|
Не прави идол или слика на она што е горе |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 23> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne mi e jasna poentata na prikaznata shto si ja postiral vo odnos na postavenata tema.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Најпрвин мене не ми беше јасно која ти била поената на твојот пост со темава(со настанот со Свети Макариј и неговите ученици). Но кога видов дека пак си ставил истите икони од постот во кој велиш дека(барем како што ти си ја сфатил втора заповед)дека не е правилно да се молиме на светителите,па претпоставив дека на некој твој начин ваљда си го протолкувал тој настанот со учениците на ава макариј. Па затоа и постирав пак ја друг настан од житието на свети Макариј во кој се исткнува дека молитвата на светиите има СИЛА.Па кога имала таква сила неговата молитва додека бил тука на земјава, како ли ќе биде кога ќе се упокои во Бога? п.с дел од настанот(поточна една реченица)и болдирав. |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Izvini, ama duri sega ne znam dali sogleduvash kade odi rabotava...
Najloshata konsekvenca e ochebijniot fakt oti zhitieto na Sveti Makarij sodrzhi kontradiktornosti. Podobrata opcija e deka prikaznata shto si ja objavil e teoloshka izmislica za "dokazhuvanje" na verodostojnosta i blagougodnosta na molitvata upatena duri i kon onie pochinatite. Kako takva (sekoj neka proceni koja od navedenite prikazni zvuchi poverodostojno), jas ne bi ja zel kako seriozen arument. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Avva Makarij go sonuval ova ili vistina mu se slucilo? |
|||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А вие што правите? Ама ајде... сите тука сме влегле барем во една православна црква... Јас порано, во моето незнаење го правев тоа: им се поклонував, ги целивав, оставав пари... Тоа е правење на пандан на Бога. Никаде во Светото Писмо немате оправдување за иконите. За тоа да се разбереме. Тоа што вие си вадите стих-два и си толкувате како што сакате, не значи дека иконографијата е исправна во очиите на Бога. Освен тоа, смешно е да молиш еден мртовец да се затапува за тебе, кога можеш директно да Му се обратиш на Господ. Хехе... дефинитивно најсмешниот дел од целава работа за идолите, иконите... ем си ја насликал, ем ќе и се клањаш. И после си духовно напреден и просветлен. |
|||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||
ahmar1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Теолошка ИЗМИСЛИЦА?! абе убаво кажа еден наш свештеник(парафразирам):Православието е навистина ГОЛЕМ ЗАЛАК за "модерниот" човек, за кого нема место за друг БОГ освен нели он самиот.
Уживај меси, мене не ми ни беше намерата тебе у нешто да те убедувам.Зашто човек кој има една единствен догма освен НЕГОВАТА ЛИЧНА ДОГМА дека нема догма,и не е можно во ништо живо ни мртво да го убедиш.така да...
Ај кажи ми ти на мене Давиде.Шо мислиш сонувал или не? А тебе рита би те замолил да ги прочиташ претходните страни,пардон! од почеток да ја прочиташ целата тема па послем кажи нешто.зашто вака не ја бива..не ми е за мене туку за тебе ми е за да не се бламираш со неосновани клевети на ниво на мали деца од улица. Изменето од ahmar1 - 12.Март.2010 во 19:12 |
|||
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Daj odgovori mi , nemoj so vasite neubolozi na prasanje da odgovaras so prasanje? Vistinita li e sluckata ili sonuval Avva Makarij deka mu zboruval cerepot? . P.S. Ako znaev nemase da te prasuvam ....ili pak ke mi odgovoris so "mudro " retoricno prasanje ? |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I ? Toa beshe dokazhuvanjeto ? Tolku ? Kako i sekogash, vo nedostatoj na argumenti - jurish na sogovornichkata lichnost. |
|||
|
|||
ahmar1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не си ласкај меси до толку. Значи ја не се замарама со твојата личност туку кога веќе си даваш твое толкување на правосалавието(во конкретен случај за наводните контрадикторности во житието на свети макариј) мое право е да кажам дека според православното толкување тоа што го велиш не е точно. Ако тоа мое кажување го навредило твоето достинство,личен интегритете и слично,еве сега ти повторувам пак не си ласкај до толку те молам. зашто јас тука не сум за да давам психолошки профили на формџиите ниту они на мене. е сега ако некој нон стоп си има увалено дека некој него лично го прозива, не можам многу да помогнам околу тоа зашто јас тоа не го правам,а ти? |
|||
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A tuka si brate Ahmar. I sega ne mi kaza cerepot dali mu zboruval na avva Makarij ili sonuval? P.S. Inaku mislam deka ova e osnova za odlicno scenario za Holivudski film od tipot na LORD OF THE RINGS. Polno so dramatika i emocii! Изменето од KINGDAVID - 13.Март.2010 во 18:38 |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве ти една фотка што може да ти даде инспирација за евентуалниот филм: Ова се монаси во манастрот Ватопеди во ткн. „света гора“. Ме интересира, дали овие монаси бдеат, созерцаваат, се загледуваат или пак можеби исто како овој Макариј се обидуваат да си муабетат со овие черепи? Изменето од EvAngelos - 14.Март.2010 во 11:29 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ahmar1, epten zabega... a zabega zatoa shto nema shto drugo da kazhesh. Tolku beshe rabotata - "eve vi go pravislavieto i koj vi e kriv shto nemate kapacitet da go razberete." P.S. Patem, jas nemav apsolutno nikakva namera da davam moe tolkuvanje na pravoslavieto. Jas barav pravoslavno tolkuvanje koe izdrzhano kje odgovori na postavenata tema. |
|||
|
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Cudna slika.... Ova e scenario za horor film . Vidi samo kako se zagledale, nebare stvarno muabet pravat... |
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Чудно прашање... Нејсе, можеби си заборавил дека светите отци велат и поучуваат дека најдобар начин за човек да се сочува од грев, е да размислува за смртта и за страшниот суд што го чека после смртта. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |