne go slusnal,ne go doprel,ne go pomirisal...."
Ako moze ova da bide pricina,togas imam potpolno pravo da kazam deka onoj koj ima potreba da go vidi Boga da go slusne,da go dopre,pomirisa... togas jas ne veruvam deka takviot Ima RAZUM. "Ne sum go videl,ne sum go dopred,ne sum go cul,ne sum go pomirisal..."

I sam Njutn,avtor na teorijata,vo pismoto upateno do prijatelot Bentlij veli: “Navistina e nesvatlivo da imame materija koja e bezivotna I neosetliva a deluva na drugi materii I gi privlekuva iako megjuniv nema nikakva vrska I odnos.
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 14:49
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!

so ova potpolno se slozuvam, ona sto ke si go zamislis vo svojata glava, moze da bide tolku jako i verodostojno, pa ne moze nikoj da te razubedi, taka jas potpolno ja sfakam vasata vera vo nesto sto ne postoi a vie sakate tolku mnogu da vi se sluci.

Ne samo nie tuku i milioni ostanati vernici-Hristijani,koi sekojdnevno gi posevetuvaat svoite zivoti na Verata i na  spasenieto,koi se mnogu posrekni   i pouspesni od vas nevernite ,zasto znaat deka koga im e tesko i se vo nevolja ima komu da se obratat za pomos,ima visa sila kojasekogas gi cuva!So samata vera se zgolemuva i izobilstvoto vo zivotot!
Pa najgolemiot neprijatel na Hristijanite vo toa vreme-Rimskata imperija svatila kolku e Mokjna ovaa vera za podocna da prifatat,Ej Carot Kosntantin ja proglasuva za Drzvna religija!Najgolemiot neprijatel ja prifakja kako dravna religija!Eh pa koga toku golemi i semokjnio lugje svatile tesko vie kako ne mozete da svatite!heh,epa tolku za sea!

In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 14:57
Blagodaram Miralem .... i jas kako Anakin sum bez razum....

Gideon, toa sto ne veruvam vo ona sto ti i ostanati milionio vernici veruvate nitu mi gi skratilo bolkite vo zivotot, nitu me zaobikolile radostite. Duri ke kazam deka eden vernik mnogu lesno se pomiruva so problemite sto mu se slucuvaat vo zivotot otkolku eden nevernik. Nevernikot se bori so site sili, vernikot mnogu cesto samo slegnuva so ramena i veli " Bozja volja"

ako e toa toj vas vnatresen mir na se da kazes , taka treba da e , Bozja volja, togas ne mi ni treba toj mir, jas ednostavno se boram se dodeka postoi moznost i sansa i ne se obrakam kon nekoe bozestvo za pomos, pomosta ja baram kaj onie sto navistina mozat da mi ja dadat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 15:57
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ako e toa toj vas vnatresen mir na se da kazes , taka treba da e , Bozja volja, togas ne mi ni treba toj mir, jas ednostavno se boram se dodeka postoi moznost i sansa i ne se obrakam kon nekoe bozestvo za pomos, pomosta ja baram kaj onie sto navistina mozat da mi ja dadat.

Butel,izvini,,, ne rekov deka nemas razum.Naprotiv,jas veruvam deka imas,toa e vidlivo kazav,se osekja deka imas.....

Malku poveke za citanje ima,no bi sakal da ja procitas ovaa slucka,ti se molam:

Nekoj vlada imal sluga,ustvari,imal mnogu slugi,vladar ko vladar,no eden mu bil nerazdvoen.Kade god vladarot,tamu bil i slugata,znaci,nerazdvoen sluga. Sekogas i sekade so nego. Slugata bil dobar,miren,uctiv,poslusen... nebi go ni izbral vladarot da ne bil takov,neli ? Imal edna "mana" se' sto se slucuvalo,dali dobro,ili zlo,slugata na se velel "Allahova volja" toa bilo edinstveno sto na vladarot (za kogo i nemoze da se kaze bas deka bil nevernik) znaelo da go isprovocira.
Eden den zel vladarot nozici da se zabavuva vo dvorot,da si ja kastre ogradata,ama ne vest vo toa,se presekol vo vo levata raka,presekol edno malecko parcence od prstot.... skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi... dosol i negoviot nerazdvoen pa rekol: "Allahova volja" ovoj znael i onaka da se isprovocra,sega i presecen,naredil toj sluga da se zatvori vo temnica......
Drugiot den vladarot izlegol vo lov,sam,prepusten sebesi.... ne ni znael kolku ponekogas ubavo e da se bide sam,sednal do nekoe drvo i zaspal. Koga se razbudil pred nego nasol nekakvi cudni luge-divjaci.Go vrzale i go odnele vo nivnoto selo.Slusnal vladarot deka im e praznik na koj treba da mu prenesat zrtva na nivniot "bog" i deka zrtvata treba covek da bide.
Go odvrzale i pocnale da go soblekuvaat gol kako sto majka go rodila i na kraj i negovite vladarski rakavici,desnata,pa levata... koga videle zavoj na rakata.Mu go izvadile zavojot,videle presecen e i mu fali parce,istiot moment divjacite se pustile po druga zrtva a nego goostavile povtorno sam.Koga go poglednal prstot,svatil deka navistina toa bilo Allahova odredba,za so toa da bide posteden od polosoto. Se setil na slugata a slugata vo temnica. Na brzina se oblekol na preseka i stignal do negoviot dvorec i naredil slugata da bide pusten i da bide nagraden.
Slugata odbiva,veli deka veke e nagraden.
Kako,prasal vladarot.
Pa so toa sto me stavi vo zatvor,rekol slugata.
Kako !!??
Pa Allahova Volja,povtorno toj.
No kako,besno povtorno prasuva vladarot ?
Pa da ne me stavese vo zatvor jas ke bev so tebe,rekol slugata,a ako bev so tebe,nemase da baraat druga zrtva divjacite,ke me zrtvuvaa mene !!!

Ako ovaa slucka mislis deka e samo prikaska,ke ti kazam edna koja jas ja doziveav so eden stanar od istava zgrada. Sekogas treba pouka da zemame od nestata sto ni se slucuvaat.

Bese ferie i se spremavme za doma,za Makedonija. Iskreno,so nestrpenie cekavme koga ke dojde denot da si dojdeme doma,zboruvam za mene,kako jas se osekjav,edinstveno bese toa sto posakuvav da si dojdam doma.Trebase da odime jas i uste drugi trojca od istata zgrada (isto od makedonia),so nivniot avtomobil.eden den pred da si odime doma (a zelbata neopisliva e) ja skrsiv nogata i morav da ostanam ! Drugite si zaminaa jas ostanav. Trebase da ja psujam sudbinata ili da kazam fala mu na Boga,ima i poloso ? Dvajca od niv na pat za doma zaginaa a tretiot invalid za sekogas ostana ! Ajde kazi deka Gospod ne sakal da me socuva so toa sto usm ja SKRSIL NOGATA ?!

Eden cel den niz cel grad barav kosteni da si kupam,tolku mi tekna,no nikade da najdam,cel den kosteni si barav. Koga komsijata,ni pomalku ni poveke,mi nosi edno kilo a neznaese deka jas cel den kosteni po cel grad po prodavnici barav !

Bidete na se' blagodarni na Stvoritelot,navistina e Mnogu Milostiv.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.