![]() |
|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6263646566 146> |
Автор | ||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Јасно е што значи с.македонски нема потреба да ми кажуваш како да го напишам. Во повеќе дела има разјаснето за тоа. Митот нема да го срушиш, меѓутоа знам каде ќе се обидеш да удриш. И покрај Римските ,Бугарките, Српските, Византиските, Турските и други владеења и напади врз Македонија и Македонците тие си останале тоа што биле со векови. (И покрај потпаѓањето на одредени луѓе под соседните пропаганди и постојаните обиди за однародување во сите векови). Еве штом си се заинтересирал читај. http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=3344:-1532-&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8 |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
PS Najdov go Hrvatot - Vinko Pribojevic
Najdov mu ja i knigata. Sega da vidime dali toa shto si go napishal e vistina. Utre ke kazham koe shto e. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Зошто мене? На Енциклопедија Британика. |
||
![]() |
||
|
1. Кој е тој Хрват?
2. Зошто си напишал во загради славјано-македонски, кога кај Пулевски е насекаде с.македонски? Дај малку повеќе за Хрватот, искрено ме заинтересира. Засакав да ви го срушам и овој мит. 100% не е баш така, како што го представуваш. ПС пораката е до Депо Изменето од Каснакоски - 12.Јули.2010 во 20:58 |
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
Тебе треба да ти се верува така??? |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|
Цитат од Пулевски: „А македонскијод јазик, кога је бљизу со бошњачкијод, зашто се именувад с. македонски (славјано-македонски)? - Дека с македонскијод јазик је најсроден со церквенославјанските књиги, и тоа је старославјенски.“ |
||
![]() |
||
|
Кој патеписец како го нарекувал нашиот јазик не е важно поради тоа што Грците го прексрстувале како што кажува Мисирков а дел од народот па и странците го прифаќале називот. Тие што повеќе се интересирале ги увиделе разликите. Во 16 век имаме автор Хрват кој го нарекува јазикот што го зборуваме Македонски, и вели дека Македонските словени (во 16 век)се истиот народ од Александар и зборуваат ист јазик како Македонците за време на Александар . Уште додава „Што да кажам за Македонците, меѓу кои се родил крал Филип, таткото на Александар Велики? “ |
||
![]() |
||
|
Ti zapochna da kriesh izvori? Pokazhi gi da ti gi demantirame. Do sega shto i da si pokazhal e vo shteta na makedonizmot. A za Grcite vo Ohrid - NEKA NE TE CHUDI. Toa go pishuva i Dzhinot - skoro site vo negovo vreme bile grkomani. A eden od patepiscite od 18 vek duri objasnuva zoshto nekoi Bugari se izdavale za Grci. Slichni raboti pishuva i Paisij. Imam go na kniga, prevedena, veruvam 'e go ima patepisot i vo starite knigi na Internet. |
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
Да де мерило за вистината,кога објавија дека Самоил е македонец не ја признававте,кога е во ваша полза тогаш е света книга.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
|
I Encyclopædia Britannica - 1824
![]() |
||
![]() |
||
|
Имаше еден англичанец кој бил во Охрид и тој град според него бил грчки и таму живееле само грци.Книгата и овие автори патеписци не се мерило за она што е вистинска слика.
Имате прекрасен труд од Академик Александар Матковски кој ги има пронајдено скоро сите патеписци кој оставиле записи за Македонија од 13 век до Балканските војни. Ама кој да ги чита,има преку 10000 страни. п.с.Јас ги имам и ги имам прочитано останува на вас да трагате |
||
|
||
![]() |
||
|
Edna kniga od istiot period - 1820. Charles Hugues Laurent Pouqueville, kako i Leake traveliral niz Makedonija i toj kako i Leake NIKADE ne sluSHnal makedonski jazik.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Јас очекувам за некое време да излезат и тие документи,знам дека нешто се спрема,ама што,тоа ќе го оставам за кога ќе биди готово.
|
||
|
||
![]() |
||
|
А јас што ти објаснував?
Ајде сега да ги видиме и говорниците. Тоа е другиот проблем. Како според тебе тие во 1814 г. си го нарекувале јазикот? Македонски? Ако е така, како што тврдиш, дај некое сведоштво! Јас имам тука неколку од малку подоцна. Ќе барам точно за периодот до почетокот на 19 век. Ајде! |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6263646566 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |