![]() |
|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6061626364 146> |
Автор | ||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Што знаеле Хрватите, а и Јагиќ/Мунгос80 го замеша оној ден/ за македонскиот јазик во 1865 г.
![]() ![]() ![]() Pismoto e dolgo, jasno e za shto se raboti. Изменето од Каснакоски - 16.Јули.2010 во 11:41 |
||||||
![]() |
||||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||||
Точно е
![]() |
||||||
![]() |
||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||||
Dali e tochno
|
||||||
![]() |
||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||||
@Коснакоски
Вие ништо не сте расчистиле. Треба да ти преведувам, сепак е напишано на архаичен англиски јазик. Едно е да си Грк, а друго е да шириш хеленска култура. Исто како што вашиот германски Бугарин ширел словенобугарски идеи (а сега ни тоа не ви одговара) или како што во грчкото кралско семјество нема ниту една капка грчка крв, а ги штити грчките национални интереси. За таквите кои се дел од комонвелтот, а не се Англичани и ја шират англиската култура несакам ни да зборувам. Не е само да читаш, туку треба и да ги разбираш работите. Да ги нализраш работите само од аспект на бугарштината тоа ти е чиста, загарантирана, губитничка комбинација. ![]() Александар Први требал да го докаже своето грчко потекло за да може да учествува на игрите во Олимпија! Денес во светот само во Бугарија се бара странските државјани да го докажат бугарското потекло, ако сакаат да добијат бугарски пасош. Мораш да признаеш, многу оригинален и за денешни услови уникатен критериум. Изменето од Platenik - 14.Јули.2010 во 08:35 |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Моето „логиката логична, дело на всеки“
е перафраза на „икономиката икономична, дело на всеки“ од поранешни времиња. Меурот си е меур од каде и да го погледнеш. Прочитај ја книгата што ти ја дадов па процени. Изменето од Каснакоски - 13.Јули.2010 во 20:17 |
||||||
![]() |
||||||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|||||
Каснаковски мене ми е сосема јасно дека ќе продолжуваш со истите тврдења за тенденциозност кога се работи за Македонци. Стефан Влахов Мицов изгледа добро има кажано дека Бугарите имаат чип во главата кој им пречи да размислуваат ослободени од предрасудите. Не си ти тема, но накратко да видиме еволуција во твоите ставови. - меур од сапун - невистина пренесени тврдења, цитати и неверување од твоја страна - вистинити цитати меѓутоа тенденциозни - признание дека текстот има вистина во себе и не оди во прилог на Бугарските тези. Твојот извор е истиот за кој напишав дека нема доволно извори па затоа го постирав другиот линк. Сега за сега дискусијата околу книгата е речиси исцрпена додека не најдеме нешто поопипливо иако и наведеното е доволно. |
||||||
![]() |
||||||
|||||
Ako te mrzi da go otvorish linkot vidi
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
И ти не си го прочитал убаво текстот. Тоа го расчистивме тука http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18568&PID=1957853 |
||||||
![]() |
||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||||
Јас читам салвофони Македонци, а не славофони Грци или Бугари. Допринос на билингулизмот на Македонците преку компаративна анализа помеѓу славо-македонскиот и грчкиот јазик. Тисулка, Атина 1907. Каков е тој јазик која наликува на словенски?! Знам јас тоа било дел од грчката пропаганда за да не станеме Бугари. Пусти Грци, се надевале дека ќе можат да не убедат да станеме Грци. Така ли е Коснакоски? |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
![]() |
||||||
|||||
Depo, tendencioznosta na avtorot na materijalot e ochigledna.
Jas prochitav od nezavisen istochnik analiza na knigata na Pribojevic, prochtaj i ti. Mene Aleksandar ne me interesira. Treba da priznam, deka ima neshto vistina vo materijalot, no terminologijata za 16 vek e malku porazlichna kaj Pribojevic, od taa na Avtorot. Ete go najvazhnoto shto bi odelo vo korist na tvojata teza. http://www.archive.org/stream/VinkoPribojeviAndTheGloryOfTheSlavs/pribojevic_thesis#page/n45/mode/2up/search/maced |
||||||
![]() |
||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||||
Почитуван depo, книгата не е тешко да се најде, но на хрватски јазик ![]() Изменето од Македон - 13.Јули.2010 во 17:55 |
||||||
![]() |
||||||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|||||
![]() Јас ти го покажав линкот со цел да се запознаеш со повеќе извадоци бидејќи не беа доволни само првите за да се види целосната слика. Значи дисертацијата што ја напишал некојси е напишана од студент по историја кој има наведено цитати како и свои ставови и кој ја има читано книгата. Јас коментирам во врска со ставовите на Прибојевич за континуитетот на тогашниот јазик на Македонските Славјани и јазикот на Александар како и за ставовите дека Македонците не биле Грци.(нешто слично и ти даде пред некое време во Бугарски извор а сега си сомничав ) А во однос на твојата забелешка дека наводно пишувало (во изворот што го постирав) дека воопшто не се спомнува Бугарија во книгата, тоа е невистина што покажува дека воопшто не си го ни прочитал изворот целосно. Таму пишува дека не се спомнувале Бугарите како дел од Словените а не дека не се спомнуваат воопшто, што секако не значи дека е точно 100 % тврдење. Како и да е воопшто не ги демантираше цитатите од примарните извори, туку ги окарактеризира како недостоверни. Оригинал книгата тешко да се најде но не е невозможно. При текстови од луѓе што ја имаат прочитано ти се најде да се сомневаш во вистинитоста на напишаното. Проблемот е во твојата перцепција на фактите. |
||||||
![]() |
||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||||
Повели, презентирај ни ти повеќе од овој речник, да видиме дали навистина е дел од грчката пропаганда или станува збор за некаква желба. Инаку ова го има презентирано и Boogie на 23 страница од оваа тема. |
||||||
![]() |
||||||
|||||
![]() ![]() |
||||||
|
||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6061626364 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |