IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали си спасен?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали си спасен?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 18:32
Убаво прочитај го стихот од Матеј!
Верата во Исуса има огромна практична вредност. Милиони и милијарди животи се променети благодарение на Оној Дрводелец од Назарет.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 22:13
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Убаво прочитај го стихот од Матеј!
Верата во Исуса има огромна практична вредност. Милиони и милијарди животи се променети благодарение на Оној Дрводелец од Назарет.
Ако има навистина толкава промена кај дури милијарда животи тогаш зошто овој свет не е подобар?

Бидејќи ретко кој го практицира Исусовото учење, иако многумина веруваат во него и се информираат низ Библијата за неговиот живот и учења.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 22:23
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Aјде вака да разјасниме. Ти велиш дека има предестинација според Светото Писмо:

Не, туку јас го реков следново:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Предестинацијата можеби нема подршка во православните житија, но има голема подршка во Светото Писмо и оние кои веруваат во неа имаат силни аргументи за тоа. Ќе наведам неколку од тие стихови:

„Зашто уште додека не беа ни родени близнаците, ниту направиле нешто добро или зло; за да остане онака како што Бог определил по свој избор, да не зависи од делата, туку од Оној Кој повикува; нејзе и беше речено: „Поголемиот ќе му служи на помалиот,” како што е напишано: „Јакова го возљубив, а Исава го замразив.” И така, што ќе речеме? Има ли неправда во Бога? Да не биде! Зашто му вели на Мојсеја: „Ќе го помилувам, кого го милувам и ќе го сожалам, кого го сожалувам.” Според тоа, не зависи од оној, кој сака; ниту од оној, кој трча, туку од милостивиот Бог.“ (Римјаните 9:11-16, Библијата)

„Да биде благословен Бог и Таткото на нашиот Господ Исус Христос, Кој нè благослови, во Христа, со секаков духовен благослов во небесните места; зашто нè избра во Него, пред создавањето на светот, за да бидеме свети и непорочни пред Него во љубов. Како што нè и определи однапред за да нè посини преку Исуса Христа, по благоволение на Својата волја, “ (Ефешаните 1:3-5, Библијата)

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Лексиконот по македонски јазик кажува дека предестинација е судбина, однапред определен тек на животот на еден човек:

предестинација - (лат. praedestinatio)

предестинација - предодреденост, предопределеност; учење според кое човековата судбина и сите настани во човечкиот живот се определени однапред;

предестинација - воопшто: судба, судбина.

Дали ти се трудиш да ми сугерираш дека мојот личен живот е однапред предодреден од страна на Господ како ќе тече?

Хаха значи махерка си за заташкување и пренасочување на дисксуијата надвор од топикот аплауз Ми е гајле мене како лексиконот ја дефинира предестинацијата. Ако се навратиш на нашата дискусија со ahmar1 ќе видиш дека ние не зборевме за судбина или за предодреденоста на текот на твојот животот, туку за предодреденоста на спасените (како што и гласи темата).
Во таа насока ќе го приложам и продолжението на горниот стих во кој исто така апостол Павле ја продолжува дискусијата за предодреденоста на спасените од страна на Бог, цитирам:

„Зашто Писмото му вели на фараонот: „Имено, затоа те издигнав, за да ја покажам Мојата сила во тебе и за да се разгласи Моето име по целата земја.” Па така: му искажува милост кому сака, а кого сака го прави корав. Сега, ти ќе ми речеш: „Тогаш, зошто укорува? Зашто, кој може да му се воспротиви на Неговиот совет?” Та кој си ти, о човеку, да одговараш против Бога? Зар ракотворбата ќе му рече на својот творец: „Зошто си ме направил така?” Или зар грнчарот нема власт над глината: од истата смеса да направи еден сад за чесна, а друг за нечесна употреба? А што ако Бог - сакајќи да го покаже Својот гнев и да ја пројави Својата сила - со големо долготрпение, ги трпел садовите на гневот, приготвени за погибел, за да го пројави истовремено богатството на Својата слава над садовите на милоста, што ги приготвил отпорано за слава;“
(Римјаните 9:17-23, Библијата)

Ете, јас досега наведов 3 библиски цитати во кои експлицитно се вели дека Бог ги определил/приготвил спасените однапред (или отпорано зависно од преводот), а ти не наведе ниту еден стих кој го вели спротивното, туку само обична демагогија, човечки мудрости и логики наспроти моќниот Божји суверен збор.

Изменето од EvAngelos - 01.Април.2010 во 22:23
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 01:34

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ako ubivame znaci deka sme oslobodeni od grevot uste pred da ubieme ???

i sega ce mi odgovori li nekoj????

Abe ajde odgovrete mi ????

I na ovaa nikoj da mi odgovri, zarem e tolku tesko da se odgovri na logicno prashanje???

Не. Ако си спасен не си ослободен од гревот, т.е. немаш лиценца да грешиш.

A sto ako ete pak pogreshish, ludje sme neli ?????????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 02:06

Ako ubivame znaci deka sme oslobodeni od grevot uste pred da ubieme ???

i sega ce mi odgovori li nekoj????

Abe ajde odgovrete mi ????

I na ovaa nikoj da mi odgovri, zarem e tolku tesko da se odgovri na logicno prashanje???

Не. Ако си спасен не си ослободен од гревот, т.е. немаш лиценца да грешиш.

A sto ako ete pak pogreshish, ludje sme neli ?????????????

Нормално, ние не сме совршени но кон тоа треба да се стремиме. Библијата прави разлика меѓу грев, кој е сторен инцидентно, и живеење во грев, што значи човек постојано да го повторува истиот грев. Добра илустрација за ова би било, еве да речеме двајца луѓе, едниот е чесен но еден ден паѓа на искушението и лаже за одредена работа. Потоа, се кае за тоа, ја исповеда својата вина пред Бога и се обидува даја поправи грешката. Другиот човек е постојано нечесен, континуирано живее во некаква лага или пак постојано краде. За првиот човек велиме дека погрешил а вториот велиме дека живее во грев. Првиот се кае за стореното и се обидува да го поправи, а вториот воопшто не се чувствува виновен за таквиот живот.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:29
Ok od ovaa ako e gresam izlaga deka ako se pokaes ce ti bide prosteno. Pa makar i ubil covek...
No sto ce se sluci eve nekoj zivee vo grev (ubiva ludje so godini) i posle se pokae ?????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:48
Претпоставувам, ако искрено се покае, ќе му биде опростено како на разбојникот на крстот.

Но ако не се покае од срце и продолжи да греши, нема да му биде простено.
големо%20гушкање(отвори инбокс)
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:23
Аха, само прашање е дали таквиот човек кој долго живее во грев ќе умее да се покае. Можеби совеста затапува кај таквите тешки злосторници. Како и да е... ако човек искрено се покае, обрати, поверува ќе му биде простено. Но, треба уште нешто- човекот да ја прифати прошката.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:09

Аха, само прашање е дали таквиот човек кој долго живее во грев ќе умее да се покае. Можеби совеста затапува кај таквите тешки злосторници. Како и да е... ако човек искрено се покае, обрати, поверува ќе му биде простено. Но, треба уште нешто- човекот да ја прифати прошката.

Vo red no ovaa ti go rece :

"Затоа што Самиот Исус рекол дека сме спасени ако веруваме, а Неговите збоови се Божји токму затоа ако не верувате дека сте спасени штом верувате во Исус тогаш вие всушност не Му верувате на Бога. "

Sega prashanje e dali da se pokaesh ili da veruvash ???????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:22
Човек треба да се покае за своите гревови, да се обрати од своите грешни патишта и да се обрати кон Светиот Бог од Него да измоли милост и прошка. Верата е круцијална за спасението. Некој може цел живот да се кае за некој грев, но да не верува во Спасителот Исус, да не се исповеда и да не побара милост и прошка... па според тоа да не биде спасен.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 14:55

Човек треба да се покае за своите гревови, да се обрати од своите грешни патишта и да се обрати кон Светиот Бог од Него да измоли милост и прошка. Верата е круцијална за спасението. Некој може цел живот да се кае за некој грев, но да не верува во Спасителот Исус, да не се исповеда и да не побара милост и прошка... па според тоа да не биде спасен.

Pa zarem toa ne e isto sto go propoveda Pravoslavieto ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 19:59

Fala mu na Boga, isto propovedaat site Hristijani . Toa e vo soglasnost so Hristovoto ucenje.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 20:52

Ako go trgnesh Isus od kazhanoto, togash toa e poentata na mnogu religii vo svetov.    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 01:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako go trgnesh Isus od kazhanoto, togash toa e poentata na mnogu religii vo svetov.    

TOA MI BESHE CELTA BRAVOOOO MESIIIIIIII
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.