|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 97> |
Автор | |||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
tocno deka vo tie Bibliski stihovi naogjate opravduvanje. no drugo e da se naogja opravduvanje, a sosema drugo e da se razgleduva edna pojava od nejziniot istoriski aspekt i od nebotniot fakt deka Hristos ne bil monah, nitu propagiral monastvo kako izlez od duhovnoto mrtvilo.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А од каде ви се вас толкувањата на вашите преданија?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Напротив - бил монах. Исто и апостолите.
Погледни ги фактите за промена. Живееле во заедница, живееле од туѓата милостина и добрина, немале лична сопственост и се што имале било заедничко, проповедале, помагале на другите и не барале ништо за возврат... токму тоа е монаштвото. Павле, Јован, Андреј - сите биле целибатни истотака (Павле отворено повикува на целибат дури - кој може)... И не е тоа оправдување кое го наведувам, а библиска поткрепа. Има огромна разлика. Оправдуваш нешто, кога се извинуваш за истото... поткрепуваш нешто кога веруваш во него. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Градени низ вековите... од самиот почеток - па до денес. |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто? Затоа што ја оставил мајка му за да отиде во пустина, за да се пикне во сув бунар, за да бдее таму 10 години и да пцовиса таму?
Тоа ли е "богоугодното" дело што го направил што ќе го направи пооправдан од нас кои не ги оставаме нашите мајки (за да пикаме во суви бунари), кои сме послушни на Христовите заповеди и одиме и го проповедаме евангелието?
Каде тоа Христос заповедал да се самоубиваме бдеејќи во суви бунари?
Ајде малку уклучи ја фантазијата и, под претпоставка дека ова житие е "вистинито", размисли што правел овој бунарџијава 10 години во тој сув бунар? Каде вршел голема нужда? Замисли ја состојбата во која бдеел опкружен со еден тон од неговиот измет околу него... тука ќе запрам со мојата фантазија, а ти слободно продолжи...
Алооо освестете се! Се читате ли во какви работи верувате? Се читам ли јас со кого си го губам времето на форумов?
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski, не ме разбра, не прашав јас каде ви се преданијата кои ви ја толкуваат Библијата, туку каде ви се толкувањата на овие толкувања на Библијата? Кој ви ги "толкува" толкувањата на вашите свети "отци"?
|
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имам.
Ова под точката два, мислам дека се однесува на оние евнуси кои се насилно скопени за одредени цели, (чувари на жени и слично) а не на православните или католиците кои тогаш ги немало.
А кај точката 3, мислам дека и самиот се согласуваш, дека има и такви кои тоа го сториле доброволно, за да се посветат на Божјото царство, бидејќи земниот семеен живот бара многу обврски и посветување.
Но затоа, како што заклучи, Павле никого не принудува на тоа, но вели “Кој може...“
Да ги оставиме бунарџиите на страна.
Зар не мислиш дека некои луѓе просто почувствувале потереба со таков начин на живот да се доближат до Бога? Можеби овоземните искушенија делуваат премногу соблазнително на некои?
Мислам, некој просто така чувствува дека ќе се доближи до Бог?
Благодарам за одговорот (а го повторив прашањето зашто мислев дека не си го видел, поздрав) Изменето од maria_magdalena - 21.Септември.2008 во 10:37 |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
само да кажам во контекст на прашањето на Евангелос дали некој монах ми пришол итн. знам човек што отиде за монах, претходно водеше сосема несреден, па дури и лош живот. како и да е, отиде за монах. го гледам еден ден низ град, главата дигната нагоре, поглед изгубен, како да не живее на земјата. да не го поздравев немаше ни да ме забележи. се замислив што е целта негова? шета како изгубен, како дрогиран, луѓето воопшто не го интересираат. значи во неговиот живот постои Бог и тој, никој друг. не знам навистина кому тие помогнале, за таков случај немам чуено, меѓутоа од она што го знам заклучувам дека тие заради свое спасение одат за монаси, а воопто не се заинтересирани да помогнат. тоа е мое мислење извлечено од мое искуство. монахот дури и да евентуално помогне некому тоа го прави потикнат од награда која наводно би ја добил од Бог заради стореното добро дело, а не од искрена љубов кон оној на кого му помага или од искрена желба да помогне.
|
|||
не се плашам, стори се чучулига
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читајќи ти ги коментарите, дојдов до заклучок дека кога некој се изразува недолично, веднаш како кукавици реагирате кај модераторите. А ајде погледни си го ти коментаров. Баш си *изворен христијанин* и баш ме убеди дека твојата вероисповед е вистинската Христова (читај - антихристова). Но за разлика од вас, православните не изиграваат жртвени јагниња од типот на *ќе видиш ти на мама* (читај-модераторите). Башка тоа, оти ја прескокаш битната поента дека сепак неговите мошти направиле многу повеќе од твоите две раце??? п.с. лошите зборови ги расипуваат добрите обичаи!!! |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
2 Петар 3, 15-16 и долготрпеливоста на вашиот Господ сметајте ја како спасение – како што ви напиша и возљубениот наш брат Павле, според дадената му мудрост; 16 како што зборува за тоа и во сите свои посланија, во кои има некои работи тешки за разбирање, што неучените и неутврдените ги изопачуваат, како и другите Писма, за своја погибел. Па, со оглед на тоа што ап.Петар вели дека има работи кои што се напишани во посланијата и се тешки за разбирање, и неучените и неутврдените во молитвата и богопознанието ги изопачуваат, апостолите тие работи им ги тумачеле на учениците, за тие тоа да го пренесат на следната генерација, та на следната, та на следната.... запишано во делата на светите отци. Затоа и ако ги разгледаме списите на светителите од било кое време, ќе видиме дека сите се надополнуваат и не си контрадицираат. А што е најбитно, ние Му веруваме на Господовото ветување дека ќе биде со нас до крајот на векот и дека Светиот Дух почива во нашата Црква, при што тука нема простор за грешка. И што се однесува до монаштвото, прв кој збирката на посланијата и Евангелијата ја нарекол канонска е св Атанасиј Велики, а тој бил монах. Мене пак тука нешто не ми е јасно – како може да ја прифаќаш Библијата како Божји збор, кога била канонизирана од монаси, и тоа светители??? И не ми го заобиколувај прашањето КАКО ВИЕ СИ ГО ТОЛКУВАТЕ СВЕТОТО ПИСМО КОГА ВЕЛИШ ДЕКА НЕМАТЕ СВЕТО ПРЕДАНИЕ??? 1. Или имате предание 2. Или немате и секој си толкува на своја глава Изменето од Maran Ata - 21.Септември.2008 во 16:16 |
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас пак имам сосема спротивно искуство. Првиот монах кој што го сретнав во мојот живот е најпрекрасниот монах, човек, ангел кој го знам и за кој секојдневно Му благодарам на Бога, кој безрезервно се дава на сите луѓе. Вистински христијанин кој не го интересираат раските во туѓите очи и гледа само да помогне. Кога прв пат се запознавме, јас имав список на прашања од цела тетратка. Тој седна и цели 4 часа одвои време за да разговара со мене, ми го проповедаше и објаснуваше Благовестието. Со тек на време запознав многумина, и монаси и монахинји, и сфатив дека она што некои го зборуваат против нив не е така. Највпечатливо ми беше тоа што мнозинството што ги знаев до тогаш, а се правеа христијани, поима немаа од живата вера. Додека пак, кога ги запознав монасите, немаше потреба тие да ми ваѓаат цитати од Библијата и да ми се докажуваат колку се начитани, туку целото мое внимание го привлече нивниот начин на живот. Се што сведочеа со уста го исполнуваат на дело. Тоа е суштината на Христијанството. А што се однесува до оние кои претходно воделе несреден живот, а потоа заминале в манастир, СЛАВА МУ И ФАЛА МУ НА БОГА, што по молитвите на монасите ги вразумил и ги довел на тесниот спасителен пат - веќе да не го живеат тој несреден живот. А на кој повеќе му се проштева, повеќе и го љуби Бога. Слава Му на Бога! Изменето од Maran Ata - 21.Септември.2008 во 12:36 |
|||
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
29 И секој, кој заради Моето име ќе остави: куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или ниви, ќе прими стократно и ќе наследи вечен живот. Ne ne si go gubis vremeto EvAngelos, samo poleka doznavas deka biblijata ne e nicija privatna sopstvenost i ne moze da bide tolkuvana kako sto nekoj saka.. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Многу се интересни тие генерализирања...
Сретнал некој некого на улица, му се видел чуден и одма целата работа значи дека не е како што треба... А го праша можеби што му е? Да не му треба помош? Да не можеш да му се најдеш? Мислам - луѓе сме, така обично треба да постапуваме... А колку до делата - делата нивни се јасни - и тоа во послениве речиси 2000 години. Ако беше за бегање од светот - само ќе се затвореа во манастирите и немаше ништо да прават, затоа што не мораат, никој не ги тера. Ама тие работат... секој ден... за сите нас. Само што утврденото мислење тешко се менува, дури и да не е поткрепено со факти. |
|||
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo pravo si zidarski....no izgleda deka na nekoi Hrisitjani toa ne im e bitno - bitno im e po sekoja cena tie da se vo pravo i da se frlaat deka zboruvaat nekoja vistina i deka samo tie ja znaat tajnata na biblijata ...a tajna nema ... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |