IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Универзален Живот - Прахристијани
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Универзален Живот - Прахристијани

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 26>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2009 во 05:08
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Abre Majkl, nikako ne mozam da go razberam tvoeto veruvanje koe e sinkretizam na istocnoto ucenje za reinkarnacija so mesavina so Hristijanstvoto i so bujnata fantazija na prorocicata Gabriele .
Зборот синкретизам доаѓа од грчкиот збор συγκρίνω = спојувам. Тоа представува спојување на 2 или повеќе религии, или пак мешање на нивни елементи. До синкретизам доаѓа кога на пр. кога една религија низ историјата ќе се сретне со друга, на пр. будизмот со шинтоизмот во Јапонија создаде шугендизам(на пр. таму аџилакот и ритуалите околу раѓањето се превземени од шинто традицијата, а посмртните обреди според будистичката традиција).

Е сега ти велиш дека моето верување е синкретизам(спој, мешавина), јас те прашувам: каде, на кој начин и со која тоа религија се сретнала некогашната католичка верничка Габриеле па за да дојде до мешање на нејзините верувања со други? Рака на срце, но не си запознаен со деталите и затоа во прилог го наведувам следното:

Во книгата „Некогаш духовно неукиот човек на патот кон Бога - истовремено спознајниот пат за сите кои трагаат„ на Габриеле, проф. Д-р. Валтер Хофман и го поставува и следното прашање:
- Дали во вашата младост имавте некои особени интереси и склоности? Дали сте читале езотерични книги?
- Да, имав интерес за спорт, со задоволство изработував ракотворби, и понекогаш радо излегував. Езотерични книги никоаш не сум читала. Не ни знаев воопшто дека такви книги постојат во таа насока. Како и моите родители, така и јас и припаѓав на римо-католичката вера и живеев како и многумина луѓе што живеат денес, неуки и врзани со догми. Одев во црква, слушав проповеди... ...со 16 год. бев станала членка на црковниот хор...

Кога на 6 јануари 1975год. и` се случи продорот на внатрешната Реч и Духот Божји ја започна интензивната подготовка за пророчката служба, ниту тогаш Габриеле немаше можност да доаѓа во контакт со други религии, учења и списи, таа се сеќава: „Тука Духот беше неумолив. Не смеев да читам ништо. Кога само еднаш земав во рака (езотерична)книга во мене настана револуција ... Не смеев да читам духовна литература. А тогаш, се разбира дојде и прашањето: А зошто? - За да не се случи било каква рефлексија; потребен ни е наполно чист и јасен канал; во мозочните клетки не смее да има складирано што и да е од она што значи духовно знаење Во објавите дојдов потполно без знаење ...на мозокот му се потребни единствено импулси од вечниот Закон за да би можела потоа да проговорам(како пророк).

Значи место за синкретизам немало...

...bujnata fantazija na prorocicata Gabriele
Сум забележал дека честопати се повикуваш на списите од Библијата. Дали тие списи за тебе се бујната фантазија на Мојсеј, Исаија, Исус од Назарет, Павле, Јован Богослов? Работите можат и така да се постават, нели?

Секако, Библијата е далеку постара, делови од неа можат историски и археолошки да се потврдат(TIMES издаде убав библијски атлас на таа тема) но можеме да речеме дека после 1-2000 години и Универзалрн живот ќе биде стар и историчарите ќе имаат што да кажат за него... (воопшто не сакам ова да го понудам како аргумент, туку само да укажам на релативноста на сето тоа)

Ako vi kaze utre Gabriele deka od Hristos dobila poraka da gi ocistite hramovite na drugite religii so bombi i otrovni gasovi, ke go prifatis li toa? .
Ти ја разбирам поентата, но некој кој е сериозно запознаен со учењето на прахристијанската заедница Универзален Живот никогаш не би му паднало на ум истото бидејќи му е јасно дека за такво нешто нема воопшто место. Кога Габриеле такво нешто би изјавила тоа би била крајно екстремна противречност на се` она што досега Божјиот Дух низ неа ни објави било низ книги, аудио записи или во живо.

Темелот на учењето се Десетте Божји Заповеди и Исусовата Беседа на Гората продлабочени и објаснети од Христа преку пророчицата за денешно време, но и натамошни објави на различни теми. Таму се вели: „Не убивај!„, „Љубете ги непријателите свои!„ „Согласи се со противникот твој најбрзо што можеш, додека си уште на патот со него, за да не те предаде противникот твој на судијата, а судијата на стражарот и потоа да не можеш да се избавиш додека не ја отплатиш и последната пара!„

Ако кон овие изреки(кои патем ги има и во Библијата) се додадат и останатите главни информации примени во откровенијата од Божестениот свет преку Габриеле, како на пр. законот на повторно раѓање, законот на сеење и жнеење и законот слично-привлекува-слично, и сето тоа се прифати сериозно за вистинито тогаш некому(ако е при будна свест и здрав разум) нема да му падне на памет такво нешто да изврши кое ти во примерот го наведуваш.

Дозволи сега јас тебе да те прашам: Да пишуваше, или ако во иднина се утврди дека во она што ти го сметаш за највисок духовен авторитет пишува или е кажано: „da gi ocistite hramovite na drugite religii so bombi i otrovni gasovi, ke go prifatis li toa? „?

P.S. Izvini sto sum tolku direkten, ama se nadevam deka ke sfatis sto mislam . Pozdrav!
Нема проблем. Токму последниов пасус укажува дека сепак твојата вчудоневиденост е искрена, и поради тоа сметам дека прашањата вредат да бидат одговорени(а верувај ми во почетокот имав слични и јас, како и многумина други луѓе )

Изменето од Majkl - 28.Април.2009 во 05:09
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2009 во 01:44

Jas mnogu te pocituvam Majkl , i ne sakav da te navredam.

Se gleda deka si mnogu nacitan i inteligenten covek, taka sto citav sto uci vasata zaednica isklucivo zaradi tvojata umerenost i tolerancija kon drugite veruvanja.

No, otkako gi procitav postovite za Univerzalen Zivot sto ti ovde gi postirase, zabelezav deka ima smesa od veruvanje na istocnite religii(kako sto e reinkarnacija, zakonot na karma i nejadenjeto na meso) i Desette Zapovedi od Stariot Zavet i Besedata na Gorata od Isus, od Noviot Zavet.

Zgora na seto toa, nauciv i deka ISUS i pusta objavi na prorocicata Gabriele , koga ima potreba , taka li e?

Jas rekov deka ne se soglasuvam so ucenjata na tvojata verska zaednica i me cudi eden fakt kako moze eden takov inteligenten covek kako tebe da ceka od prorocicata Gabriele da mu nosi objavi od denes za utre na vernikot.

Vrv na se e diskusijata za transplantacija na organi koi ne drzaat nikakva voda, ni naucno nitu vo bilo koj drug pogled. Taka samo gi zastrasuvate lugeto koi mozat da doniraat organi za da spasat necij zivot. Voopsto nemate dokazi deka mrtvite luge se vrzani so svojot bubreg ili drug organ i ne mozat da odat na neboto , osven od tvrdenjeto na Gabriele.....

Ke ti odgovoram na prasanjeto : Dokolku vo Biblijata pisuvase „da gi ocistite hramovite na drugite religii so bombi i otrovni gasovi", jas ke ja smetav Biblijata za gavolska kniga , nemase da ja citam a i sigurno ke se zabranese vo cel svet takva kniga. No kako sto znaes, Biblijata e najprodavana kniga vo svetot...

Megutoa, niedna sveta kniga od pogolemite religii ne uci da se ubiva. Duri i vasata prorocica Gabriele ne go uci toa.

No, imase slucki so nekakva sekta vo Tokio ako se sekavas koi od miroljubivi naednas stanaa nasilni zatoa sto nivnite vodaci dobija "videnija" deka treba da gi unistat nevernicite i pustija nerven gas vo metro i ubija mnogu luge....

Vo Svajcarija imase kolektivno samoubistvo vo edna sekta zatoa sto vodacot imal videnie deka koga ke se nablizi kometata ako se samoubijat ke odat vo rajot.....

Za sreka , Biblijata e odamna zavrsena i nie go znaeme ucenjeto na ISUS , koe, ako se sledi ke bide mir niz celata planeta ... Sakam da kazam, toa e toa, nema sto da se dodava na Biblijata i da se tolkuva ponatamu...Taa e zavrsena pred recisi 2000 godini i toa e toa.

A prorocicata Gabriele utre moze da dobie videnie nesto slicno kako prethodnive slucai, i mozebi ke pomislite deka ISUS go saka toa , i?

Ako si vernik ke go izvrsis li toa kako sto "kazal" ISUS?

Jas se nadevam deka takvo nesto na Gabriele nikogas nema da i padne na um , Bog da cuva...

Ne sakam da gi navredam tvoite verski cuvstva, zatoa mislam deka e dosta od mene . Izvini ako nesto te navrediv. Pozdrav!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2009 во 04:08

No, otkako gi procitav postovite za Univerzalen Zivot sto ti ovde gi postirase, zabelezav deka ima smesa od veruvanje na istocnite religii(kako sto e reinkarnacija, zakonot na karma i nejadenjeto na meso) i Desette Zapovedi od Stariot Zavet i Besedata na Gorata od Isus, od Noviot Zavet.
Ти објаснив веќе дека нема смеса и зошто нема. Присуството на информациите за вегетаријанството и реинкарнацијата само покажува дека во сите религии има делови од вечната вистина. Но информиациите за реинкарнацијата кои се примени во детали низ Христовите објави преку пророчката Реч битно се разликуваат од она кое може да се сретне во источните религии(на пр. во хинудизмот верѕваат дека денес си човек, утре тигар, задутре глушец па дрво и тн...) а објаснето е и зошто е тоа така.

Ако ти со телескоп откриеш некоја ѕвезда и тоа го објавиш во балканските медиуми, а јас забележам дека таа истата или ѕвезда веќе била откриена и од телескопите на Хавајските острови, значи ли тоа дека твоето откритие има примеси од астрономските истражувања во САД?

Zgora na seto toa, nauciv i deka ISUS i pusta objavi na prorocicata Gabriele , koga ima potreba , taka li e?
Прости, ова ме насмеја од срце(во позитивна смисла). Значи објавите не се испраќаат небаре како по некаква пошта па Габриеле да изјави „луѓе Исус во препорачано писмо ми напиша тоа и тоа, така да знаете...„ Тие откровенија се случуваат понекогаш во живо пред десетици, стотици или илјадници луѓе и истите неретко директно се пренесуваат во местата на прахристијански среќавања како и преку радио станиците ширум светот. Значи Христовиот Божји Дух директно зборува низ устата на пророкот во тие мигови. А понекогаш откровенијата се примаат како диктат(на пр. книгата Причина и настанок на сите болести;Твоето дете и ти и тн...)

Секако дека Христос дава објави кога има потреба, т.е. кога тоа соодветствува на Божјата волја, Тој тоа го правел и во првите Христијански заедници кои исто така ја негуваа пророчката Реч, т.е. примаа објави во гласовна или писмена форма(пример за тоа имаш во Првите неколку поглавиа во Јовановото Откровение кога Христос ги диктира писмата до црквата Филаделфијска и тн..).

Jas rekov deka ne se soglasuvam so ucenjata na tvojata verska zaednica i me cudi eden fakt kako moze eden takov inteligenten covek kako tebe da ceka od prorocicata Gabriele da mu nosi objavi od denes za utre na vernikot.
Што би рекол доколку еден атеист ти каже: ме чуди како може овој КИНГДАВИД кој инаку е мошне коректен, културен и интелигентен човек да и верува таму на некоја Библија преполна микс од бапски приказни, халуцинации на умноболни луѓе измешани со неколку историјски факти?(некои психијатри за Исус велат дека ако постоел, тогаш бил душевно болна особа која патела од тешки делузии и грандоманија - се разбира јас со оваа теорија ни најмалце не се согласувам)

Vrv na se e diskusijata za transplantacija na organi koi ne drzaat nikakva voda, ni naucno nitu vo bilo koj drug pogled.
Дел од тие работи изнесени таму и те како држат вода. На тема против трансплантација на органи пишувани се бројни научни трудови и тоа од медицински, правен и етички аспект. Авторите се сериозни луѓе кои немаат никаква врска со Универзален живот, па во многу случаеви се и атеисти.

Taka samo gi zastrasuvate lugeto koi mozat da doniraat organi za da spasat necij zivot.
А дали си се прашал зошто некој би сакал да ги застрашува луѓето? Каква корист од тоа???

Voopsto nemate dokazi deka mrtvite luge se vrzani so svojot bubreg ili drug organ i ne mozat da odat na neboto , osven od tvrdenjeto na Gabriele.....
За ова би можело да се рече дека е точно, но тогаш подеднакво мора да се прифати дека и за обратното тврдење нема никакви докази дека НЕ е така...

Ke ti odgovoram na prasanjeto : Dokolku vo Biblijata pisuvase „da gi ocistite hramovite na drugite religii so bombi i otrovni gasovi", jas ke ja smetav Biblijata za gavolska kniga , nemase da ja citam
За жал токму такви работи пишува во Библијата. Таму се повикува на убивање на цели племиња, грабање туѓи жени, каменување на непослушни деца и хомосексуалци и редица други грозоморни работи кои му са ставаат во уста на Бога небаре Тој ги објавил. Прочитај го Стариот Завет па ќе видиш.

a i sigurno ke se zabranese vo cel svet takva kniga.
Па постои таква иницијатива да Библијата се стави на индексот на забранети книги поради изобилието суровост, крвавост и нетолеранција која особено е присутна во Стариот Завет. Иницијативата ја покрена еден брачен пар загрижени за нејзиното влијание пред се врз нивните сопственидеца а потоа и врз умовите на останатите деца и младинци.

No kako sto znaes, Biblijata e najprodavana kniga vo svetot...
Книга која во последниве години е попродавана од Библијата(така барем изјавиа светските саеми на книга) е МОЈАТА БОРБА(Mein Kampf) чиј автор е А. Хитлер, човек кој поведе милиони луѓе(вклучувајќи и свои сонародници и соработници) во смрт, чемер и јад. Популарноста на нешто не мора нужно да сведочи за добронамерноста на тоа нешто.

No, imase slucki so nekakva sekta vo Tokio ako se sekavas koi od miroljubivi naednas stanaa nasilni zatoa sto nivnite vodaci dobija "videnija" deka treba da gi unistat nevernicite i pustija nerven gas vo metro i ubija mnogu luge....
Веројатно мислиш на групата АУМ ШИНРИКЈО (тогаш) предводена од Шоко Асахара. Јас имав прилика да видам дел од неговите проповеди на видео и воопшто не ме изненадува што дојде до такво нешто. Освен тоа, неговата група живееше во комуна од затворен карактер а тој изјавуваше дека е очекуваниот Месија.

Vo Svajcarija imase kolektivno samoubistvo vo edna sekta zatoa sto vodacot imal videnie deka koga ke se nablizi kometata ako se samoubijat ke odat vo rajot.....
Да. Редот на Сончевата порта. Настрадаа десетина луѓе мислам. Така е тоа кога се следи човек а не Бог.

Инаку кон примериве со самоубиствата: Дали ви текнало да ги гледате вака работите: и Јуда се самоуби - ете што му донесе сектата Исусова, да се тргнеше настрана благовремено мозокот не ќе му беше измиен па ќе си доживееше 100ка... ?
Патем во Римското Царство постојано беше предупредувано против опасноста од христијаните кои наводно подготвуваа државен преврат, жртвуваа живи деца и организираа сексуални оргии до бесвест - секако тоа беа клевети од тогашните римски власти.

Za sreka , Biblijata e odamna zavrsena i nie go znaeme ucenjeto na ISUS , koe, ako se sledi ke bide mir niz celata planeta ...
Но факт е дека луѓето не го следат Исусовото учење. Плодовите во светот се од ден во ден се погнили и погнили. Зарем не ти е логично дека Исус би реагирал директно во врска со тоа?

Sakam da kazam, toa e toa, nema sto da se dodava na Biblijata i da se tolkuva ponatamu...Taa e zavrsena pred recisi 2000 godini i toa e toa.
И 2000 години Бог молчи? Не се осврнува на актуелните збиднувања? Не му е гајле што менталитетот, навиките, обичаите и фондот на зборовите на денешните луѓе во голема мера се сменил? Гајле му е што могумина се збунети со шифрираните пораки во Библијата која се смета за Негова света Реч, или дека толкувањето на истата се нуди на 1000 начини?

A prorocicata Gabriele utre moze da dobie videnie nesto slicno kako prethodnive slucai, i mozebi ke pomislite deka ISUS go saka toa , i? Ako si vernik ke go izvrsis li toa kako sto "kazal" ISUS?
На ова веќе ти одговорив горе. Прочитај уште еднаш.

Ne sakam da gi navredam tvoite verski cuvstva, zatoa mislam deka e dosta od mene . Izvini ako nesto te navrediv. Pozdrav!
Не ме навреди. Драго ми е што си разговараме

Изменето од Majkl - 22.Јуни.2009 во 08:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2009 во 20:46

Majkl , ti si prijaten sogovornik i mene mi e drago sto razgovaram so tebe. Bidejki gi pocituvam religiskite veruvanja na drugite, nemam namera da ja navreduvam prorocicata Gabriele ili tvojata zaednica Univerzalen zivot-Prahristijani. No, ke se obidam da odgovoram na tvoite prasanja sto gi postavi do mene.

1) Velis deka Gabriele nikogas ne procitala knigi od hinduizmot i ezptericni knigi?

Mene ne mi se veruva vo toa , bidejki ima premnogu slicnosti so istocnoto ucenje i vasata zaednica, a sigurno objavite za reinkarnacija (barem niv) ne gi dobiva od ISUS bidejki toj nikade ne spomnuva za reinkarnacija.Nitu vo Besedata na Gorata ne spomnuva reinkarnacija, a ako postoi reinkarnacija,toa e mnogu vazno ucenje za nas i ISUS ke ni spomnal za toa;

2) Drago mi e sto te rasmeav so vtoroto prasanje, ama jas toa taka go razbrav .

Znaci ti velis deka preku prorocicata Gabriele direktno zboruva ISUS koga taa se obraka kon lugeto ? Bas bi sakal da slusnam nekoj nejzin govor , da cujam (ili da vidam video), pa posle ke komentirame-sega zasega sum skepticen vo vrska so toa tvrdenje.

3)Velis sto bi rekol koga nekoj ateist bi mi kazal kako ovoj covek , taka inteligenten, korekten i kulturen covek moze da veruva vo Biblijata koja e polna so" bapski prikazni i fantazii"?

Vo tekot na poslednite 10 godini otkako sum vernik go slusnav toa mnogu pati od moi drugari koi se ateisti(nekoi veke ne se),posebno na pocetokot koga pocnav da citam i da im kazuvam za Bog se cudea sto mi stana i mislea deka toa e nekoja preodna faza vo mojot zivot, no HRISTOS se vseli vo moeto srce i taka ke bide dodeka sum ziv, se nadevam deka ke ja zadrzam verata do kraj. Inaku, vo Biblijata ima eden stih:" I se opravda mudrosta so svoite dela"(Matej 11:19).

Otkako pocnav da ja citam Biblijata se smeniv mnogu na podobro, Svetiot Duh pocna da ja vrsi svojata rabota vo mene, stanav podobar i pouspesen covek otkolku sto bev pred toa, i Bog pocna mnogu povekje da me blagoslovuva.
Site vo mojata sredina znaat deka sum vernik, no veke nikoj ne mi prigovara za toa, tuku uzivam pocituvanje vo mojata sredina i cesto pati me prasuvaat luge za sovet, i postari i pomladi, i ateisti i vernici. Izvini no ne sakam ova da zvuci kako falba,samo sakav da kazam deka Biblijata i Bog izvrsija golemi promeni vo mojot zivot i verata vnese vo mojot zivot mnogu smisla, radost i uspeh za koj porano mozev samo da sonuvam. Fala mu na Boga, ne sakam ovie raboti da si gi pripisuvam na sebe

4)Za da ne dolzam, ke ti odgovoram za transplantacijata na organi, deka toa ne drzi voda, .Toa se spekulacii.

5)Mozebi i Kodot na Da Vinci taa godina koga bese izdadena bese po prodavana od Biblijata, no jas zboruvam deka opsto zemeno, Biblijata e najprodavana kniga vo svetot na site vreminja i godisno se otpecatuvaat Biblii na razni jazici,i e pristapna na 98 procenti na naselenieto na planetata Zemja na svojot majcin jazik.
Koja druga kniga(verska ili svetovna) ke dozivee tolku golem tiraz? Jas ke ti kazam: Nikoja!

6)Fakt e deka Isusovoto ucenje ne se sledi vo potpolnost pa zatoa nema mir vo svetot, ovde se slozuvame. No fakt e i deka ISUS prorekol deka koga ke se vrati ke gi resi site problemi i ke go otstrani kakolot od zitoto i ke go izgori. Kako vtoro, ISUS prorekol deka koga ke se vrati na zemjata ke ima mnogu malku vistinski vernici, za zal...

Ke prodolzam vo drugiot post podocna, sega pocna na TV fudbalot Manchester i Arsenal, cel den go cekam ovoj prenos

Pozdrav Majkl!Do sledniot post !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 01:38

Da prodolzime ponatamu: Velis deka vo Stariot Zavet, da citiram: "За жал токму такви работи пишува во Библијата. Таму се повикува на убивање на цели племиња, грабање туѓи жени, каменување на непослушни деца и хомосексуалци и редица други грозоморни работи кои му са ставаат во уста на Бога небаре Тој ги објавил. Прочитај го Стариот Завет па ќе видиш".

1)Jas go imam citano Stariot Zavet Majkl, za razlika od tebe . Segata nastrana, ako imas doma Biblija ke ti posocam nekolku stihovi zosto ima takvi raboti vo Stariot Zavet, proveri gi, nema da gi citiram zatoa sto nemam vreme, izvini. Se nadevam deka imas doma Biblija.

BOG na drevniot Izrael mu naredil da vojuva za da ja zeme vo posed zemjata koja Toj sam im ja odredil kako nivno nasledstvo i mu ja veti na Avraam, nivniot predok.
Narodite koi ziveele vo Vetenata Zemja tamu vrsele takvi ponizuvacki i necovecni raboti taka sto Bog odlucil za tie luge deka ne se dostojni da ziveat i treba da bidat istrebeni(5 Mojseeva 7:1,2,5; 9:5; 3 Mojseeva 18:24,25)

Za onie koi nemaat Biblija samo ke spomnam sto pravele tie narodi koi ziveele tamu: Gi zrtvuvale svoite deca vo ogan na bogot moloh, imale rodoskvernavenje,seks so zivotni, homoseksualizam i lezbejstvo, ubistva,obozavale razni bogovi i idoli, a go prezirale Bogot na Izrael...

Od istite pricini kako sto bea unisteni Sodom i Gomor, ovie narodi bea iskoreneti od Zemjata, so rakata na Izrael. No milost im bila pokazana na bludnicata Raav i nejzinoto semejstvo zatoa sto se pokajale i poveruvale vo Bogot na Izrael, isto kako i na eden cel narod , Gavaoncite, koi se pokajale i resile da ziveat po pravilata na Vistinskiot Bog(Isus Navin 2:9-13; 9:24-27).

Od isti pricini kako sto gledame ,ke dojde krajot na ovoj svet zatoa sto svetot se poveke pocna da nalikuva na Sodom i Gomor i na tie narodi koi ziveele vo Vetenata zemja... Lugeto niz svetot veke pocnaa da pravat raboti koi se bas kako gore navedenite. Ke se prelie casata i ISUS ke stavi kraj na ovoj poredok, koga zloto ke go dostigne svojot zenit...

2)Bog ne molci 2000 godini... Toj komunicira so nas i ni odgovara na molitvite ako se vo sklad so Negovata volja.
Tokmu odgovorite na moite molitvi ja zacvrstija verata vo mojot Nebesen Tatko, poveke otkolku bilo koja propoved ili dokazuvanje ....

Kako komunicira Bog so nas? Toj nas ni se otkriva vo Biblijata. Koga ja citame Biblijata zabelezuvame kakvi osobini ima Bog, sto e pravilno a sto nepravilno.

" Bog, Koj vo staro vreme, otkako mnogupati i na mnogu nacini im zboruvase na ocite nasi preku prorocite, vo poslednive dni ni zboruva preku Sinot, Kogo go postavi za naslednik nad se, preku Kogo gi sozdade i vekovite".(Evreite 1:1,2)

Kako Sinot(ISUS HRISTOS) zboruva so nas vo poslednite dni? Kade se zapisani zborovite na ISUS? Vo Biblijata, vo Noviot Zavet. Sekako deka BOG ne ni zboruva na glas na sekogo poedinecno...Treba da gi znaeme ucenjata na ISUS,koga nesto ni treba da se setime sto kazal Toj za taa rabota i da go molime Bog da ni dade mudrost taka da postapime.

Bog ne rekol deka vo poslednite dni, (koi zapocnaa pred 2000 godini otkako se zavrsi Biblijata)pak ke ni zboruva preku PROROCI, tuku preku SINOT... Toa e najgolemiot dokaz,deka NEMA VEKE da ni se obrakja Bog preku proroci.

Bog vo STARO VREME ni se obrakjase preku proroci, sega veke otkako ja imame Biblijata nemame potreba od proroci...Treba da ja citame Biblijata i da se molime za vodstvo na Svetiot Duh dodeka ja citame.
Jas licno doziveav ispolnuvanja na mnogu moi vazni za mene raboti kako odgovor na moite molitvi,zatoa sto ISUS vo Biblijata rece, a jas vo potpolnost mu veruvam :

"Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete; cukajte i ke vi se otvori; (Matej 7:7). AMIN !

P.S. A za toa deka imalo inicijativa za zabranuvanje na Biblijata od nekoj bracen par, samo ke kazam...Slatko me iznasmea/// No Comment

Изменето од KINGDAVID - 30.Април.2009 во 01:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 04:16

Majkl , ti si prijaten sogovornik i mene mi e drago sto razgovaram so tebe. Bidejki gi pocituvam religiskite veruvanja na drugite, nemam namera da ja navreduvam prorocicata Gabriele ili tvojata zaednica Univerzalen zivot-Prahristijani.
Ех, да знаеш само колкумина ја вреѓаа и исмеваа, дури и клеветеа, особено од германското говорно подрачје(теолози, новинари, политичари)... а таа секогаш мирно објаснуваше и ги вртеше и двата образа.

1) Velis deka Gabriele nikogas ne procitala knigi od hinduizmot i ezptericni knigi?
Не го велам јас тоа. Тоа таа го вели самата.

Mene ne mi se veruva vo toa , bidejki ima premnogu slicnosti so istocnoto ucenje i vasata zaednica,
Е тогаш тоа е веќе твој избор! Јас верувам дека во тоа интервју-разговор ја кажала искрено вистината.
Според тебе од каде се нашле идеите за реинкарнацијата во раното христијанство?(на пр. кај Ориген или Манихејците) или кај другите христијански миситчари подоцна(на пр. кај Јакоб Лорбер?) па и научници(на пр. изумителот на громобранот од 18 век Бенџамин Франклин ).

a sigurno objavite za reinkarnacija (barem niv) ne gi dobiva od ISUS bidejki toj nikade ne spomnuva za reinkarnacija.Nitu vo Besedata na Gorata ne spomnuva reinkarnacija, a ako postoi reinkarnacija,toa e mnogu vazno ucenje za nas i ISUS ke ni spomnal za toa;
Библијата е таа која директно ништо не кажува за реинкарнацијата! Но од каде знаеш дека не спомнал Исус за реинкарнацијата? Ако тоа го нема во Библијата(додуша го има но само во траги, кои додуша поинаку се толкуваат) не значи дека Тој за повторното раѓање не кажал ништо.

Znaci ti velis deka preku prorocicata Gabriele direktno zboruva ISUS koga taa se obraka kon lugeto ?
Да! На пр. слично како кога на една интернационална конференција говорникот зборува на еден јазик а симултаните усмени преведувачи тоа истовремено го пренесуваат на друг јазик. Зошто ти е тоа толку необично ако си ја читал Библијата? Таму врие од такви примери каде Бог зборува преку пророчка уста најдиректно, како да се еден вид звучници т.е. инструменти(нај типичен е на пр. Јовановото Откровение) Дали ти е познат феноменот на „внатрешната Реч„?

Bas bi sakal da slusnam nekoj nejzin govor , da cujam (ili da vidam video), pa posle ke komentirame-sega zasega sum skepticen vo vrska so toa tvrdenje.
- Повели... Но ти можеби и после тоа ќе останеш скептичен, зависно од тоа какви се твоите критериуми(ако строго се држиш за речта на Библијата тешко дека ќе можеш да го прифатиш тоа). Но секој има право да верува или не верува, јас во тоа не можам и не сакам да те убедам. Патем, на времето кога во еден момент таман мислев дека би можел да поверувам дека Христос навистина зборува низ Габриеле(додека е во тек објава), кога ја чув првата аудио снимка, најискрено кажано: се разочарав. Подоцна, кога се преиспитав сфатив дека разочарувањето произлегуваше од мојата замисла како треба сето тоа да звучи(а тоа да бидеме искрени е личен проблем, не проблем на пророкот, а уште помалце на Бога).

3)Velis sto bi rekol koga nekoj ateist bi mi kazal kako ovoj covek , taka inteligenten, korekten i kulturen covek moze da veruva vo Biblijata koja e polna so" bapski prikazni i fantazii"?

Vo tekot na poslednite 10 godini otkako sum vernik go slusnav toa mnogu pati od moi drugari koi se ateisti(nekoi veke ne se),posebno na pocetokot koga pocnav da citam i da im kazuvam za Bog se cudea sto mi stana i mislea deka toa e nekoja preodna faza vo mojot zivot, no HRISTOS se vseli vo moeto srce i taka ke bide dodeka sum ziv, se nadevam deka ke ja zadrzam verata do kraj. Inaku, vo Biblijata ima eden stih:" I se opravda mudrosta so svoite dela"(Matej 11:19).

Otkako pocnav da ja citam Biblijata se smeniv mnogu na podobro, Svetiot Duh pocna da ja vrsi svojata rabota vo mene, stanav podobar i pouspesen covek otkolku sto bev pred toa, i Bog pocna mnogu povekje da me blagoslovuva.
Site vo mojata sredina znaat deka sum vernik, no veke nikoj ne mi prigovara za toa, tuku uzivam pocituvanje vo mojata sredina i cesto pati me prasuvaat luge za sovet, i postari i pomladi, i ateisti i vernici. Izvini no ne sakam ova da zvuci kako falba,samo sakav da kazam deka Biblijata i Bog izvrsija golemi promeni vo mojot zivot i verata vnese vo mojot zivot mnogu smisla, radost i uspeh za koj porano mozev samo da sonuvam. Fala mu na Boga, ne sakam ovie raboti da si gi pripisuvam na sebe
Не звучи како фалба. Напротив, ако е навистина така, драго ми е! Но како што ти ова го кажуваш и јас слично можам да кажам за себе во врска со моите искуства со учењето кое го наоѓаме во Христовите откровенија примени преку Габриеле. Ми ја разбираш поентата? Што ако некој ти каже дека тие твои искуства(на пр. дека Бог те благословува) се само плод на твојата фантазија и искривена перцепција на реалноста??? Јас тоа не го велам! Но сакам да речам дека тие нешта се субјективни - затоа прахристијаните велат: верата не може да се докаже, но треба да се живее(и тогаш ќе се оправда преку плодовите како што велиш според Евангелието).

4)Za da ne dolzam, ke ti odgovoram za transplantacijata na organi, deka toa ne drzi voda, .Toa se spekulacii.
Јас не можам да ти ги докажам работите во врска со невидливите процеси кои се одвиваат при трансплантацијата и потоа, но самата трансплантација е крајно проблематична од медицински и етички аспект а тоа не се никакви шпекулации туку факти(за ова ќе пишувам уште во другата тема). Независно од моите верски или лични убедувања, многумина луѓе не се доволно медицински(научно) информирани па мислат дека трансплантациајата е нешто плукни-залепи и се` ќе си биде во ред...

Патем, баш ме интересира што мислиш ти за крвната трансфузија(некаде спомна дека си имал библијска студија со Сведоците на Јехова - тие имаат став дека крв не треба да се прима)?

5)Mozebi i Kodot na Da Vinci taa godina koga bese izdadena bese po prodavana od Biblijata, no jas zboruvam deka opsto zemeno, Biblijata e najprodavana kniga vo svetot na site vreminja i godisno se otpecatuvaat Biblii na razni jazici,i e pristapna na 98 procenti na naselenieto na planetata Zemja na svojot majcin jazik.
Koja druga kniga(verska ili svetovna) ke dozivee tolku golem tiraz? Jas ke ti kazam: Nikoja!
И? Што со тоа??? Дојдовме до констатација и факт дека е најпродавана а сепак светот си остана таков каков што е - грешен. Ќе ги повторам зборовите тука на пророчицата „Што ни донесе речта на Библијата?„

6)Fakt e deka Isusovoto ucenje ne se sledi vo potpolnost pa zatoa nema mir vo svetot, ovde se slozuvame. No fakt e i deka ISUS prorekol deka koga ke se vrati ke gi resi site problemi i ke go otstrani kakolot od zitoto i ke go izgori. Kako vtoro, ISUS prorekol deka koga ke se vrati na zemjata ke ima mnogu malku vistinski vernici, za zal...
Многумина се повикани, но малкумина се избрани(бидејќи самите не се избрале) - повеќе пати беше кажано и во објавите.

Изменето од Majkl - 22.Јуни.2009 во 08:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 05:25

BOG na drevniot Izrael mu naredil da vojuva za da ja zeme vo posed zemjata koja Toj sam im ja odredil kako nivno nasledstvo i mu ja veti na Avraam, nivniot predok.
И ти во тоа веруваш? Ете... на пр. јас не можам на тоа да се изначудам!!!(и уште поинтересно, до пред да се запознаам со Универзален живот подетално, и јас верува во тоа - да, КИНГДАВИД, без шега, и јас сум го прочитал Стариот Завет)
БОГ наредил војна за посед? Ако е така, Самиот си ги погазил тогаш заповедите кои ги дал преку Мојсеј. Или можеби свештеничката каста која во прилилчно има авторски права на Стариот Завет му ставила на Бога во уста такви работи?

Narodite koi ziveele vo Vetenata Zemja tamu vrsele takvi ponizuvacki i necovecni raboti taka sto Bog odlucil za tie luge deka ne se dostojni da ziveat i treba da bidat istrebeni(5 Mojseeva 7:1,2,5; 9:5; 3 Mojseeva 18:24,25)
Факт е дека тоа го пишува во Библијата, факт е дека низ историјата( и на други континтенти)се случувале такви гнасни работи. Но тоа се случува и подоцна и денес. Зошто тогаш Бог објавил детално што и како да се прави против тоа, а за подоцна ништо не објавил, а додека за иднината дал само општ преглед на крајот на грешниот свет(мислам на Откровението)? Тука нешто не штима...

Od istite pricini kako sto bea unisteni Sodom i Gomor, ovie narodi bea iskoreneti od Zemjata, so rakata na Izrael. No milost im bila pokazana na bludnicata Raav i nejzinoto semejstvo zatoa sto se pokajale i poveruvale vo Bogot na Izrael, isto kako i na eden cel narod , Gavaoncite, koi se pokajale i resile da ziveat po pravilata na Vistinskiot Bog(Isus Navin 2:9-13; 9:24-27).
Не ти е чудно дека пораката на Исус се променила во Новиот Завет? Иако и понатака постоеле такви збиднувања помеѓу народите, од некоја причина Бог одеднаш се претвора во Бог на милосрдието... Инаку за мене како некој кој верува во вистинитоста на Христовите објави преку пророкот за денешното време, крајот на светот веќе е во тек. Времето на милост заврши, времето на отплата се повеќе и повеќе се активира.

2)Bog ne molci 2000 godini... Toj komunicira so nas i ni odgovara na molitvite ako se vo sklad so Negovata volja.
Меѓутоа ти велиш дека пророчката Реч завршила со затворањето на Библијата... На тоа мислев кога реков дека испаѓа оти Бог молчи. Еден швајцарски теолог минатиот век изјави: „Ако сме навистина загрижени за состојбата во која се наоѓа светотв, тогаш нема ништо потескобно од Бога кој молчи!„ - а теолозите добро ја познаваат Библијата.

" Bog, Koj vo staro vreme, otkako mnogupati i na mnogu nacini im zboruvase na ocite nasi preku prorocite, vo poslednive dni ni zboruva preku Sinot, Kogo go postavi za naslednik nad se, preku Kogo gi sozdade i vekovite".(Evreite 1:1,2)
Точно, Исус од Назарет е најголемиот меѓу сите пророци. Бог го користеше и него како инструмент. Но Тој е повеќе од еден пророк. Тој стана избавителот на сите луѓе и души и нашиот водач кон нашата изворна Татковина.

Kako Sinot(ISUS HRISTOS) zboruva so nas vo poslednite dni? Kade se zapisani zborovite na ISUS? Vo Biblijata, vo Noviot Zavet. Sekako deka BOG ne ni zboruva na glas na sekogo poedinecno...
Не ни зборува поединечно на глас затоа што сме глуви за неговата Реч. Светлосните импулси кај повеќето луѓе сеуште се надјакнати од оптоварувањата кои се наоѓаат во душата, но и во свеста и подсвеста. Затоа Бог и ги испраќал пророците.

Но кога и ние ќе станеме доволно прочистени(во Универзален живот велиме, кога ќе дојдеме на 4-иот степен, степенот на Божествената СЕРИОЗНОСТ) и нам Христос ќе ни се објави преку внатрешниот глас но тие објави се однесуваат за поединецот не за втор, трет или јавноста. Таквиот поединец повеќе нема потреба од пророци - тој е директно воден.

Bog ne rekol deka vo poslednite dni, (koi zapocnaa pred 2000 godini otkako se zavrsi Biblijata)pak ke ni zboruva preku PROROCI, tuku preku SINOT... Toa e najgolemiot dokaz,deka NEMA VEKE da ni se obrakja Bog preku proroci.
Но пророци и понатака имало... има и денес. Дали Бог се излажал? (и евентуално ако не кај тебе, кај понекој веќе го слушам одговорот: „Па пророците се тие што се излажале!„)

Bog vo STARO VREME ni se obrakjase preku proroci, sega veke otkako ja imame Biblijata nemame potreba od proroci...
Хммм...Тоа го велат и муслиманите, сега откако х.Мухамед а.с ни го пренесе честитиот Quran повеќе нема пророци.

Treba da ja citame Biblijata i da se molime za vodstvo na Svetiot Duh dodeka ja citame.
Дозволи КИНГДАВИД, со сиот респект кон твоето искуство... Што ако Светиот Дух(бидејќи најискрено сме го замолиле - a Тој ги услишува искрените молитви) се обиде да ни укаже дека делови од тоа што го читаме во Библијата, НЕ соодветствува на светата вистина, но ние поради нашата врзаност за нашите(или туѓите) представи и сфаќања не го препознаваме укажувањето на Светиот Дух?

Jas licno doziveav ispolnuvanja na mnogu moi vazni za mene raboti kako odgovor na moite molitvi,zatoa sto ISUS vo Biblijata rece, a jas vo potpolnost mu veruvam :

"Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete; cukajte i ke vi se otvori; (Matej 7:7). AMIN !
На ова не би коментирал. Тоа е твоето искуство и верување. Кај мене работите стојат сосема поинаку. Во секој случај се согласувам со цитатот за барањето за да најдеме(а дали бараме?).

P.S. A za toa deka imalo inicijativa za zabranuvanje na Biblijata od nekoj bracen par, samo ke kazam...Slatko me iznasmea/// No Comment
Абе „свашта!„ им текнува на луѓето на памет... особено на брачни парови со деца

Поздрав и до тебе КИНГДАВИД

Изменето од Majkl - 30.Април.2009 во 06:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 17:42

Velis deka Biblijata ne go smenila svetot kon dobro?

Ima edna vistinska prikazna za eden fabrikant od Svajcarija koj se vozel vo kocija i soferot mu pokazuval po patot mnogu ubavi crkvi i katedrali, a fabrikantot bil ateist. Fabrikantot mu rekol deka dzabe se tie ubavi crkvi, dzabe e i Biblijata koga svetot ne se smenil na podobro. A na toa kocijasot mu pokazal dve deca koi si igrale vo kalta pokraj patot i bile izvalkani, i mu rekol :'"Ni tvojot sapun ne gi napravi site luge cisti vo Svajcarija" .

Znaci Biblijata treba da se cita i upotrebuva, no za zal kaj poveketo luge taa stoi na policite i faka prasina...
Isto kako sapunot, neli. Ako ti stoi doma a ne go koristis, nema da bides cist

Za transfuzijata na krv i Jehovinite Svedoci , kolku jas i da smetam deka ne se vo pravo za toa, sepak vo Biblijata ima stihovi koi kazuvaat da ne se prima krv.
I naucnicite kazuvaat deka treba da se najde alternativa za transfuzijata i se raboti na toa, blagodarenie na naucnicite ima napredok vo beskrvnata hirurgija.

Jas ne velam deka e mnogu ubavo da daruvas organi, ako si ziv,( poubavo e da imas dva bubrega otkolku eden neli), no nikako ne mozam da se soglasam so toa deka ako od mrtov covek se zeme organ toj ne moze da odi na neboto:) Kolku sto znam naucnicite rabotat na toa da se stvaraat od maticni kletki od samiot donator organi za transplantacija, sigurno ti e toa poznato. Toa e isto taka dobra alternativa.

Mene me interesira edna rabota: Sto veli prorocicata Gabriele za onie luge koi nesrekno bile izedeni od divi zivotni, ili pak zaginale vo moreto ili onie sto se kremirani....Ke mozat li da odat na neboto?

P.S. Jas mislam deka e humano da se daruva organi za transplantacija i so toa da se spasi necij zivot, bidejki sega zasega nema izmisleno druga alternativa.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 19:04

Znaci Biblijata treba da se cita i upotrebuva, no za zal kaj poveketo luge taa stoi na policite i faka prasina...

Tokmu vaka zboruvaat site vernici na site religii za site svoi sveti pisanija.

So ova ne sakam da ja obezvrednam Biblijata, nitu hristijanskiot sentiment, tuku sakam da posocham na neshto koe kje pomogne da se dobie poshirok pogled i razbiranje vo vrska so raznite veruvanja.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 19:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tokmu vaka zboruvaat site vernici na site religii za site svoi sveti pisanija.

So ova ne sakam da ja obezvrednam Biblijata, nitu hristijanskiot sentiment, tuku sakam da posocham na neshto koe kje pomogne da se dobie poshirok pogled i razbiranje vo vrska so raznite veruvanja.

Primeno k znanju, druze messi .

Da se nasalime malku, ne e loso neli

Изменето од KINGDAVID - 30.Април.2009 во 19:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 17:22

... Znaci Biblijata treba da se cita i upotrebuva, no za zal kaj poveketo luge taa stoi na policite i faka prasina...
Isto kako sapunot, neli. Ako ti stoi doma a ne go koristis, nema da bides cist
И во Универзален живот е кажано, кога христијаните би живееле макар и според тие заповеди кои се дадени во Библијата, овој свет би бил многу подобар. Но во Библијата исто така има многу делови кои многумина ги злоупотребуваат за војна против луѓето(ако Бог пратил војни врз грешните народи, и ние како христијани имаме мисија да војуваме против оние кои не се вклопуваат во нашата слика за богобојазлив живот, впрочем Бог е на наша страна) или уништување на животните и растителниот свет. Соодветно на акциите следат реакции(Што сееш тоа ќе жнееш - познато и како карма-закон на истокот) но наместо луѓето да го променат својот став и однос, дел од нив се свртуваат кон Библијата и ја мијат одговорноста со: па катастрофите и болестите се поради гревот на Адам и Ева, неможене да ја земеме судбината во наши раце, ни останува само да се оправдаме со верата во Христа, оти во тајните Божји не треба и не можеме да продреме... и сл... ипродолжуваат спо погрешните постапки а тие повторно носат лоши последици, и така во круг. Во тој контекст е кажано „Што ни донесе речта на Библијата?„.

Jas ne velam deka e mnogu ubavo da daruvas organi, ako si ziv,( poubavo e da imas dva bubrega otkolku eden neli), no nikako ne mozam da se soglasam so toa deka ako od mrtov covek se zeme organ toj ne moze da odi na neboto:)
Дали тој може да оди на Небото или не јас неможам да ти докажам. Твое право е да не веруваш или да веруваш.

Но од медицински(не мешам религија тука, само наука!) аспект дали е некој мртов навистина тоа е многу дискутабилно. Имено органите не се вадат од целосно мртви луѓе бидејќи мртовецот почнува да се распаѓа постепено.Донаторот е само со мозочна смрт, не и комплетно и тој сеуште многу работи регистрира(за ова ќе пишувам во другата тема за трансплантации подоцна).

Kolku sto znam naucnicite rabotat na toa da se stvaraat od maticni kletki od samiot donator organi za transplantacija, sigurno ti e toa poznato. Toa e isto taka dobra alternativa.
Сум чул за ова, не ги знам деталите, но тоа е во секој случај подобра алтернатива.

P.S. Jas mislam deka e humano da se daruva organi za transplantacija i so toa da se spasi necij zivot, bidejki sega zasega nema izmisleno druga alternativa.
Тоа е твое право така да мислиш, немам намера да те разубедувам, но тука би спомнал нешто во врска со изјавата: so toa da se spasi necij zivot - А што е животот? И кој е нашиот вистински живот? Овој на Земјава или оној во Духот? Имено гледано од Духот, материјата е минлива и таа претставува во некоја рака привид. Материјалниот живот е само меѓуигра на духовниот, еден вид попатна станица...

Изменето од Majkl - 03.Мај.2009 во 08:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 17:56

Mene me interesira edna rabota: Sto veli prorocicata Gabriele za onie luge koi nesrekno bile izedeni od divi zivotni, ....Ke mozat li da odat na neboto?

Сите луѓе еден ден како души, откако ќе се ослободат и од последната дамка грев(се постигнува само преку спознавање, искрено покајување, простување и молење за прошка кај оштетените) и ќе станат повторно божествени ќе можат да го поминат светлосниот ѕид и да влезат во чистото Небо - таму материјалното тело не може да влезе, туку само битија кои се совршени како Отецот Небесен.

Во меѓувреме душите на умрените одат во тнр. меѓуцарства(чистилиште) и тоа во онаа регија која одговара на збирот на нивните светли темни страни. Меѓутоа доколку телото се одржува во живот со апарати со седмици и месеци, па дури и години или преку врзаноста за некој орган(трансплантација) душата останува во близина на телото и поради тоа бескрајно пати.

Во врска со ситуацијата кога животното го повредува или дури усмртува човека, важно е да се знае следното:

Лиобани, еден ангел Господов, во својата објава наречена „Ти Животно - Ти човек: Кој има повисоки вредности?„ по смисла објасни, кога животното го напаѓа човекот, причините се секогаш кај самиот човек. Една од можностите е дека тоа лице го злоставувало или ловело животното во овој или некој претходен живот. Делумната душа на животното регистрираната агресија ја зема со себе а исто така и водушата на човекот(која е книга на неговиот живот) тие создадени причини(мисли, зборови и постапки) се меморираат. И кога тие двајцата повторно ќе се најдат(навидум случајно) а причините се активни, тогаш кај животното се ослободуваат втиснатите агресии. Затоа се случува и некое домашно животно кое било питомо, навидум одеднаш се претвори во ѕвер и го нападне својот газда.

Истото важи кога животните се дресираат за лов, циркуси, убивање на други животни, па дури и луѓе. Но за разлика од луѓето, животните не можат да се оптеретат со вина(карма) како луѓето, бидејќи тие имаат само тнр. делумни души и немаат развиено слободна волја како човечките души.

... zaginale vo moreto ili onie sto se kremirani....Ke mozat li da odat na neboto?

Важи претходно кажаното.После смртта на телото, личноста продолжува да живее како бестелесна душа. Но доколку како човек била силно врзана за материјалното, можно е некое време да остане врзана за Земјата, пред нејзините оптоварувања(гревови) ја одвлечат во отадестраното(астралните светови).

Тука би споделил само уште една информација од објавите Христови во врска со кремирањето.

После смртта телото треба да и се предаде на земјата. Но доколку душата во телото била духовно напредна(навистина живеела богоугодно и станала едно со Вечниот Закон остварувајќи го истиот) тогаш телото, доколку е тоа можно, може да се предаде на оганот за на тој начин душата побрзо се ослободи од последните врски со телото. Но во спротивно, доколку душата била силно врзана за материјалниот свет, при палењето може да чувствува што се случува со телото и затоа е подобро да се закопа едноставно во земја.

Изменето од Majkl - 01.Мај.2009 во 17:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 21:40

Dobro Majkl, nemam namera ponatamu da se dokazuvam so tebe. Ti si imas svoi ubeduvanja a jas svoi. Vo nekoi nesta se soglasuvame, vo nekoi ne...

Ne sakam da ja rasipuvam tvojata stranica so napaganje na tvoite verski ubeduvanja, slobodno stavaj si se sto uci tvojata verska zaednica, a jas ke procituvam od vreme na vreme. Pozdrav Majkl!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2009 во 07:53

Dobro Majkl, nemam namera ponatamu da se dokazuvam so tebe. Ti si imas svoi ubeduvanja a jas svoi. Vo nekoi nesta se soglasuvame, vo nekoi ne...
Не ми беше намерата да се докажувам со тебе, но сметав дека некои твои прашања и коментари заслужуваат внимание и претставуваат добра прилика да се информира што вели учењето на Универзален Живот и за тие теми.

Инаку од дискусии и докажувања нема многу фајде, на крајот и така секој си оди на својата страна со своето убедување.

Ne sakam da ja rasipuvam tvojata stranica so napaganje na tvoite verski ubeduvanja, slobodno stavaj si se sto uci tvojata verska zaednica,...
Искрено кажано твојот тон(или писмо) не го доживеав како атак.

Последното прашање беше ептен на место!(но и другите) Ти си прашуваш, што вели Универзален живот во врска со тоа и тоа(смрт, напад од животни, кремирање)... е тоа се тие информативни прашања кои темава ја прават инетересна а не само монотоно презентирање од моја страна. Е сега откако ќе го прочиташ/чуеш одговорот, нема ништо лошо во тоа да кажеш дека одредено верување или објаснување за тебе(или за некој друг) представува нешто чудно и/или неприфатливо за тебе. Тоа е лична импресија и тука нема право никој да ти приговара.

...a jas ke procituvam od vreme na vreme. Pozdrav Majkl!
Драго ми е ако сепак наоѓаш интерес за темата, макар и не се согласувал со изнесените ставови. Ако ништо друго, ќе видиш што се` има на форумов и светов (ни ја неможам да се изначудам на некои работи, ама секој со својот став)

Поздрав и до тебе    

п.с. сега забележав дека погоре во едниот одговор околу трансплантацијата органи направив лапсус, имено: самое клинички мртов - треба мозочно мртов(од клинички мртов не можат дасе вадат органи за пресадување, неупотребливи се).

Изменето од Majkl - 03.Мај.2009 во 08:25
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.