IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали си спасен?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали си спасен?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 15:10
Ахмар, ова прашање за спасението секогаш било предмет на теолошки дискусии и поделби. Во евангелието по Јован, Исус во неколку наврати се моли за своуите ученици и следбеници и вели: „ Татко! Јас Те објавив на луѓето што Ти ми ги даде од светот. Твои беа, но Ти ми ги даде и тие ја послушаа Твојата порака. Јас се молам за нив; не се молам за оние што му припаѓаат на светот, туку за оние што ми ги даде, зашто се Твои.“ Јован17:6-9

Ова покажува дека
1. Бог однапред знае кој ќе биде спасен зашто Он ги познава нашите срца,
2. но може да изгледа и дека спасението во таа смисла е предестинирано (Татко! Јас Те објавив на луѓето што Ти ми ги даде од светот.)

Јас лично верувам дека секој е одговорен за своето спасение (Јован 5:24) “Ве уверувам дека секој што ја слуша Мојата порака и верува во Бога, Кој Ме испрати, има вечен живот и нема да биде осуден за своите гревови, зашто таквиот веќе преминал од смрт во живот“, но верувам и дека човек не може да прави циркуз од своето спасение односно неправедно да се надева на Божјата милост континуирано грешејќи, односно, спасението може уи да се загуби, како во примерот со гордиот игумен што го наведе.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 16:39

Za zal, ne e Bibliski stav deka ako ednas poveruvas vekje si spasen i sto i da pravis biletot za Rajot ti e garantiran.

Citatot sto go citirase maria magdalena: Јован 5:24) “Ве уверувам декасекој што ја слуша Мојата порака и верува во Бога, Кој Ме испрати, има вечен живот и нема да биде осуден за своите гревови, зашто таквиот веќе преминал од смрт во живот“, jasno zboruva koi KE dobijat vecen zivot.

SEKOJ STO JA SLUSA ISUSOVATA PORAKA ima vecen zivot.

AKO bideme poslusni na Bozjite zapovedi i istraeme do kraj,rabotime na svoeto spasenie i da ne padneme vo zamkite na Satana za da ne ne odvlece od ziviot BOG, TOGAS ke ja dobieme nagradata.

Mozebi nekoj ne se slozuva so ova sto go napisav, no toa e Bibliski stav. Toa e i ucenjeto na HRISTOS.

P.S. Vasil, velis ajde da se sobereme da pravime dobri dela ili da vidime koj pravi povekje dobri dela?

Biblijata veli koga davame milostinja i pravime dobri dela, da ne trubime i da se falime nasekade sto sme napravile, za da ne bideme kako fariseite. Pozdrav!
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 18:28
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

P.S. Vasil, velis ajde da se sobereme da pravime dobri dela ili da vidime koj pravi povekje dobri dela?

KINGDAVID, реков да правиме добри дела ЗАЕДНО, бидејки за многу работи, како поединци тешко може да направиме нешто. Мене не ми беше поентата, ниту сметам дека треба да се фалиме, туку дека често има потреба заедно да соработуваме.

Сепак, ако ти сам правиш доволно добри дела - одлично! Јас сум отворен за соработка - па кој сака, нека ми исконтактира.

Пријатна вечера!
Васил
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:33
Originally posted by VasilK VasilK напиша:

Дали тоа значи, дека ти веруваш дека Црквата е таа која спасува?

Tоа е една од побитните погрешни теолошки заклучоци на протенстантизмот-да се прави остра поделба помеѓу Христос и Црквата(која се сфаќа како некоја си институција).
Според православното толкување самото прашање е апсурдно затоа што ГЛАВА НА ЦРКВАТА Е ХРИСТОС.
Значи спасението е од Христа само и само преку Црквата.
Затоа за православните, тезата дека Христа спасува мимо својата Црква е нелогично.
сепак и кога критукуваш некое учење барем стави се у нивна кожа да видиш како би те сфатиле и како сфаќаат некои работи.

.. тој е спасен еднаш за секогаш по милоста на Господ и никој не може да го грабрне од раката на Отецот.

Има два големи грева,едниот е кога паѓаме во очајание дека сме го изгубиле спасението(иако сме уште во тело!)
и другото е една неоправдана претерана надеж во Божјото милосрдие.Просто не знам кое од овие две работи е полошо!
И ако некој мисли како што си навел претходно,од православна гледана точка тој И ТО ТЕ КАКО Е ГРАБНАТ ОД РАКАТА НА ОТЕЦОТ.

ahmar1, жал ми е што така остро судиш и мислиш дека имам вера која не е од Христос, а многу малку ме познаваш.

Ја кажувам како што разбрав и тоа нема врска со тоа дали те познавам тебе лично или не.Сепак правиме муабет тука за теолошки теми а не за нас поединечно какви сме биле приватно.

ahmar1, а кој е тој, што се вратил од другата страна за да каже дека го прокоцкал своето спасение и да ја потврди оваа теза?

Ова ме потсеќа кога велат абе кој се вратил од мртвите да ни каже дека има живот по смртта.
И за твоја информација во православната аскетска литература и од 2000 годишното духовно искуство И ТО ТЕ КАКО ИМА МНОГУ ДОКАЗИ ЗА ОВА.Но бидејќи ти не признаваш ништо вон Библијата мислам дека залудно би ги спомнувал тука.

.. има многу страдалници - ајде да се потрудиме да направиме нешто - да ги направиме добрите дела за кои само се зборува.

На христијанин не му доликува да се фали за своите добри дела.Ти,јас и сите ние треба да правиме се што е во наша моќ да им помагаме не ближните,кој како може и умее.
Сепак Христос убаво кажал во Матеј 6,1-4

1 „Внимавајте да не ја вршите својата правда пред луѓето, за да ве видат тие; инаку немате награда од вашиот Татко, Кој е во небесата.
2 И така, кога правиш милостина, не труби пред себе, како што прават лицемерите по синагогите и по улиците, за да бидат славени од луѓето. Вистина ви велам, ја имат својата награда.
3 А ти, кога правиш милостина, нека не ти знае левицата, што ти прави десницата,
4 за да биде твојата милостина во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”

Поздрав+

Изменето од ahmar1 - 25.Март.2010 во 21:51
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:49
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Za zal, ne e Bibliski stav deka ako ednas poveruvas vekje si spasen i sto i da pravis biletot za Rajot ti e garantiran.

Citatot sto go citirase maria magdalena: Јован 5:24) “Ве уверувам декасекој што ја слуша Мојата порака и верува во Бога, Кој Ме испрати, има вечен живот и нема да биде осуден за своите гревови, зашто таквиот веќе преминал од смрт во живот“, jasno zboruva koi KE dobijat vecen zivot.

SEKOJ STO JA SLUSA ISUSOVATA PORAKA ima vecen zivot.

AKO bideme poslusni na Bozjite zapovedi i istraeme do kraj,rabotime na svoeto spasenie i da ne padneme vo zamkite na Satana za da ne ne odvlece od ziviot BOG, TOGAS ke ja dobieme nagradata.

Mozebi nekoj ne se slozuva so ova sto go napisav, no toa e Bibliski stav. Toa e i ucenjeto na HRISTOS.

Biblijata veli koga davame milostinja i pravime dobri dela, da ne trubime i da se falime nasekade sto sme napravile, za da ne bideme kako fariseite. Pozdrav!

Од 1 Коринтјани

“Кога мудриот Бог, виде дека луѓето преку сопствената мудрост никогаш нема да дојдат до Него, реши да им обезбеди спасение на оние што ќе ѝ поверуваат на оваа, навидум бесмислена, порака што ние ја проповедаме[3]. 22И додека Евреите бараат знаци од небото, а Грците мудруваат, 23ние проповедаме за Христос Кој беше распнат за да нѐ спаси. Тоа за Евреите е неприфатливо, а за другите народи - бесмислено! 24Но за оние што се повикани од Бог да се спасат, без разлика дали се Евреи, или се од другите народи[4], во Христос се покажа Божјата сила и Божјата мудрост. 25Овој навидум неразумен Божји план е многу помудар и од најмудрите човечки планови, и она што ни изгледа слабо од Бог, е многу помоќно од сета човечка моќЌ.

Заклучувам:
1. Спасението доаѓа преку вера во пораката, односно Евангелието, односно Христос. По таа аналогија верувам дека сум спасена.

2. Верувам и дека Бог ги повикува оние кои треба да се спасат или пак-Бог знае однапред кој ќе биде спасен.

3. Верувам дека спасението може да се загуби.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 23:21

Se slozuvam so trite tocki(zaklucoci ) koi gi izvede maria magdalena, mozebi so mala korekcija na vtorata tocka:

Imeno, BOG gi povikuva SITE lugje da se spasat, no za zal tesna e vratata i malcina se tie sto kje se spasat i ke ja prifatat vistinata, za zal.

BOG znae odnapred koi lugje ke se spasat, no TOJ im dava sansa na site.

" Ова е добро и угодно пред Бога, нашиот Спасител, Кој сака сите луѓе да се спасат и да дојдат до познавање на вистината." ( 1 Timotej 2:3,4);

”Влезете низ тесната врата, зашто широка е вратата и простран е патот, што водат кон пропаст, и мнозина се, кои влегуваат низ неа.
Зашто тесна е вратата и тесен е патот, што водат во живот, и малцина се кои го наоѓаат.” (Matej 7:12,14)
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 23:44
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Ова што го вели Василик и Евангелосе просто СМРДИ НА ВЕРА ВО ПРЕДЕСТИНАЦИЈА. Која е се само не Христијанска.

1. Се надевам дека модераторот ќе реагира на овој твој речник со кој што велиш дека моите зборови „смрдат“.

2. Предестинацијата можеби нема подршка во православните житија, но има голема подршка во Светото Писмо и оние кои веруваат во неа имаат силни аргументи за тоа. Ќе наведам неколку од тие стихови:

„Зашто уште додека не беа ни родени близнаците, ниту направиле нешто добро или зло; за да остане онака како што Бог определил по свој избор, да не зависи од делата, туку од Оној Кој повикува; нејзе и беше речено: „Поголемиот ќе му служи на помалиот,” како што е напишано: „Јакова го возљубив, а Исава го замразив.” И така, што ќе речеме? Има ли неправда во Бога? Да не биде! Зашто му вели на Мојсеја: „Ќе го помилувам, кого го милувам и ќе го сожалам, кого го сожалувам.” Според тоа, не зависи од оној, кој сака; ниту од оној, кој трча, туку од милостивиот Бог.“ (Римјаните 9:11-16, Библијата)

„Да биде благословен Бог и Таткото на нашиот Господ Исус Христос, Кој нè благослови, во Христа, со секаков духовен благослов во небесните места; зашто нè избра во Него, пред создавањето на светот, за да бидеме свети и непорочни пред Него во љубов. Како што нè и определи однапред за да нè посини преку Исуса Христа, по благоволение на Својата волја, “ (Ефешаните 1:3-5, Библијата)

Од православна гледна точка ако некој грешник си умислил дека е спасен без разлика на се, е прелест над прелестите!

Апостол Павле верувал дека е спасен:

„Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро,“ (Павле во Филипјаните 1:21,23)

Како што гледаме од овие стихови, Павле бил сосема уверен во своето спасение и со сигурност знаел дека по смртта ќе оди кај Христос.
Дали сакаш да кажеш дека апостолот Павле бил во прелеста над прелестите? среќа

И што е најбитно, гледано од искуството на Црквата, може и само со една мисла на смртната постела некој да си го прокоцка спасението.

Тоа е од искуството на православието, а не и од искуството на Христовата Црква. Човек пред смртта може сешто да помисли. Има луѓе што и умствено заболуваат и можат да помислам и кажат сешто на смрттниот час, но тоа не значи дека си го „прокоцкале спасението“.

Како што се вели во житијата..

Ахх.. што ли беше тоа Библија голема%20насмевка

Некој разбојник дошол во близина на некој манастир каде на смртна постела било игуманот кој сите го почитувале како светител.Трогнат од целата таа атмосфера и секако од Божјата милост разбојникот се покајал и му пристапил на игуманот со зборовите што треба да направам за да се спасам и игуманот му рекол- гледај да бидеш како мене(!!!)и умрел а разбојникот се покајал и во молитва и он умрел по некое време.

Поуката е дека игуманот со една единствена ВИСОКОУМНА реченица сериозно си го загрозил своето спасение, додека разбојникот кој цел живот грешел сепак на крајот умрел во покајание.

Значи, според православнава теологија следува дека и апостолот Павле си го загрозил своето спасение затоа што тој ИСТО ТАКА во две прилики им порачува на верниците да се угледаат на него:

Угледајте се на мене, како и јас на Христа.“ (Апостол Павле во 1 Коринтјаните 11:1, Библијата)

Угледајте се на мене, браќа и гледајте на оние, кои одат онака, како што и вие имате пример во нас!“ (Апостол Павле во Филипјаните 3:17, Библијата)

По се изгледа православните житија се дебело контрадикторни со Библијата голема%20насмевка

Значи НЕМА Предистинација...

Е баш ме интересира православното толкување на горните библиски цитати кои ги наведов околу предестинацијта. Се надевам ќе ме удостош со одговор.
Позз

Изменето од EvAngelos - 25.Март.2010 во 23:45
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 02:17
Ahmar, за жал му ја намлуваш Омнипотентноста на Господ Бог Исус Христос со тоа што толку ја форсираш црквата.
Евангелос, не е многу поразличен, ми се смееше кога напишав дека ако Господ не работи на Сабота/Сабат, тогаш целата Вселена ЌЕ ЗАСТАНЕ.

Уште не сте созреани за да ја сватите МОЌТА Господова.
И така несозреани, НЕ сте во состојба да верувате ниту пак да се каете.

Забуната доаѓа од тоа што многу лесно си ги користите и ги цитирате глаголите "верува" и "покае", ама не знаете што тие значат.
Ќе повторам "НЕ ЗНАЕТЕ ШТО ЗНАЧАТ глаголите ВЕРУВА и ПОКАЕ"!!!.

За "покае" треба да прободе мач низ срцето и со денови да боли, а не да се налева вино.
А "Верува" е нешто што Бог може да ви го даде, кога Тој сака.

За жал овие моќни глаголи се претворени во клишеа поради безвредни пагански ритуали и неми икони од мртовци што им се молите, што поднапиените хобиверници и змијските чеда го крстиле "вера" за да внесат ЛАГА, за луѓето да умираат во своето неверие излажани дека 2-3 црвени јајца и слични глупости значат спасение.

За жал ВИЕ СТЕ ТОЛКУ ВО ТЕМНИЦА ШТО МИСЛИТЕ ДЕКА ЦРНОТО Е Светлина. Жално, многу жално.
Ќе умрете во неверие со закоравени срца од камен, и самозаљубени ќе мислите дека Господ нешто ви е должен бидејќи сте фарбале јајца и сте палеле свеќа повремено, и сте им бацувале рака и сте ги викале оци некојси забрадени смртници чии грла се гробови, богохулејќи притоа на Вашиот СЕМОЌЕН Небесен ТАТКО.

Со КОЛКУ МНОГУ ЛАГА сте опкружени, ви го испија мозокот тие змијските чеда со паганштилаци. Жално, многу жално.

Затоа молете Му се на Исус и ЧУКАЈТЕ СЕ ПО ГРАДИТЕ, додека се уште не е предоцна:

(Марко 9:23-24)
23 Исус пак му рече: „Зошто велиш "Ако можеш нешто"! Сè е можно на оној, кој верува!”
24 Таткото на детето веднаш извика и рече: „Верувам! Помогни му на моето неверие!”

(Матеј 17:20)20 А Исус им рече: „Заради вашето неверие; зашто, вистина ви велам, ако имате вера колку синапово зрно, ќе и речете на оваа гора: ‘Премести се оттука таму!’, и ќе се премести, и ништо нема да ви биде невозможно.

П.с. Јас го осеќам цело време Неговото присуство во мојот живот, и свесно го перцепирам, но сепак цело време се фаќам одново и одново и одново како размислувам "човечки"---- дали ќе ми стигнат парите--- дали ќе имам да јадам--- итн. И знам со колку ТРПЕНИЕ Тој работи со мене секојдневно за да ми помогне на моето неверие.

Поздрав,

-------------------------------------------------
(Матеј 28:18) 18 Тогаш Исус им се приближи и им рече:Дадена Ми е сета власт на небото (ВСЕЛЕНАТА) и на земјата.
(Матеј 17:20) Исус им рече20 Зашто каде се двајца или тројца собрани во Мое Име, таму Сум и Јас посреде нив.”
(Матеј 23:1-11) 1 Тогаш Исус му рече на народот и на Своите ученици;
2 говорејќи: „На Мојсеевото седиште седнаа книжниците и фарисеите,
3 затоа сè што ќе ви речат - правете и пазете - но не постапувајте според нивните дела, зашто зборуваат, а не извршуваат!
4 Туку врзуваат тешки и неподносливи бремиња и ги ставаат врз плеќите на луѓето, а самите не сакаат ни со прст да ги помрднат.
5 А сите свои дела ги прават, за да ги видат луѓето; затоа ги рашируваат своите молитвени записи и ги прават големи ресите на облеките;
6 ги сакаат: челните места по гозбите и првите места во синагогите;
7 поздравите на јавните места и луѓето да ги наречуваат ‘рави’.
8 А вие не наречувајте се учители - зашто е Еден вашиот Учител - Христос, а вие сите сте браќа.
9 И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.
10 Ниту се наречувајте наставници, зашто е Еден вашиот Наставник - Христос.
11 А поголемиот меѓу вас нека ви биде слуга.

Изменето од Niko777 - 26.Март.2010 во 02:41
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 10:42

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Оние кои го "изгубиле" спасението, всушност не биле никогаш спасени, туку како што вели апостол Јован: „Од нас излегоа, но не беа од нас, зашто ако беа од нас, ќе останеа со нас, туку требаше да се покаже дека не се сите од нас.“ (1 Јованово 2:19)

Просто сум останат без зборови по ова речиси ПЕРВЕРЗНО толкување на Светото Писмо.

Aман бе брат ми, што се замараш со толкувањата на ЕвАнгелос. Јасно е дека не се библиски, и тој самиот тоа го потврдува:

Тоа е моето мислење.

Затоа, не замарај се... кој своите самоглави мислења ги форсира како библиска вистина, нема многу да покаже... Само искривување на вистината.

Изменето од Maran Ata - 26.Март.2010 во 10:43
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 11:13
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Aман бе брат ми, што се замараш со толкувањата на ЕвАнгелос. Јасно е дека не се библиски, и тој самиот тоа го потврдува:

Тоа е моето мислење.

Затоа, не замарај се... кој своите самоглави мислења ги форсира како библиска вистина, нема многу да покаже... Само искривување на вистината.

Знам сестро,но и покрај толку време сеуште не можам да се соземам од протестантските 28.000 верзии на толкување на Светото Писмо.
(според обединетите нации во 1989 имало барем 28.000 групи кои може да се класифицират како протестантски а сега таа броја сигурно е над 100.000!)

2. Предестинацијата можеби нема подршка во православните житија, но има голема подршка во Светото Писмо и оние кои веруваат во неа имаат силни аргументи за тоа.

Евангелос,јас се надевав дека барем ќе се обидеш ова прикриено да го кажеш но ти апла у фаца кажуваш дека спред ТВОЕТО ТОЛКУВАЊЕ на светото писмо има предестинација.
Библијата како таква НЕМА ПРОТИВРЕЧНОСТИ но ако не си член на ТЕЛОТО ХРИСТОВО ВО КОЕ Е И СВЕТИОТ ДУХ ти може комотно колку сакаш може да докажуваш дека во библијат има работио како на пример ванземаљци,реинкарнација и слично.

Значи предестинацијата НЕ ПОСТОИ и е крајно НЕХРИСТИЈАНСКА ИДЕЈА која се протива на целокупниот Божји домострој за спасение.Значи не е понтата сега да се бомбардираме ја и ти со цитати, кога ти збориш против самиот дух во кој е за запишано Светото Писмо!
Кога некој е во заблуда за главното-за спасението.Што ќе постигне ако се надмудрувa со мене(или кој било) со НЕДОВРШЕНИ цитати како и цитати извадени ВОН КОНТЕКСТ?

Искрено ми е жал што веруваш во предестинација

Изменето од ahmar1 - 26.Март.2010 во 12:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 11:20
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

За жал овие моќни глаголи се претворени во клишеа поради безвредни пагански ритуали и неми икони од мртовци што им се молите, што поднапиените хобиверници и змијските чеда го крстиле "вера" за да внесат ЛАГА, за луѓето да умираат во своето неверие излажани дека 2-3 црвени јајца и слични глупости значат спасение....

Ќе умрете во неверие со закоравени срца од камен, и самозаљубени ќе мислите дека Господ нешто ви е должен бидејќи сте фарбале јајца и сте палеле свеќа повремено, и сте им бацувале рака и сте ги викале оци некојси забрадени смртници чии грла се гробови,

Niko777..олади,уживај и земи си книга од елен вајт и читај си како што и си читаш а нас тука оставине да си правиме СЕРИОЗНИ ТЕОЛОШКИ РАЗГОВОРИ кои очигледно немаш капацитет да ги разбереш.

Изменето од ahmar1 - 26.Март.2010 во 12:56
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 14:02
ahmar1, zamolen si da vnimavash kako komentirash i replicirash na chlenovite. Ne reagirav vednash na nekoi tvoi pishuvanja veruvajki deka toa se sluchajno nesrekjno odbrani zborovi, no sega gledam deka toa e tochno promislen nachin na komuniciranje so cel za diskreditiranje na lichnosta na chlenovite so potcenuvachki, potsmeshlivi i omalovazhuvachki komentari zata shto tie ne se slozhuvaat so tvoeto veruvanje vo Boga ili tolkuvanje na Biblijata.

Просто сум останат без зборови по ова речиси ПЕРВЕРЗНО толкување на Светото Писмо.

Ова што го вели Василик и Евангелосе просто СМРДИ НА ВЕРА ВО ПРЕДЕСТИНАЦИЈА.Која е се само не Христијанска.

Niko777..олади,уживај и земи си книга од елен вајт и читај си како што и си читаш а нас тука оставине да си правиме СЕРИОЗНИ ТЕОЛОШКИ РАЗГОВОРИ кои очигледно немаш капацитет да ги разбереш.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
abnormalen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 05.Април.2009
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abnormalen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 14:08
не! нити пак сакам таков спас.
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 14:11
Maran Ata, vekje nekolku pati si opomeneta i sankcionirana poradi nekorektno komuniciranje i komentiranje na ovoj forum so potcenuvanje i ismevanje na svoite sogovornici.

Vakvi pishuvanki ne se dobredojdeni na nash*te stranici:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Оние кои го "изгубиле" спасението, всушност не биле никогаш спасени, туку како што вели апостол Јован: „Од нас излегоа, но не беа од нас, зашто ако беа од нас, ќе останеа со нас, туку требаше да се покаже дека не се сите од нас.“ (1 Јованово 2:19)

Тоа е моето мислење.

Ako nemozhesh nikako da se dodrzhish od vakviot stil na komentiranje, togash slobodno koristi go lichniot k*rir i prakjaj mu gi po poshta na onoj na koj mu gi upatuvash, namesto da gi spamirash temite so vakvoto odnesuvanje.

Изменето од Messenger - 26.Март.2010 во 14:14
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,641 секунди.