|
Науката против Веронауката |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 27> |
Автор | |
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e taka de...
ama aj malku geografija protiv veronauka?
|
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
Чорбаџија
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1065 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па географски (спрема библијата) нема некои многу големи несогласувања. Таа воглавном се држи до Израел и географски можат да се потврдат скоро сите места, реки, градови и планин кои се споменуваат. Е сега Библијата ништо не кажува за обликот на земјата (континентите од почетокот така да не можеме да ги споредиме со она што науката гонарекува ПАНГЕА, или ГОНДВАНА. Гондвана е најраниот облик на земјата кој може да се реконструира и се состоеше од еден огромен океан на северната и еден голем континент на јужната хемисфера.
Пангета беше земјата од пред 270 милони години. во тоа време деловите од Америка (југот отприлика Тексас и Флорида од САД) како и Англија се наоѓале на екваторот, северна и јужна Кина беа разделени, Индокина и Малаја беа една целина а Сибир беа група острови. И денес комтинентите се движат “пливаат“ носени од внатрешните “океани на лава“ со (не сум 100% сигурен за бројката) али мислам дека беше 2,5 см на година. Тоа изгледа доста малку со оглед на земјината топка на за 100 милиони години континенти што се движат еден кон друг ќе се доближат 5000 километри (или ќе се “судрат“ ако се поблиску) |
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a kako nastanal kanjonot kolorado?
|
|
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас колку што знам (не сум географ - иако можеби е тоа повеќе за геолози) тоа е усек од реката Колорадо. Ова го знам по она што е општо познато, дал има некои дополнителни појаснувања - не знам.
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kислородот е необичен.
Го вдишуваме, зависиме од него, умираме без него, та затоа и имаме “добро“ мислење за него. Но исто така кислородот е опасен. Во кислородна атмосфера, органската материја се разложува - умира. Па и многу поотпорни и поцврсти материјали како железото или бакарот, изложени на кислород потемнуваат и рѓосуваат. Кислородот е отров за органската материја. Првобитно земјата беше ситомашна со овој отровно полезен елемент. Првите микроорганизми живееа среќно без него. Но кога како последица на размножувањето на првите микроорганизми и првите фотосинтези се зголеми количеството на кислород (испоуштан како отровен отпад во процесот) настанаа проблеми. Проблем е всушност благ збор, настана она што во науката се вика кислородна катастрофа. Огромен број на првобитните организми изумреле како последица, еден дел се повлекол длабоко под земјата или во тињата на морските дна и преживееа и живеат и денес во средини без кислород (анеаробни) , а мал број “решија“ да се борат, и еволуирале во суштества способни да живеат во таа “отровна“ средина. Човековите клетки се справуваат со кислородот со помош на независна молекуларна апаратура наречена митохондрија. Тие имаат своја посебна ДНК (иако не во нишки како ДНК туку во алки “венчиња“ на АЦГТ) и слични се мошне на ДНК од хлоропластите, што не поврзува пак со далечното минато и почетоците на симбиозата во мугрите на настанокот на животот. Изменето од Чорбаџија - 10.Мај.2007 во 19:49 |
|
polikarp
Група Регистриран: 14.Февруари.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 49 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Corbasijata pak gledam evoluira vo nekoja nasoka no samo da bide vo pozitivna.Toa sto si se zainteresiral za strukturata na DNA e ubava rabota, toa sto si prepisal nekoi recenici uste poubava a toa kolku si se potrudil da gi sfatis e prasanje na koe ti go znaes odgovorot.Sega zemi i procitaj nesto za Koacervatnata teorija na Aleksandar Oparin i obidise da gi sogledas nedostatocote na teorijata sto objasnuva kako pocnala evolucijata.Gledam si napisal nekoja recenica i za anaerobni organizmi i ulogata na kislorodot.Toa e dobro no dodeka gi citas tie raboti i razmisluvaj poveke za niv.Ako covekot ne bil kriticki svrten kon naukata i na mnogute teorii koi se pojavuvale niz vremeto toj nikogas nemalo da napreduva i da otkriva..Ako Aleksandar Fleming za primer se pridrzuval kon pravilata kako treba da se raboti i odrzuva edna mikrobioloska laboratorija toj samiot nemalo nikogas da go otkrie penicilinot.a takvi primeri ima mnogu!!!!!!
Covekot ja zozdava naukata,ja menuva,ja nadopolnuva no tolku raboti ostanuvaat neobjasneti samo zatoa sto nekoi luge ne ja prifakaat vistinata. |
|
Подобро да ме мразат заради тоа што сум, отколку да ме сакаат заради тоа што не сум.
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ваљда не мислиш дека јас ја измислив ДНК-та, нејзините механизми и делувања. Обично луѓе кои во друг пост ќе наидат на нешто што не разбираат и им е далеку од дијапазонот на сопствените знаења си велат “Ха, сигурно го има препишано од негде“. И да знаеш .. во право си, генерации научници го истражиа, докажаа и втемелија она што јас го кажувам и пишувам. Професор кој на студентите им ја објаснува математиката... не ја измислил од ум.. негде ја прочитал, запомнил, сфатил и ја “прераскажува“.
Велиш ТЕОРИЈАТА на Опарин.Опарин е несомнено голем ум, НО, со едно малку , така поголемо НО, Добитник е (како што гледам, на орденот на Социјалистичкиот труд, на Лениновата награда, на Ломонсовата златна медала како и 5 (пет) Лениновио ордени. Во време на мошне крут и строг социјализам (Сталин - Брежњев) неговаото дело и труд беше високо ценето, во режим каде науката мораше да ја следи политиката на политбирото. Сепак не знам на која негова идеја целиш и дали целиш ако те сфатив дека во неговите теориии има повеќе метафизичко од физичко?? Човекот ја создава религијата,ја менува,ја надополнува но толку работи остануваат необјаснети само затоа што некои луѓе не ја прифаќаат вистината. Ако човекот не бил критички свртен кон религијата и многуте насоки кои се појавувале низ вековите тој никогаш немало да напредува и открива |
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Corbadzija bi sakala da go poobjasnime Kolorada...kako nastanal koga...kolku vreme nastanuval...i sl... Изменето од belichka - 11.Мај.2007 во 00:49 |
|
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како што реков, не знам, освен општо познато дека е кањон на реката Колорадо. Не сум се интересирал поблиску за тој кањон.
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako be ne znaete!!,...pa ,gospod go stvoril,...koj drug?
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nepostoenjeto na dokazi deka e star 70 milioni godini,
i deka sovremenata nauka i naucnici bez predrasudi tvrdat deka kanjnot kolorado nastala vo mnogu kratok vremenski period, so izlevanjeto na vodite posle potopot...
|
|
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јок... не е 70 милиони, еве сга нешт низ интернет гледам, изгледа е кањонот усечен во последните 1,2 милиони години (нешто како со настанокот на голфската струја....) ништо спектакуларно, геолошки е интересно пошто се гледаат слоевите на земјата многу милони години назат..... Ноевата арка не е најдена таму.... и тоа е. Види, светот изобилува со највисок, најнизок, најголем најмал, најпространо .... та да се реки мориња океани езера планини, пустини острови. Сите си имаат зад себе своја специфична прикаскак како и кога настанале. Колорадо кањонот е можеби спектакуларен (за геолози или љубители на стрмни усечени клисури, но јас сепак би сакал да ја видам полната месечина од пред некои 4 милијарди години. Тогаш уште на неа течеле реки и се бранувале океани на црвена течна лава. Кузнај каква глетка била таја..... еее али немало тогаш луѓе да и се диват
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i deka pomegju sloevite nema tragi fosili, od zivotinki insekti od nekakov ziv svet...?
|
|
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Well known for its geologic significance, the Grand Canyon is one of
the most studied geologic landscapes in the world. It offers an
excellent record of three of the four eras of geological time, a rich
and diverse fossil record, a vast array of geologic features and rock
types, and numerous caves containing extensive and significant
geological, paleontological, archeological and biological resources.
Сепак има |
|
Внеси реплика | страница <1 1718192021 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |