IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Ваша песна,состав или што било напишано
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ваша песна,состав или што било напишано

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 138>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 17:58
Samovila niz gradina mi pretrcuva
veterce me miluva,
a roj baknezi
nastrveno itaat kon mene.
Hrabro ke se boram,
silno ke se branam
za da ne padnam prv
zosto losa si koga me napagas brgu
bez moznost da se svestam
vo naezenost i smea.
Mazo edna mila,
dojdi da te gusnam
i uz tebe stiskam
se do ona vreme
koe zaradi nas ke zastane.
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 00:30
Dok ova noć lagano tone u beskraj, a kazaljka na satu spokojno odbrojava vrijeme, pokušavam tu, na drugom kraju svijeta, da budem sretna što znam da postojiš, stvarno postojiš, ali si jako, jako daleko.

Uvijek se nasmijem kad se sjetim kako si mi pričao da ćeš, dok mi budeš pisao pisma tipkajući po računarskoj tastaturi, sam sebi ličiti na savremenog Henri Milera, koji je i u po-odmaklim 80-tim, s šarmom starog pokvarenjaka, pisao onako nježna i strasna pisma svojoj neprežaljenoj, velikoj ljubavi, prelijepoj glumici Brendi Venus. (Tada još Tom Henks i Meg Rajan nisu razmenjivali elektronsku poštu i nije postojao izraz 'virtuelna stvarnost'. Meni i danas to 'virtual reality' tako hladno i milenijumski zvuči, ako mu ne dodaš malo čežnjive prašine, malo sjetne tuge, beskrajnih plavičastih snova i kapljice nježnog bola. A njih je u našoj stvarnosti i više nego dosta.)

Uvijek si nas poredio sa velikima, iako sam ti stalno govorila da je naša priča sićušna i da za nju nema mesta u svjetskoj književnosti, već je njena veličina u atomskoj snazi one prozirne suze, koja večno svetluca u oku i stalno se čini da će pobeći. A neće, znaš da neće.

Kad bi bar bio malo bliže i ova bi noć manje bolela. Ali neka mili moj - kao što sve prođe - i ovo će proći, i vidjećeš - bićemo opet zajedno i biće lijepo kao prije.

Ljudi kažu da se vremenom svi snovi raspadnu ko trošne lađe i raspuknu kao baloni od sapunice... Polako, jedan po jedan... Ako se to i desi - valjda tad shvatiš da to i nisu ni bili pravi snovi, da je to samo bila iluzija sna, samo dodir magličaste žudnje.

Znaj mili moj - nema te crne sile zla koja bi mogla da se javi, pa da prestanem da te sanjam, da te želim, da ti pišem, da te iščekujem, da sa tobom čavrljam, da te slušam kako simpatično vrtiš svoj akcenat, da te izluđujem svojim bubicama, da te čekam da mi pričaš o ljubavi, o 'muškim vrlinama' i pogledima na svijet, da mi 'otvaraš oči', da mi nježno šapućeš i da me voliš...

Nema te stvari koja bi mogla da baci u sjenu sve ono lijepo što smo jedno drugome rekli, kroz šta smo prošli, što smo doživjeli...

Ne boj se zlato moje - ne mogu nemiri ono što može spokoj.
Ne pogađa sreća - koliko boli tuga.
Nije sutra ni crnije, ni bjelje - nego što je bilo svako juče....
Uvek je nekako. I uvek se može... I dalje se mora.

Potpuno razumem svaki tvoj oprez. Svaku tvoju stanku. Svaki tvoj strah. Svaku tvoju ranu. Svaku tvoju bol. Svaku tvoju nesreću i svaku tvoju tugu.

Svi mi imamo pravo na neke svoje tišine. Na neke svoje neiscjeljene rane, na neke svoje patnje i na neki svoj tihi i nijemi mir.

Postoje neke stvari o kojima se ćuti. O kojima se ne priča nikom.
I neke o kojima se priča.
I neke o kojima se priča samo prijateljima.

Znaš, duboko sam uverena da je i tvoja i moja čitava nesreća u tome što smo se rodili na pogrešnim mjestima. Da smo kojim slučajem svijet ugledali na drugoj strani svemira sve bi bilo drugačije. Sve ovozemaljske patnje bi nam bile daleke i svi problemi nepoznati i tuđi.

Da smo se rodili na srećnijem mjestu, u srećnijoj zemlji, u srećnije vrijeme...

Na to ne možemo uticati niti se to da promijeniti.
Možemo jedino da se iz sveg srca trudimo da pronađemo one naizgled male i beznačajne sitnice koje boje život nežnim tonovima i uz koje će nam možda biti ljepše i lakše da preživimo ovo malo što nam je još ostalo da odživimo....
Vjeruj mi - tako mora..

Znaš, svi smo mi iz neke ljubavi rođeni. I tako je počelo.
Dat nam je ovaj život na poklon, kao listić za tombolu.
Možemo puno dobiti, ali ne moramo.
Možemo sve izgubiti, ali ne moramo.

Sreća uvijek ima dve strane - sjaj i tugu.
Nikada još nisam srela nekog ko je nenormalno bogat i bezgranično srećan....
Ali znam mnoge koji su tako siromašni, a imaju tako velike radosti...
Vidiš - Bog se uvek potrudi da stvori ravnotežu.
Poslije velikih radosti obično dolaze velike tuge....
I obrnuto - posle velikih, olovnih kiša - pojavi se sunce....

Ponekad mi se čini da je car Radovan duboko negde zakopao svoje blago i da ga niko ovozemaljski ne može pronaći.. Ali nije, veruj da nije. To blago je u nama i niko nam ga nikada neće začarati. Zato što je u srcu - a taj put nije za svakog prohodan..

Znaš, kad god ti pričam o sreći - osjetim se pomalo nesrećnom. Valjda shvatim da je sreća o kojoj sanjam tako nedostižna.... I to me raznježi....

Ako ti stalno misliš o nesrećama, patnjama i bolovima, o stvarima koje peku i guše, o nemirima koji te muče, o stradanjima i ranama......one ne mogu nestati, zacijeliti se i proći... Ne mogu, vjeruj.

One se hrane i rastu kad im pridaješ značaj. One te tada još više obuzimaju. One se šire. One bujaju. I bivaju još gore nego što su inače. I još veće. I još više peku.... I žele da te dotuku... I uspjeće im - samo ako im dozvoliš. Ako im se predaš. Ako ih ne obuzdaš.

Svako ima nekog koga voli.
Ja imam tebe. I ti imaš mene.
Zar to, za početak, nije dovoljno da kreneš dalje?

Svako ima nekog koga nema.... I koga žali. I bez koga mu je teško.
I koga ne može niko i ništa vratiti. I bez koga se život ponekad učini težak. I siv. I nemoguć. I uzaludan...
Ali ni to se ne da izmjeniti...

Mi moramo ići dalje.
Svaki dan odživjeti kao da je posljednji.
I praštati.

Kažu da je Bog svakom dao da ponese onoliko koliko može....

Ne zaboravi ljubavi moja - uvjek postoji neko ko te čeka na kraju puta. Na kraju dana, na kraju svega. Uvjek...
Uvjek postoji neko ko te voli baš takvog kakav jesi, ko te baš takvog prima, kome si baš takav drag... Uvjek postoji neko ko te želi saslušati, ko samo čeka da nešto kažeš...

Ja znam da si ti jedna velika i čista duša. I znam da me voliš.. I znaš da te volim..

I znam da ovu samoću i daljinu moramo izdržati.
Znam da ćemo uspjeti. Ja te vidim, u snove ti dođem i gledam šta sanjaš..

Vidjećeš, činiće ti se jednog dana - sve ovo što je danas tako surovo, stvarno i bolno - biće jednom tako daleko i nemoguće, da nećeš povjerovati da smo kroz sve to prošli i da si sve to proživjeo. Svi mi živimo u nekim hodnicima vremena.

Često nam se čini - lavirint nema kraja.
Vidjećeš mili, i ovo će proći.....

Volim tvoje varljive godine, tvoje razbarušene misli, tvoja pomješana osećanja, tvoje nježne riječi, tvoja brižna i čežnjiva pisma kad me dugo nema....

Volim tvoje izgubljene snove, tvoje ispreturane emocije, pomalo stidljive ljubavne izjave, zauvek potrošene nemirne godine, pokidane iluzije.... Tebe cijelog, takvog kakav jesi, kakav si stvoren, kakvog te znam....

I sad vidiš, dok ispijaš prvu jutarnju kafu čitajući ovaj mail - u ovoj dalekoj noći, poput one tako davne i obične 'proste vojvođanske zime' - tu sam, sa tobom, i tako snažno mislim na nas. Nema te sile koja mi te može ukrasti iz srca.. Ni provalije vremena i prostora koja vječno može da nas dijeli.

Znaš ljubavi, otkad si otišao na mom nebu više nema zvijezda.
Jesi li čuo za one crne rupe u svemiru koje astronomima predstavljaju vječitu zagonetku? Ima to sa tobom neke veze i ima zbilja nešto u tome.

Eee, zlato moje - čini mi se noćas - umrijeću od sjećanja.
A voljela bih sa tobom vječnost da podijelim. Možda čak i više od toga: malo parčence raja. Da odmorim malo dušu.

(Kad god mi u inbox-u piše 'You´ve got mail.' - učini mi se da mi se sam Henri Miler mangupski smješka i da mi vragolasto namiguje.
Možda je to od suza, od vremenske razlike ili kosmičke prašine. Ili od ko zna čega sve ne?)

Znaš, shvatila sam to odavno: ti nisi sa ovog svijeta - pripadaš zvijezdama s one strane svemira i sav si od svijetlosti stvoren.

Želim ti dobro jutro, ljubavi moja nježna...
I šaljem poljubac za sreću, za dobar i lijep dan.....
Svaki novi dan....
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 09:29
             УКРАДЕН СОН

Велат птици имал во грлото – шурки распеана сончевина плискала oд него кога ќе ја отворел устата и најобично „Повелете“ да изглаголи зад тезгата на зеленото пазарче, почесто празна отколку полна со зеленчуци и овошја од нашето поднебје, колку душа да врти од штурата, но секогаш задоволителна печалба, оти сам бил, две раце и една уста; рецете вредни и итри, извештени на паланзата, а устата скромна како посен петок и благодарна на најпосното залче што и го принесувал...
          Песна бил, песна бисерогласна, златест зрак разлеан по ливадите на туѓата радост, сок што ја крепи туѓата мака. Имал дарба на исцелител со насмевка да ги затвара и најдлабоките раните во унесреќените души, од збор церови правел, чудесни мевлеми за лузните во срцата на бележаните со жигот на судбината...
          Три дена со славеј се натпејувал, ама не дека сакал да го натпее малото грутче слаткозвучна надменост, туку, мајстор рамен дека си нашол, јунак за мегданот му достоен и сетил чувство дотогаш несетено, па гласот медовина му се сторил и се друго скаменил со тишина од восхит, а некои очевитци и ден денес тврдат дека птицата од мака со клунчето жива си го исколвала срцето и се гламјосала во зелениот пожар на столетниот даб. Уште велат дека година дена по тој настан и дабот гламјосал од ровја, но дека сеуште стои таму, на истотот место, како сениште и од јагленосаната крошна и во најстудени зими се слуша плачот на мртвиот славеј.
          Кога го запознав беше најбогат човек во градот. Никој не знаеше точно како се збогатил, ама сите беа на мислење дека тоа се случило преку ноќ. Секакви прикаски кружеа за неговото богатство, па дури и дека тоа му било награда од мртвиот славеј затоа што го натпеал, некоја сила, што ли, го повела една ноќ кон местото каде што се натпејувале, а било невреме, ровји го рапорувале темниот мев на небото, ветрот дрвја корнел, да ти е страв низ прозорецот опул да фрлиш, не пак да излезеш на улица, но тој не чувствувал никаков страв, птиците во неговото грло никакви ровји не можеле да ги уплашат, никакви алетини да ги замолчат, и стасал до дабот токму во мигот кога ровја го погодила столетникот, а силата нејзина толку страшна била што и земјата се рацепила и му открила сандак со златни пари.
        Неговото богатство тежеше колку половина град кога ме испрати мојот претпоставен, уредникот на рубриката локални митови, да напишам приказна за него.
        Личеше на корито на пресушена река.
        Куќа на духови на мртви птици.
        Имав в печаток дека е најнесреќниот човек на светот....

ПРОДОЛЖУВА...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 11:43
............"Bila je jednom, nekada davno, ona.... Djevojka sjetnih ociju i tuznog osmjeha.... Izgubljena u nekom, za nju nepoznatom svijetu, trazila je svoje mjesto pod suncem, trazila je ljubav koja ce je grijati, koja ce joj pomoci da sve okrutnosti ovog svijeta zaboravi. Nekog s kim ce moci podijeliti ono sto krije u sebi. Nekoga kome ce moci svu svoju ljubav pokloniti. Nekoga kome ce moci vjerovati, ko ce je nasmijati i razumjeti te momente kad su joj oci bile zamisljene i tuzne a ona negdje daleko u mislima odsutna od njega....

Prolazile su godine, a ona je i dalje bila sama. Odustala je traziti tu ljubav za koju je zeljela dati sve i koju je zeljela da vjecno traje. Sebi je govorila da tako nesto jednostavno ne postoji.... I onda, jednog dana, u njen zivot je neocekivano usao on. Osoba koja je bila tako drugacija od toga sto je ona zamisljala i zeljela. Isto kako je neocekivano usao u njen zivot, tako je u neopisivo kratkom vremenu uspio da je izvuce iz njene rezerve, da zid koji je ogradila oko sebe srusi kao kulu od karata. Osvojio je njeno srce i uspio da joj vrati osmjeh na lice.... Osmjeh koji joj i onda kad njega nije bilo kraj nje nije silazio s lica. Nije mogla vjerovati da se to njoj desava, da ona moze biti tako sretna, tako ludo voljena.... "

....................."
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 23:38
Violina sviri dur niz prozor gledam
svetla i temnica meka
koj mi namiga koj me kani,
za dolgo da trae,
ma sto i da bide
jas ostanuvam tuka
za nea
i zasekogas,
bez da mora da znae
i koga sreka druga ke najde
i koga samo minat son ke bidam
so tivko eho.
Muzika od moi prsti ide
sega i za nea samo
cetrinaeset posveti
so cel da me nadminat i odminat
kako spomenik
na ona sto nekogas sakano bilo
i kako takvo ostanalo.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 21:53

Инсерт од овој расказ трилогија пуштив во потфорумот Вероисповед. Се одлучив, во продплжетоци, по чинови да го пренесесам целиот на страниците на оваа тема.

СУДБИНСКО ПРЕМОЛЧУВАЊЕ
НА КОБНИТЕ ЕМОЦИИ

(Животна драма во три чина…)

I чин

-     Те сакам! – и реков
          Всушност ништо не и реков, туку само сакав да и речам, да ја измолкнам од себе грутката мачнина чие вадење болеше повеќе од вадење здрав заб. Не знам што болеше повеќе – нејзиното раснење во душата или обидот да ја извадам на видеина и да го стопам мразот на неодлучноста.
     Всушност, можеби и немаше потреба ништо да речам бидејќи мојот поглед, моите гестови, моето дишење, биењето на срцето, мојата расеаност и мојата отсутност, начинот на којшто јадев и начинот на којшто погрешно се качував во двојка наместо во шеесет и седмица, сето тоа гласно и јасно го потпевнуваше рефренот на мојот животен шлагер сочинет од тие два наизглед толку прости и едноставни збора: ТЕ САКАМ!
           Немаше потреба да речам бидејќи одговорот немаше да дојде од осончените длабочини на нејзиното благородно женско срце, исто како и сите женски срца на светот, туку од осојот на законот што го поставиле од дамнешни времиња нејзините и моите најдалечни претци, а според кој едните за другите бевме тугинци и неверници.           
          Немаше потреба да речам оти и самата ќе ми кажеше: „Нема потреба од зборови: гледам, чувствувам, читам, знам... “ и болката ќе беше уште поголема, оти едно е кога љубовта користи билет за во еден правец, а сосема друго...
Не, не, ниту јас, ниту таа не сакавме да го распретуваме жарот на немоќта туку наместо тоа го маскиравме со маската на чистото пријателство.                                 
          Значи, ништо не и реков.
          Беше обична и едноставна девојка како и милиони други дрвојки на светот со долга и светла коса во која наутро се испилува сонцето на животната радост, со зелени очи во кои многумина ги препознаваат широките ливади на своето рано детство, и усни, полни и румени усни штро со притаен шепот ги мамат врапчињата на заузданиот бакнеж...Гласот и беше тивок и розов и ми го замајуваше умот со една чудна, леплива медовина, како што касноприлскиот повеј ги замајува медоносните пчели. Спровинајќи се низ чипката на невестинскиот фустан на багремите, додека во воздухот го сложуваше мозаикот на својата иднина од стакленца желби и планови...
        Го сакав начинот на кој ми дозволуваше да ѕирнам во бунарот на нејзината интима, начинот на кој ги мподготвуваше испитите, начинот на кој нанесуваше тенки слоеви мејк ап на очните капаци, начинот на кој се препираше со мене кој да го плати пијалакот , начинот на кој излегуваше од двојка, на кој зборуваше по телефон, на кој јадеше цреши...
        Заради неа можев тајно да постам на Рамазан, да се направам сунет да тврдам дека Мухамед е поголем пророк и подобар учител од Исус, а таа за мене тајно да вапца јајца за Велигден, да испече свинско за Нова Година, да се моли со Оче Наш подобро од многу христијанки, но ниту таа, ниту јас не можевме да му кажеме јавно НЕ на глупавиот закон на семејствата и да ја пресечеме папочната врска со традицијата...
        Денот кога дипломирав таа светеше како лампион на новогодишна елка среде купчето од колеги пред кабинетот на професорот Сталев. Беше прашалник. Кајче исчекување во морето немир... Немав намера да ја држам во неизвесност – го фрлив индексот во воздух и ја поканив во прегратката                         
        - Готово! – парче свила ми зашумоли во ушите.
        - Аха! Реков – Нема повеќе.
        Ме бакна.Другарски. По образот и се стркала солза.
        - Радосничка или љубоморничка?- ја боцнав, бришејќи и ја солзата.
          Ме удри со тупаничката во ребрата.
          Ја гушнав посилно.
        - Знам дека е радоосничка, само се шегѕвам!- реков, - Ти посакувам и тебе исто задоволство! Најскоро што може...
        Беше две генерации зад мене.
        Тие неколку мига бевме сами. Околу нас немаше никого. Само прашања:
        „Бара ли многу?“
        „На која нога е станат?“
        „Што ти се погоди?“
        „Кога ќе честиш?“
        - Ве канам сите в сабота на журка во Гоце! – реков.
        - Потоа истековме сами, ние двајцата, како две реки радост од ист вруток бликнати, кон Јоле, во Друштвото на писателите, на ручек.
        Всушност, тоа беше почеток на нашето истекување кон различните утоки на животот. Обајцата бевме свесни за тоа. Низ радоста што ни ја причинуваше моето дипломирање, почнаа да се преплетуваат првите нишки на болката од помислата на неминовната разделба.                  
          Истече постепено од мојот живот. Како што истекува светлината од очите на болен од леукемија. А потоа, годините ја направија дамка матна светлина во пајажината на заборавот.
        ПРОДОЛЖУВА...
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 22:28
majstorce62...navistina si. среќа  аплауз

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 22:30
чекај го крајот, не биди нестрплива... патем, аплаузите го расипуваат човека...
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 22:36
изненадување...se somnevam deka toa vazi za tebe,.....davaj..

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 22:38
Дел по дел...Ако ги закачам сите од еднаш ќе се исплашат и никој нема да чита... Вака, секој ден по малку...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 11:54

ОВОЈ ЧИН НЕМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ДЕГРАДИРА ЧЕСНИТЕ АЛБАНЦИ ВО МАКЕДОНИЈА НИТУ НИВНАТА НАЦИОНАЛНА И ВЕРСКА ПРИПАДНОСТ, ТУКУ Е ВО ФУНКЦИЈА НА ТРЕТИОТ ЧИН ВО КОЈ СЕ РЕАЛИЗИРА ОСНОВНАТА ИДЕЈА НА РАСКАЗОВ. СЕ НАДЕВАМ ДЕКА И ТАКА ЌЕ БИДЕ РАЗБРАН.БЛАГОДАРАМ!

II чин

Змијата излезе од телеграмата уште пред да го отвориме пликот и да ја прочитаме нејзината содржина.
        Жена ми исписка прва. В миг истече сета крв од неа и лицето и се стори проѕирно како стакло, а телото и затрепери, се стресе, колената и попуштија и таа се струполи сува сачка на троседот преку кој беше распослана бела јамболија. Јамболијата ми се стори темна како облачна ноќ наспроти лицето на жена ми.
        Можев да претпоставам за содржината на телеграмата. Всушност, вчерашниот ден лиферуваа преку ТВ дневникот дека тројца припадници на редовниот состав на АРМ биле утимички убиени од страна на албански терористи. Имиња не соопштија. Единствено дека биле фатени во заседа, измачувани и свирепо погубени.
          Веста не вознемири. Внесе мигови на мрак во нашиот живот, кој откако почна војната со албанските терористи течеше во корито од трње.       
        - Само тој да не е меѓу нив! – се помоли жена ми анемично.
        - Од твоја уста во божји уши! – се прекрсти стариот.
        - Проклето семе мухамедово! – опцував бесно, - Светот ќе гори од нив!
        - Малку им беше тоа на Косово, па и овде ујдурми почнаа да прават! – забележа старата.
        - Дивјаци! – пламна нашиот постар син, кој пред две години си го отслужи долгот кон татковината – Ниту во Амазон нема повеќе такви како нив.
        Само тој да не е меѓу нив! – пак рече жена ми низ шепот.
        - Тишина! – рече стариот, претворен едно големо уво кон телевизорот, па го зеде далечинскиот и го засили тонот.
          „Од сигурни извори дознаваме дека во возилото се наоѓал уште еден припадник на нашите одбранбени сили, кој успеал да се спаси со бегство, но од Министерството за одбрана не го откриваат неговиот идентитет заради интересот на истрагата во врска со трагичниот настан!’ соопшти спикерот на крајот од вестите.
        Во тој миг мраазев се што не е христијанско.
        - Додека не биде „или тие, или ние„ на овие простори нема да има ниту ден мирен сон! – порасна гневот на постариот син.
        Дневната соба стана претесна за омразата и гневот што плискаа од како шурки крв од пресечена вратна жила кај секој од нас. Ми се чинеше дека сме во бомба со емоционално полнење која може секој миг да експлодира и да ја урниса целата вселена.
        Тогаш, после колку ли години, си спомнав пак на неа. Дамката се отвори како пупка на сончева роза и од неа се појави нејзиниот лик, онаков каков што беше пред да се скожури во кожурецот на заборавот.
        Боже, до каква крајност може да се трансформира човек, а никогаш да не ја сфати вистинската причина за тоа, помислив и се згрозив од самиот себе пред таа помисла. Одамна ми беше позната латинската изрека, „Човек на човек е волк“, но сега првпат ја сфаќав во потполност, како апсолутна вистина, за првпат лично се фатив во пајажината на нејзината непогрешливост. Каде исчезнаа космополитските погледи на светот, алтруизмот, каде исчезна оној уривач на верските и националните бариери и оној градител на мостови од истиот тој материјал!?

Проклето семе мухамедово!, го чувствував отровот на ехото на сопствената клетва што ја изреков пред малку заразен од гнев и од бес.
        Колку лесно витлите на омразата можеле да го повлечат човек во темното море на безумието...        “
        Проклето семе мухамедово!, во истиот тас од кантарот ги ставив црвливото и здравото, скапаното и убавото...
        Постариот син рече:
        - Ќе прошетам низ кафулињата, може ќе начујам нешто!
        Ама ништо не начу. Идентитетот на загинатите војници беше приоритетна тајна за Армијата.
        “Таа ноќ постелата од трње стана погуста.
        - Што не си го прегризав јазикот кога те спречив да му купиш мобилен! – се покаја жена ми по кој ли пат.
        - Нема фајде од самообвинување, - и реков – Ајде, спиј! Та не е само тој на отслужување на воениот рок. Не мисли на најлошото!
        Но јанѕата јадеше, глоѓаше, риеше, раскопуваше по калиштата на стравот и ги вадеше коските на птиците на кобта, не муркаше со нив во ситните ребра на спокојот и ги бркаше дивите ждребиња на бессонот по трнливите ливади на ноќта.
        ... Го потврдив примањето на телеграмата со своерачен потпис што со гест на сочувство ми го поттури к*рирот во Министерството за одбрана, па ја ослободив телеграмата од стисокот на кристалните штипки на жена ми. Немаше потреба да го направам тоа, но сепак ја отворив.

Со голема болка ве известуваме дека
Вашиот син загина на ден
(наведен денот со годината и месецот) храбро бранејќи ги
Интегритетот и суверенитетот на својата татковина.
Бидете горди што одгледавте таков син!

Министерство за одбрана на
Р. Македонија

Плачот обвитка студени јазици околу нашата куќа.

ПРОДОЛЖУВА...

Изменето од majstorce62 - 20.Април.2008 во 11:55
Кон врв
Quentin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2008
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Quentin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 00:35

Со прсти ти зборувам,
додека топлава априлска ноќ
ми го носи мирисот
на свежо искосена трева.
И јас како неа,
продолжение сум на еден корен.
Еден ден ќе ме снема,
исто како и оние што ме искосиле.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 07:51
Dusicke, gusicke, musicke,
cuci muci dojdi da ti pravam ja,
da te mazam i pazam
kako nemirna bubacka po tebe da lazam.
Da te gnjavam dur busava kukla ne te storam,
crvena i nababrena sto se pusi,
od dopiri i baknezi bezbroj
bez nieden sekund odmor
za bilo koj del od telo tvoe
na pregled sto mi lezi,
prepusteno na moj sud i presud.
Sega busava i so plamen vo oci
vo mene gledas,
spremna i gladna
od mene cekas
so podzinati usni i
taze obliznati,
no ne mi e bas jasno
nameri kakvi ti se
i sto bi trebalo
sega da storam ja
vo ovoj moment i svetlosen mig,
a pogresno da ne me svatis.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 11:29
III чин

Војникот што беше успеал да се извлече од заседата и да спаси глава со чудесија својствена за светците, идентификувал двајца од убијците на неговите другари. Оваа вест, заедно со имињата и фотографиите на ѕверовите прошета по сите медиуми, но истовремено со неа една друга вест уште повеќе ми го заскокотка вниманието, па наредните денови ме направи зависник прва класа од информативната програма – нашите органи на прогонот им влегле в траг на монструмите и дека во прашање биле минути кога ќе ги фатат и зведат пред лицето на правдата.
          - Трчала лисицата по јајцата на кочот! – одгорчи стариот во негов стил, - Но попрво на кочот јајцата ќе дочека да му паднат, отколку...- и одмавна со раката.
        - Фарси...Тоа, дедо, ти се викаат фарси! – искоментира мојот постар, единствениот жив син, - Какви рамковни договори!!? Требаше сите, до еден да им отидеме, да ги истребиме, да ги пратиме во мајчината им!                          
        Стариот не дочека да однесе запис на горниот свет за ефикасноста на нашите сили на прогонот. Испушти душа на спиење, тивко, исто онака како што излегуваше на терасата да испие еден тутун, и со спокојство во аглите на усните на човек кој се ослободил од голем товар. Ја испушти душата сам, без сведоци, па никој не виде колку дупки издупчиле во неа клуновите на црните птици на сонот. А да издржеше уште само четири месеци, да имаше место уште за само четири капки трпение во чашата на неговиот живот можеби ќе закрпеше некоја дупка на чаршавот на душата и ќе отпатуваше со олеснителни околности пред божјиот суд, оти...
        - Не викаат на суд! – четири месеци по неговата смрт забележав роишта пеперутки над езерцата на жена ми, а од синилото бликна замрзнато сонце и пеперутките оживејаа и затанцуваа во сребрената мрежа на радоста.                 
        Две години и повеќе немав видено ниту зрно светлина во нејзините очи. – Имало господ! – се отвораа една по една дагите во изворот на расположението кај мојата женичка, - Ги фатиле најсетне ѕвериштата! Ќе им судат за злосторствата                     
        Повеќе од две години соковите од овошјето на овој миг се цедеа во почвата на нејзината надеж и ги хранеа коренчињата на овенатиот цвет на нејзиниот живот – сега наликуваше на тока оган, апокалипса на две нозе, утока на сите реки на одмаздата на светот.       
        Салата во Основен суд со римско два над вратата беше мала за да го собере интересот на новинарите од домашните и странските известувачки агенции за квалитетот на јајцата на новата влада.
        Не знам дали дланката ми пливаше во вода или пак тоа беше потта од дланката на жена ми во мојата, со која таа ја пренесе својата несигурност и страв на моето расположение.
        На клупата за обвинити седеа две млади суштества во придружба на униформирани горостаси со маскирни капи на главата од кои само погледот им шеташе како змијокот низ преполната просторија.
        - Како манекени ги дотерале ѕвериштата! – просска жена ми.
        Нејзиниот немир уште подлабоко ми се зари во испотената дланка.
        - Не можат со крв да ги намачкат по лицата, - реков без врска, во сиот тој метеж од љубопитство, нетрпеливост, жед за нечија крв, веднаш зад менекените, на чии дланки сеуште беше крвта на нашиот син, како да го видов нејзиното лице, вистински, не како дамка светлина на далечните хоризонти на спомените...
        Некој од новинарите не препознал ( та малкумина ли проврвеа низ нашиот дом) и веќе во следниот миг не облета цел осaрник со шаблонски прашања:
        - Што очекувате од судењето?
        - Има ли казна што може да ја ублажи болката во родителското срце?
        - Ги заборави ли државата своите храбри синови?
        Оси... Кога ќе насетат блажина не можеш да се одбраниш од нив... Да ги избркаш...
        Вакум... Уште кога влеговме во просторијата почувствував дека воздухот е редок и загушлив...
        Осите доаѓаа во нов налет и крадеа по парче од воздухот околу нас. Околу вратот ми се затегаше некаква јамка; ја олабавив вратоврската и ги рскопчав последните две копчиња.
        - ОСИ... – се воспаничи жена ми, - Иш...Иш... – како да споулаве во мигот и се размавта со рацете, - Затнете ја дупката, ќе истече сиот воздух...
        - Луге, воздух... – замолив.
        - Јас ви се јавив по телефон... За учество во мојата емисија... Помните... – едно осиче ми доближи до увото...
        - Аман, луѓе, воздух... – замолив уште еднаш.
        Тестото стана уште погусто.
-     Дупката...
          Телото на жена ми провисна преку моите раце.
        Како ли се свитка таа сува прачка, а не се скрши?
        - Луге, истај те се! На женава и се слоши! – најпосле некој се сети да викне.
        Лак од млитава сува прачка имав во рацете. Воопшто не ја чувствував нејзината тежина, само се чудев како не се крши, како не го чув она толку познато „Крц!“ како кога кршевме суви гранки за потпал на скарата кога одевме на викенд.
        Гласот ја раздвои толпата како Мојсеј морето.
        „Жива ли е?“, тивок шепот од едниот брег на раздвоеното море.
        - Итна... Повикајте итна! – пак глас, па дуг, па трет...
        Или повеќекратно одбиено ехо од бреговите.
        Ја зедов сачката нежно в раце. Со чувство на слепец зачекорив низ мракот во ходникот. Некаде кон крајот - матната дамка светлина.
        „Ова не е вистинито, ова е уште еден кошмар!“ – помислив.
