![]() |
|
...Идивиди Клуб на политички фајтери... |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 164165166167168 295> |
Автор | |
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Се сложувам, но се додека некој се обидува дома да ми биде шеф (како на пример Божо, Спаска и ltd.) секогаш ќе се водам од народната поговорка: oд лошиот има и полош! А за народот, рака на срце, не сум имал проблеми, си имам пријатели, прекрасни луѓе, постојат ретки поединци кои се обидуваат нешто, ама секогаш знам да излезам на крај. Не треба да се срамиш од Бугарија, почитувај си ја татковината. Од друга страна, да, секогаш кога националните интереси на Македонија се во прашање, нема да ги негирам, независно дали е во прашање Бугарија или некој друг. |
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Патем, требе да побарам во соседната тема...ми одговори за договореностите мегу Бугариjа и Грциjа?
|
|
![]() |
|
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Ти и за тоа ме праша?! ![]() Не видов искрено... ![]() |
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
аj...иди види..
![]() |
|
![]() |
|
Ќе се обидам накратко да објаснам. По Првата Светска војна и конфликтите меѓу Бугарија и Грција, во кои Грција ја победува Бугарија, двете држави седнуваат и склучуваат договори, во моментов не можам да се сетам на имињата на договорите, со кои едната и другата се откажуваат од територијални претензии, па и од идејата за права на малцинствата во тие две држави ( на Грција и одговара ова целосно, затоа што и немала претензии, додека на Бугарија не, ама мора да попушти, иако додуша, не сте во загуба, затоа што и нема Бугари таму, во Тракија има малку, ама се протурски ориентирани ). Со самото ратификување на правните договори тие стапуваат во сила. Доколку Бугарија не ги почитува овие договори Грција има право да реагира, односно да ги брани истите ( некаде прочитав дека ако работите излезат од контрола, има право и воено да го стори тоа, ама за ова не сум сигурен ). Врз основа на почитување на овие договори Бугарија влезе и во Европската Унија. Ако случајно Бугарија се обиде да ги наруши овие ( доволна е само официјална изјава за некакво бугарско малцинство таму ), Грција ќе реагира, а тоа ќе е фатално за вас. Токму затоа и вашите официјални власти не смеат да споменат дека има некакво ваше малцинство таму, бидејќи знаат дека со тие договори сте врзани и во неповолна положба, а јужниот сосед може да го искористи тоа. Некаде прочитав дека дури и ден-денес Грците имале план што да прават при евентуална воена интервенција од Бугарија, независно од тоа што сте сојузници. Сепак, како што реков, гледано од дуг аспект, освен во Тракија, на друго место во Грција нема Бугари, освен дојденци, со што колку-толку се намалува зависноста од тие договори. |
|
![]() |
|
Всуштност договорите од Балканските воjни па натака...се многу двузначни во однос на Бугариjа..мислам дека и за Македониjа.
Изменето од pagane - 11.Октомври.2009 во 22:20 |
|
![]() |
|
Генерално земено, договорите со Грција се многу лоши, тие се надредени, вие подредени. Македонија не постоела како субјект на меѓународното право тогаш, за да може нешто да договара, затоа и денес имаме право да го спомнеме и официјално нашето малцинство во Грција. |
|
![]() |
|
Но денес постои ...
|
|
![]() |
|
Во правото тоа е ирелевантно. Тоа е исто како јас да потпишам договор во името на моето дете, кое ќе го имам по неколку години. Дали тој договор ќе е правно релевантен? Дали јас можам да потпишам нешто за некое лице кое нема правен субјективитет? |
|
![]() |
|
Види, jас сум лаик во правото....но зашто тогаш многу често Македониjа се повикува на Бук*решткиот мирен договор...во таа врска и jас имав став ко тебе... никоj ништо не прокоментира тогаш..па и затоа го поставив ко питане пак.
|
|
![]() |
|
Не сум го прочитал искрено Бук*решкиот мировен договор, знам за некои одредби, ама сите не ги знам, а и Република Македонија никаде официјално не се повикала на Бук*решкиот договор како договор со одредена правна обврска. |
|
![]() |
|
Buggyman ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Бук*решкиот гоговор во ПДФ фајл можеш да го спуштиш овде..
http://www.culture-routes.lu/php/fo_index.php?lng=en&dest=bd_do_det&id=00000743 Изменето од Buggyman - 11.Октомври.2009 во 23:04 |
|
Homo homini lupus est...
|
|
![]() |
|
Благодарам многу! ![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Eeee i ova tema ja "ispolitiziravte". Aman lugje ova tema e za forumska politika, forumska vlada i parlament. Tuka vlezot e zabranet za nadvoreshni politicki oponenti.
![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 164165166167168 295> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |