IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што ве прави ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што ве прави ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2011 во 10:15
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Ili mozebi izborot vo momentot? Zatoa sto vo dadeni momenti se osekam odvratno as hell! Jas celam kon toa da naucam da ziveam vo momentot so svesnost za izborite pred mene. Sto ke odberam da mislam, da pravam, da slusam itn. me pravi srekna ili ne. Denes svesno odbrav da se integriram.. no ne znam sto vo sledniot moment ke izleze od potsvesta i kolku ke bidam svesna za izborite.среќа
Zoshto izborot? Vo sekoj daden moment imash povejke izbori, shto znachi deka i ne sekogash kje izbirash pravilno. Na greshkite se uchi, a mene tokmu toa  me nauchile greshkite, da se posvetam i uzhivam na dadeniot moment. :)
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2011 во 10:20
Zatoa e potrebna ogromna svesnost koja, da, lesno se liznuva... no i toa se uci. Da, pravime i greshki pri izborot, no tuka postoi i opcija covek da se razbere, prosti i da trgne napred. Svesnosta za izborite e mislam klucen moment i dozivuvanjata.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2011 во 10:58
Svesnosta ne dava sigurnost deka sekogash ke donesuvash pravilni odluki/izbori. Svesnost e dobro da si zapoznaen so bilo koja tematika, problem, situacija, a se shto e novo e nepoznato, ottuka spored mene i site nashi odluki povrzani so novoto/nepoznatoto se ne tolku svesni, t.e. analizirani, razraboteni, shto isto taka ne znachi deka se i nepravilni.

Maksimalna posvetenost vo bilo koja situacija, za shto podobro reshenie za istata, bez ogled na toa kakov kje bide rezultatot, da, me  pravi srejken. Zatoa shto znam deka sum se obidel.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2011 во 11:08
Pa jas ne pravam muabet za svesnst vo oblasta na naukata, tuku pravam muabet za moeto sekojdnevie,.. i jas ne kazav deka sekoj mig sum srekna nasmeana i vesela.. toa e ednostavno nevozmozno.. no vo pogolemiot del od vremeto pravam izbori koi mi nosat mene dobro.. zatoa sto ako ne napravam jas, koj?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2011 во 06:28
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Pa jas ne pravam muabet za svesnst vo oblasta na naukata, tuku pravam muabet za moeto sekojdnevie,.. i jas ne kazav deka sekoj mig sum srekna nasmeana i vesela.. toa e ednostavno nevozmozno.. no vo pogolemiot del od vremeto pravam izbori koi mi nosat mene dobro.. zatoa sto ako ne napravam jas, koj?

Nitu jas ne zboruvav za nauka, zatoa i navedov tematika, problem, situacija. Opshto razgleduvanje.

Znam deka sekogash se stremime da doneseme najdobri odluki, da go izbereme najdobroto, no toa e prosto nevozmozhno bidejki ne sekogash ima samo eden ili dva nachini, eden ili dva izbori...chestopati ima povejke alternativi.

Ova go navedov zatoa shto neodamna mislev deka site odluki shto gi imam doneseno i se shto imav izbrano da bidam i pravam deka e ispravno, se dodeka celata filozofija za toa kako treba da izgleda mojot zhivot se raspadna kako kula od karti vo necela sekunda.

Ne e do toa koj kakvi odluki donesuva, tuku kako se nosi so istite.

A, tebe ekszi ti posakuvam sekogash da imash povolni rezultati od tvoite odluki i nekoj/ nekoja/ nekoe/ neshto shto kje te pravi najsrejkna.

Изменето од Anarchy - 27.Ноември.2011 во 07:30
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2011 во 20:10
големо гушкање toa e verojatno i klucot.. kako se nosime so toa.. no i toa e izbor.. kako ke se nosam so toa, ne zboram dali e svesen ili nesvesen.. najmalku e bitno sega toa .... kako sto kazav, klucot e vo toa kako se nosime so odlukataголемо гушкање
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2011 во 14:10

Група на поранешни студенти, сега веќе успешни вработени луѓе, се собрале да посетат еден од поранешните професори од факултет.

Разговорот набрзо прераснал во поплаки за умор, исцрпеност, стресот на работа, фамилијарните проблеми... на секој чекор од животот.

Професорот ги слушал внимателно и сочувствувал.

„Ми изгледа како да ви треба добра шоља кафе“, рекол тој и се повлекол во кујната.

Се вратил со послужавник на кој стоел голем лонец од кој испарувало кафето и цел асортиман на различни чашки. Секоја била поинаква. Имало порцелански, пластични, стаклени, хартиени, кристални, керамички... Некои изгледале скапоцено, како да стигнале од дворецот на последниот кинески цар, други изгледале сосема обично, трети биле пукнати и оштетени...

„Послужете се“ – рекол професорот.

Кога сите поранешни студенти имале во рака шоља со кафе, професорот забележал:

„Убавите и скапоцените шољи веднаш ги зедовте. На маса останаа сосема недопрени грдите, евтините и обичните шољи. За себе го сакате само најдоброто, што воедно е и ваш извор на стрес. А, сепак, изгледот на шољите не придонесува на вкусот на кафето. Поубавите садови обично се само поскапи, а понекогаш го замаглуваат она што го пиеме. Вам всушност ви беше потребно добро кафе, а не убава шоља. Сепак сите посегнавте по најдобрите. А потоа продолживте да ги меркате туѓите шољи.

Кога ќе се најдете во вртлогот од стрес и незадоволства, сетете се дека кафето е како животот. А работата, парите, положбата во друштвото – како шољата.

Шољата не го дефинира, ниту го менува животот кој го живееме. Понекогаш, концентрирајќи се само на шољата, го пропуштаме уживањето во кафето. Пиете кафе, не шоља.

Најсреќни се оние луѓе кои немаат сè најдобро, туку го извлекуваат најдоброто од се. Живеат едноставно, зборуваат љубезно, сакаат од срце...“
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2011 во 14:37
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2012 во 22:02
Ме прави среќна... мачоров у скут што ми спие, интернетов, сонцето (конечно се разубави времево) и тоа што почнав да се залагам за да си го средам животот... мада за последново уште сум некако на стаклени нозе... али со малку туркање и ќе запаламплазење
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2012 во 01:56
ispitot po umetnost
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.