IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 22>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Април.2008 во 20:41
Muhadzir, јас благовремено предвидов дека во иднина некој ќе спамира на оваа тема и затоа, во нејзиниот вовед, дефинирав правила на постирање. Како што гледаш, едно од правилата е да постираме најмногу по 3 стихови дневно.
Те молам да ги почитуваш правилата.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Правила на постирање:

Начин на постирање: Напишете го стихот, притиснете ЕНТЕР и напишете ја адреса на стихот (Од која книга е, која страна или кое поглавје и кој бр на стих) пр. 1 Јованово 3:16 (Библијата) или Сура 2:34 (Ку'ран) или Потеклото на Видовите (Дарвин) стр. 56

Должина на стихот: Најмногу 3 реда.

Број на стихови: 3 дневно. (за да нема спамирање и преистакнување на одредена света книга)

Отворете ја вашата Света Книга, изберете го вашиот омилен стих и споделете го со нас.
Поздрав,
EvAngelos

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Април.2008 во 20:53
Ев, веќе пиша, пред да успеам да реагирам... ова се случува веќе втор пат - и би ги замолил сите, да ги почитуваат правилата кои се поставени од авторот на темата, онака како што почитуваме уште неколку други теми на форумов во врска со тоа какви и колку постови може да се објавуваат.
Ви благодарам на сите на разбирањето...
Кон врв
Noor4ever Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 17.Април.2008
Поени: 74
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 00:46
55:31,32, 33, 34 (Sura Er-Rahman)

31. Polagaćete Mi račun, o ljudi i džinnovi, -

32. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

33. O družine džinnova i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete,
prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! -

34. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 15:44

“И Господарот твој нареди:”Само Него да го обожавате,а на родителите добро да им правите.Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост,не вели им ни 'уф'.Не обраќај им се со висок глас и зборувај им благородни зборови.И пред нив спушти ги крилјата на потчинетоста и милоста, и речи :”Господару мој,смилувај им се онака како што тие ми се смилуваа кога бев малечок!” (Ел-Исра:23-24)

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:41
6:35 послушај ги од небото неговата молитва и неговото просење и направи што е потребно за него.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 15:59
39:12 Послушај ја, о Господи, мојата молитва, послушај ги моите повици, не премолчувај на моите солзи! Зашто сум придојденец кај Тебе, како сите мои татковци.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 16:21
6:22 Блажени сте кога луѓето ќе ве замразат, и кога ќе ве одделат и ве похулат и го исфрлат вашето име како лошо, заради Човечкиот Син!
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 23:17
Na putu Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepsi nacin raspravljaj!Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova,i On zna one koji su na pravom putu. (An-Nahl:125)

Изменето од Omer El Faruk - 29.Април.2008 во 23:18
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2008 во 18:08
Sura Al-Qamar

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Bliži se čas i Mjesec se raspolutio!

2. a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "čarolija neprestana!"

3. Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno.

4. i dolaze im vijesti koje treba da ih odvrate -

5. mudrost savršena -, ali opomene ne koriste,

6. zato se okreni od njih! Na Dan kad ih glasnik pozove na nešto užasno

7. oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti,

8. i netremice gledajući u glasnika i žureći, nevjernici će govoriti: "Ovo je težak dan!"

9. Prije njih Nuhov narod nije vjerovao i roba Našeg je u laž utjerivao, govoreći:
"Luđak!" - i Nuh je onemogućen bio.

10. I on je Gospodara svoga zamolio: "Ja sam pobijeđen, Ti se osveti!"

11. I Mi smo kapije nebeske pootvarali vodi koja je neprestano lila,

12. i učinili da iz zemlje izvori provru, i vode su se sastajale kako je određeno bilo,

13. a njega smo nosili na onoj od dasaka i klinaca sagrađenoj

14. koja je plovila pod brigom Našom, - nagrada je to bila za onoga ko je odbačen bio.

15. I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?

16. i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje!

17. A Mi smo k*r’an učinili dostupnim za pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?

18. I Ad nije vjerovao, - pa kakve su bile kazn Moja i opomene Moje!

19. Jednog kobnog dana poslali smo na njih leden vjetar koji je neprestano puhao

20. i ljude dizao, kao da su palmova stabla iščupana,

21. i kakv e su bile kazna Moja i opomene Moje!

22. A Mi smo k*r’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi
pouku primio?

23. I Semud u opomene nije vjerovao.

24. "Zar da slijedimo jednog od nas!" - govorili su. "Tada bismo, uistinu, bili u zabludi i bili
bismo ludi.

25. Zar baš njemu, između nas, da bude poslana Objava?! Ne, on je lažljivac oholi!"

26. "Vrlo brzo će oni saznati ko je lažljivac oholi!

27. Mi ćemo poslati kamilu da bismo ih iskušali, pa pričekaj ih i budi strpljiv.

28. I upozori ih da će se voda između njih i nje dijeliti, svakom obroku pristupiće onaj
čiji je red!"

29. Ali oni pozvaše jednog od svojih, pa se on spremi i prekla je -

30. i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje:

31. Mi poslasmo na njih jedan jedini krik, i oni postadoše poput zdrobljenog suhog lišća
koje sakuplja onaj koji ima tor.

32. A Mi smo k*r’an učinili dostupnim za pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?

33. I Lutov narod u opomene nije vjerovao.

34. Na njih vjetar, pun pijeska, poslasmo - samo ne na Lutovu porodicu, nju u svitanje
spasismo,

35. iz milosti naše. Eto, tako Mi nagrađujemo one koji zahvaljuju.

36. A on im je bio prijetio silom Našom, ali su oni u prijetnje sumnjali.

37. Oni su od njega goste njegove tražili, pa smo ih im oslijepili: "Iskusite kaznu Moju i
prijetnje Moje!"

38. A rano izjutra stiže ih kazna koju će neprestano osjećati.

39. "Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!"

40. A Mi smo k*r’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi
pouku primio?!

41. I faraonovim ljudima su opomene došle,

42. ali oni porekoše dva značenja Naša, pa ih Mi kaznismo onako kako kažnjava Silni i
Moćni.

43. Da li su nevjernici vaši imalo jači od njih, ili vi u knjigama nebeskim imate kakvu
povelju?

44. Zar ovi da govore: "Mi smo skup nepobjedivi!"

45. Skup će sigurno poražen biti, a oni će se u bijeg dati!

46. Međutim, Smak svijeta im je rok, a Smak svijeta je užasniji i gorči.

47. Grešnici će sigurno stradati i u ognju biti

48. na Dan kada budu u vatru odvučeni, s licima dolje okrenutim: "Iskusite vatru
džehennemsku!"

49. Mi sve s mjerom stvaramo,

50. i naređenje Naše je samo jedna riječ, - sve bude u tren oka.

51. A Mi smo već slične vama uništili, pa ima li koga ko bi pouku primio?!

52. I sve što su uradili u listovima je,

53. i sve, i malo i veliko, u retke je stavljeno.

54. Oni koji su se Allaha bojali biće u džennetskim baščama i pored rijeka

55. na mjestu u kome će biti zadovoljni, kod Vladara Svemoćnoga.

Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2008 во 18:40
Razgovor so Nikodim

1 A me|u fariseite ima{e eden ~ovek, po ime Nikodim, evrejski upravitel.
2 Toj dojde no}e kaj Isus i Mu re~e: "Rabi! Znaeme deka Ti si U~itel dojden od Bog; za{to nikoj ne mo`e da gi pravi ~udotvornite znaci, {to gi pravi{ Ti, ako Bog ne e so nego."
3 Isus mu odgovori, velej}i: "Vistina, vistina, ti velam, ako nekoj ne se rodi ozgora, toj ne mo`e da go vidi Bo`joto carstvo."
4 Nikodim Mu re~e: "Kako mo`e da se rodi ~ovek, koga e star? Zar mo`e po vtorpat da vleze vo utrobata na majka si i da se rodi?"
5 Isus mu odgovori: "Vistina, vistina, ti velam: ako nekoj ne se rodi od voda i od Duh, toj ne mo`e da vleze vo Bo`joto carstvo.
6 Rodenoto od telo, telo e, a rodenoto od Duh, duh e.
7 Ne ~udi se {to ti rekov: treba da se rodite ozgora.
8 Vetrot duva kade {to saka. Go slu{a{ negoviot {um, a ne znae{ od kade doa|a i kade odi. Taka e so sekoj {to e roden od Duh."
9 Nikodim Mu odgovori, velej}i: "Kako mo`e da bide toa?"
10 Isus mu odgovori i re~e: "Ti si u~itel na Izrael, i ne go znae{ toa?
11 Vistina, vistina, ti velam: nie zboruvame za ona {to go znaeme i svedo~ime za ona {to sme go videle, a vie sepak ne go primate na{eto svedo{tvo.
12 Koga vi zboruvav za zemni raboti vie ne veruvate, a kako }e veruvate ako vi zboruvam za nebesnite?
13 I nikoj ne oti{ol na nebo, osven Onoj Koj sleze od neboto, Sinot ^ovekov."
14 I kako {to Mojsej ja podigna zmijata vo pustinata, taka treba da bide izdignat Sinot ^ovekov,
15 ta sekoj koj veruva vo Nego da ima ve~en `ivot.
16 Za{to Bog tolku go zasaka svetot, {to Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj koj veruva vo Nego da ne zagine, tuku da ima ve~en `ivot.
17 Za{to Bog ne Go isprati Svojot Sin vo svetot za da mu sudi na svetot, tuku svetot da bide spasen preku Nego.
18 Koj veruva vo Nego, nemu ne mu se sudi, a koj ne veruva ve}e e osuden, za{to ne poveruval vo imeto na Edinorodniot Bo`ji Sin.
19 A sudot se sostoi vo ova: Svetlinata dojde vo svetot, a lu|eto ja zasakaa temninata pove}e od svetlinata, bidej}i delata im bea zli.
20 Za{to, sekoj koj pravi zlo ja mrazi svetlinata i ne odi kon svetlinata za da ne bidat otkrieni negovite dela;
21 a koj ja izvr{uva vistinata, odi kon svetlinata, za da se vidat negovite dela, bidej}i se izvr{eni vo Boga.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2008 во 19:51
Sura El-ihlas

1. Reci: "On je Allah - Jedan!

2. Allah je Utočište svakom!

3. Nije rodio i rođen nije,

4. i niko Mu ravan nije!"

Изменето од Noor4ever - 07.Мај.2008 во 19:54
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2008 во 19:53
Sura Al-asr
1. Tako mi vremena, -

2. čovjek, doista, gubi,

3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i
koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2008 во 20:06
Sura Al-Bakara

120. Ni Jevreji, ni Hrišćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini pravi put!" A ako bi se ti poveo sa željama njihovim,nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2008 во 20:10
sura Al-Maide

19. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš - nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika -da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj
koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve može.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.