|
СВЕТИ МОШТИ |
Внеси реплика | страница <12345 17> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zenmaster, се гледа дека не си во тек со настаните. Еве ти предизвик за тебе. Ти давам фора од една недела да пробаш да убедиш некој од православниве фраери да се согласи да отвориме една културна дебата тука на форумов каде наизменично ќе си поставуваме прашања и ќе одговораме на истите. Значи не зборуваме за нешто "марсовско", туку за комплетно иста форумска дискусија, со таа разлика што ќе има ред таму, со таа разлика што ќе се знае кој прашува, а кој одговара, со таа разлика што нема да се прескокнуваат прашања и да се занемаруваат одговори и сл. Ете, ти давам една недела да убедиш некого, а ако не убедиш никого, ќе те повикам да напишеш тука јавно: "Од EvAngelos се упрпаа сите православни"
zidarski, "православно свето предание" и историја се два различни поима. Во првото има многу поголем човечки фактор на изменување, додавање, корумпирање, наштимување, измислување (читај житија на светците ), а во второто, бидејќи не е Божји Збор, имаш историски критицизам, наведување повеќе алтернативи доколку историјата не е едномислена, потенцирање дека се работи за слаба веродостојност на некој детал доколку истиот потекнува од "некој пишал дека некој рекол што некој трет рекол".
Работата не е во тоа каде умрела Марија, тоа да било битно евангелистите ќе запишеле во Новиот Завет, работата е што токму на овие неверодостојни преданија (пр. апостолите летале на облаци) се темели православната вера.
Покрај оскудноста на историски докази за ваквите преданија, дополнителен аргумент што ги побива истите се и самата Библијата, самиот Божји Збор.
Прво, спротивна и контрадикторна теологија на преданијата со Божјиот Збор.
Второ, се зборува дека апостолите направиле нешто што потоа го премолчиле во своите посланија. Пример, велите дека Марија ги повикала апостолите и тие летале на облаци до кај неа. Како е можно вакво нешто тие да премолчат во своите посланија подоцна? Велите дека Марија воскреснала и се вознесла на Небото - џоамити Христос втори дел, а апсотолите го преќутеле тоа во нивните посланија. Апостолите не ја ни спомнуваат Марија во нивните посланија а вие ја правите Божица ипол.
Па грам разум човек да има ќе сфати за што станува збор, аман више, со кого зборувам јас?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Евангелос - тоа е само твоја претпоставка, ништо повеќе. Не е дури ни теорија...
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па ако не ти се зборува со нас можеш да се пензионираш од форумов. Ќе те испратиме достојно, како наш драг пријател кој многу си го сакаме, и затоа сакаме да му ја покажеме виделината, светлото.
Баш ми е жал за историчарите, се заблудуваат со наука која не е вистинита и која е пишувана од некој како што ќе му текнело да пишува. Можеби тоа се случува сега, во минатиов век, но не било така во древноста. Таму нема менување. А не било така нити со црковните историчари - тие со пишувале како што било реално и вистинито. Доколку ти имаш проблем со тоа, тогаш задржи си го за себе,и немој некого да клеветиш дека извитоперува. А за да докажеш дека не е висстинита историјата или не е во ред Светото Предание, одговори само на ова прашање- Како е настанато Светото Писмо и од каде знаеш дека посланијата од Јован се навистина од него, кога тоа никаде не го споменал? Многу едноставно. Се надевам и другите ќе те остават малку на мира со прашања, и стрпливо ќе очекуваат да ни одговориш на ова едноставно прашање. Мислам дека многу јасно е поставено! |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Чекај чекај чекај... wait wait wait, јас веќе одговорив едно прашање хелоууу Зарем не си сега ти на ред да одговараш прашања? Или повеќе милуваш да прашуваш а? Демек ти водителка, а јас гостин во твоето марпарната шоу ма иди бре zidarski, ете гледаш зошто цело време инсистирам на дебата со правила, ред, рамноправност?
Море убаво рече онаа vesnaa, и јас сум брука што сум седнал да муабетам со вас
|
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кое прашање си го одговорил? Па ова прашање постои на форумов веќе 3 недели, а сеуште немаме чуено одговор од тебе. И во последните некоклу дена немам прочитано никаков одговор на никакво прашање, бидејќи секогаш ги избегнуваш, како што е случајот и сега!!! Одговори на тоа прашање па ќе ја продолжиме дискусијата |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, така е...
И двете страни на дискусијава се идентични во едно - начинот на избегнување на одговорите. И едните и другите, кога ќе дојдат до точка за која не сакаат да зборуваат, имаат совршен одговор - мене ми е под достоинството да разговарам за тоа со тебе... Јас сум против формална дебата, затоа што ја ограничува можноста на другите да се вклучат во дискусијата. Ако сакате дебата - отворете си блог, направете си таму 1 на 1 дискусија. А колку до прашањата... навистина е валидно тоа што Маран Ата прашува (веќе доста долго време). Ако не го прифаќаш преданието - тогаш како знаеш дека посланијата на Јован се од него?! И што се случува со апостолите, по пишувањето на евангелијата, делата и посланијата? Толку? Завршува нивната мисија? Или сметаш дека ги пишувале веднаш пред да умрат? Или ќе се повикаш на историја, за работи и настани кои ги нема во ниедни историски списи? Како на пример самиот Исус што никаде не е спомнат во ниедна историја од тоа време?! Или во тој случај се повикуваме на неисториски книги, а за се останато на историски - се разбира, зависно од тоа дали тоа што го велат работи за нашата црковна доктрина или не...? |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski мил zidarski, се читаш ли што пишуваш побратиме жив Исус не бил спомнат во историските книги... аххх нејсе, штом не сакате фер дисксуија и наизменично одговарање на прашањата, ве оставам во вшата заблуда, ни јас не дискутирам со вас. Не може јас да одговарам на 4 од 5 православни членови, и тој 5-от да ми грака дека не сум го одговорил неговото прашање, а од друга страна никој не одговара на моите прашања. Повеќе на ваши прашања не одговарам. Ако некој од вас кои сте убедени дека сте во вистината, собере храброст и реши да прифати една културна дебата со мене, нека отвори тема и нека ми пише лична порака, па ќе разговараме. Поздрав |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дај ми еден единствен пример во периодот од 1-вата до 33-тата (дури може и малку понатаму, до кај 40-тата) година од новата ера, во кој е спомнат директно Исус? |
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
E овде само би го цитирала брат Карамазов E, sad ce te da vidite cija majka crnu vunu prede... rece bratot Ev angelos i mudro molcejki za ona sto bese najkulturno prasan si zamina vo dalecinata... Сепак,ние те сакаме, останиииии, не бегаааааај, без тебе не може да се покаже светлината на ПРАВОславието!!! Преку тебе ја откиваме на форумџиите и сите што не читаат! Седи, не бегааааааајјјјјјј Изменето од Maran Ata - 01.Октомври.2008 во 05:26 |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Rimjanite se pozati kako metikulozni zapishuvchi i evidentichari na istorijata i se onoa sto se suchuvalo vo nivnata drzhava. Ne postojat oficijalni rimski zapisi za Isus od negovoto vreme. Postojat drugi koi se osvrnuvaat na tie teritorii, no tie ne sodrzhat nikavi informacii za Isus. Podocnezhni pisanija se pod vlijanie na religijata i sluchkite povrzani so nea. Neka bidam popraven dokolku gresham. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
EEEEEEEE
Сега е нешо друго!!!
ЗНАЧИ КОГА САКАШ ИМАШ ОДЛИЧНИ ИДЕИ!!! - НЕ ЗА ЏАБЕ ЈА ТЕ КАНАМ НА КАФЕ!!!
А во контекст на муабетот - ИНТЕРЕСНО Е ДА ВИДИМЕ КОГА“УМИРА“ БОГОРОДИЦА, А КОГА АПОСТОЛИТЕ - ПИСАТЕЛИ И ЕВАНГЕЛИСТИ
НЕШО ИНТЕРЕСНО МИ Е ЗА ЈАКОВ БРАТ ГОСПОДЕН!!!!
СИГУРНО СИ СЛУШНАЛ ЗА НЕГО!!!
ТОЈ ЈА НАПИШАЛ ПРВАТА ЛИТУРГИЈА - (покасно скратена од св. Јован Златоуст) КОЈА ШТО ДЕНЕС СЕКОЈА НЕДЕЛА ЈА ПЕЕМЕ ВО НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,
ПОТСЕТИ НЕ КАКО ТОЈ УМИРА и која ГОДИНА?
АКО НЕ ТИ Е ТЕШКО!!!!
А дека за Богородица НИКОЈ НЕ ПИШУВАЛ ПАК СИ ГРЕШКА!!!!
ВИДИ ГО ПРОТОЕВАНГЕЛИЕТО НА ЈАКОВ!!! (ИСТИОТ - ЈАКОВ БРАТ ГОСПОДЕН)
п.с.
Извините за големите букви
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ИЛИ ЈАКОВ НЕ БИЛ АПОСТОЛ?
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога Бог го создавал човекот направил совет. „ај да создадеме човек според нашиот образ и подобие“ и на тој начин му го впечатил Неговиот образ, што значи му ги дал и неговите особини меѓу кои и да биде вечен и нераспадлив, но не споед неговата суштина, зашто само Бог е вечен, туку по благодат, според Неговите благодатни енергии.
Меѓутоа, откако човекот згреши и со тоа отпадна и се оддели од Бога, изворот на животот и бесмртноста ,Кој (Бог) е вечност и живот, тогаш и човекот стана смртен и распадлив. Тоа е облекувањето со смоквиниот лист, облекување во тленост и распадливост. Но Бог е Љубов и тој го сака бескарај своето создание и не сака да умре и види распаѓање, тогаш Самиот себе се смири и стана Човек и на тој начин ја подигна, обнови и воскресна првобитната човечка природа и убавина. на Крстот го искупи сиот човечки грев, та секој кој верува во Него и Неговото воскресение да има живот вечен. И што значи тоа да има живот вечен ако не, покрај душата и телото да види нераспадливост. Оти човекот не е само душа, туку и тело. И така секој што му угодува на Бога, учествува во Неговата природа преку енергиите Божји и на тој начин има живот вечен уште овде на земјата. Тие енергии се излеваат не само на душата туку и на телото, та и тоа постанува свето и нераспадливо.За тоа сведочат мноугројните свети мошти на светителите на Црквата Божја низ сета Нејзина историја. Не би сакал сега да ги набројувам оти вистина ги има многу, многу. Голем поздрав и молете се за мене грешниот. |
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
e bas sakam da slushnam vo koj svetski muzej se cuva ikonata od Luka. |
|||
Внеси реплика | страница <12345 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |