|
ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 41> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добра поента на Православие. НО ја пропуштил суштината. ТОа што во Новиот завет се зборува за Светото Писмо, значи де факто, дека и самите писатели препознавале дека и во нивните списи се креира Светата Божја објава, која ќе стане авторитет за црквата. Затоа и предупредиле пророчки, така може да се каже, пред време, да се слуша и следи единствено гласот на Светото Писмо.
|
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Верувам, дека СЕ што е потребно за спасение и за богоугоден живот е искажано во Светото Писмо.
Ти треба ли повеќе? |
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сакам да знам. Јас сум ненаситен за Бога и колку повеќе можам да носам (тоа Тој го знае најубаво), толку повеќе Тој би ми давал. И мене и секому кој бара од Него.
Јас сум сигурен дека има барем уште едно Послание кое го нема во Светото Писмо , а Самото Тоа ја признава. Ти значи ли нешто “насловот“: Послание од Лаодикија?
|
||
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога велиш „признава“ мешаш очигледно некои работи.
Да Библијата „признава“ дека постои послание до Лаодикеја, дека постои изгубено послание до Коринтјаните, дека постои грчка поезија и митологија. Зар ќе негира дека сите овие ПОСТОЈАТ? Но никаде не ги признава, како рамноправни извори на догмата и учењето на Христос. А инаку, нормално дека секој од нас трага по Бога на сите можни начини. На крајот на краиштата Бог се објавува и преку природниот свет, и тоа е некој негов „збор“, па според тоа се наоѓа и во науката, и во биологијата, и во се! Поентата беше дека потребно ни е повеќе, и поспецифично нешто. А тоа поспецифично нешто беше Христос, сведоштвото за кого го имаме во Новиот завет. Се друго е одвишок и умислување дека демек ние ова (Библиското) сме го исполниле, па сега бараме и над тоа нешто да ни се објави. Исполни го прво Библиското, да те видам, до запирка! |
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прочитај го стихот од Посланието на Светиот Апостол Павле до Колошаните: (Кол. 4.16)
|
||
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
веќе ти беше одговорено каде си утнал со толкувањето на стихот.
|
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
15. Поздравите браћу у Лаодикији, и Нимфана и домаћу цркву његову.
16. И кад се ова посланица прочита код вас, учините да се прочита и у лаодикијској цркви, и ону што је писана у Лаодикију да и ви прочитате. 17. И кажите Архипу: Гледај на службу коју си примио у Господу да је довршиш. 18. Поздрав мојом руком Павловом. Опомињите се мојих окова. Благодат са свима вама. Амин. |
||
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто Апостолот Павле вели ДА ГО ПРОЧИТААТ? Дали затоа што тој не признава дека е рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа?
Не ми е важно ти да ме видиш
Важно ми е Господ да ме гледа и да ми помага.
Цел живот ќе тежнеам до Зрелоста на Маж и цел Живот ќе напредувам кон Совршенството и цел Живот ќе се раководам од Светото Писмо. Изменето од Pravoslavie - 16.Август.2007 во 17:50 |
||
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а зошто не би го прочитале?
видиш, православие, христијанството не паѓа толку ниско како православието во добар дел од своето постоење, да од страв пали книги и автори на книги. Зошто да не читаме? Зошто да не прочитаме па, уште едно послание, кое сигурно било поучно??? Инаку ќе треба и грчка митологија да сврстаме во Библијата, пошто знаеш дека Павле ја спомнува и цитира во Атина.... |
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали е Митологијата рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа?
Ако И ТОА ПОСЛАНИЕ е рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа, зошто го нема во Библијата?
Дали случајно Апостолот Павле ги спомнува едно до друго двете посланија (до Колошаните и од Лаодикија)?
|
||
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова е пак, препелкање на суво. Ако, дали, можеби.... Многу хипотетички прашања БЕЗ СУШТИНА. Тие посланија ги немаме, и НЕ СЕ во Библијата.
Библијата ја имаме, исполнете ја неа. Или толку духовно напреднавте, што барате напреден к*рс, нешто вон Библијата, нешто вон Христос, што го има? |
||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E, pa vidi Pravoslavie, Mitologijata sekako ne e ramnopraven i verodostoen izvor za Hristovoto ucenje, no nie, pravoslavnite mnogu raboti izmesavme so mitologijata, se primi Hristovoto ucenje, ama nekoi rituali od mitologijata se izmesaa so hristovoto ucenje, i kako takvi opstojuvaat i se zadrzuvaat i do denesen den. |
||
Beli
Нов член Регистриран: 11.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Внеси реплика | страница <1 1516171819 41> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |