IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е Адвентистичката црква?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е Адвентистичката црква?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 39>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:28

Zdravo Asya

Pred se ti blagodaram sto ja posetuvas ovaa stranica i sakas da debatirame na ovaa tema : sto e Adventistickata crkva.

Ti blagodaram za sajtovite koi gi objavi, se nadevam deka i drugi posetiteili ke gi vidat i mozebi nivnite ocenki ke bidat sprotivni od tvote.

A za ona sto si go navela podolu, mislam deka ne si vo pravo i ne si zapoznaena dobro za ucenjeto na Adventistite.Jas na predhodnite stranici imam nesto napisano za Adventistckoto ucenje , pa ne e na odmet da procitas.
A sto ne narekuvas sekta, toa ne ne cudi, vprocem i Judejcite Hristos go narekuvale sektas, koga Nego go narekuvale sto ostanuva za nas.

Uste ednas golem pozdrav, a i Samiot Isus nasiot Bog rekol:sakajte gi neprijatelite!!
Blagodaram

Изменето од Blagoj_s - 31.Октомври.2009 во 13:54
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 21:20
Za papskata nepogreslivost!!!

Papskata sila na Pie IX postignala najvisoki dostreli so otvaranjeto na Koncilot Vatikan I na koj ultramontanistite, pod vodstvo na jezuitite, zadobile golema poberda, objavuvajki na 13 juli 1870 godina dogma za nepogresivost na papata.

Ova doktrina za nepogreslivost na papata glasnogovornikot na Katolickata crkva, otecot Bonaventura Hinvud, ja potvrduva na sledniot nacin:

" Ocogledno e deka Crkvata nemoze da pogresi kog go ispolnuva ova bozenstveno otkrovenie. No, ako papata e centar i garancija na edinstvo[na Katolickata crkva] , i ako toj uziva poln aftoritet vo oblasta na verata i moralot, togas ni toj nemoze da ja odvede Crkvata da pogresi vo prasanjeto za bozestvenoto otkrovenie...Postoi samo edno edinstveno telo koe nosi vrhoven apostolski avtoritet vo Crkvata , a toa e Koledzot na biskupite vo zaednica so negoviot poglavar, papata. Spored toa, sekogas koga papata vo celost ke go iskoristi svoeto pravo kako vidliv poglavar na Crkvata, toj nastapuva kako poglavar na Apostolskiot koledz.Zatoa, koga papata go koristi svojot avtoritet pvrzan so vrhovnoto ucenje, Vatikan I insistira toj da bide zastiten od greska od istata nepogresnost kojasto Hristos i ja zavestal na svojata Crkva. Kardinalite go biraat noviot papa . Koga noviot papa ke ja prifati taa odluka , toj neposredno od Hrista ja prima seta sila koja e neophodna za izvrsuvanje na papskata sluzba. Toa ja opfaka i harizmata na nepogreslivost.

Koga go citame izvestajot za nepogreslivost na papata, toj pred nas izleguva kako Bog.

Papata Bonificije VIII vo svojata BULL UNAM SANCTAM navel:
"Rimskiot pontif im sudi na site lige, no nemu nikoj na mu sudi. Nie objavuvame, tvrdime, definirame i izjavuvame: Za sekoe sustestvo e od sustinsko znacanje za spasenieto da mu bide pokorno i rimskiot pntif... Zborovite sto gi izgovoril Hristos: , Se mu potcini pod negovite noze, mozat da bidat potvrdeni vo mene... Jas imam avtoritet kako Car na carevite. Jas sum se i nad sekogo, taka sto Bog ijas, Bozjiot namesnik, imame samo edno postoenje, i jas mozam se sto meze Bog. Togas sto mozete da napravite od mene osven Bog?"

Dodeka gi citame ovi zborovi, na um pak ni doaga bibliskoto prorostvo: " Ke se pojavi covek bezaakonik..., koj ke se prestavi sebesi deka toj e Bog "[2 Solunjanite 2,2.4.8].
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 04:50
Asya, edno e da se iznese svoe mislenje za odredeno veruvanje, a drugo e da se narekuvaat onie koi ne go spodeluvaat nasheto ubeduvanje "eretici", "otpadnici", "lazhni uchiteli", a lugjeto koi veruvaat vo neshto drugo od onoa shto veruvame nie da se narechat "slepi", "naivni" i "neuki".

Bidejki povekje pati si opomeneta za vakviot odnos kon chlenovite koi ne gi spodeluvaat tvoite veruvanja, kako i poradi nepochituvanje na moderatorskite preporaki i predupreduvanja, ovoj pat si banirana.

Изменето од Messenger - 01.Ноември.2009 во 05:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 05:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Asya, edno e da se iznese svoe mislenje za odredeno veruvanje, a drugo e da se narekuvaat onie koi ne go spodeluvaat nasheto ubeduvanje "eretici", "otpadnici", "lazhni uchiteli", a lugjeto koi veruvaat vo neshto drugo od onoa shto veruvame nie da se narechat "slepi", "naivni" i "neuki".

Bidjki povekje pati si opomeneta za vakviot odnos kon chlenovite koi ne gi spodeluvaat tvoite veruvanja ovoj pat si banirana.

Ја поздравувам одлуката на Меси!
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 12:01

Ke pomisluva da gi izmeni vreminjata i zakonite [Daniel 7,25].!!??

Koj bilo katolicki katihizis ke potvrdi deka papstvoto go promenilo Bozjiot zakon. Vtorata Bozja zapoved, koja se odnesuva na obozavanje na ikoni, statui i drugi idoli, e isfrlena od katolickiot katihizis. Za da bide nadomestena taa zapoved, desetata e podelena na dve zapovedi. Cetvrtata zapoved, koja se odnesuva na sabotniot den[edinstvena zapoved koja zboruva za vremeto], vo katolickiot katihizis stanuva treta zapoved, a denot za bogosluzenje so papski dekret se premestuva od sedmiot na prviot den vo sedmicata [ od sabota vo nedela]. Golemiot papski govornik, d-r Ek , koj se sretnal so Luter vo 1553 godina, kazuva:

"Vo evangelijata, vo spisite na apostol Pavle i vo celata Biblija voopsto, ne se spomnuva prestanok na sabota i vospostavuvanje na nedela. Toa go vospostavuva apostolskata [Katolickata] Crkva nadvor od Svetoto pismo."

Katolickiot svet kazuva:"Crkvata ja zela paganskata filozofija i od nea napravila tvrdina na verata protiv neznaboscite. Ja zela paganskata nedela i ja pretvorila vo hristijanska nedela. Navistina postoi nesto kralsko, nesto carsko vo Sonceto, sto go pravi prigoden amblem na "Conceto na pravdata"- simbol na Isus. Spored toa Crkvata vo ovie zemji kako da kazala:,Zadrzetego go toa staro pagansko ime. Toa ke ostane sveto posveteno.I taka paganskata nedela, posvetena na Valder [ skandinavskiot bog], stanala hristijanska nedela, posvetena na Isus."

Spored katolickiot katihizis, moralnite prasanja gi odreduvaat Desette zapovedi, no ne Desette Bozji zapovedi od dvete sinajski kameni ploci, napisani so Bozji prst, sto se naogaat vo Biblijata, tuku desette zapovedi sto gi definiral katolickiot crkoven otec Avgustin[ 354 - 430]

"Uste od sveti Avgustin, Desette zapovedi zazemale predominantno mesto vo katixizisot za kandidatite za krstavanje i za vernite... Katihizisite na Crkvata cesto ja razjasnuvale hristijanskata moralnost sledejki go redosledot na Desette zapovedi. Podelbata i numiranjeto na zapovedite vo tekot na istorijata varirale. Segasniot katihizis ja sledi podelbata na zapovedite sto ja utvrdil sveti Avgustin, i taa podelba stanala tradicionalna vo Katolickata crkva."

Kako priznanie sto vcudoviduva! Ne Desette zapvedi onaka kako sto gi dal Bog vo Biblijata, tuku onaka kako sto gi definiral Avgustin, i tie, definirani taka od covek, ja socinuvaat osnovata na katolickiot moral!!??
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 15:31
Kako eden sovremen pravoslaven teolog ja tolkuva Biblijata??//????????????

Stanuva zbor za gospodin Ratomir Grozdanovski, istaknat teolog i profesor na Bogoslovskiot faskultet vo Skopje. Vo negovata kniga "Dekalog, deset Bozji zapovedi", Knigoizdatelstvo "Matica Makedonska", 1996- Skopje, toj go tolkuva Bozjiot zakon, Desette Bozji zapovedi.

Koga zboruva za cetvrtata Bozja zapoved, toj nea delumno inamerno pogresno tendenciozno ni ja citira:" Spomnuvaj si za denot na odmor, za da go praznuvas. Sest dena raboti i svrsi gi site raboti, a sedmiot den posvetigo na Gospod tvojot Bog"[str..55].

Molam , ova da go sporedime integralniot tekst, na cetvrtata Bozja zapoved, taka kako sto ja izgovoril i kako sto ja napisal Bog so svojot ognen prst na kameni ploci na Sinaj:
"Pomni si da go praznuvas sabotniot den! Sest dena raboti i svrsi gi site svoi raboti!A sedmi den e sabota, odmor posveten na tvojot Gospod Bog. Togas nemoj da rabotis nikakva rabota: ni ti, ni tvojot sin, ni tvojata kerka, ni tvojot sluga, ni tvojata sluginka, ni tvojot vol, ni tvoeto magara, ni pridojdeniot sto ke go najde vo tvojot dom! Zosto Gospod za set dena gi sozdade , neboto, zemtata, moreto i se sto e vo niv, a vo sedmiot den se odmori.Zatoa Gospod go blagoslovi i go posveti sabotniot den"[2Mojsieva 20,8-11].

"Bo cetvrtata zapoved , pod den za odmor se razbira nedelata, i site drugi praznici posveteni na Boga, na Presveta Bogorodica i na svetitelite...Bog ne naredil da se praznuva sabotata, tuku sedmiot den da bide den za opdmor.Sabota [sabat] e evrejsko zbor i znaci odmor".

- Krajno kontraverzno i ne razbirlivo! Od edna strana toj kazuva deka Bog " ne naredil da se praznuva sabotata", a od druga, 'sedmiot den da bide den za odmor". A sabota e sedmi den, gospodine!

Koga Bog ja izgovoril ovaa zapoved zaedno so site drugi zapovedi[DESET NA BROJ]na Sinaj, 1500 god pred Hrista Toj pred sebe go imal svojot narod [izraelskiot narod], a ne"Presveta Bogorodica" i pravoslavnite "svetiteli", koj vo toa vreme voopsto ne postoele, nitu pak Bog niv gi imal na um koga gi izgovaral svoite zapovedi. Vo toa vreme uste ne posdtoelo nitu hrisijanstvoto, nitu Pravoslavnata nitu Katoplickata crkva, pa nitu nivnite svetiteli. Spored toa , site deset Bozji zapovedi , megu niv i cetvrtata se dadeni , nadvor od pravoslavieto vo drugo vreme i vo drug prostoe. Pa kako moze eden viden teolog na pravoslavieto vaka da zboruva i vaa da ja tolkuva cetvrtata Bozja zapoved.

Taripati vo zapoveta Bog kazuva "SABOTA":"Pomnisi da go praznuvas sabotniot den ! ... sedmi den e sabota... Gospod go blagoslovi i go posveti sabotniot den"

Patem da kazeme deka najpravoslavniot pravoslavec , gospodin Ratomir, hristijanite adventisti, koi praznuvaat sabota spored cetvrtata Bozja zapoved , gi narekuva " sovremeni eretici - sekti, odnosno sabotari, koi se izjasnuvaat protiv praznuvanjeto na nedelata kako , Gospodov den, posveten na Boga.Tie ja praznuvaat sabotata spored evrejskiot obicaj.Iako znaat deka Evreite go ubija Gospod Isus zatoa st ne ja praznuvase sabotata, tie , sepak, se na stranata na Hristovite ubici i se protiv Hrista"
Ne Isus ne go ubija Evreite, tuku evrejskite teolozi i svestenici.

Evrejskite teolozi i svestenici ne " go ubija Gospoda Isus Hristos zatoa sto ne ja praznuvase sabotata", tuku zato sto Hristos javno go otkrivase nivnoto licimerie i nivniot grev [Matej 23 glava]

Hristijanite adventisti ne se eretici i sekta. Tie ne " se na stranata na Hristovite ubici"i ne " se protiv Hrista" , kako sto tvrdi gospodin Ratomir. Ne!

Tie se Hristijani koi se na Hristova strana i pod Hristovo zname , zasto gi drzat Bozjite zapovedi i veruvaat i ziveat tokmu onaka kako sto kazuva Hristos:" Koj veruva vo mene kako sto kazuva Pismoto" [Jovan 7,38].
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2009 во 15:06

PRVA SMRT I PRVO VOSKRESENIE!!!!!????????????

Vo Otkrovenijeto Jovan zboruva za " prvo voskreseni" [Otkrovenie 20,5], a stom ima prvo, ima i vtoro voskresenie. Isto taka toj zboruva za " vtora smrt" [20,14; 21,8], a stom ima vtora ima i prva smrt.

Ocigledno e deka prva smrt e Adamovata smrt vo koja zaminuvaat site, i pravednite i gresnite, sto ne e slucaj i so vtorata smrt. Voskresenieto, za koe sto zboruvame, e povrzano so prvata smrt, koja ne e nitu konecna nitu vecna, tuku privremena; nea Hristos ja sporeduva so son, so spienje, zasto ima budenje od nea, voskresenie." Nasiot prijatel, Lazar, zaspa... Lazar umre... tuku odam da go razbudam"[Jovan 11,11-14].Istata misla veka ja citavme vo knigata na prorok Daniel:"Togas ke se razbudat mnozina koi spiat vo zemniot prav; edni za vecen zivot, a drugi za sram i vecen prezir[ Daniel 12,12].
Prvoto voskreseni ke se sluci koga Hristos naskoro povtorno ke dojde i vo nego ke voskresnat samo pravednite- ne gresnite:

"Sam Gospod [Hristos] ke sleze od neboto, na zapoved, so glas na arhangel i so Bozja truba, i mrtvite vo Htista [vernite] ke voskresnat prvi. Potoa nie, zivite, koi sme ostanale , ke bideme zemeni zaedno so niv na oblaci za da go sretneme Gospod vo vozduhot; i taka za sekogas ke bideme so Gospod".I uste eden tekst od apostol Pavle:
   "Eve, vi kazuvam tajna:Ne ke umreme site, tuku site ke se preobrazime , za mig , pri poslednata truba; imeno, ke zatrubi truba i mrtvite ke voskresnat ne raspadlivi, a nie [zivite] ke se preobrazime, zasto treba ova raspadlivo [telo] da so oblece vo ne raspadlivo i ova smrtno [telo] da se oblece vo besmrtnost. A koga ova, raspadlivoto , ke se oblece vo neraspadlivost i ova, smrtno, ke se oblece vo besmrtnost, togas ke se zbidne napisanoto;,pobeda ja rogolta smrta.O smrt , kade ti e pobedata? Osmrt, kade ti e osiloto? "Osiloto na smrta e grevot"[1. Solunjanite 4,16.17; 1.Korintjanite 15,51-56].

Kako sto vidovme pri prvoto voskresenie mrtvite pravedni voskresnuvat vo besmrtni, proslaveni tela, pri sto e zapazen kontinuitetot na nivnata licnost. Toa se istite lica i istite licnosti, samo sega se besmrtni. Staroto gresno, slabo, bolno i smrtno telo, ostanalo vo grobot. Apravednite, koi zivi ke go docekaat Hristos, za mig se preobrazuvaat i stanuvaat napolno isti so voskresnatite, i site zaedno odat vo presret na Gospod i so Gospod na nebo da pocnat da ja uzivaat vecnosta za koja tolku dolgo kopneele i se prigotvuvale.

Ovie sdoznanija ni gi nadopolnuva i apostol Jovan:" Tie [pravednite] oziveeja i caruvaa so Hristos iljada godini. Adrugite mrtovci ne oziveeja dodeka ne se navrsija iljada godini. Toa e prvoto voskresenie. Blazen i svet e onoj koj ima del vo prvoto voskresenie; nad niv vtorata smrt nema vlast, tuku ke bidat Bozji i Hristovi svestenici koi ke caruvaat so nego iljada godini"[Otkrovenie 20,4-6]. Pravednite ke pominat so Hrista na neboto iljada godini ili eden milenium. Toa e biblisko iljadagodisno carstvo - na neboto, ne na zemjata - kako sto ucat drugite hristijani.

VTORO VOSKRESENI I VTORA - KONECNA SMRT

A " drugite mrtovci [ gresnicite ] ne oziveeja [ne voskresnaa] dodeka ne navrsija iljada godini". Znaci, iljada godini po vtoroto Hristovo doaganje, ke se sluci vtorote voskresenie vo koe ke voskresnat gresnicitekoi ne go prifatile milostiviot Hristov povik na pokajanie , koi do kraj ostanale gresni. Tie sega stanuvaat, voskresnuvaat , za da se soocat so definitivnata kazna za svoite grevovi, za koi pagaa pod udar na vtorata, neodminliva, neotpovikliva i konecna smrt sto ke se sluci vo ogneno ezero, smrt koja nema vlast nad onie sto voskresnale vo prvoto voskresenie .

Za razlika od prvoto voskresenie, vo koe voskresnuvaa pravednite vo preobrazeni , proslaveni i besmrtni tela, kompletrno besmrtni, vo vtororo voskresenie, koe ke se sluci iljada godini podocna, voskresnuvaat gresnicite vo istite gresni tela, stanuvaat takvi kakvi sto umrele, gresni, buntovni, rasipani, ocoveceni, pak smrtni...

Pocituvani ve molam vnimatelno procitajte go tekstot koj vi go predociv, donesete pravilen zaklucok i ne zaboravajte da se kacite vo posledniot vagon na vozot koj so golema brzina jurisa kon vecnosta.

Изменето од Blagoj_s - 03.Ноември.2009 во 16:01
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 13:50

HRISTOS VO NAS NE PREKU LEBOT I VINOTO!!!!!!!!!!?????????

Vo vrska so vecerata Gospodova treba da pojasnime kako go prima vernikot Hristos vo sebe. Ova e kazuvanjeto na pravoslavecot Milin:" Sekoe parce od od sv. picest, pa i naj maleckoto, e celiot Hristos, i sekoj pricesnik go prima istiot Hristos kojsto se naoga i na neboto i od desnata strana na Otecot."
- Krupna teoloska greska i zabluda! Vernikot ne go prima Hristos vo sebe preku parcenceto nafora sto ke go posveti i sto ke mu go podeli svestenikot. Barem ne onaka kako sto tvrdi spomenatata teologija. Nie Hristos go primame vo sebe na drug nacin:

" Hristos vo nas - nadezda na slavata." " Hristos da zivee vo nasite srca preku nasata vera" - znaci, ne preku naforata, tuku Hristos vo nas, vo naseto srce, preku nasata vera [Kolosjanite 1,27; Efescite 3,17].

Eve gi i Hristovite zborovi za toa:" Jas vo niv[ vo ucenicite], a ti [ Oce], vo mene." " Onoj sto me ljubi mene, ke ja drzi mojata rec, i mojot Otec ke go ljubi nego; kaj nego ke dojde i vo nego ke se vseli" [Jovan 17,23; 14,23]. Fenomenalno! Otecot i Hristos ke se vselat vo srceto na vernikot koj zivee spore Bozjata rec, spore Biblijata , a ne preku naforata sto mu ja dava svestenikot. Kako moze ovie Hristovi zborovi da gi svatime poinaku?

Izvonreden promer za ova ni e apostol Pavle: " So Hrista bev raspnat; i jas veke ne ziveam, tuku Hristos zivee vo mene"[Galatite 2,20]. "Hristos zivee vo mene", kazuva Pavle, koga " so Hrista bev raspnat", i prodolzuva vo Rimjanite 6,3-18; 8,9.10:"Znaeme deka nasiot star covek bese raspnat so nego [so Hristos] za da bide onemosteno gresnoto telo, ta da ne mu robuvame veke na grevot. A ako umreme[ako se raspnavme] so Hrista veruvame deka ke ziveeme so nego.... Zatoa ne dozvoluvajte grevot da caruva vo vaseto smrtno telo za da im se pokoruvate na negovite pohoti." " Vie ste duhovni ako navistina Bozjiot Duh zivee vo nas... Ako e Hristos vo vas, togas teloto e mrtvo za grevot."

Uste poednostavno kazano,Hristos ke se vseli i ke zivee vo nas ako sme go napustile starit nacin na ziveenje,ako ne gresime veke i ako ziveeme spored Biblijata. Togas " hram na ziviot Bog, tokmu kako sto rekol Bog:, Ke ziveam vo niv, i ke im bidam Bog, a tie ke bidat moj narod." ' Vaset telo, veli ponatamu Pavle e hram na Svetiot Duh koj e vo vas...Zatoa, proslavete go Boga vo svoeto telo." I, " ako nekoj go uriva Bozjiot hram, Bog ke go urne nego, zasto Bozjiot hram e svet, atoa ste vie"[2. Korintjanite 6,16; 1. KAorintjanite 6,19.20;3,17].

Nikade vo ovie tekstovi ne se spomnuva vecerata Gospodova [pricesnata] kako uslov Bog, ili Hristos, ili Svetiot Duh, da se vseli vo nas i da zivee vo nas, zasto taa e dadena so napolno druga cel, za koja veke zboruvavme. Zatoa, pocituvani da ne se zalazuvame i da ne mu dozvolime nikomu da ni go plakni mozokot tvrdejki deka Bog Otecot, Hristos i Svetiot Duh ke se vselat i ke ziveat vo nas preku naforata sto ni ja dava svestenikot. Toa napolno jalov hristijanski zivot i jalovo, nedelotvorno, nezivotvorno hristijanstvo, hristijanstvo bez Hristos.
Tekstovite sto gi priopstivme gi rasprsnuvaat tie iluzii kako magla, zasto takvite tvrdenja i ne se nisto drugo osven veter i magla. Edinstven nacin da go primime Hristos i Svetit Duh vo sebe , vo naseto srce, e da go napustime grevot ui da ziveeme spored Bozjata rec, spored Bozjite zapovedi.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 14:01
Posledovatelno, koga Isus veli "kje se se spasite samo preku mene", toa ne znachi deka toj lichno ne spasuva so svojata zhrtva za nash*te grevovi, kako sto toa uchi hrsitijanskata dogma, tuku spasenieto za nas mozhe da dojde samo preku negovoto uchenje/propovedanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 14:11
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Zatoa, pocituvani da ne se zalazuvame i da ne mu dozvolime nikomu da ni go plakni mozokot tvrdejki deka Bog Otecot, Hristos i Svetiot Duh ke se vselat i ke ziveat vo naspreku naforata sto ni ja dava svestenikot.

Не знам кој на кого тука му плакен мозок благоја но очигледно нешто си се збунил зашто нафорта не е причест така да никој православен не тврди дека преку нафората Бог ќе живее во нас.
Очигледно ама ич не си информирам за православието.Па барем информирајсе па на раата да дискутираме а не вака само тресеш неточности и заблуди па никој не ти реплицира зашто ќе треба два саати првин со тебе терминолошки да се разберем па да почнеме да разговараме.

Но тука би се согласил со тебе дека без Евхаристијата и светата Црква toa e napolno jalov hristijanski zivot i jalovo, nedelotvorno, nezivotvorno hristijanstvo, hristijanstvo bez Hristos.

Tekstovite sto gi priopstivme gi rasprsnuvaat tie iluzii kako magla, zasto takvite tvrdenja i ne se nisto drugo osven veter i magla.

Абе знаеш како па мене ми ги распрсна илузиите ,абе просто без зборови останав!!
Тоа 2000 години што не лажеле значи било ветар и магла,но тоа што елен вајт го рекал пред 150 години е тоа тоа уствари.

Изменето од ahmar1 - 06.Ноември.2009 во 14:13
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 15:27

Prvite hristijani i vecerata Gospodova!!!!!!!?

Da ja dovrsime mislata na vecerata Gospodova:
"Zasto, sekoj pat koga go jadete ovoj leb i ja piete ovaa casa, ja objavuvata Gospodovata smrt- dodeka ne dojde Toj.
Zaso, sekoj sto go jade ovoj leb ili ja pie Gospodovata casa na ne dostoen nacin, ke bide vinoven za teloto i krvta na Gospoda"..."Lebot sto go raskrsuvame.""Sekoj den bea postojano i edno dusno vo hramot; raskrsuvaa leb po domovite jadoa so radost i so cisto srce"[1.Korintjanite 11,23-26; 10,16-21; Dela 2,46].

Apostol Pavle im veli na vernicite vo Korint:"Kogago jadete ovoj leb"- vie jadete leb a, ne telo. ne meso; i koga "ja piete ovaa casa"- vie od nea piete vino a ne krv. Koga go '" rskrsuvame lebot"- nie go raskrsuvame lebot a ne teloto i mesoto. Koga prvite hristijani"raskrsuvaa leb po domovite i jadea:", tie raskrsuvale leb jadele leb a ne telo i meso.

Prvite hristijani" sekoj den bea postojano i ednodusno vo hramot;raskrsuva leb po domovite i jadea so radost icisto srce." Tie zaednicki sredbi za vreme na vecerata Gospodova gi narakuvale"agape- sredbi", na koi se zblizuvale i se povrzuvale vo cvrsta hristijanska zaednica proniknata so vistinska bratska i sestrinska ljubov, so edinstvo i sloga, za sto ne izvestvuva Apostol Pavle:

"Casata na blagoslovot, sto ja blagoslovuvame, ne e li zaednistvo vo Hristovata krv? Lebot, sto go raskrsuvame, neli e zaednistvo vo Hristovoto telo? Bidejki lebot e eden , iako nie sme mnogu, samo edno telosme, zasto site ucestvuvame vo eden leb...Ne mozete da ja piete Gospodovata casa i demonskata casa. Ne mozete da ucestvuvate na Gospodovata trpeza i na demonskata trpeza"[1. Korintjanite 10,16-21].

Na svoite"agape-sredbi"prvite hristijani ja slavele Hristovata ljubov i negovata zrtva, i tokmu taa, vecerata Gospodova, im ovozmozuvala da imat "zaednistvo vo Hristovata krv" i "zaednistvo vo Hristovoto telo", sto znaci neovata zrtva gi povrzuvala vo bliska zaednica so nego, no i vo megusebna zaednica kako edno golemo hristijansko semejstvo."Bidelki lebot e eden, i ako nie sme mnogu, samo ednio tele sme[ edno semejstvo], zasto site ucestvuvame vo eden leb"- site go prifakame Hristos kako Spasitel.

Pavle ni kazuva deka nie mozeme da ja pieme i "demonskata casa" i , namesto na Gospodovata da ucestvuvame na"demonskata trpeza"- da imame zaednica so gavolot ako jademe od negoviot leb i ako pieme od negovoto vino=- od grevot!

Dragi moi ,nikade vo ovie, i vo site drugi bibliski tekstovi, koi zboruvaat za vecerata Gospodova , nikoj ne se moli za presystestvuvanje ili za pretvoranje na obicniot presen leb za obicniot grozdov sok da se pretvora vo vistinsko Hristovo telo i vo vistinska Hristova krv, i kako sto pravat crkovnite otci sveti Vaslij Veliki i sv. Jovan Zlatoust. I Hristos ne se moli taka. Toj ednostavno" go zede lebot i , i otkako zablagodari, go raskrsi" i im go podeli na ucenicite. Znaci, samo "zablagodari" i nisto drugo. Spored toa apostolite i prvite hristijani ne go jadele nitu vistinskoto Hristovo telo, nitu ja piele vistinskata Hristova krv tuku jadele obicen presen leb i piele obicen groxdov sok edinstveno kako spomen na Hristovata smrt. Ete, pocituvani, toa e bibliska vistina za vecerata Gospodova.

www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 16:56
Blagoj_s, forumov ne e mesto za otvaranje besplatni blogovi.

Ova e mesto na razmenuvanje mislenja. Toa odi vaka: ti kje napishesh neshto (ochekuvame da bide tvoe mislenje, a ne prepishano ili prevedeno od drugo mesto), potoa nekoj komentira na napishanoto i otvara diskusija , a ti replicirash i davash doobjasnuvanje, po shto sledat drugi komentari od chlenovite na forumov... Znachi ova e mesto na zhiva i aktivna participacija, a ne nekakvo mrtvo slovo na kompjuterskiot ekran.

Ne mozhe da se dojde tuka, da se otvori edna "svoja tema" kako blog i da se pishuva minuvajki pokraj reakciite na chitatelite kako pored turski grobishta... nebare ne postojat.

Tuka chlenovite ne gi interesiraat teoloshki traktati , tuku aktivno megjusebno razmenuvanje na mislenja.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 21:26

Jas neznam deka imalo nekoj rodeni uceni.!!!????????
Citam razmisluvam ,pisuvam -- na mnogumina nema da im se dopadne , no nemozam nadvor od Biblijata.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 21:50

Jas neznam deka imalo nekoj rodeni uceni.!!!????????
Citam razmisluvam ,pisuvam -- na mnogumina nema da im se dopadne , no nemozam nadvor od Biblijata.

Ако не можен да пишуваш надвор од Библијата напиши нешто тука
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.