|
Висок притисок |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | ||||||||||||||||||||||||||||||||
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
ne znam...ama i jas nemam nesto golema doverba vo doktorite...dodusa pa i ne mu ostanuva nisto drugo sem da se ipita............
jas pa imam nizok...odamna veke mi e stanat kako normalen.......koga mi e 120/80 mene ne mi e dobro....maka imam samo koga ke mi se doblizat..ama sto e to e...
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1.dali ti ispitale seker vo krv? Radi godinite moze ke recat .....nema potreba.. 2.kolku ti e toa golem pritisok ..i kolku pati vo denot si go izmeril.....dali e konstanten ili varijabilen - razlicen i kolku ??? 3.dali imas napadi na srce bienje?? 4.dali imas vlazni race....ti se potat li ??? 5.dali naglo imas skokovi na visok pritisok?? i vo toj moment dali imas crveni fleki na obrazite ?? 6.kazi nakratko roditelite dali imat odredena bolest ?? odgovori..............pa da vidime ponatamu ............ |
vidivaka
Нов член Регистриран: 18.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se slozuvam so tebe bev na ispituvajne i se e vo red sea mi e pritsoko normalen 120 so 80 ama ko pojdov n alekar odma vozbuda i mi rece deka imam zabrzuvajn ena srceto ali sde evo red prpranol mi dade da pijam po pola sekoj den i veli ce iscezni nanervna baza veli e toa so pritisoko
|
vidivaka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da se ispitavc sejkero vo red e pritisoko mi e namalen sea sum dobar 120 nso 80 ali ko imav pritisok imav taka vcrvenuvajne na obrazite srce bijajne nekoghas na vecer nemozev da a spiujam momentalno ce pocnev da treperam,
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pak ne kaza kolku ti se pokacuva .....sto znaci imas visok pritisok .......kolku??
Inaku spored crveniloto i srcebijenjeto ....znaci od normalen naglo se pokacuva......najverovatno ti doagja i groznica i zevanje so usta,lekot sto ti e ordiniran e OK !! toa ti e neselektiven b-blokator koj gi sprecuva ete site senzacii da recam vozbuduvanja od X- pricina sto ti velat na nervna baza ke si go pies 1/4 ili 1/2 pred jadenje obavezno nautro........vnimavaj so ne naglo prekinuvanje na lekot...........jas mislam deka imas nekoj potsvesen stres koj veruvaj mi ke ti se sredi ako mislis deka nemas nisto i deka ke ti pomine ova situacija..........samo pak ke kazam koj pritisok si go izmeril za visok?? mnogu e bitno.............a i pulsot kolku ti e (znaci srcebijenjeto koja frekfencija ti ima) dali pritisokot preku den ti e normalen , a navecer ti se pokacuva ??? treba i vecer da go meris.... pisi pa ke vidime dalje... ako imas nekoj skrien problem ili nesto intimna precka ....znajs kako na LP Изменето од bijonse1 - 23.Мај.2009 во 22:54 |
vidivaka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa jas osetiv deka navecer pred da spijam mi skacuva uste prvo vreme ce pocnev da treperam
|
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Видивака....ти Хипохондрик ли си?
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Po mene problemov e od psihichka priroda...mada edvaj go razbrav vidivaka...Teraj so propranolol vo kombinacija so sedativ i vnimavaj naglo da ne prekinesh so propranololot.
Zadolzitelno konsultiraj si go tvojot lekar,batali ne nas so dijagnozive,nalikuvame na jasnovidci |
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu ludze so godini se borat
so visokiot krven pritisok,i so stravot od zdravstvenite komplikacii
koi gi nosi visokiot pritisok.No lekarite otkrivaat deka postojat i
nekoi mitovi za merenjeto i tretiranjeto na istiot.1.Visokiot holesterol e poopasen od krvniot pritisok ?,ova
ne mora da bide sekogas tocno tvrdat lekarite,liceto moze da ima visok
holesterol no zavisi dali se raboti za t.n dobar (HDL) ili los (LDL)
holesterol.Od druga strana visokiot pritisok sekogas gi opteretuva
krvnite sadovi i na toj nacin cini opasnost za srceto.2.Ako imate hipertenzija,cesto morate da go merite pritisokot ?Lekarite
tvrdat deka dovolno e ednas nedelno da se meri pritisokot,ludzeto cesto
go zloupotrebuvaat kucniot aparat za merenje na pritisokot,visokiot
pritisok ne ste go dobile vo eden den i zatoa nisto nema da postignete
istaknuvaat strucnjacite.3.Dokolku ste umorni vasiot pritisok naglo se snizil ?Samo
moze da bide obratno otkrivaat strucnjacite nizok pritisok mozete da
imate ako se umorite no ne trajno ili ako imate virus,cesto merenje
ovde samo ke vi dodade uste edno opteretuvanje.4.Teska glavobolka od visokiot pritisok predizvikuva mozocen udar ?So
denesnite lekovi i redovna kontrola na pritisokot mozocniot udar ne e
cest kako nekogas i moze da se spreci taka da ludzeto ne treba da
panicat ako imaat glavobolka,dodavaat lekarite.Da bi se izbegnale
losite posledici od krvniot pritisok treba da se vnimava na ishranata
da se jade nemrsna hrana,alkohol ne,itn.
Изменето од bijonse1 - 31.Мај.2009 во 17:49 |
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Definicija i klasifikacija arterijske hipertenzije ovisno o visini tlaka prema WHO/ISH iz 1999. godine
Hipertenzija
Изменето од bijonse1 - 31.Мај.2009 во 18:30 |
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako se izražava vrijednost krvnog tlaka? Primjerice, što znači izmjerena vrijednost 120/80 ? Riječ je o vrijednostima arterijskog tlaka izraženog u milimetrima stupca žive. Neki tlakomjeri mjere tlak u kilopaskalima (kPa). Prva vrijednost (u ovom slučaju 120) označava tzv. sistolički ili sistolni tlak – vrijednost tlaka u arterijama tijekom srčanog stiska (kontrakcije) – dakle u fazi srčanog ciklusa kada se krv istiskuje iz lijeve klijetke u aortu, a iz aorte u sustav tzv. perifernih arterija. Sistolički tlak vremenski se poklapa s bilom ili pulsom koji se pipa nad perifernim arterijama. Druga je vrijednost tzv. dijastolički ili dijastolni tlak (u ovom slučaju 80) . Laici ga nerijetko pogrešno nazivaju “srčanim” tlakom. To je vrijednost tlaka u arterijama za vrijeme dijastole – dijela srčanog ciklusa tijekom kojega se desna i lijeva klijetka nalaze u stanju opuštenosti. Tijekom dijastole se odvija punjenje klijetki krvlju. Krv se u klijetke (desni i lijevi ventrikul) ulijeva iz pretklijetki preko tzv. atrioventrikulskih ušća, tj. trikuspidnog odnosno mitralnog zaliska. Budući da srce tijekom dijastole ne istiskuje krv preko aortnog zaliska u aortu i dalje u tzv. periferne arterije, logično je da je u fazi kada mišićna crpka (srce) miruje, tlak u arterijama niži nego tijekom istiskivanja krvi iz srca u krvotok. Na vrijednosti i jednog i drugog tlaka utječe srce, ali i stanje krvnih
žila koje prihvaćaju izbačenu krv u sistoli i vraćaju je u srce u dijastoli. |
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovi šumovi podrijetlom od vrtložnog strujanja krvi uslijed pritiska napuhane orukvice na arteriju nestaju pri vrijednostima izvanjskog tlaka koji je veći od trenutnog arterijskog tlaka, što znači da je izvanjski pritisak zapriječio protok krvi kroz arteriju, nadvisivši vrijednost sistoličkog krvnog tlaka. Polaganim otpuštanjem zraka iz napuhane orukvice, u jednom se trenutku mogu čuti pulsirajući šumovi nad arterijom na lakatnom pregibu ispod orukvice. Visina stupca žive (tlaka u orukvici) pri kojoj tijekom ispuhivanja manšete spomenuti šumovi postaju čujni, vrijednost je koja odgovara sistoličkom tlaku. Daljnjim ispuhivanjem zraka iz orukvice šumovi postaju jačeg intenziteta, potom mijenjaju karatker, postajući tiši, prigušeni i dublji, a potom tijekom daljnjeg ispuhivanja orukvice odjednom nestaju (nema više vanjskog pritiska koji uzrokuje vrtložno gibanje krvi u arteriji). Visina živinog stupca pri kojoj se naglo gube spomenuti šumovi odgovara vrijednosti dijastoličkog tlaka. |
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jednostavni postupci koji povećavaju točnost mjerenja. Orukvicu treba prilagoditi konstituciji i debljini ruke!
|
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |