IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонски плати - западен стандард
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаМакедонски плати - западен стандард

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 17:52
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

Originally posted by brza brza напиша:

изненадувањеlele,lele,.газење од смеење
.......
.
....

Туку Меси, кога македонче ќе има пари за до Домениканска република или Куба? Некоја пура и на плажакул

Луѓето од Америките одат на одмор на карипските острови (Доминицана, Цуба, Ст.Мартеен, Аруба...) бидејќи тие им се најблиски и најефтини. Поефтино им е на американиве да одат на одмор во тие држави од "третиот свет" отколку да одат по Америките. Мене ми е поефтино да одам во Доминиканска Република една недела со полн пансион и топло море отколку да одам во комшилук во Лас Вегас без пансион и топла пустина.

Друга работа е што карибите се далеку од вас и вам ви изгледаат егзотично. Тие се исто толку егзотични за вас колку што е егзотично Егејското море за американиве. Да му кажеш на некој од нив дека одиш недела дена на одмор во Грција ќе помисли дека си милионер. Башка што карибиве не можат ниту да се споредат со оноа што нуди Европа... остави ги рекламите на страна.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 17:58

Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

Абе за каква сиромаштија зборувате....изненадување
сабајлево поминав пред новиот Нептун што го отворија кај стар кванташки....
- колона на автомобили до Ново лисиче....
- сообраќајци на секој семафор заради гужвата....
- паркирани коли на секој сантим од двете страни на улицата...
- ама кога наближив...луѓе како овци во стадо се туркаат да влезат во дворот на Нептун....
- товарени стари и млади со ЛЦД под мишка, фрижидери на грб....штампачи...машини за перење...
башка тепачки за паркинг место....
и овој ли народ нема пари....
за мозок см сигурен дека нема....

Аааа немој колега, немојизненадување
Мислам, немој да ми кажеш дека нема да си ја извадиш кредитната картичка кога ќе видиш FULL HD 32 инчи TV од 20.000 на 13.000, машина за перење Самсунг од 14.500 на 9.000 и машинка за шишање на Филипс од 2100 на 500 денарилакомост
Се лажат де луѓето, плус и Бриколаааажжж е таму, па да знаеш 1/8 се за тамунамигнување(се тешиме)

Ај малку да се самоцитирам, во контекст на муабетов...

Видете кои и колку луѓе биле....А не прочитале на флаерот дека цените не важат за плаќање на рати...и дека можат само по еден производ да земат...да
Го утепаа човекот, па ваква гужва не видов на нет кога го пуштија новиот IPadголема насмевка
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Администратор
Администратор

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:01
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

Абе за каква сиромаштија зборувате....изненадување
сабајлево поминав пред новиот Нептун што го отворија кај стар кванташки....
- колона на автомобили до Ново лисиче....
- сообраќајци на секој семафор заради гужвата....
- паркирани коли на секој сантим од двете страни на улицата...
- ама кога наближив...луѓе како овци во стадо се туркаат да влезат во дворот на Нептун....
- товарени стари и млади со ЛЦД под мишка, фрижидери на грб....штампачи...машини за перење...
башка тепачки за паркинг место....
и овој ли народ нема пари....
за мозок см сигурен дека нема....

Амин!

Ама ако јас го реков ова, тогаш брза ќе ми ставеше еден ред емотикони со блуотини и ... и... и ќе му се расипеше плочата, ќе му прегореше осигурачот... тага

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Туку Меси, кога македонче ќе има пари за до Домениканска република или Куба? Некоја пура и на плажакул

Луѓето од Америките одат на одмор на карипските острови (Доминицана, Цуба, Ст.Мартеен, Аруба...) бидејќи тие им се најблиски и најефтини. Поефтино им е на американиве да одат на одмор во тие држави од "третиот свет" отколку да одат по Америките. Мене ми е поефтино да одам во Доминиканска Република една недела со полн пансион и топло море отколку да одам во комшилук во Лас Вегас без пансион и топла пустина.

Друга работа е што карибите се далеку од вас и вам ви изгледаат егзотично. Тие се исто толку егзотични за вас колку што е егзотично Егејското море за американиве. Да му кажеш на некој од нив дека одиш недела дена на одмор во Грција ќе помисли дека си милионер. Башка што карибиве не можат ниту да се споредат со оноа што нуди Европа... остави ги рекламите на страна.

И Шпанија е во Европа, поблиску од Куба на Америте, ама една карта за до таму е колку една МК плата. Сигурно не е еден авио билет до Ст.Китс да речеме 3000 долари.намигнување
Па Италија, Кан, Монако и Монте Карло се недостижни за Македонците....а колку ни се блиску..нелисреќа

Изменето од Santijago - 31.Март.2012 во 18:06
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:21
Пивото што му го обеќав на БРЗА затоа што хе мејд мај деј јестердеј голема насмевка ќе му го исплатам со големо заоволство во скопската ирска крчма. Абе ако треба и у долг на кредитна карта ќе одам, ама обеќање си е обеќање!да

Не знам зошто „домашните“ македонци толку се стрват на „странците“... Едноставно оие вториве имаат друга и поширока перспектива. Убаво ви кажа месинџерот - за нас Куба е слично како за вас Грција, Албанија или Бугарија - колку и да ви изгледа препотентно. Никој не спори дека животот во МК не е лесен за голем дел од населението но немојте да мислите дека секој тука може да си дозволи да оди на одмор. Основната разлика е што до мали пари во Америките се доаѓа релативно лесно - не треба да си рокет саентист, а во МК многу потешко. Обратното важи за големите пари.

И уште нешто: релакс енд тејк кеар оф јорселф. Има многу полоши места од Македонија, и многу подобри од Америка.
голема насмевка
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Администратор
Администратор

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:27

И Шпанија е во Европа, поблиску од Куба на Америте, ама една карта за до таму е колку една МК плата. Сигурно не е еден авио билет до Ст.Китс да речеме 3000 долари.намигнување
Па Италија, Кан, Монако и Монте Карло се недостижни за Македонците....а колку ни се блиску..нелисреќа

Сега не знам како да прокоментирам... секогаш је има некои луѓе кои нема да имаат повеќе пари од некои други луѓе.

Ама јас, уште во некогашната СФРЈ, два пати бев во монденскиот и скапиот Monte Carlo (Monaco), еднаш во Can, еднаш во Antibes - Juan les Pins, еднаш во Barcelona, еднаш во Москва, еднаш во Ленинград, еднаш во...

И сега што да прокоментирам за тоа кога во исто време имаше луѓе кои не можеа да одат на одмор во Охрид.

И што да прокоментирам за фактот дека кога јас живеев во Македонија немаше шанса да дојдеш до стан без земање и исплаќање кредит со десетлетија (мојот чичко не го исплати станот ниту за 30 години и тоа мораше да го направат постхумно неговите два сина) ... додека денес вие барате можност истиот да биде исплатен за само 5 години !!!

И што да прокоментирам за тоа што денес мојот пријател од Скопје секое лето оди на летување по Италија, Шпанија и Грција, а на зимување по сите најпознати европски скијашки терени... нешто што јас од тука можам само да си сонувам.

Секогаш било така и за жал така ќе остане - некои ќе имаат, а некои ќе немаат. За некои Македонија ќе биде Америка, а за други Америка ќе биде Македонија.

Тоа е факт на живеењето и џабе правиме дупка во вода со вакви дискусии.

Изменето од Messenger - 31.Март.2012 во 18:44
Кон врв
Администратор
Администратор

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:33
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Никој не спори дека животот во МК не е лесен за голем дел од населението ... Основната разлика е што до мали пари во Америките се доаѓа релативно лесно - не треба да си рокет саентист, а во МК многу потешко. Обратното важи за големите пари.

И уште нешто: релакс енд тејк кеар оф јорселф. Има многу полоши места од Македонија, и многу подобри од Америка.

Амин !  аплауз

Да си ми жив и здрав !  големо гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:44

Сега не знам како да прокоментирам... секогаш је има некои луѓе кои немаат да имаат повеќе пари од некои други луѓе.

Ама јас, уште во некогашната СФРЈ, два пати бев во монденскиот и скапиот Monte Carlo (Monaco), еднаш во Can, еднаш во Antibes - Juan les Pins, еднаш во Barcelona, еднаш во Москва, еднаш во Ленинград, еднаш во...

И сега што да прокоментирам за тоа кога во исто време имаше луѓе кои не можеа да одат на одмор во Охрид.

И што да прокоментирам за фактот дека кога јас живеев во Македонија немаше шанса да дојдеш до стан без земање и исплаќање кредит со десетлетија... додека денес вие барате можност истиот да биде исплатен за само 5 години !!!

И што да прокоментирам за тоа што денес мојот пријател од Скопје секое лето оди на летување по Италија, Шпанија и Грција, а на зимување по сите најпознати европски скијашки терени... нешто што јас од тука можам само да си сонувам.

Секогаш било така и за жал така ќе остане - некои ќе имаат, а некои ќе немаат. За некои Македонија ќе биде Америка, а за други Америка ќе биде Македонија.

Тоа е факт на живеењето и џабе правиме дупка во вода со вакви теми.

Да де, тогаш ми кажуваа старите...во кола и правец кај ти текне. Не било опасно ни во кола да преспијат, платите им биле солидни. Кажуваа дека од Грција доаѓале за да купуваат се и сешто затоа што они ништо немале. Дури и тенџериња купувале од МК. Беда...
Во некогашната СФРЈ не било како во сегашната МК. Факт е тоанамигнување
Тогаш можело да земат кредит и да го исплаќаат цел живот..знаеле дека шансата да ја изгубат работата била само 10% од овие шанси што се сега. Па дојде време кога имаше чекови, па со сина картичка земаа луѓето по 20 чекчиња а еден можеа да го пишат на максимум 20.000 ден. Па куќи изградија луѓево. Од ништо нешто. Па после продаваа катови од куќи и што ти не. 
Па на времето ги "губеа" чековите по државните фирми, па врати, прозори и цели коли им излегоа скоро џабе.

Стариот мој велеше, ме викаа да одам во Канада да живеам, јас им реков Америка и Канада за мене се тука. Тука живеам подобро од што живеете вие таму, нема зошто да одам.

Абе друго време, нема зборсреќа
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 19:27

Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Никој не спори дека животот во МК не е лесен за голем дел од населението ... Основната разлика е што до мали пари во Америките се доаѓа релативно лесно - не треба да си рокет саентист, а во МК многу потешко. Обратното важи за големите пари.

Амин !  аплауз

Да си ми жив и здрав !  големо гушкање

И конечно дојдовме до исто мислењекул, не е лесно ни таму ни тука, ама таму имаш  поголеми шанси да ринташ и да излезиш од кал, а тука покрај со сиромаштија мораш да се занимаваш и со несекојдневни насилни ситуации од кои- навикнати од некои други мирни времиња-се плашиме ама веројатно тоа е капитализмот (или анархијата). за жал светот по тоа изгледа не познава и не пишува.
Ethnic violence belies Balkans peace
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 19:42
Имам роднини во едно мало место. За нив 8.000 денари месечно се како 80.000 за мене. Зошто? Затоа што ловат риби за беспари, ловат диви птици за беспари, берат печурки за беспари, имаат зеленчук и овошје. Луѓето немаат ден стаж, а ко што велат не им ни треба. Во истото место на времето живееше еден клошар цели 80 години убав живот.
Кое е местото не ви кажувам .
Кон врв
Сениор
Сениор

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 19:44
Како и да е, во Македонија од глад не се умира. Затоа е богата земја.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 19:49
Originally posted by saguaro saguaro напиша:

Имам роднини во едно мало место. За нив 8.000 денари месечно се како 80.000 за мене. Зошто? Затоа што ловат риби за беспари, ловат диви птици за беспари, берат печурки за беспари, имаат зеленчук и овошје. Луѓето немаат ден стаж, а ко што велат не им ни треба. Во истото место на времето живееше еден клошар цели 80 години убав живот.
Кое е местото не ви кажувам .

плазење злонамерно
Срам да ти еголема насмевка
А баш ми се посака ...лакомост
Лов, риболов, убава градина, доматче, пиперче, краставичка, јабока, крушки, сливи, цреши, вишни, јаготки од оние што растат нагоре, праски, кајсии. Ме асоцира на рајот...овај..на куќа во некое планинско место, со планинска рекичка..Ме асоцира на Македонијалакомостљубов
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 21:28

....да ви кажам право,по она што го прочитав од нашите иселеници овде поубаво се живее....мала споредба,како оние нарачаните анкети од ООН и Шатев...не именувам ама белки ќе се најде спаринг...

-за разлика од тебе,јас овде купувам патики 3-4 пара годишно....плус кондури,плус чизми и тоа секоја година.Маици,гаќи чорапи.....пет пара за 1,5 евро!Сеико саат 20 евра,Луј Витон ..имаш за 10 евра...ама најнов модел Луј Ватен имаш и за 5 евра...и да не набројувам!Ве жалам....тага

-возам кола со кубикажа како твојата,ама одржувањето за неа е три-пет пати поевтино, може и повеќе поради тоа што нема ниту Е од електроники и компјутери..

-имам 5 во едно,телефон,фотоапарат,камера,часовник и дигитрон(за на пазар,ќе се најде)..за разлика од тебе што ете незнаеш што е добро па ти "смкнале" пари за секој производ посебно...

-имам цврст интернет..со бандери и жици,наместо твојот безжичен и сателитски..па постојано ти се мешаат некои ванземаљци во систем или мрежа!.Додуше,се случува некогаш да се оштети бандерата или жиците и да немам врска треттина од месецот,ама и тој намерник лошо си поминува..Сметката како лојален корисник со се претплатата си ја плаќам во целост!Зарем ќе се циганчам за 200-300 денари..срамота е..и греота!.

-ја бе каков Панасоник телевизор имам,Ти ќе паднеш на "гс!.Моделот не можеш ни на твојот "суперсоник" интернет да го најдеш,а марката е иста!!!.Само за кај нас..по нарачка.Како Владата сум..и автобус по нарачка можам да си купам!.Само за кај нас...

-ако сакаш твојот партиски миленик да дојде на власт,секогаш гласај против него...функционира нешто тука неверојатно мистично околу политикиве...

-кога купувате ново авто,глејте да ви служи,пошто глупо е после 2-3 години,на се сиромаштија таму кај вас,да го шитнете за само 10% од ново...и пак друго да купуваш.

-ми се досади од класик одмори..одиш се печеш како на ражен,се бањаш..гужва..тиња на брегот...Абе по ново,практикувам одмор авантура,живот на коцка....преживеан во сопствена режија ..често без сценарио.Настани како на лента...!

-Ќе одам во Италија,Грција...Шпанија...ма дај,да се изгубам нели..па да не можам да се вратам дома..во овој рај на земјава Божја...!Па таму гледаш бре дека цел свет оди и не е интересно..вака..Сафари во Европа..или ТОЈ или ЈА!.Маме мамино да му....лутина

После се,се надевам дека еден ден ќе Ви се наместат картите и дека ќе Ви бидат наклонети ѕвездите и ќе можете да ви се исполни вековниот сон..да добиете виза за стално ..овде..во РМ!.големо гушкање

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор

Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 21:42
Они ќе си се вратат во Мк како пензионери и таман пензиичката тука добро ќе им стига.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.