IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 41>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2007 во 18:26
Добра поента на Православие. НО ја пропуштил суштината. ТОа што во Новиот завет се зборува за Светото Писмо, значи де факто, дека и самите писатели препознавале дека и во нивните списи се креира Светата Божја објава, која ќе стане авторитет за црквата. Затоа и предупредиле пророчки, така може да се каже, пред време, да се слуша и следи единствено гласот на Светото Писмо.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:11
Originally posted by аџија аџија напиша:

Добра поента на Православие. НО ја пропуштил суштината. ТОа што во Новиот завет се зборува за Светото Писмо, значи де факто, дека и самите писатели препознавале дека и во нивните списи се креира Светата Божја објава, која ќе стане авторитет за црквата. Затоа и предупредиле пророчки, така може да се каже, пред време, да се слуша и следи единствено гласот на Светото Писмо.
Благодарам што ми одговори. Драго ми е што зборувам со тебе.
Дали мислиш дека Светото Писмо и само Тоа е СЕ’ она што има Господ да му каже на Човештвото, од самиот почеток на Светот до самиот крај на Светот?
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:19
Верувам, дека СЕ што е потребно за спасение и за богоугоден живот е искажано во Светото Писмо.

Ти треба ли повеќе?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:27

Верувам, дека СЕ што е потребно за спасение и за богоугоден живот е искажано во Светото Писмо.

Ти треба ли повеќе?
Сакам да знам. Јас сум ненаситен за Бога и колку повеќе можам да носам (тоа Тој го знае најубаво), толку повеќе Тој би ми давал. И мене и секому кој бара од Него.

Јас сум сигурен дека има барем уште едно Послание кое го нема во Светото Писмо , а Самото Тоа ја признава. Ти значи ли нешто “насловот“: Послание од Лаодикија?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:31
Кога велиш „признава“ мешаш очигледно некои работи.

Да Библијата „признава“ дека постои послание до Лаодикеја, дека постои изгубено послание до Коринтјаните, дека постои грчка поезија и митологија. Зар ќе негира дека сите овие ПОСТОЈАТ?

Но никаде не ги признава, како рамноправни извори на догмата и учењето на Христос.

А инаку, нормално дека секој од нас трага по Бога на сите можни начини. На крајот на краиштата Бог се објавува и преку природниот свет, и тоа е некој негов „збор“, па според тоа се наоѓа и во науката, и во биологијата, и во се!

Поентата беше дека потребно ни е повеќе, и поспецифично нешто. А тоа поспецифично нешто беше Христос, сведоштвото за кого го имаме во Новиот завет.

Се друго е одвишок и умислување дека демек ние ова (Библиското) сме го исполниле, па сега бараме и над тоа нешто да ни се објави. Исполни го прво Библиското, да те видам, до запирка!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:39
Прочитај го стихот од Посланието на Светиот Апостол Павле до Колошаните: (Кол. 4.16)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:44
веќе ти беше одговорено каде си утнал со толкувањето на стихот.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:44
15. Поздравите браћу у Лаодикији, и Нимфана и домаћу цркву његову.
16. И кад се ова посланица прочита код вас, учините да се прочита и у лаодикијској цркви, и ону што је писана у Лаодикију да и ви прочитате.
17. И кажите Архипу: Гледај на службу коју си примио у Господу да је довршиш.
18. Поздрав мојом руком Павловом. Опомињите се мојих окова. Благодат са свима вама. Амин.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:49

Кога велиш „признава“ мешаш очигледно некои работи.

Да Библијата „признава“ дека постои послание до Лаодикеја, дека постои изгубено послание до Коринтјаните, дека постои грчка поезија и митологија. Зар ќе негира дека сите овие ПОСТОЈАТ?

Но никаде не ги признава, како рамноправни извори на догмата и учењето на Христос.

Зошто Апостолот Павле вели ДА ГО ПРОЧИТААТ? Дали затоа што тој не признава дека е рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа?

Се друго е одвишок и умислување дека демек ние ова (Библиското) сме го исполниле, па сега бараме и над тоа нешто да ни се објави. Исполни го прво Библиското, да те видам, до запирка!

Не ми е важно ти да ме видишнамигнување
Важно ми е Господ да ме гледа и да ми помага.
Цел живот ќе тежнеам до Зрелоста на Маж и цел Живот ќе напредувам кон Совршенството и цел Живот ќе се раководам од Светото Писмо.

Изменето од Pravoslavie - 16.Август.2007 во 17:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:58
а зошто не би го прочитале?

видиш, православие, христијанството не паѓа толку ниско како православието во добар дел од своето постоење, да од страв пали книги и автори на книги. Зошто да не читаме? Зошто да не прочитаме па, уште едно послание, кое сигурно било поучно???

Инаку ќе треба и грчка митологија да сврстаме во Библијата, пошто знаеш дека Павле ја спомнува и цитира во Атина....голема%20насмевка

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:05
Дали е Митологијата рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа?

Ако И ТОА ПОСЛАНИЕ е рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа, зошто го нема во Библијата?
Дали случајно Апостолот Павле ги спомнува едно до друго двете посланија (до Колошаните и од Лаодикија)?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:09
ова е пак, препелкање на суво. Ако, дали, можеби....бла%20бла Многу хипотетички прашања БЕЗ СУШТИНА. Тие посланија ги немаме, и НЕ СЕ во Библијата.
Библијата ја имаме, исполнете ја неа. Или толку духовно напреднавте, што барате напреден к*рс, нешто вон Библијата, нешто вон Христос,  што го има?
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:30
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Дали е Митологијата рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа?

Ако И ТОА ПОСЛАНИЕ е рамноправен извор на Догмата и Учењето на Христа, зошто го нема во Библијата?

Дали случајно Апостолот Павле ги спомнува едно до друго двете посланија (до Колошаните и од Лаодикија)?

E, pa vidi Pravoslavie, Mitologijata sekako ne e ramnopraven i verodostoen izvor za Hristovoto ucenje, no nie, pravoslavnite mnogu raboti izmesavme so mitologijata, se primi Hristovoto ucenje, ama nekoi rituali od mitologijata se izmesaa so hristovoto ucenje, i kako takvi opstojuvaat i se zadrzuvaat i do denesen den.
Кон врв
Beli Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Август.2007
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 21:19
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

Многу лаги кажани за Православието. А кој е татко на лагата??? Одговорот е во Библијата. 
Pravoslavjeto e laga Zosto e sprotivno na biblijata.Se kosi So Biblijata
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 41>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.