|
Извадоци,исечоци,цитати |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 46> |
Автор | |
Lady Blue
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8431 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....." Dusata e kako potok ili kako rastenie, samo na nea i e potreben eden drug vid dozd: nada, vera, pricina za ziveenje. Koga toa go nema, se vo taa dusa umira pa duri i ako teloto prodolzuva da zivee; a lugjeto togas mozat da kazat " Ovde vo ovaa telo nekogas bese covek" ......
Petta Gora
Paulo Koeljo
|
|
DreamLady17
Нов член Регистриран: 15.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...NEBOTO DA BESE LIST HARTIJA,MORETO DA BESE MASTILO...NEMASE DA MI BIDAT DOVOLNI DA JA IZNAPISAM MOJATA LJUBOV KON TEBE...
-"RAZBOJ"-VLADO MALESKI Изменето од DreamLady17 - 15.Април.2008 во 02:00 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Извадок од kнигата “Ќерките на Принцезата Султана“ од Џин Сасон
“....Немаше човек понадмен кон жените од Али.Како дете со презир се однесуваше кон своите десет сестри. како момче, додека живееше во Америка, одвлече во кревет и ноншалантно се однесуваше кон стотици жени од западот. Како маж, своите жени ги третираше како робинки, не водејќи грижа за нивната среќа и внимателно одбираше да се ожени во раниот пубертет за да не би можеле тие да ја спознаат вистинската природа на мажите и да го прифатат неговото изобличено однесување како нормално. Покрај своите четири жени, Али сместуваше една до друга, конкубини во својата куќа. како татко, практично ги игнорираше своите ќерки и во исто време со љубов ги опсипуваше синовите. Беше сосем природно неговиот син Маџед, братот на Фатен да порасне во садистички настроено момче за кое жените не беа ништо повеќе од сексуални објекти...“ |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
" Mногу полошо од физичката тиранија,каде што можете да добиете шлаканица,е тивката,чиста,вистинска тиранија на духот.Тоа ја убива душата на човекот".
"Првата Леди Четерли"-Лоренс |
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- " Chekam veke deset chasa,a nea ja nema.Da znam deka ke dojde,voopshto ne bi ja chekal." -
Goran Srefanovski-Konzervirani impresii kolku go sakam chovekov..... |
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uvijek se nasmijem kad se sjetim kako si mi pričao da ćeš, dok mi budeš pisao pisma tipkajući po računarskoj tastaturi, sam sebi ličiti na savremenog Henri Milera, koji je i u po-odmaklim 80-tim, s šarmom starog pokvarenjaka, pisao onako nježna i strasna pisma svojoj neprežaljenoj, velikoj ljubavi, prelijepoj glumici Brendi Venus. (Tada još Tom Henks i Meg Rajan nisu razmenjivali elektronsku poštu i nije postojao izraz 'virtuelna stvarnost'. Meni i danas to 'virtual reality' tako hladno i milenijumski zvuči, ako mu ne dodaš malo čežnjive prašine, malo sjetne tuge, beskrajnih plavičastih snova i kapljice nježnog bola. A njih je u našoj stvarnosti i više nego dosta).
i dodeka vremeto bezcelno se gubi zivotot veke pominal |
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
-" Tishina.Strashna tishina.
Nikoj da kivne za da mu kazam-na zdravje"- - " Se budam i go gledam vrvot od nosot.Nesomneno,se ushte sum tuka.Ke mora da se stanuva.Nema koj da stane namesto mene.Nikoj drug nemoze da bide ziv na moe mesto."- G.Stefanovski Konzervirani impresii-PAK |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вртелешка
Господине, Кои се местата за црните деца на оваа вртелешка? Би сакал да се возам! Кај нас на југ, нели, возовите се делат на вагони за црни и бели. Во автобусот седиме последни. Но, на вртелешката Нема задно место. господине, Каде ви е коњчето за црните деца? |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас имам три богатства:
Првото е Љубов Второто е Никогаш Премногу Tретото е Никогаш прв во светот. Lao Tse |
|
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Although this may be the last pain
she causes me,and this may be the last poem I write for her. Pablo Neruda-Saddest poem |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Портрет ~ Гогољ
Спасувај ја чистотата на својата душа. Оној што во себеси има талент, тој е должен да си ја пази почиста душата одошто сите други. На друг ќе му биде многу простено, но за него нема да има прошка. Доволно е човекот што излегол од дома во светла празнична облека да биде само троа попрскан со дамка кал од тркалата и сите луѓе ќе се насоберат околу него и со прст ќе покажат на него и ќе зборуваат за неговата небрежност, додека истите тие луѓе не ги ни забележуваат многуте дамки кај другите минувачи, облечени во делнична облека. Зашто на делничните облеки дамките не се забележуваат. |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.....Toj непрестано молчеше и го одбегнуваше погледот од него.Но одеднаш лицето му се наежи ,а усните му се сресоа.Тој падна пред нозете на отец Јаков и плачејќи извикна:
-Тешко ми е отец,тешко!..Не знам ни самиот,што да правам!..Немам сила повеќе...па јас на својот татко.. И не доврши,како и сам да се исплаши од тоа што сакаше да го каже. -Да појдеме во капелата!Ајде побрзо!Таму се ќе ти кажам.Сакам да се исповедам.Помири ме,отецу,со таткоми пред Господ!.. Во капелата,една мала соба,покрај собата за спиење,а на ѕидовите беа густо накитени старински икони со златни и сребрени рамки,украсени со скапоцени камења,-наследство од царот Алексија Михајлович.Ниту еден зрак од дневната светлина не допираше таму:во вечниот мрак на светликавите кандила. Toj клекна на колена на постилката на која беше поставено Евангелието.Отец Јаков,облечен во одежда,свечено,како целиот да се преобрази ,-лицето одблизу му беше најобично,лик на селанец,малку грубо и задебелено од староста,но кога од подалеку ќе се погледне,сеуште побожно,кое наликува на ликот на Христос од старите икони-држеше крст во рака и зборуваше: --,,Се чадо ,Христос невидимо стојит,пријемља исповеданије твоје:не усрамисја,ниже убојсја,и да не скријеши что от мене,но не обињујасја рци всја,јелика содјелал јеси,да пријемеши оставленије от Господа нашего Исуса Христа”. И што повеќе на прашањата на отец Јаков ги искажуваше своите гревови,така му стануваше полесно,како некој силен и моќен ,да му ја симнуваше тежината од душата,како некои нежни прсти да ја допираа раната на совеста,а тој така потполно се лекуваше.Му беше и убаво и страшно:срцето му гореше,како пред него да не стоеше отец Јаков,туку самиот Христос. -,,Рци ми чадо:не убил ли јеси человјека волеју,или неволеју?” Тоа беше прашањето ,кое го очекуваша и од кое се плашеше. -Грешник сум ,отец,-прошепна тој нечујно,- ни со дело ни со зборови,но со помисла.Јас на својот татко... И пак, како и сношти,застана,како и сам да се исплаши од тоа што сакаше да го каже.Но погледот на стариот отец,продираше и најдлабоко во добрината на неговото срце.Од тој поглед не можеше ништо да се сокрие. Засилено,тресејќи се и облеан целиот во ладна пот,шепотејќи прозборе: -Додека татко ми беше болен,јас му посакав смрт. И самиот некако се згрчи,ја наведна главата,ги скри очите да не го види оној ,што стоеше пред него,претрна од страв,како да исчекуваше,дека ќе одекне збор,слична на небеските грмотевици-последна осуда или оправдување ,како на Страшниот Суд. И на веќе еднаш, познат ,обичен,човечки глас на отец Јаков,прозборе: -Бог ќе ти прости, сине.И ние сите му посакувавме смрт. Тој ја подигна главата,ги отвори очите и виде исто така познато,обично,човечко ,ни малку страшно лице-тенки брчки околу добрите и итрите сини очи,брадавица со три влакненца на полниот образ,побелена брада,-иста таа,за која некогаш ,онака пијан,го фаќаше и кубеше.Поп-и ништо повеќе не стоеше пред него.Но во реалноста и гром да го погодеше,му се чинеше дека помалку ќе беше победен,отколку од оние обични зборови:Бог ќе ти прости,синко.И сите ние му посакуваме смрт “.-А свештеникот продолжи,како ништо да не било,и понатаму почна да го прашува по прописот на Требникот............... Изменето од zagor - 06.Мај.2008 во 22:42 |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Irenica
Сениор SIC ITUR AD ASTRA! Регистриран: 20.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
For every kiss you recive,
return two! Your lips will be sweeter for the giving. Sophia Bedford-Pierce |
|
Понекогаш токму она што го бараш е она што не можеш да го видиш!
|
|
Irenica
Сениор SIC ITUR AD ASTRA! Регистриран: 20.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гладуваше за љубов целиот свој живот.
Целата природа му се стремеше кон љубовта. ТАА беше органска потреба на неговото суштество! Џек Лондон "Мартин Идн" |
|
Понекогаш токму она што го бараш е она што не можеш да го видиш!
|
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |