IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали христијанството забранува алкохол?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали христијанството забранува алкохол?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
Автор
Порака
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 21:13
Maran Ata,

me ostavi bez komentar, jas ti pokazuvam video od *Vcera* deka vo nasata Biblija e vmetnat zborot "vino" na 4 klucni mesta koi se odnesuvaat licno na Isus nasiot Gospod, i toa e na internet i sekoj moze da go proveri. (vo 21iot vek, erata na informacite)
http://www.youtube.com/watch?v=YGXKZ1lZE_Q

A ti sakas da razgovaras za skripti od pred 1000 godini ?

Ako *vcera*/21iot vek e vidlivo deka se manipulira so Biblijata, i se dodavaat zborovi kade sto gi nema, pa so "
mali bukvi" vo fusnota se pisuva deka vsusnost na toa mesto go nema toj zbor....

I se uste nikoj ne mi odgovori, zosto ni e potrebno "vino" da bide vmetnato tokmu koga stanuva zbor za Isus licno, i koga Negovite zborovi se "sok od grozje" ?

kakvi garancii imas da ponudis za zborot vo skriptite od pred 1000 godini za da gi maltretiram citatelite na forumot ?
Koga pred 1000ici godini imalo lugje so apsolutna mok (a ne sloboda na govorot), koi nosele zakoni kako im se svigja, a ne pa da si pisuvaat svoi "stari tekstovi" kako sto im odgovaraat, a koj se bunel imale pravo i ziv da go zapalat.

Inaku isto taka se vodi raspravija za toa koi originali ot starite tekstovi se "pooriginalni", i kolku sto znam ima nekolku verzii od stari skripti.

I sega sto ke pravime, ke kopame po internet i ke se bomardirame so linkovi ? Ili imas podobra idea da ja razresime dilemata ?

Pozdrav,
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 21:18
Niko, vo Biblijata se smenuvale i se vmetnuvale raboti koi ne postoele vo originalnite spisi. Ova mnogu dobro se znae i zatoa toa ne e nikakva tajna. Znaeme deka do sega se registrirani povekje akumulirani greshki otkolku shto ima zborovi vo Noviot Zavet.

Rabotata e - kako znaeme koi neshta se vmetnati, koi se izmeneti, a koi se originalni? Sto ako e vmetnata tokmu onaa koja ti velish deka e originalnata? I kako bi mozhel da znaesh koja e originalna koga gi nemame originalnite pisanija?

Patem, ne znam zoshto ne sakash da razberesh deka citatot od svadbata vo Kana Galilejska e EDNAKOV vo site prevodi, pa i vo tvojata omilena verzija na Biblijata - King James Bible.

I shto pravime sega? Kje go negirash onoa shto veleshe deka e izvorno i korektno?

Изменето од Messenger - 14.Декември.2009 во 21:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 21:57
мене не ми е јасно како некој не може да разбере дека Црквата постои пред да постои библијата.... јас кажав - ние имаме традиција... и не сме робови на “папирологија“...

кај христијаните не е забранет алххолот - тоа го има во Библијата...
кажав за дедо ми и прадедо ми - нема потреба да се повторуваме...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 22:28
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

мене не ми е јасно како некој не може да разбере дека Црквата постои пред да постои библијата.... јас кажав - ние имаме традиција... и не сме робови на “папирологија“...кај христијаните не е забранет алххолот - тоа го има во Библијата...кажав за дедо ми и прадедо ми - нема потреба да се повторуваме...

И навистина Вистинската Црква ХРИСТОВА - Која што е и пред Библијата - а за Која прекрасно сведочи и Библијата, не забранувала алкохол на себе, но затоа го забранувала пијансвото!

Што е важно да се каже за Вистинската Црква ХРИСТОВА - за Која прекрасно сведочи и Библијата - , е дека таа не се поклонувала на ништо материјално, нити кон дрво, нити кон камен, ... туку само на Живиот БОГ во Господа Исуса Христа!

Вечно да е ТОЈ Фален и Славен!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 22:36
мислам дека сите знаеме што е пијанство а што алхохол...

едното води кон другото - но ако ти избереш да е така... т.е. со прекумерна употреба...

исто е и со храната... јади многу... па ќе те боли стомак...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2009 во 22:43
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... vo Biblijata se smenuvale i se vmetnuvale raboti koi ne postoele vo originalnite spisi. Ova mnogu dobro se znae i zatoa toa ne e nikakva tajna. Znaeme deka do sega se registrirani povekje akumulirani greshki otkolku shto ima zborovi vo Noviot Zavet.

...

Така на пример Името БОЖЈЕ е околу 7000 пати извадено од Библијата и наместо Него е вметнат зборот Господ!
Но тоа вадење и вметнување воопшто не ја менува Суштината и ВИСТИНАТА за Која сведочат Најсветите Списи!

Ние живееме во времињата кога одминаа двете големи војни, во времиња кога луѓето отпаѓаат од Здравото Учење и си редат учители врз учители, во време кога народот Израилев го доживеа најголемиот холокаос и после него се прибра во земјата Израелска, во времиња на еколошки катастрофи во вода, копно и воздух, во времиња кога антихристијанската сила сеповеќе и повеќе зема замав и пробува да ги угуши Сведоците Христови, во времиња кадешто се повеќе и повеќе се плаќа со електронскиот код во кого е сокриен 666, во времиња кога учењето на одредени “пророци“ - кои забрануваат одредени прехрамбени продукти - е се попопуларно, ...!

Сите овие збиднувања се така пророчени во Библијата (која за мудреците на овој свет не е веродостојна) и ни се исполнуваат се повеќе и повеќе предн нашите очи, што Денот набрзо доаѓа кога сите тие “мудреци“ ќе паднат пред ВИСТИНАТА БОЖЈА и ќе увидат дека ВИСТИНАТА за Која зборува БИБЛИЈАТА е поголема од нивниот ум!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 00:28
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Maran Ata,

me ostavi bez komentar, jas ti pokazuvam video od *Vcera* deka vo nasata Biblija e vmetnat zborot "vino" na 4 klucni mesta koi se odnesuvaat licno na Isus nasiot Gospod, i toa e na internet i sekoj moze da go proveri. (vo 21iot vek, erata na informacite)
http://www.youtube.com/watch?v=YGXKZ1lZE_Q

A ti sakas da razgovaras za skripti od pred 1000 godini ?

Ako *vcera*/21iot vek e vidlivo deka se manipulira so Biblijata, i se dodavaat zborovi kade sto gi nema, pa so "mali bukvi" vo fusnota se pisuva deka vsusnost na toa mesto go nema toj zbor....

I se uste nikoj ne mi odgovori, zosto ni e potrebno "vino" da bide vmetnato tokmu koga stanuva zbor za Isus licno, i koga Negovite zborovi se "sok od grozje" ?

Аххх бе Нико, ме изнасмеа, жив и здрав да си хахах. Не знам што сакаш да кажеш – дали дека скриптите од пред 1000 години ги нема во електронска верзија или дека твоите видео клипчиња се репер за вистината???? И ти реков, кога сакаш да правиш истражувања врз Библијата, барем земи Библија на грчки јазик, а не на англиски. АПОСТОЛИТЕ НЕ ЗБОРУВАЛЕ АНГЛИСКИ, а уште помалку па да ги пишувале Евангелијата на англиски!

Друга работа – преводот што си го зел како македонска верзија, е оној на баптистите, динамичен превод, каде има еден куп смешки, да не случајно тој превод ти е репер за вистински превод??? А кога веќе не ти одговара и гледаш дека има многу грешки, можеш да коментираш на оваа тема, и таму расправај се со ