IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Теорија на Еволуцијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Теорија на Еволуцијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 24>
Автор
Порака
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 15:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Индоктринизацијата во нашите простори и хипнотизирањето на учениците уште во школските години беше присутна до пред неколку години, кога конечно беше срушен посткомунистичкиот период и вратите на слободната мисла и објективната вистина конечно беа отворени во образовниот систем. Тоа беше еден мрачен период во образовниот систем во нашите простори, една мрачна индоктринизација и тесноглед во кој беа хипнотизирани учениците, при што им беше вбризгувано во главите дека еволуцијата е научно докажана апсолутна вистина и дека се друго е мит, религија. Биографиите на научниците-верници беа цензурирани и скоро и никој не знаеше дека Исак Њутн, Роберт Бојл, Јоханес Кеплер, Олјер, Менделеј и други големи научници покрај тоа што беа научници, беа и верници (во случајов христијани). За Исак Њутн, на пример, е познато дека има поголем број верска литература напишано отколку научна, а сепак одвај некој ученик знаеше дека тој бил верник. Колку тажно зарем не?

Навистина премногу тажно, не се битни нивните научни трудови туку дали во нивната биографија стои дали биле верници или не, можеби на хомосексуалците утре ке им смета ако некој од нив бил хомо а тоа не им пишува во биографиите или на вегетаријанците што не пишува дека биле вегетаријанци.... свашта
спомнуваш комунизмот бил виновен што на луѓето им биле „вбризгувани“ идеи за непостоење на бог, се прашувам кој ли Комунизам има кралството Холандија каде околу 50% од жителите се изјаснуваат како Атеисти?

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Сепак се радувам што тој период успешно помина и дека денес индоктринизацијата го доживува својот бродолом. Веќе неколку години во учебниците по биологија можеме да ги прочитаме двете рамноправни теории (претпоставки) за настанокот на човекот:

1. Еволуционистичката (моделот на Дарвин)
2. Креационистичката (Библискиот модел)

Ова е голем чекор за вистината. Сега секој ученик може да види дека еволуцијата е само една обична претпоставка на Дарвин. Доколку еволуцијата беше научно докажана, таа немаше да го дели своето место со Креационистичкиот модел, туку јасно ќе пишуваше дека човекот настанал по пат на еволуција.  Но е е така, без разлика колку ateist е убеден дека еволуцијата е научна теорија, научниците, министерството за образование итн. не мислат така, туку признаваат дека таа е само една теорија (приказна на Дарвин), како и Кант-Лапласовата теорија за настанокот на Земјата и сл.

Со самото тоа ти призна дека Библискиот модел е само теорија и тоа која со ништо ниту најмалку не може да се докаже (но затоа неможноста и тоа како може)
Не ми е само јасно зошто се замараат толку научници палеонтолози, антрополози, геолози..... едноставно нека го прифатат „библискиот модел“ и нема потреба ниту биологија да изучуваме
А BTW, баш фино што го спомна министерство за образование, се сам научник до научник во него. А со оваа влада на Енџи (N.G.) ништо не смее да не изненади
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 16:01
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ateist ne se sekoraj zivotot e pred tebe sega koga si mlad i zelen mislis deka si cool ako ete se sprotivstavis na nesto staro i nesto sto go imaat ludjeto a toa e Verbata vo boga sigurno se osecas mnogu silno dodeka na nekoj mu se pravis fraer i go negiras boga i koga site te slusaat dodeka ti uzivas vo svoeto ego ali pazi da se bide mlad ne e da se negira staroto tuku da se pocituva i da se uci da se ima verba vo boga ne e nisto loso eden den koga ce se najdes vo tesno (zivotot e k*rva) koga ce nema nikoj da ti pomogne koga site opcii na tvojot sloboden ce gi snema ce poglednes kaj neboto siguren sum deka togas ce go najdes boga ili toj tebe se edno a sega ako vo red e furaj ubavo e da bides ateist zasto podocna mnogu poubavo ce veruvas vo boga.....ne se luti na boga ogledaloto neka ti gi objasni rabotite, ziveeme vo toa sto ziveeme....

Тешко да сум млад а уште помалку зелен.
Млад и зелен си веројатно ти, само тинејџери си ги кријат годините во профилот.
Животот е Пред тебе, а за мене веќе е зад мене, 46 год. сум ги поминал не барајќи помош од некој што не постои а нема ниту да го побарам во она што ми останало, а сум се нашол во секакви прилики. А што јас ќе станам кога ќе имам 25 (ако можам да се вратам 20 год. назад) нека не те заморува. Но едно е сигурно дека ти ќе се откажеш од бог кога-тогаш.

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Pozdrav i nemoj ovaa da te navredi

Поздрав и тебе, имаш уште фурни леб да изедеш за да ме навредиш.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 18:12
Ете,ние верниците да претпоставиме дека не знаеме како настанал човекот.Па ајдете тогаш вие атеистите просветлете не,кажете ни како настанал човекот,дајте научна поткрепа на оваа мајмунска Дарвинова теорија а не само да изнесувате еден куп инсинуации и претпоставки. Значи кратко и јасно: ИМА ИЛИ НЕМА ДОКАЖАНО НАУЧНО ТОЛКУВАЊЕ НА ОВАА ТЕОРИЈА?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:24
И јас тоа на неколку пати го поставив како прашање, ама некако слабо со одговорите...
Изложете ги доказите за теоријата на еволуцијата. Многу едноставно, нели?
Заборавете што вели Библијата, заборавете на 7-те дена, заборавете на Бог и на сите други објаснувања. Дајте да зборуваме за теоријата на еволуцијата.
Каде се доказите за таа теорија? Она што беше до сега приложено - се само извештаи за пронајдени фосили, кои се претпоставува дека евентуално ќе ја докажат таа теорија. Две години подоцна, нема сеуште такви докази.
Оваа теорија е доста стара и над 100 години се вршат проучувања во таа област. До сега, нема ниеден доказ изведен од таа теорија.

Многу е апсурдно кога атеистите се повикуваат на науката и на доказите како на најсветото нешто, а од друга страна самите тие не ја познаваат доволно истата онаа наука која ја поддржуваат и немаат никакви факти и докази во поткрепа на нивното убедување.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:36
Originally posted by deshad deshad напиша:

мајмунска Дарвинова теорија

Треба да се засрамиш, а се лутите ако кажам што мислам за Дева Марија

Изменето од Ateist - 20.Јули.2008 во 19:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:40
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Треба да се засрамиш

Од што да се засрамам?!!! Од фактот кој Дарвин, ти и сличните на вас го заговарате дека човекот е создаден од мајмун!?!!!

Не бе пријателе,јас воопшто не се срамам, срами се ти кој ја поддржуваш оваа теза.

За мене таа теорија не е ништо друго туку Мајмунска Теорија.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:42
Атеист - дали Дарвиновата Теорија е духовен систем на верување, па да е навредливо нејзиното потсмевање? Колку што знам е научен систем и како таков нема простор за духовност, соодветно - нема основа за навреда на верски чувства. Токму ти не би требало да реагираш така на таков коментар за Дарвин, затоа што со тоа го негираш својот однос и кон науката и кон религијата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:43
Да не ме разбереш погрешно - ако некој се потсмева со тоа што си ти атеист - тогаш ќе го опоменам и банирам! Но коментарот за теоријата, не гледам како би те засегнал...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:44
Не за друго туку поради нејзиното учење за настанокот на човекот.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 19:53

Треба да се засрамиш

Од што да се засрамам?!!! Од фактот кој Дарвин, ти и сличните на вас го заговарате дека човекот е создаден од мајмун!?!!!

Не бе пријателе,јас воопшто не се срамам, срами се ти кој ја поддржуваш оваа теза.

За мене таа теорија не е ништо друго туку Мајмунска Теорија.

Ако за тебе е тоа мајмунска теорија твој проблем.
Е мој пријателе влегуваш од поголеми во уште поголеми навреди, јас немам зошто да се срамам што верувам во некаква теорија. Ти си тој кој што треба да се срамува што како возрасен, уште веруваш во прикаски од типот „нека биде и бидна“ за мали деца.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 20:00
Атеист - според ова и ти си верник... И во случајов, твојата теорија иако на хартија изгледа "поверојатна", сепак е недокажана, исто толку колку што е "биди, и бидна".
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 21:41
sepak,na mene ,
a i na mnogu drugi im e ,
porealna,
onaa, za.. kako bese,aha,
-ja goltnal volkot babata,
pa ,dosol lovgjijata ,
 go utepal volkot,i
ja izvadil babata od negoviot stomak,
ziva  i zdrava!!газење%20од%20смеење

a,
majmunskata teorija ,
se bazira na,osnovnoto nesto vo ziviot svet,
odenjeto napred!
 kon  vidovi koisto podobro se prilagoduvaat na okolinata od svoite predci ( e,sega, ne odi toa preku nokj !! ),
znaci ,od prvobitnite najprosti organizmi,se razvivale do denes,a i ponatamu, vo ona sto momentalno se.
ili ke bidat...............................

a ne ,kako onaa vasata,lup-tup i
opaa,cel covek!

i toa,
aj boga mu,
od kal!!

You live only ONCE!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 21:41

Треба да се засрамиш, а се лутите ако кажам што мислам за Дева Марија

Ako ti veruvas deka si nastanal od majmun veruvaj si, jas na edno mesto ubavo ti obrazloziv nekoi raboti no ti tvoeto ego izgleda go ljubis povece od se drugo kako i da e, veruvaj si deka si nastanal od majmun no fakt e deka toa veruvanje e samo teorija koja ne e dokazana i nemoj sega kako lud vo zid so glava ne bidue taka i ne idi vo krajnost da ja navreduvas Deva Marija, zasto bi go napravil toa samo zatoa sto ti ne veruvas vo toa, i, sto ce dobies od toa koga ce go napravis, vsusnost sto voopsto ce dobies od seto toa sto ovdeka go kazuvas - nisto.....ti si ateist koj veruva deka nastanal od majmun, kraj, znaci ti si imas svoe veruvanje - respect kon nego no i ti respektiraj go veruvanjeto na drugite...mozeme da se ubeduvame so denovi edno te isto ce bide taka da ako ti mislis deka teba da se veruva na Darvin veruvaj mu, jas pak mislam deka treba da veruvam na Biblijata ce si veruvam ....i taka toa odi mori...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2008 во 21:44
Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

sepak,na mene ,a i na mnogu drugi im e ,porealna,onaa, za.. kako bese,aha,-ja goltnal volkot babata,pa ,dosol lovgjijata , go utepal volkot,ija izvadil babata od negoviot stomak,ziva  i zdrava!!газење%20од%20смеењеa,majmunskata teorija ,se bazira na,osnovnoto nesto vo ziviot svet,odenjeto napred! kon  vidovi koisto podobro se prilagoduvaat na okolinata od svoite predci ( e,sega, ne odi toa preku nokj !! ),znaci ,od prvobitnite najprosti organizmi,se razvivale do denes,a i ponatamu, vo ona sto momentalno se.ili ke bidat...............................a ne ,kako onaa vasata,lup-tup i opaa,cel covek!i toa,aj boga mu,od kal!!

Pa dobro i sto sega bitno li e dali jas veruvam vo bajka a ti kako sto velis vo nedokazana teorija koja se bazira na pretpostavki, koga ce poglednes ce vidis deka gore dolu i jas i ti veruvame vo bajki samo sto im se razlicni avtorite...

Изменето од Templarius - 20.Јули.2008 во 21:44
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.