        - Што и се случи? – од матната дамка светлина потече шурка тополо ветре.
        Боже, колку ми беше познат тој глас. Како да ми се впил во сунгерот на слухот неизменливо ист и после дваесет и колку ли години. Тој тивок и розов глас што ми го замајуваше умот со една чудна, леплива медовина, како што касноприлскиот повеј ги замајува медоносните пчели, некогаш, кога бев полн со сонце во вените.
        „Халуцинација“, помислив и затресов со главата како да сакав да го истресам од умот дамчето матна светлина што ми пречеша на патот до вратата.
        - Оси! – реков, - И го испија воздухот!
        Двајца во бели мантили ( кога ли толку брзо се најдоа овде ) ја зедоа сувата прачка од моите раце и ја легнаа на носилка. Сирената записка панично.
        - Ќе биде добро... Лесен инфаркт! – рече човекот што и ја намести маската за кислород во транспортното возило на Итната.
        - Спасете ја! – реков. Не, бев давеник што ја бара сламката на спасот, куп очај, - Многу се намачи последниве години! Осите ја докусурија, пусти останале...
        - Знам се за вас...- рече човекот во белиот мантил, оној главниот, сега сфатив дека е лекар во Итната, - Ве гледав неколкупати на ТВ...
        - Децата ни отидоа к*рбан, а ние станавме херои! – одгорчив, - Оси, да не намирисат блажина... Видете што и направија... А таа од пуста љубезност, не знаеше ќепенец да спушти на срцето...
        - Не обвинувајте ги новинарите! – од белиот мантил излезе воздишка, - Си ја работат работата. Сурово е времето во кое што живееме... Но, така стојат работите – влезени сме сите во неговата мелница и тоа не меле....       
        Тој и го опипа пулсот на сачката.
        - Ќе и биде добро! – рече пак, како да сакаше да ме увери во својата искреност.
       Што правеше матната дамка светлина во салата на Основниот? Сега, кога ми се сталожи талогот на возбудата станував свесен дека тоа не беше никаква халуцинација, туку ТАА. Дали ме препозна или од чиста човечност ми го постави прашањето? Не беше многу изменета. Не, вооптшо не беше изменета. Но што правеше таму... Во какво својство се нашла?
        - Ќе биде добро, но ќе ја задржиме на интензивна... Нека одмори малку, нека и закрепнат и душата и снагата – ми рече еден друг бел мантил, кога ги потпишав формуларите за прием на одделението за интензивна нега во клинички.
        - Постапете како што треба! – реков – Само да прекрца...
        - И вие сте истоштен, - забележа тој, - Може едно кафе за закрепнување?
        Климнав со главата.
        - Слатко ! – дополнив со неволна насмевка, - Премногу горчини испив последниве години...
        Истовремено, кога се обидов повторно да ја вратам во мислите матната дамка светлина од крајот на шпалирот во салата на Основниот суд по ходникот се издолжи сенка, која веднаш почна да се собира како во ролна пред тропкањето на женски потпетици.
          Колку ми беше познато тоа тропкање, имаше некое достоинство, некоја цврстина, некоја горда надменост во него, а сепак толку женствено, нежно и отмено како капење на капки од плафон на акустична пештера.
        Тоа тропкање што толку силно ми го раступкуваше срцето, кога ќе го слушнев во ходникот на Гоце...
        - Увериме дека не си фатаморгана! – шепнав молбено.
        - Камо да бев... – ми врати... – седна на столчето до мене – Како и е? – праша.
        - Велат, ќе и биде добро... – реков, - Ти...?
        - Јас...!? Како лик од лош роман... Животот режира чудни филмови...
        Седевме еден до друг, а јас почувствував некаков ѕид меѓу нас двајцата, висок. лизгав ѕид, чиј камења беа обраснати со дебела, лизгава мов, ѕид кој спречуваше радоста на средбата да премине од едното до другото срце и да ги растрепери онака како што посакував понекогаш во мислите, кога ќе ме најавнеше носталгијата за младоста и студентските денови...
        Со решителен поглед се обидуваше да влезе длабоко во мојата душа, да пронајде нешто одамна заборавено во неа, нешто што има голема важност, некаков пергаменет, што ли?
        - Ме сакаше ли? – следуваше прашање, уште порешително од нејзиниот поглед.
        -Знаеш и самата дека те сакав како сестра! – се насмевнав како идиот.
        - Ме сакаше ли како маж што сака жена, те прашав? – испушти болен крик низ забите таа, процеди насобран талог на болка од душата, катран црн, поцрн и од најцрната ноќ.
        Збунет, со подголтнат здив, со голтнати зборови, синтагми, реченици и цели пасуси што ги спремав во скришните ќошиња на желбата да ја видам уште еднаш во животот, гледав во неа, гледав во луда жена, во туѓинка што не ја познавав.
        - Жена ми едвај к*ртули од смрт, а ти ме прашуваш за нешто од пред дваесет и повеќе години... – реков рамнодушно.
        Како да не ме заслушна.
        - Проклет да си...Проклет да си...- истури таа порој од тупаници врз моите рамења, врз грбот, па ме гушна и заплака, - Зошто не им рековме не на предрасудите кога имавме време? Кажи ми - зошто?
        Потоа стана наврапито, си ги избриша солзите и рече              
        - Морам да одам.Мојот син е таму, во судницата.
        Потпетиците затупкаа забрзано кон излезот, како да сакаа во истиот миг да исчезнат, развлекувајки ја за кратко сенката што предмалку ја собраа во ролна.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 138>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.