![]() |
|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6667686970 146> |
Автор | ||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
оооооооооооооооооооо
уште работат професорите Тентов и Бошевски ![]() http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121352 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Па зборувавме за српското влијание на тероторијата на денешна Бугарија. Значи од тромеѓето меѓу Мкаедонија, Србија и Бугарија, од Ќустендил па на север до Видин, Ѓердап. По таа граница.
Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:15 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
А зашто не прочетеш што е пишал по прашањето Мисирков: ЗНАЧЕНИЕТО НА МОРАВСКОТО ИЛИ РЕСАВСКОТО НАРЕЧИЕ ЗА СОВРЕМЕННАТА И ИСТОРИЧЕСКА ЕТНОГРАФИJA НА БАЛКАНСКИОТ ПОЛУОСТРОВ Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:17 |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|
Според оваа карта попрво ние би имале взаемно влијание кај Ќустендил, отколку Србите. |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
Не , нема да те прашам дали населението од тоа село се Македонци или Бугари , ниту ми е важно какво етничко сознание има тоа население од Македонија . Во 1650 селото е упоменато веќе, како едно под името Србин со 105 христијански домаќинства Тоа е 17 век , нели ? Во тој век пописот се правел за да се евидентира религиозната на не етничката припадност , нели ? Па кога ќе се сумира сето тоа , дали би бил љубезен на ми ги кажеш границите на “ источно бугарскиот говор “ апропо границите на српските кралства , десподства , кнежевства , царства , и дали истите се поклопуваат со таканаречениот ( според бугарската наука ) “ западен бугарски говор “ од Македонија , Јужна Србија ? Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:18 |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
Не за друго , мене ми стана непријатно .
го класифицираат като западно-бугарски говор Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:21 |
||
|
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|
Во однос на темата, зошто некое село би се викало Србиново. На приемр, има ли село Србиново во Србија?
Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:21 |
||
|
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
Казав ти - прочети Мисирков... Ама не сакаш. Ете што е пишал Мисирков: Како имам предвид улогата коjа играе јазикот при класификацијата на различните племиња и поголеми единици - народи, дозволувам си да обратим внимание на едно малку истражувано за жал jужнословенско наречје, погранично помеѓу бугарскиот и српскиот јазик и премногу важно, како за модерната, така и за историската eтногрофиjа на Балканскиот полуостров. Разбирам Моравското или (според Караџиќ) Ресавско наречје, што зборуваат повеќе од двете третини од целото словенско население во Србија. Моравско наречје што опсега целата јужна, источна и централна Србија до реката Колубара и левите притоки на Ибар, и, што е многу близу до шопскиот и скопскиот говор, покажува од една страна, народност на современите Моравски селани, и од друга страна, земајќи предвид разпространеноста му родството со речените говори и совпадението на неговите и оние на поменатите граници со границите на средновековната на прв поглед српско царство, дава ни да узнаем народноста на словенските племиња, кои влегувале во составот на тоа Царство ... Во Моравско наречје се среќаваат следниве карактеристики: 1. Наместо старославянскиот (Старобугарски) носов звук, се слуша звукот "ј": рука, мука, пут. 2. Гласниот звук "л" не постои и наместо него се jaвило "ј": Вук (В`лк), Iабука (јаб`лка), вуна (в`лна). 3. Старославянските темни''звуци "ъ" и "ь" се заменуваат со звукот "а", кој кога е без акцент, се произноси во просек помеѓу "а" и "ъ". на пр.: Пожаревац и Пожаревъц. 4. Наместо старославянското "шт" и "жд" - "ћ" и "ђ", кои луѓе постари од триесет години произнесуваат по меко, приближно како ублажи "к" и "г" - кь, гь (к ', г '). 5. Акцентот во Моравско наречје може да паѓа на сите слогове на зборот. Назначувањето му е во тоа што да покаже на кој Слога. глас треба да се зголеми ... Врз основа на горенаведените карактеристики на Моравско наречје, неговата поголема близина до бугарскиот отколку до српскиот и хрватскиот јазик, разпространеността му до западните граници на средновековното Српско царство, отсуство на податоци за постоењето на Срби во рамките на границите на Србија на Моравско наречје до основањето на царството на Неманичите и конечно, бидејќи има прави и индиректни упатства за отсуството на српските племиња во таа земја, јас доаѓам до следниве заклучоци: 1. Дека современите српски Словени од Моравско наречје се поблиски до бугарските Словени отколку до Србите и Хрватите: 2. Дека прадедедите на моравските Словени биле по блиски до оние Словени, од кои конечно се создава бугарскиот народ; 3. Дека средновековна словенски царство основано од Немања расширено од приемниците му и и нарекувано српско, било создадено од племиња по блиски до оние Словени, од кои беше создадено бугарското царство, отколку до Српските и хрватските племиња: 4. Дека во српското царство српска била само династијата на Немања. Треба да се надеваме дека најблиското запознавање со Моравско наречје и релативно му учење со македонското и шопско наречје ќе доведе до нај верни поими за современата и историската етногрофиjа на словенскиот мир. --- Овој реферат е прочитан во еден од состаноците на Петербургското етнографическо општество и отпосле било печатено во органот на општеството "Живаjа старина". VII. вып .. III и IV. оддел V. смес. с 482-485. |
||
![]() |
||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
|
Му реков јас него, нема шо да бара срби јужно од Ниш
![]() |
||
![]() |
||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
|
И таја била измешана ![]() |
||
![]() |
||
|
Моето прашање беше : Па кога ќе се сумира сето тоа , дали би бил љубезен на ми ги кажеш границите на “ источно бугарскиот говор “ апропо границите на српските кралства , десподства , кнежевства , царства , и дали истите се поклопуваат со таканаречениот ( според бугарската наука ) “ западен бугарски говор “ од Македонија , Јужна Србија ? И на него не добив одговор . Во ред нема проблем , него , дали би сакале да ми одговорите на следното прашање : Што напишал Мисирков ? , односно , нешто што напишал истиот а да нема врска со границите на српските кнежевства, кралства , и.т.н. во 14- 15 век . Изменето од eptendosadno - 25.Март.2010 во 23:01 |
||
|
||
![]() |
||
|
Мојата етничка припадност не зависи од твојот интелектуален капацитет . Твоето IQ не се користи во науката ( етнологијата , историјата ...) , во пописите , да , не го користат како нешто со вредност , со значење , за наша среќа ![]() ![]() Темата сепак е Македонскиот јазик и македонската азбука , со моите постови сакам да докажам дека е премногу ризично да се дефинира некој ракопис од 13, 14, 15 ... век како дело кое е со специфика на македонскиот дијалект од тие спомнати векови . Ти сонувај Срби , имам разбирање за твојата фобија ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Гледај сега, ако етнонимот Србин за тебе е навреда, тогаш јас се извинувам, тоа навистина не ми беше намерата. Едноставно нели, твоите постови ме доведоа до тој заклучок
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
И моите постови те доведоа до закључок дека за мене Србин е навреда , и истовремено дека сум Србин , да ? За твое добро , немој да размислуваш , и немој да извлекуваш закључоци . Можеби тебе не ти е , но мене ми е непријатно во какви апсурни ситуации се вовлекуваш . ![]() |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6667686970 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |