|
Дали си спасен?! |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | ||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Dobro posochen citat... imeno, pojavata na apokaliptichkoto dvizhenje se dolzhi tokmu na soznieto kaj evreite deka veruvanjeto i odnesuvanjeto ne se nikakva garancija oti so toa kje go determiniraat odnosot na Boga kon niv lichno ili kako nacija. Ne bi navleguval povekje vo ovaa nasoka, no samo bi dodal deka toa e ochebijno od Bozhjata objava dadena na Mojsije - "Kje bidam toa shto kje bidam", kako i od napishanoto vo Kniga Jov. |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Не ми е обичај да се жалам или да цмиздрам но мислам дека должен сум да се појаснам.
Ова сакав да го сменам утрово(околу 10.00 часот) во МИРИСА но ми текна дека ќе остане во цитираното од евангелос па така да исто ќе ми се фати.И да го сменев пак ќе ме опоменеше.
Па нели се договориме дека обидите на читањето на нечии мисли и психологизирањето на членовите од форумот дека не е пожелно? или да те цитирам:
И на крај сакам да истакнам дека и покрај се,јас лично на уживам кога дебатирам/разговарам на пример со евангелос и со дел од неговите соверци. Е сега што и двајцата понекогаш користиме зајдлив речник не значи дека сме ДУШМАНИ еден на друг.) А башка што сум имал прилика и лично да се запознат со некој со кој воопшто не се согласувам за многу работи но сепак да си напрвиме еден нормален и цивилизиран муабет. Но од друга страна немам ниту трошка трпение за луѓе како niko777 кој нема ЕЛЕМЕНТAРНА култура која е потребна за вакви зовриени теолошки дебати. А ако не знаеш за што зборувам прочитај го внимателно неговиот пост погоре и каква терминологија користи за мене,православието и на крај краева и за евангелос. Niko777 не мораш да го опоменеш или скрајa да е да го банираш што се понаша како некој умислен старозаветен "пророк" и кој (како што вели еден мој пријател) вербално МАСТР****(САМОЦЕНЗУРА)*****РА тука на темава. Изменето од ahmar1 - 26.Март.2010 во 15:13 |
||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||
VasilK
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 28.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Здраво!
Во мојот прв натпис, пишав:
Исто, вчера наидов и на едно друго видео на YouTube, многу пократкo, на тема: "Faith, works & salvation" - трае само 3минути и има интересен (математички) приод Може да го погледнете >>тука<<. А пред се, имајте постојано љубов меѓу себе; зашто „љубовта покрива многу гревови”. - 1 Петрово 4:8 Пријатен ден! Васил |
||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
ahmar, jas ne pretpostavuvam i ne chitam tvoi skrieni misli, tuku onoa shto go pishuvash na forumov i koe mozhe da bide prochitano od site. Ako sakash da diskutirash so chlenovite za objavenite temi i nivnite veruvanja togash pravi go toa korektno, a tvoite misli za nivnite lichnosti chuvaj si gi za sebe. |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Да, тие биле инстант спасени, без дела, без вера... Ако ја читаш цела глава како што треба, ќе видиш дека тука Господ зборува дека ќе се појават лажни пророци и дека Неговите ученици ќе бидат нармазени и гонети, и оние кои нема да се поведат по лажните учители и кои ќе ги истрпат сите прогони – ќе бидат спасени. А не како ти што велиш – некој глумел дека е спасен. Зошто некој да глуми дека е спасен? И од каде тој знае дали е спасен или не? Тогаш и еретиците верувале дека се спасени. Еретиците од типот на Ариј, кој не Го признавале Бог каков што е, а се сметале за христијани... спасени се. Ама логика!
Убаво велиш, твое мислење, но не и библиско мислење. Овде апостол Павле, како што се гледа од самиот стих, им се обраќа на верните кои ги исполнуваат заповедите Божји. Затоа тој и нагласил дека се послушни без разлика дали тој е со нив или не. Ако е така како што ти велиш, тогаш се поставува прашањето: Зошто апостол Павле им вели на оние кои веќе се спасени, да го изработуваат своето спасение? И внимавај, овој превод што го дал КИНГДАВИД не е целосно точен, затоа што вистинскиот гласи: Затоа, возљубени мои, како што секогаш ме слушавте, не само во мое присуство, туку многу повеќе сега, кога сум отсутен, со страв и трепет градете го вашето спасение Веќе спасените да го градат своето спасение со страв и трепет? Хммм...
Светото Писмо не вели така. Имено, иако апостолот знаел дека е раководен од Светиот Дух и правилно ја извршува својата служба, тој сепак и покрај тоа пристапува со резерва кон своето спасение, или поточно, со претпазливост да не се возгордее и да не падне, затоа претходно вели дека СЕ НАДЕВА дека во ништо нема да се посрами (Филипјаните 1:2). Таа резерва е поттикната од неговата длабока почит кон Бога и согледуавњето на својата грешност и падната човечка природа, така што се смета за недостоен за Бога. (ова, всушност, е карактеристика на секој свет христијанин – смирение и сметање на себе си за недостоен во секоја смисла пред Бога, но надеж во Божјата милост, исправајќи го својот живот). Всушност, самиот апостол е доста јасен кога на верните им порачува: 1 Петар 3:15 туку Господ Бог почитувајте Го во срцата свои; а бидете секогаш подготвени со кротост и страхопочит за одговор на секого кој од вас ќе побара сметка за вашата надеж. 1 Коринтјаните 9:10 Или го вели тоа, главно, за нас? Да, за нас е напишано тоа; зашто, оној што ора, треба да ора со надеж, и кој врши, да врши со надеж дека ќе го добие она што го очекува.
Изгледа, Евангелос, според тебе и апостол Павле бил лажен верник, затоа што самиот тој за себе вели: Римјаните 7: 14-19 Затоа знаеме дека Законот е духовен, а јас, пак, сум од тело, продадено ос гревот. А што правам, не знам; бидејќи не го вршам она, што сакам, туку она, што го мразам, тоа го правам. И така, јас веќе не го правам тоа, туку гревот, што живее во мене. Јас знам дека во мене, односно во моето тело, не живее доброто; бидејќи желба за добро во мене има, но да го правам тоа, не наоѓам сили. Оти не доброто, кое го сакам, го правам, туку злото, што не го сакам, го вршам. p.s. И не сфатив, Месинџер, каков беше мојот претходен коментар? Што беше навредливо? Или ако јас пак напишам со докази коментар каде ќе се види како останатите се однесуваат и ме именуваат, пак ќе биде избришан?? Двоен аршин, Месинџер... Изменето од Maran Ata - 29.Март.2010 во 14:28 |
||||||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Не знам зошто сте се мачеле да пишувате и расправате меѓусебно, за прашање за кое Господ уште пред 2 милениума ни го дал одговорот. Одговорот следи директно од устата на Синот Божји, Спасителот и Господ Исус Христос: ,,Зашто Бог толку ги засака луѓето од овој свет, што Го даде Својот Единороден Син, за да не загине ниту еден што верува во Него, туку да има вечен живот.’’(Евангелие по Јован 3:16).
Како ќе си го заработите спасението поинаку освен преку вера во милоста Божја отелотворена на Голгота? Што ќе сторите за да бидете спасени? Ќе го раздадете имотот на сиромасите? Ќе го поминете животот во некоја добротворна организација? Строго ќе се придржувате до Божјите заповеди? Па ако го правите сево ова со надеж дека ќе бидете помилувани- да знаете дека не сте во право. Спасението е ПОДАРОК! А подарокот не се заработува. Ако е заработен- тоа не е подарок туку плата. Ниту еден не го заслужува спасението, туку сите сите заслужуваме смрт поради гревовите наши- минати, сегашни и идни. Што и да сториме нема да можеме да Му надоместиме на Бога за нашите гревови. Спасението е исклучиво преку скапоцената, света, невина, Христова крв која единствено може да не испере. Ако не беше така, ќе немаше потреба Исус да умре. Ако можевме да се спасиме преку нешто друго, било да е тоа придржување до словото на Законот, помагање на други, раздавање на сиот имот итн, Господ немаше да Го жртвува Својот Единороден Син. Но, поттикнат од Неговата љубов кон нас, дозволи Христос да биде распнат наместо мене и наместо сите кои веруваат во Него. Нека е вечна Неговата слава! Амин! |
||||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Spasenieto e Bozji podarok, no mozeme i da go izgubime ako se otstranime od Semokniot BOG i nemame dela dostojni na nasata vera. Podarokot moze da bide nas samo ako go prifatime i go cuvame, taka li e? Ako go zememe a potoa go frlime nema nisto da ni koristi. Podarokot mozeme da go izgubime ako se otstranime od Semokniot BOG i nemame dela dostojni na nasata vera. Na krajot na kraistata, vera bez dela e mrtva. |
||||||||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Верата без дела е мртва, без вера делата нема никого да спасат. Спасението е исклучиво преку вера во Синот Божји. Тој е Патот, Вистината и Животот. А делата се продукти на верата.
|
||||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Еве две многу практични прашања до сите вас кои верувате дека спасението е зависно од делата: Колку добри дела треба да имаш за да го заработиш спасението? Колку гревови треба да имаш за да го загубиш спасението? Се надевам дека ќе добијам одговор.
|
||||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Ovde mozam da se slozam so tebe. No, ne znam dali ke se slozis ti so mene deka spasenieto moze da se zagubi i deka treba da "rabotime so strav i trepet na nego", kako sto veli Apostol Pavle? Se razbira deka delata bez vera vo ISUS nema da te spasat, ama i obratno. P.S. Pod dela podrazbiram drzenje na site zapovedi Bozji, a ne SAMO pravenje na dobri dela na svoite blizni. Изменето од KINGDAVID - 29.Март.2010 во 18:51 |
||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
хахаха... а ти сеа као ме "поправи" мене демек јас кажав лапсуз кога реков дека Божјите заповеди не се претешки за вистинскиот верник? Демек лупна еден цитат од Павле, здебели некои букви и шампион си Ај да видиме што вели Светото Писмо: „Зашто ова е љубовта Божја: да ги исполнуваме Неговите заповеди; а Неговите заповеди не се тешки,“ (1 Јованово 5:3, Светото Писмо) И сега шо праиме? Затоа, за да не се резилиш друг пат толкувајќи ги светите Христови апостоли, подобро задржи си се за твоите житија и пишувај си за Дионисиј, Аристовул, за Палама, за иконоборците, а Христовите апостолите остави да ги толкуваат оние кои го следат нивното учење |
||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Затоа е неопходно човекот да работи врз себе а не само да верува. Исус беше многу директен во врска со ова: " ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата."
Изменето од Majkl - 29.Март.2010 во 19:28 |
||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Ova mi nalikuva kako na prashanjeto kolku angeli mozhat da se soberat na vrvot od iglata. |
||||||||
|
||||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |