IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Зеленчуци без кои не смеете
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зеленчуци без кои не смеете

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 17:24


Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Статус: Офлајн
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2011 во 00:16
Originally posted by BiG_kIsS BiG_kIsS напиша:

<table cellspacing="4" width="100%"><t>
<tr>
<td style="padding: 10px 10px 10px 0px;" colspan="3">

<strong style="font-size: 20px; color: rgb(202, 0, 0);">ЗЕЛЕНЧУЦИ БЕЗ КОИ НЕ
СМЕЕТЕ


Во лето не изобилуваат само вкусни овошја, туку и разновидни зеленчуци кои се
помалку или повеќе заборавени. Еве по неколку збора и за нив...

</td></tr>
<tr>
<td style="border: 1px solid rgb(243, 217, 214); padding: 10px; width: 150px;" ="#fff4f4" valign="top">
<p align="left">maja"Тања Турунџиева - специјалист, нутоционист"


blitva


brokula


zelka

</td>
<td style="border: 1px solid rgb(243, 217, 214); padding: 10px; font-size: 12px; line-height: 22px;" colspan="2" ="#fff4f4" valign="top">
<p align="left">Идеална замена за спанаќот


<p align="left">Блитвата е зеленчук кој идеално може да го замени
спанаќот. Богата со балансирани супстанции кои се најдобри сојузници на нашата
цревна слузница и цревна флора. Тие целулозни влакна ги врзуваат за себе водата,
маснотиите и отровите, го забрзуваат преминот на храната низ цревата, а со тоа
ја регулираат столицата и го елиминираат затворот. Блитвата изобилува со
висока концентрација на калиум, железо, магнезиум и витамин Ц. Постои и лековито
дејство на блитвата. Имено, таа ги оживува мозокот и нервите, а со тоа делува
како витализатор. Дејствува и при нервоза, ја подобрува концентрацијата, го
елиминира заморот, делува на елиминирање на отровите од цревата, го јакнее
имунолошкиот систем, срцето и мускулите, ја штити лимфата во целиот човечки
систем, ги јакнее забите и коските, го поттикнува создавањето на црвените крвни
зрнца, ја решава анемијата и помага во хормоналниот баланс.No, мора да се
напомене и дека блитвата содржи оксална киселина (оксалати) која го врзува
калциумот во цревата. На тој начин го спречува биолошкото искористување на
калциумот, кој пак е важен за коските. Оние со проблеми како камен и песок во
жолчката, не треба да конзумираат блитва.


<p align="left">Лековита брокула


<p align="left">Брокулата кај нас не се одгледува во големи
количини, но сепак е еден од најздравите зеленчуци. Во последно време има
третман на „ин“ зеленчук. Таа изобилува со магнезимум - потребан за работата на
мускулите, срцето, нервите, како и за произведување на хормони. Високото
количество на балансирани супстанции во брокулата придонесуваат да се отстрани
тромоста на цревата, ги јакнее цревните ресички и слузницата на цревата, со што
се спречува појавувањето на цревни болести, вклучувајќи го и канцерот.
Нејзиното лековито дејство е од широк спектар. Најпрвин, го јакне
имунолошкиот систем, спречува инфекции, помага при затвор (опстипација), помага
при несоница, немир, депресија, го јакне срцето и крвотокот, а кај жените ги
ублажува и менструалните тегоби. Брокулата може да се конзумира и во свежа
форма.


<p align="left">Антибактериски целер


<p align="left">Целерот како зеленчук по малку е заборавен на
нашата трпеза. Во себе содржи големи количини на етерични масла, заради што го
има тој пикантен и специфичен вкус. Етеричните масла од целерот имаат
долготрајно антибактериско и антимикротично дејство и ги уништуваат габичните
инфекции). Лечи и смалува натеченост во организмот, како и проливи и затвори.
Целерот делува и при воспаление на мочните канали и при бубрежни исуфициенции.
Во целерот ги има пакетот Б12 и сите Б витамини урамнотежена концентрација и е
како створен за сите кои имаат недостаток од Б витамини. Ги содржи и Б2 и Б6 кои
се од суштинско значење за организмот. Има уште и дезинфекциско дејство и ги
отстранува отворите од слузницата во усната шуплина и грлото, делува
антибактериски, диуретски, смирува кашлица, помага при настинка, ги јакнее
нервите, срцето мозокот. Целерот е извор на важни хранливи состојки за здрава
кожа, коса, црн дроб и очи.


<p align="left">Енергетска бомба


<p align="left">Црвената зелка во нашите краеви има долга
традиција, а сега е време токму за неа. Таа изобилува со селен кој има широко
терапевтско дејство. Имено, идеално го регулира зголемениот крвен притисок,
создава антитела при вродените генетски недостатоци, неутрализира отрови од
тешки метали, делува превентивно против неплодноста кај мажите (на тој начин што
селенот ја поттикнува активноста на спремата). Селенот ја штити градната жлезда,
која е основа за нашата младост и добар имунитет. Но, во црвената зелка нема
само селен. Изобилува и со нијацин (Б3 витамин), фолна киселина
и цинк. Благодетите на црвената зелка се огромни: го јакне имунолошкиот
систем, го намалува притисокот, помага при затвор и ја регулира столицата, ги
отстранува отровите од цревата, го елиминира вишокот вода од организмот и помага
при слабеење. Понатаму, ја обновува цревната флора, го зголемува либидото и
потенцијата, поттикнува создавање на сперма.Со енергијата која црвената
зелка ја дава, таа ве подмладува, го ревитализира мозокот и го подобрува
расположението. Со еден збор – црвената зелка е вистинска енергетска бомба!


<p align="left">Тоа е неколкуте зеленчуци кои можеби ќе бидат позастапени на
Вашата трпеза сега откако прочитавте што се можат тие да направат за Вас.
Уживајте во секој момент со свеж зеленчук и во вкусната здрава храна.

</td></tr></t></table>



I ova jas da konzumiram.....A znae li nekoj da mi kaze dali ova moze na skara da se pripremi
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2011 во 01:17

 

ЦВЕКЛО - најлековит зеленчук
 



За цвеклото велат дека е во состојба да поправи повеќе нешта кои се расипани во организмот.
По потекло од брегот на Средоземното море, успеалo да го привлече вниманието уште на старите народи, кои сфатиле дека тој им помага при лечењето и закрепнувањето од многу болести.



Денес цвеклото се смета за најкорисниот и најлековитиот зеленчук кој лесно се вари, во себе содржи најширока лепеза на витамини, минерали, и прилично е богато со белковини, масти и јаглено хидрати.


Од витамините најприсутни се витамините В1, В2, С, како и необично реткиот витамин во растителните продукти, витаминот В12.

Црвената боја на цвеклото потекнува од antocijanot кој влијае на обновувањето на крвта, а докажано е и дека спаѓа во редот на антиканцерогени растенија.

Освен тоа, потврдено е и неговото здравствено влијание и во случај на деминерализација на коските и забите.
Присуството на јод го прави драгоцен лек против атеросклероза и процесот на стареење.


Основата на повеќекратната лековитост на оваа билка ја чинат состојките бетанин и бетаин кои ја поттикнуват размената на материи, го регулираат крвниот притисок, го намалуват холестеролот, ги одржуват крвните садови во добра состојба, ја пттикнуват работата на црниот дроб, а лечат и од прехладa.
Цвеклото е многу кориснo во лечењето на слабокрвноста кај децата и младите луѓе, бидејќи содржи висок процент на железо.
Поволно делува на работата на цревата и нивната активност бидејќи содржи целулоза и пектин во изобилие.
За да се задоволат дневните потреби на организмот од овие драгоцени влакна, треба да се изедат пет средни главици на цвекло.


Малку е познато дека листот на цвеклото личи на спанаќ, па и како таков може да се зготви.
Меѓутоа, без разлика на тоа што целата билка може да се јаде, лековит е само коренот, кој се собира во есен и се остава во умерено топли простории, за да не измрзне.

Ако се чува на соодветен начин, во свежината на цвеклото може да се ужива се до следното лето.


Сокот од цвекло има посебна вредност, бидејќи има дејство кај многу болести.
Го закрепнува и го зајакнува целиот организам и делува поволно на метаболизмот.



Најдобро е да се пие во комбинација со мед, по пола чаша три пати на ден. На сокот може да му се додаде ким, како и изрендан рен, со што се добива посебен вкус.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2011 во 23:13

Блитвата - нискокалоричен продукт

Блитвата, роднина на спанаќот, преку цела година дава зелени, месести листови. Една сорта на блитвата има и мошне широки, бели дршки, кои може да се приготват посебно како шпаргли.
Во 100 г има 12 килокалории. За жал, не се цени доволно, а сепак, блитвата е нискокалоричен продукт, богата со влакна, со витаминот Ц, со бетакаротен, железо, калциум и магнезиум.
Блитвата се бере од рана пролет до почеток на зимата, а под стакленици и преку целата година.

Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2011 во 11:21
 
 

Дињата (јас повеќе ја сакам од лубеницата) среќа

Сочната и ароматична диња посебно им се препорачува на пушачите, зашто нејзиното месо изобилува со супстанци кои ја штитат слузокожата на устата, како и со антиоксидансот - витаминот Ц (пет пати повеќе отколку во лубениците и десет пати повеќе отколку во свежата смоква).
Овој зеленчук не би требало да се јаде во поголеми количества, зашто тешко се вари, така што треба да го избегнуваат сите оние со чувствителен желудник, како и дијабетичарите.
Месото од дињата може да биде и прва помош при надворешни повреди на кожата (изгореници или каснувања од инсекти), зашто ги ублажува болките.


Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2015 во 16:16
vo momentov brokoli,morkov,celer za supa
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2015 во 22:28
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2015 во 22:28
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.