|
Мојот прв фотоапарат |
Внеси реплика | страница <1 12131415> |
Автор | |
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako se snaogjash so nedostatokot na vizuelni indikaciii na odbrranata fokusna tochka i rabotata na stabilizatorot? |
|
Nenad_K-x
Нов член Регистриран: 01.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 30 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa e nedostatok, za nekogo pomal za nekogo pogolem
jas najcesto slikam so centralna tocka nekogas imalo momenti koga sum imal potreba od toa ali mislan deka moze da se pomine i bez toa (za mene kako amater) LV e skoro beskorisen od SR (VR ili IS) na pentax kx sum zadovolen duri i mislam deka e prednost na kamerata zatoa sto mozam da najdam eftini postari objektivi bez stabilizacija |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne se razbravme za stabilizacijata.
Kolku shto znam, nemash vizuelna indikacija na rabotata na stabilizacijata, ne znaesh koga sistemot stabiliziral. Kaj drugite kameri ima LE dioda koja trepka dodeka sistemot raboti i potoa sveti neprekinato ili ja menuva bojata koga slikata e stabilizirana. Kaj tebe toa go nema, neli? Kako znaesh koga sistemot za stabilizacija se vkluchuva i kako znaesh deka zavrshil so stabilizacijata? |
|
Nenad_K-x
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima indikacija samo koga e uklucena SR i pokazuva deka e aktiven koga ke okines na prvo koleno a nema indikacija koga e stabilizirana
na kx ne sum stavil VR objektiv i neznam kako bi izgledalo so niv |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tie dve raboti, indikacija na odbrana fokusna tochka i indikacija deka sistemot go stabiliziral senzorot, se tolku evtini i sekojdnevni raboti shto navistina ne mozham da razberam zoshto vo Pentaks odluchile da ne gi implementirat vo ovoj model???
Toa ne e shtedenje pari, tuku osakatuvanje na edena mnogu dobra kamera koj ima potencijal da im bide glavna krava muzara za profiti. A vaka... |
|
Nenad_K-x
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pred da se odlucam za kx po net-ov citav i sporeduvav
najveke se zboruvase za kako najgolem nedostato e toa sto koristi 4xR6 NiMN ili Litium baterii(za ednokratna upotreba) toa za mene izleze golema prednost dosta patuvam i nekogas nemam vreme za polnenje na standardna baterija vaka so 1 komplet eneloop 1 energizer zavrsiv rabota kako back up alkalni od bilo koja prodavnica, trafika itd. Изменето од Nenad_K-x - 24.Јули.2010 во 03:20 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za toa se slozhuvam. Mnogu poeftina i pofleksibilna opcija e da koristi standardizirani AA baterii shto mozhesh da gi naogjash vo sekoja prodavnica ili samiot da gi polnish, otkolku da si vrzan za skapi dedicirani baterii.
|
|
Pero_DzULA
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 236 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
AA baterii na DSLR e cista glupost, edno sto se MNOGU poteski, drugo pomalku drzat, a za skapi baterii... mene seuste niedna baterija mi se nema rasipano, taka da ne gledam nedostatok vo toa
|
|
NIKON D200 + AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3.5-4.5G IF ED + AF NIKKOR 70-300mm 1:4-5.6 G + NIKKOR AF 50mm f/1.8D
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
AA baterii bile poflexibilni?
Baterijata na nikonot mi se polni za max 2 saati, i ne sum osetil ni po kojznae kolku polnenja da i ima oslabeno neso kapacitetot. Od druga strana AA bateriite (1 par eneloop) za blicot koga bea novi se polnea po 12 saati, a sega (godina ipol se stari, dali 10tina pati gi imam polneto) i po 20 saati moze se polnat. Sea mozda polnacot ne mi e od najjakite, ama i tie podobrite sto gi gledav vikaa deka polnat za ne pomalce od 6-8 saati. Baska sho baterijata i polnacot doagjaat so teloto i nemas dodatna investicija. |
|
Nenad_K-x
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo pravo ste za baterija na dslr e najdobro litium, edina prednost e ako patuvas cesto vo konkretiot slucaj mozes da zavrsis rabota so alkalni koi nemaat golem kapacitet, dodeka so AA litium energizer mozes da napravis 800-1200 fotki i nese skapi vo odnos cena performansi
eden komplet 4AA e nekade 350den. ili CRV3 x2 koi se 700den komplet, a ima i litium foto pakuvanje 24 ili 6 komleti koi se 2000den ovi moze da bidat samo kako back up varijanta ali i ne za postojano koristenje kaj na vo MK neznam kade moze i dali moze voopsto da se kupat Изменето од Nenad_K-x - 25.Јули.2010 во 01:48 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne meshajte razlichni raboti. Koga se veli AA baterija se smeta na stadardiziranata dimenzija na baterijata, a ne na toa kakva e nejzinata hemija ili kvalitetot na polnachot.
Sigurno deka dokolku kamerata e dizajnrana da koristi batirii so standardizirana AA dimenzija dozvoluva pogolem fleksibilitet za nivna upotreba, pochnuvajki od onie koi se polnat i zavrshuvajki so onie koi se od ednokratna upotreba, vkluchuvajki gi site dosegashni postoechki hemijski formulacii, kako i site koi kje se pojavat vo idnina. Takviot sistem ne go vrziva korisnikot samo za eden specifichen dediciran proizvod, tuku mu dava sloboda da izbira spored onoa shto najmnogu mu odgovara vo sekoj daden moment. Problemot e shto deneshnive digitalni kameri se konstrirani da rabotat na povisoki naponi (od 7,5 pa preku 11 volti). Za da se zadovoli toj napon kje treba da se upotrebat pogolem broj AA baterii so shto kje se zgolemat dimenziite na nivnoto kukjishte, brojot na mgjusebnite konekcii, kako i vkupnata tezhina na kamerata. Isto taka, brzoto menuvanje na istroshenite baterii ne bi bilo mnogu praktichna rabota. Изменето од Zoran K - 25.Јули.2010 во 20:31 |
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kolku sto chitam temava e mojot prv aparat., amojata prva kamera meopta
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
veruvale ili ne na vasha sovest tie se istite na postot
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
so jak objektiv i cista slika
|
|
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
|
Внеси реплика | страница <1 12131415> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |