IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Мистерии и астрологија
  Активни теми Активни теми RSS - Никола Тесла
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Никола Тесла

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Никола Тесла
    Испратена: 23.Октомври.2007 во 12:44
.

Изменето од ACELERA - 27.Мај.2010 во 19:56
Кон врв
kojotovik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Мај.2007
Поени: 369
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kojotovik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2007 во 18:30
Brao za Telsa. Abe da pozivesse coekot koj znaj so ke imase.Ajde neka se najde sea nekoj da gi prodolzi neogovite raboti de.Znaci ne se ima popameten narod rodeno od nego. Sve poglupo i po glupo c c c c a koja godina zivell ziti se i so imal, a sega nie so imame............
Кон врв
Haker_mk_sk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 30
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Haker_mk_sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 15:08

Тесла е нај чудниот човек за кого имам слушнато.

G.G. King
Кон врв
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 16:56
Oftopik: Javorka od Srbija li si?
Ontopik: Nikola Tesla e najgolemiot izumitel vo elektro naukite dosega. Bil kastriran za da moze celosno da i se posveti na rabotata. Amerika mu ponudila 1000000 dolari za eden proekt koj go zavrsil, no podocna tie na sakale da mu gi isplatat parite, pa toj moral da postavi nekoja naprava na poznat most vo USA koj bi se srusil za 24 casa ako ne mu gi dadat parite. Mu gi dale parite, a toj gi iskockal istata vecer. Dolga prikazna e ama nemam vreme da pisuvam. Pozdrav.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 23:50
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Oftopik: Javorka od Srbija li si?
Ontopik: Nikola Tesla e najgolemiot izumitel vo elektro naukite dosega. Bil kastriran za da moze celosno da i se posveti na rabotata. Amerika mu ponudila 1000000 dolari za eden proekt koj go zavrsil, no podocna tie na sakale da mu gi isplatat parite, pa toj moral da postavi nekoja naprava na poznat most vo USA koj bi se srusil za 24 casa ako ne mu gi dadat parite. Mu gi dale parite, a toj gi iskockal istata vecer. Dolga prikazna e ama nemam vreme da pisuvam. Pozdrav.

Ima za Tesla mnogu raboti da se kazat...
poznati... pomalku poznatii...neverojatni...
A vakvi postovi.. sto treba demek da predizvikaat diskusija...!!!
Aman be so providni provokacii....

Изменето од којсумјас - 24.Јули.2008 во 23:55
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2008 во 11:23
Nikola Tesla imase eden izum so koj sto kazal deka sekoe semejsto ke moze da proizveduva struja bez nikakvi troskovi.
Кон врв
mmomirovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2008
Локација: Tuvalu
Поени: 1219
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mmomirovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 10:43
Човек допрен од Господ. Изумутел, кој на светот сакаше да му даде мир и просперитет на светот низ своите изуми...
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 13:34
Originally posted by mmomirovski mmomirovski напиша:

Човек допрен од Господ. Изумутел, кој на светот сакаше да му даде мир и просперитет на светот низ своите изуми...

Pa ne bi se slozzil so tebe.
Zoshto Nikola Tesla ja izmislil strujata ?
Za da mozze elektrodistribucija da zbira pari...sekogash koga kje ja platish smetkata
i koga kje gi vidish kako apla te ograbuvaat
- seti se na nego- na Tesla...shto majka mu trebashe?
Shto ne si sedeshe miren?
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 15:16
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Za da mozze elektrodistribucija da zbira pari...sekogash koga kje ja platish smetkata

Sudbina Anthony, sudbina
DeepBlue
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 16:37
ne, ne ne samo sudbina
Imam slushnato za edna teprija na zagovor
vo vrska so Nikola Tesla - i mozzam da kazzam
deka dobiv vpechatok deka nimalku ne e sluchajno
postoi debela pozadina....
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mmomirovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:51
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Sudbina Anthony, sudbina

Никола Тесла не ја измислил струјата, туку повеќефазната "струја", која може да се преneсува на поодалечни места со помали загуби, за разлика од директната "струја" која не можела да се пренесува на поодалечени места. Потоа негов сон била струјата да се пренесува преку воздух, ефтина и струја за секого... Ако веќи и ја има само во некои фиоки седат нацртите...
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 23:42
Najgolem izum na Tesla e prenesuvanjeto na el. struja, kakvo sto denes go imame...
Toa e seuste nenadminat pronajdok. Imal relativno mal broj na pronajdoci, vo sporedba so nekoi drugi, "golemi" naucnici, no negovite izumi vo golem procent i den denes se upotrebuvaat...
Najgolem problem vo prenesuvanjeto na el. energija pretstavuva otporot koj se javuva vo provodnicite poradi golemite dalecini. Tesla izmislil generator koj strujata ja pretvara vo potencijal. Potoa prenesuva potencijal niz provodnikot, ili t.n. napon. Na "drugata" strana postoi inverten generator koj potencijalot povtorno go pretvara vo struja, koja site vie bas vo ovoj moment ja koristite za da go procitate ova...
Da, negova zelba bila strujata voopsto da ne koristi provodnik za prenesuvanje... Na zajadlivoto prasanje na nekoj novinar, dali otkril kako da go napravi toa, Tesla odgovoril - nema potreba, strujata e sekade okolu nas i ceka da ja upotrebime... Sto li mislel so ova???
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mmomirovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 00:19
Во брзо време сигурно нема да откриеме што сакал да каже, мое мислење е дека навистина октрил како може да се пренесува преку проводник, но бидејќи, колку ли само без профит ќе останат компаниите, ако нема потреба од ЕВН....
Значи технологијата е некаде во некоја фиока чека време, кога ќе ја изнсат на виделина, но во нашиот живот тоа нема да го видиме. Како и се, компаниите прво цедат најмногу што можат со сегашниот производ, па после на пазарот воведуваат нов "подобар", а тој истиот бил измслен, кој знае пред колку време, ќе го земам за пример обичниот транзистор, ако не се лажам, некаде 1920 или порано бил измислен, али иноваторот, не "давал" да се користи неговиот патент, и така светот не можел да напредува, условно кажано, и требало да се чекаат тие 25 години, за да истече патентот, и секој да може да влезе во патент-бирото на УСА да земе пронајдок и да се користи во профитна или непрофитна цел....
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2008 во 21:49
tesla-genije
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.