|
ВИЗАНТИЈА - ПРАВОСЛАВНА ТЕОКРАТИЈА, КОНСТ |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аладин, што е сега со црквата Св. Софија? Пред кратко дознав дека тоа значи Света Мудрост! Што е со темелите на оваа Црква? |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
crkvata e ostavena da propadne ,,od zabot na vremeto,, skoj koj bil tamu moze i da se uveri vo toa........... skeleto za popravka na odreden del od crkvata stoi tamu 20 god......
site unisteni freski i delovi nema .....ni traga ni glas od niv..........
dodatnite natpisi ,,na arapski,,se uste stojat kako provokacija...iako bi mozele da se izvadat za 5 min,,....
nema ni zbor za toa da i se vrati na crkvata...i da stane sediste na pravoslavniot ptrijarh...od kade sto e proteran.......
ni zbor da se odrzi bilo kakva molitvena sluzba--so izgovor deka toa e ,,muzej,,....
no sekoj koj ke ja poseti neka e zagleda vo starata vlezna vrata.....da vidi koi simboli stoele...pa i denes se naziraat.......za svedostvo.....
i red drugi raboti.....
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи ли тоа дека џамијата е направена врз темелите на ХРИСТОВАТА Света МУДРОСТ ( Хагија Софија) ?
|
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
eve gi ikonite od Sveta Sofija-Premudrost Bozja, da ne gi redam mnogu se, Sveta Sofija Изменето од belichka - 16.Октомври.2008 во 19:35 |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам зошто Византија се нарекува "Православна Теократија". Зборот "Теократија" значи Божја управа, а со Византија не управувал Бог, туку човекот.
Теократско управување на Земјава ќе има дури по Христовото доаѓање и по воспостсавувањето на Милениумот (илјадагодишното царство на Христос), а и потоа цела вечност.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Спирос пишувај на тема, те молам.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa neli site sme Bogovi ... I so ima loso vo toa dvete vlasti (duhovnata i svetskata) da se kako edna. Toa e bozjata slina i predstava tuka na zemjata! |
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно така ... и јас сум согласен дека е така, Ама не заборавајте дека ХРИСТОС ДОШОЛ И НА ЗЕМЈАТА и Тој не е егоцентричен за центарот да е во Него, ако правилно се разбираме - Тој основал и земна институција - ЖИВА ЦРКВА на која што Тој самиот е Главата! значи во “добрите„ времиња се било “добро„ се славел Бог на земјата и на секаде и од се... денес тоа се губи, остануваат спомени и горе долу се трудиме нешто да наликува на оние “достојни времиња“ Изменето од evangelist - 17.Октомври.2008 во 11:52 |
||
evangelist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://vizantia.info/docs/page299_0.htm
|
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne znam kako hristijani mozat da se gordeat so vizantija.
ne znam koj pri zdrava svest i um, moze da se gordee so sramotite na sredniot vek, za koi 'crkvata' e vo golema merka vinovna. |
||
evangelist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Така како што вашиот ник и вашата свест не сака да ги зарбере работите... Дури и не се обидува да погледне барем малку во минатото ... Американската форма - шема е многу добра таму е правата вистина и МОДЕЛОТ за ЕВАНГЕЛИЗАЦИЈА НА СИТЕ НАРОДИ... Господи! Што дочекавме, Американскиот модел да ни биде образ и патеводител во вистината ... ХОЛИВУД е местото за сите актери, па таму нека снимаат филм за христијани и нека ја прикажат ВИЗАНТИЈА како нешто најлошо ... Таму во НОВИОТ ВАВИЛОН таму е вистината... Идете и учете од таму ... Не мора од ВИЗАНТИЈА ... ЗАТОА КЕ ВЕ МОЛАМ НЕ “ЧЕПКАЈТЕ ЈА“ ВИЗАНТИЈА!!! узивајте во вашите американски филмови... |
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
najdobriot lek, e sekogas da se napadne onie koi uste poveke zabegale i mislite nesto ste postignale? koj spomna amerika, ti ne znaes izgleda od kade e Hristos, a pisuvas na tema veroispoved. da ne mislis deka e od istanbul slucajno?
pa covece, se znae koga evropa procvetuva, a koga bila zatapena. ako ne znaes, vrati se vo 5 oddelenie, tamu se uci toa. |
||
evangelist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Муабетот со европа - 5 оделение и незнам што друго нема ништо општо со Византија... http://vizantia.info/docs/page303_0.htm ова е интересно, има и на руски и на србски |
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |