|
Материјалното или Духовното? |
Внеси реплика | страница <1 121314 |
Автор | ||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Но независно од тоа, кога реков камчиња во мозаикот, мислев на тоа дека секое од тие движења и поединци дале свој допринос за настанокот на Христовото царство на мирот. Иако тие движења замирале, духовниот потенцијал кој го изградиле останал во земјината етерична хроника, многумина од нив повторно и повторно се враќале и се враќаат во нови тела, нови имиња, за да продолжат да го доизградуваат оноа кое Бог им го дал како налог. Изменето од Majkl - 14.Февруари.2011 во 21:10 |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Намерно го сторив тоа, затоа што ако ги извадев цитатите, дефинитивно ќе кажеше дека целта ми е да те извадам од контекст. Но, штом инсистираш:
Сега ова спореди го со она што ми го говореше дека јас следам она што другите го кажале за Исус, со ова кое ти го кажа:
Тоа значи она што тогаш го зборуваше дека јас ги следам другите и нивните писанија, за тебе не може да се примени, затоа што ти ги следиш не Исус, Кој верувал дека Законот е од Бога, не другите, туку некои, кои ниту се меѓу првите, ниту вторите. А згора на тоа велиш и дека не си контрадикторен.
Би бил во право дека тоа се човекови концепции, кога и Исус немаше да потврди дека Законот е од Бога. Дотогаш, како што кажав погоре, контрадикторностите стојат. Изменето од Македон - 14.Февруари.2011 во 21:30 |
||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Во ред е, роде. Слободно смееш да мислиш и да веруваш што сакаш, но те молам, верата и мислата на другите да не ја наречуваш најглупава, бидејќи на овој свет има луѓе кои со детски срца веруваат на Прасветата Личност БОЖЈА - Која е најголемиот човеков пријател, воопшто! Поздрав Никој нека не се лаже; ако некој мисли дека е мудар меѓу вас во овој свет, нека стане безумен, за да биде мудар. (1 Корин. 3:18)
Мајкл, мислиш дека нема поголема логика од онаа логика која се преставува себеси како (вистинска) наука ? Јас верувам дека во БОЖЈИОТ Логос е најголемата логика и наука! Што мислиш ти?
месинџер, ако сакаме да стигнеме до целта на еволуцијата ние мора да разбереме дека нити Светиот БОГ, нити Неговиот Светол Дух, нити Неговата Света Личност во Христос Исус, е било што! Порано или покасно (“милом или силом прилике“) ќе ни се отворат очите за таа Прамудра спасителна Духовна тајна и повржаност, и од тој момент никој од нас повеќе нема да ја исмејава, навредува или критизира совршената религија (re-ligare = по{вторнo}-вржување) исто како и Евангелиското учењето кое прекрасно упатува баш на неа, туку суштински ќе ја разбере и ќе ја цени како едно непроценливо богатсво! Лека ноќ
evangelist, најпрво сакам да те поздравам, бидејќи одамна те немам читано! Како второ да ти кажам дека се сложувам со твојот одговор, но кога би морале да го избереме поважното? Духовното или материјалното? поздрав Изменето од spiros - 14.Февруари.2011 во 22:00 |
||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Мани истотака во Буда препознал некои нешта, а и во зороастранизмот, додека Христос ништо не препозна во тие пагански религии. Истотака Мани иако бил во затвор и гонет, определен период бил и мошне близок со власта, па затоа идеката дека постојано се борел против земните институции, не е точна, затоа што во времето на Шапур I, дури и му посветил едно од своите дела на владетелот. Затоа не можеме да го ставиме во ист контекст со Богомилите. А да не говориме дека тие верувале во христијанскиот Бог, иако не онака како и другите Христијани. |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Makedon, ajde nema da te citiram oti vaka kje bide pokuso i pojasno.
Ima edna pogovorka koja veli: koj gubi ima pravo da se buni. Samiot prizna deka ne mozhesh da go dokazhesh onoa shto go tvrdish, a toa shto go tvrdish ti e temel za seto veruvanje vo nadgradbata koja ja sledish. So toa samiot si ja srushi kulata od karti koja tolku samouvereno ja gradeshe do pred nekoja strana i sega pojde po onaa narodnata: Ako ne mozhesh po magareto, udri po samarot! Ostavi go Messenger na strana. Shto ti e kriv toj shto pochna tolku da mavash po nego? Ne e toj shto go tvrdeshe onoa shto ti ne mozhesh da dokazhish. Toj e samo prstot shto ti ukazha na toa. Ne gledaj i ne mavaj po prstot, tuku pogledni onamu kade shto pokazhuva. Eve, Messenger ne postoi... nikogash ne se pojavil na forumov, nikogash ne si go chital... eve ne bil nitu roden! Mesenger go nema, no tvojot problem ostanuva. Zatoa ostavi go Messenger na strana, ne zatoa shto toj mnogu dobro znae shto rekol, ne zatoa shto povtorno ti go objasni toa vo prethodniot komentar za da ne se bunish i ponatamu, tuku zatoa shto Messenger nema apsolutno nishto so tvojot problem. Obidot da ja napadnesh lichnosta na Messenger ne e nikakov obid da go odbranish onoa shto ne mozhesh da go odbranish, so obezvrdnuvanjeto na Messenger ne go pravish vredno toa shto ne mozhesh da go dokazhesh. So eden zbor - osven toa shto Messenger ti ukazha deka koncepcijata ti bila neodrzhliva kula od karti, toj nema apsolutno nishto so nea... imash samo ti! Bidi mi pozdraven prijatele! Изменето од Messenger - 14.Февруари.2011 во 22:09 |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Aко тоа ти го толкуваш како пораз, во ред, нека е така. Ако не ја гледаш сета контрадикторност на твоите постови, споредени со оние кои ти ги цитирав, воопшто не се заморувај што велам јас. Ако за тебе тоа е така, верувај ми, мене воопшто не ми е целта нешто да променам. А пак ако мислиш дека целта ми е да го анализирам Messenger, или пак, било кого, очигледно не само што сето време погрешно си ме разбирал, туку и погрешно си го разбрал моето присуство на форумов.
А во однос на докажувањето, јас погоре напишав околу тоа нешто, кое повторно беше протолкувано погрешно, како нешто кон кое јас се стремам, а не ми е цел. Доволно ми е што и Исус Христос ја имал таа концепција, која ја имам и јас. А со тоа, слободно секој може да ме смета и за поразен или било што. Биди жив и здрав Изменето од Македон - 14.Февруари.2011 во 22:20 |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ama kakov poraz, kakva pobeda... pogreshno si me razbral, osven ako nashata konverzacija ti ne si ja gledal kako takva. Jas velam deka go izgubi temelot na koj ja gradeshe svojata nadgradba i soochuvanjeto so toa stori da pochnesh da go komentirash Messenger. Messenger ne tvrdi toa shto tvrdish ti i zatoa ostavi go na strana. Ti si toj shto treba da go dokazhesh tvoeto tvrdenje. A ti samiot kazha deka ne mozhesh toa da go storish. A sega povtorno go pravish istoto:
Demek, ne mozhash da dokazhesh, ama toa ne e problem oti tvrdish deka Isus Hristos ja imal istata koncepcija kako i ti, pa ako nekoj si ima problem so tvoeto tvrdenje togash ima probem so Isus. Mozhesh da go dokazhesh toa? |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Јас воопшто не гледам така на нештата, затоа и ти кажав, ако сметаш дека кога губам имам право да се бунам, ти одговорив дека не ми е важно како го гледаш ти овој разговор.
Messenger, јас само цитирав нешто кое ти го кажа, ниту имам намера да те анализирам тебе, ниту да ти вршам психоанализа. Тоа што си го кажал, секој нека го прочита изворно и сам нека си даде заклучок.
Ако ме прашуваш дали можам да докажам дека Христос верувал дека Бог го дал Законот, повели, конкретни цитати: Матеј 11,12 А од деновите на Јована Кристител па досега, царството небесно насила се зема и силните го грабаат 11,13 Зашто сите Пророци и Законоит беа прорекувале до Јована Матеј 22,36 ”Учителе, која заповед е најголема заповед во Законот?” 22,37 А Исус му одговори: „Возљуби Го Господа твојот Бог со сето свое срце, и со сета своја душа и со сиот свој разум!” 22,38 Тоа е прва и најголема заповед; 22,39 а втората е слична на неа: „Возљуби го својот ближен како себеси!” 22,40 На тие две заповеди се крепат целиот Закон и Пророците.” Матеј 23,23 23 ”Тешко вам, книжници и фарисеи, лицемери, оти давате десеток од нане, копра и кимин, а сте го оставиле најважното во Законот: праведноста, милоста и верата. Ова требаше да го правите, а и она да не го оставите! Мислам дека е доволно ова. Изменето од Македон - 15.Февруари.2011 во 00:31 |
||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
OK, neka bide tvojot zbor posleden.
|
||||||
|
||||||
K1nm23
Сениор Регистриран: 16.Јануари.2011 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Јас мислам дека како модератори не треба да ја уништувате темата со вашите лични препукувања и надмудрување........абе ејјјј..имате лични пораки па таму решете си кој е помудар и попаметен..........
Духот владее со материјата. Изменето од K1nm23 - 15.Февруари.2011 во 00:49 |
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Искрен да бидам, ме интересираше како ќе одговориш на стиховите, односно ме интересираше твоето мислење за ова. Но, ќе ја почитувам твојата одлука, ако е таа дефинитивна, иако се надевам дека не е. |
||||||
Внеси реплика | страница <1 121314 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |