|
ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ |
Внеси реплика | страница <1 2122232425 41> |
Автор | ||
evangelec
Група Регистриран: 19.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
navistina tesko e da go gledas svojot narod kako e zabluden vo iskrivenite patista sto mu gi nudat nasite popovi i vladici.
|
||
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ke moze da mi bojasni nekoj pojasno za nesto sto me interesira ... a sto ne mozam da go svatam, a sakam da go znam!???
Zasto vo sekoja crkva? ili manastir Kade sto jas sum gi posetila... sekade ima Ikoni??? a tuka kazuvate deka zborot ''ikona'' ne e zastapen vo Noviot Zavet? |
||
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Различни убедувања во врска со иконите и нивната примена меѓу православните и католиците од една страна и протестантите од друга...
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
evangelec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za zal, nie ja imame 'cesta' da izrasneme i da ziveeme vo edno ikonopoklonicko opstestvo. da si roden ili da zivees vo nekoja druga hristijanska zemja, osven malkute pravoslavni se razbira, ikonite nemase voopsto da ti padnat na pamet. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа е затоа што ти си ги посетувала православните цркви и манастири. Доколку посетиш некоја библиска црква во неа нема да најдеш ниту една икона. Доколку ми кажеш од кој град си (не мора тука, може и по ЛП) ќе ти кажам каде имаш библиска црква во твојот крај.
Да, точно е тоа дека иконите не се застапени кннигите на Новиот Завет, освен во последната Новозаветна книга - Откровението, но иконата што е спомната таму е всушност иконата на Ѕверот
Но од друга страна, ниту Исус, ниту апостоите, ниту учениците, тие ниту цртале, ниту продавале, ниту осветувале, ниту се молеле пред икони, ниту се поклонувале пред икони, ниту користеле воопшто икони. Иконите се јавуваат многу подоцна во некои цркви, а подоцна остануваат во источната (византиска) црква, која подоцна ќе го добие и името православна црква т.е. (по нивната поделба) група на православни цркви.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Druze jas sum od Strumica i me zainteresira diskusijata koja ja vodite so Shaxito i kazi mi koja e najbliskata bibliska crkva na Strumica. |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Струмица има еден куп библиски цркви. И во градот, и по околните села. Чудно како не си сретнал до сега некоја. Или пак си сретнал, а не си знаел дека е тоа.
Имаш една на улица "братство и единство", евангелска црква е таа. Секоја недела од 11 часот имаат проповеди. Ако 11 часот ти е рано, има и попладневни служби. Знам дека има една заедница што се собира во 20часот секоја недела во културниот дом. Посети ги и двете (во оваа вторава можеш да отидеш дури и вечер) и види од прва рака како изгледаат библиските цркви и службите во нив. |
||
|
||
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
uste potesko e da go gledas kako ---go zaluduvaat nacisto razni sekti uvezeni od nadvor....... i so traenje od dve -tri decenii na ovie prostori......pa gazat i plukaaat na tradicijata i veruvanjeto koe stoi tuka 2000 god........ strasno! |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo kulturen dom sluzbi sega vo 21 vek koga hristijanskata vera e slobodna, EvAngelos??? |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
evangelec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
cunki covek da pomisli deka hristijanstvoto se registrira na patriotska fiskalna smetka, oti ristos bese tetoec, a apostolite mariovci... |
||
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EvAngelos ... nema vrska od Kaj sum ti samo kazi KAj postoj takva crkva vo Blizina na Gostivar i jas ke ja posetam |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тие го користат Културниот Дом затоа што немаат свој храм (верски објект). Тие слободно си се собираат таму и никој не им пречи. Не знам каква врска има тоа со "слободата"?
Нека им даде државата пари од буџетот (како што и дава на МПЦ) и овие ќе си изградат не еден, туку десет храмови. Мислиш тие не сакаат да имаат свој храм? Мислиш сакаат да плаќаат секој месец кирија? Тоа што државата е неправедна, го крши уставот и секуларитетот, со тоа само треба да се срамите вие, а не да се фалите.
Shaxito, баш во Гостивар не знам каде има библиска црква, ама ќе се распрашам деновиве и ќе ти пишам.
Поздрав
|
||
|
||
Shaxito
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EvAngelos kazi mi vo Skopje nekoja... ke imam moznost da posetam.
|
||
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hristos Sam ja osnoval Svojata Crkva, koja shto postoela pred Svetoto Pismo, koe e napishano od Crkvata. Site t.n. narecheni "hristijani", koishto ne se aktivni chlenovi na Hristovata Crkva, nemaat nikakvo pravo da se povikuvaat na Svetoto Pismo i da go tolkuvaat, bidejki e zloupotreba na Slovoto Bozhje.
Na pochetokot postoele pet crkovni upravi, koishto gi osnoval Sv. Apostol Petar, vo Erusalim, Aleksandrija, Antiohija i Rim. Po padot na Rim i podelbata na Rimskoto Carstvo, Konstantinopol stanal Nov Rim, vo koj bila osnovana petatta crkovna uprava. Znachi, navedenite pet crkovni upravi ja sochinuvale Crkvata Hristova. Rimskata crkva potpolno otpadnala vo XI vek, poradi eres, a Hristovata Crkva (Erusalimska, Antiohiska, Aleksandriska i Konstantinopolska) ostanala ista do denes. Taa se razlikuva po svojata forma i golemina, no ne i po svojata sushtina, t.e. verata e ista - neizmenliva. Sega, od kade li izlegoa ovie t.n. "izvorni hristijani", koi na sekoj mozhen nachin ja napagjaat Pravoslavnata Crkva? Zoshto na svetot mu e potrebna nova t.n. evangelska crkva, t.e. chovechka tvorba, pokraj postoechkata Hristova Crkva? Istorijata i vistinata se sostojat od realni fakti. Pred da izrechat zbor vo odnos na Pravoslavnata Crkva, neophodno e da se pretstavat t.n. "izvorni Hristijani" i da ja obrazlozhat istorijata i doktrinata na nivnata "crkva". Za pochetok neka odgovorat od koe vreme (godina i vek) datiraat nivnite crkvi, i koi se nivnite osnovachi i vodachi? Изменето од Asya - 15.Септември.2008 во 21:26 |
||
Внеси реплика | страница <1 2122232425 41> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |