IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
Автор
Порака
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2010 во 08:45
Originally posted by Perun44 Perun44 напиша:

Mene mi e interesen faktot sto najgolem del od direktnite naslednici na makedonskite revolucioneri od Ilindenskiot period denes se deklariraat kako Makedonci, a ne kako Bugari.(Bidejki spored logikava na bugarofilive,ovie lugje ,kako potomci na "blgarski" revolucioneri,bi bilo potpolno nelogicno da se deklariraat deka se od makedonska nacionalnost,a ne od bugarska).Ili nesto ne gi razbrale svoive dedovci,prededovci dobro. Takov e i gorniot slucaj so gospogja Katerina Trajkova-Nurdgieva, no i mnogu drugi- naslednicite(potomcite) na Gj.Petrov,P.PopArsov,D.Gruev,J.Sandanski,N.Karev.I pokraj toa sto del od niv trpele torturi od komunistickiot rezim na L.Kolisevski, tie i den-denes se kazuvaat edinstveno za Makedonci.

Баба Ката Траjкова не е директен наследник на Гоце Делчев. Дедото на баба Ката е брат на маjката на Гоце - Султана Делчева. Толкоз.
А да ми говориш за наследници на Г. Петров, Д. Груев, J Сандански, Н. Карев, е нелапо оти тие са останали ергени и са имали една сопруга - Македониjа.
---
Сепак - речи ми нешто за братот на Никола Карев - Георги?
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2010 во 13:25

Mene mi e interesen faktot sto najgolem del od direktnite naslednici na makedonskite revolucioneri od Ilindenskiot period denes se deklariraat kako Makedonci, a ne kako Bugari.(Bidejki spored logikava na bugarofilive,ovie lugje ,kako potomci na "blgarski" revolucioneri,bi bilo potpolno nelogicno da se deklariraat deka se od makedonska nacionalnost,a ne od bugarska).Ili nesto ne gi razbrale svoive dedovci,prededovci dobro. Takov e i gorniot slucaj so gospogja Katerina Trajkova-Nurdgieva, no i mnogu drugi- naslednicite(potomcite) na Gj.Petrov,P.PopArsov,D.Gruev,J.Sandanski,N.Karev.I pokraj toa sto del od niv trpele torturi od komunistickiot rezim na L.Kolisevski, tie i den-denes se kazuvaat edinstveno za Makedonci.

Не само што останале Македонци скоро сите Македонски револуционери и нивните потомци туку и се заложиле во борбата против Бугарите 1941-44 - многу синови и керки,Македонски револуционери и нивната Македонска револуционерна мисла била спроведувана до 1944 год и подоцна
Кон врв
tanas_1902 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2009
Поени: 346
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas_1902 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2010 во 14:15
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Не само што останале Македонци скоро сите Македонски револуционери и нивните потомци туку и се заложиле во борбата против Бугарите 1941-44 - многу синови и керки,Македонски револуционери и нивната Македонска револуционерна мисла била спроведувана до 1944 год и подоцна

Та поради теа причини повекето македонски револуционери почиват во мир во софииските гробишта- нашли са де да умрат!
Кон врв
Perun44 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Декември.2010
Поени: 29
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Perun44 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2010 во 02:06
Koga zboruvam za naslednici, mislam na familiite na tie makedonski velikani.Gospogja Katerina e vnuka od prv bratuced na G.Delcev, nejziniot tatko odrzuval bliski kontakti so G.Delcev.Toa za mene e sosem dovolno da zaklucam deka sigurno bratuced mu znael za sto se bori Delcev,dotolku poveke sto bil prilicno obrazuvan covek za toa vreme.Familiite na Karev,D.Gruev,P.PopArsov,Gj.Petrov i denes ziveat vo Makedonija,cudno sto nivnite slavni prethodnici ne im ostavile amanet da se borat za bugarstinata vo Makedonija.Slusam i deka vnuk na J.Sandanski bil clen na OMO Ilinden.Navistina interesno.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2010 во 05:34

Koga zboruvam za naslednici, mislam na familiite na tie makedonski velikani.Gospogja Katerina e vnuka od prv bratuced na G.Delcev, nejziniot tatko odrzuval bliski kontakti so G.Delcev.Toa za mene e sosem dovolno da zaklucam deka sigurno bratuced mu znael za sto se bori Delcev,dotolku poveke sto bil prilicno obrazuvan covek za toa vreme.Familiite na Karev,D.Gruev,P.PopArsov,Gj.Petrov i denes ziveat vo Makedonija,cudno sto nivnite slavni prethodnici ne im ostavile amanet da se borat za bugarstinata vo Makedonija.Slusam i deka vnuk na J.Sandanski bil clen na OMO Ilinden.Navistina interesno.

Чуеш ли се што говориш? Па види де е живее и де се пограбани членовете на родот на Гоце Делчев и каде сака да биде погребана баба Ката Траjково-Нурджиева:
Катерина Нурджиева води епична битка за наследствен гроб
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2010 во 13:30
Originally posted by чоли чоли напиша:

Сепак - речи ми нешто за братот на Никола Карев - Георги?

На соодветната тема има одговор за прашањето. Оваа тема е за Гоце Делчев.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Perun44 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2010 во 01:22
Jas znam tocno sto zboruvam,prasanje e kolku si spremen ti toa da go slusnes - oti jas ne izmisliv nisto, samo ja parafrazirav vnukata na G.Delcev, koja ,kako sto gledam od tvojava statija, ne ostavate ni dostojno da bide pogrebana vo grobnicata na site svoi predci.(Taa ,kolku sto znam,zivee vo eden del od Makedonija i tamu se pogrebani nejzinite predci)
ajde uste ednas nejzinoto intervju za da procitas podobro:
http://www.makedonskosonce.com/broevis/2003/sonce475/Tekst08.htm
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2010 во 07:16

Jas znam tocno sto zboruvam,prasanje e kolku si spremen ti toa da go slusnes - oti jas ne izmisliv nisto, samo ja parafrazirav vnukata na G.Delcev, koja ,kako sto gledam od tvojava statija, ne ostavate ni dostojno da bide pogrebana vo grobnicata na site svoi predci.(Taa ,kolku sto znam,zivee vo eden del od Makedonija i tamu se pogrebani nejzinite predci)
ajde uste ednas nejzinoto intervju za da procitas podobro:
http://www.makedonskosonce.com/broevis/2003/sonce475/Tekst08.htm

Не знам што си се зафанал со една окупаторка коjа верно служила на фашистите:
Народот убаво ме прифати, со отворено срце, и никогаш нема да ги заборавам, бидејќи навистина кон мене беа многу добри. Но, за жал, не можев многу да ги образовам, бидејќи набргу бев прераспоредена во Комесарството за набавка на облека и храна...
---
Значи баба Ката имала задача до ги образова (побугарчи) малите Македодончиньа, а после е получила нов ранг: "Комесар за набавка на облекла и храна" - демек да крадне и последните залаци на бедниот македонски народ...
---
Ако беше жив Гоце, таа роднина ке да jа проклинеше... Таа имаше наглоста да продаде прстенот на Гоце
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2010 во 07:46
Пак од признаниjата на баба Ката:

...Во меѓувреме додека лежев во штипскиот затвор не знаев дека сестра му на Гоце која беше снаа на тогашниот министер за внатрешни работи, професор Станишев, му пишала писмо дека негова блиска роднина се наоѓа во затвор и дека е тешко болна легната во постела. Подоцна дознав дека тоа писмо или телеграма на некој начин ми го спаси животот.
---
А сега де? Сестрата на Гоце женета за синот на бугарскиот фашистички министар Александар Станишев - справедливо убит от Народниот комунистически суд.

Изменето од чоли - 31.Декември.2010 во 07:47
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Perun44 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2011 во 12:54
ne mi se veruva kakva nacija ste vie Bugarive.kolku ste vlezeni vo toj "film" za negacija na Makedoncite sto pri toa voopsto ne birate zborovi i povodi da napadnete edna starica kako da e drzaven neprijatel br.1 , a cij edinstven "grev" e sto se cuvstvuva Makedonka, kako i nejzinite predci i javno go ima kazano toa.Taka od tvojov post i od natpisov vo Standart citam deka taa e "okupatorka", "starica na koja ne moze da i se veruva zaradi godinite i koja se odnesuva cudno", "postojano gi voznemiruva gragjanite so izmisleni problemi","ne se odnesuva adekvatno (sprema izjavata na policajcite !!!??? -kako li tie se najdoa vo prikaznava?). Nasproti seto ova ,od nejzinite intervjua i pisuvani i snimani, gledame edna gospogja koja odlicno ja sluzi memorijata, koja imala buren zivot,koja voopsto ne se dvoumela kako mlada devojka da se stavi vo interes na makedonskiot narod i makedonskata borba.

Епитети од типот матрикс нација и слично не се толерираат на форумот. Прочитај ги правилата. Навреди и делење епитети на членовите и цели нации може да резултира со санкции. Модераторот

Изменето од Македон - 01.Јануари.2011 во 16:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2011 во 15:41
А зошто не негираме керката на сестриниот син на Гоце Делчев - Нина Андонова. Сигурно не си чувал за неjа, ако и да е прека унука на Гоце. Една скромна личност коjа не парадираше со знаменитиот си родственик. За разлика од баба Ката Нурджиева, коjа добре осребри роднинството си.
---
PS Дали може да се верва на една 88 годишна жена? Си чувал за едно сотоjание наречено "старческа деменциjа"? И каде си прочел што баба Ката не се чувствувала Бугарка?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2011 во 16:02
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2011 во 16:15

А зошто не негираме керката на сестриниот син на Гоце Делчев - Нина Андонова. Сигурно не си чувал за неjа, ако и да е прека унука на Гоце. Една скромна личност коjа не парадираше со знаменитиот си родственик. За разлика од баба Ката Нурджиева, коjа добре осребри роднинството си.

А зошто тогаш Лика Чопова живееше во Скопје и беше почитувана од сите, па дури и улици и други нешта се именувани според неа?

---
PS Дали може да се верва на една 88 годишна жена? Си чувал за едно сотоjание наречено "старческа деменциjа"? И каде си прочел што баба Ката не се чувствувала Бугарка?

Ти лекар ли си? Невролог или психијатар можеби? Не заборавај дека јас лично ти имам разобличено две лаги, но не сум лекар за да проценам дали може да напишам некоја дијагноза поврзана со тоа, нели?

А баба Ката дека не се чувствувала Бугарка, јасно кажува во интервјуто за Македонско сонце, секако за тие што сакаат да разберат. А особено е интересно и мислењето за окупаторот: За мене оние кои работеа за окупаторот беа "апаши" и беа дојдени со фашистите да пљачкаат и да се збогатат.

За чудо, сите постари луѓе во Македониај го употребуваат епитетот апаши за окупаторот. Во Скопје особено.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2011 во 16:17

-Дали сте Бугарка или Македонка?
- Јас сум Егејка.

А дали знаеш што значи да кажеш дека си егеец или егејка во Македонија?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.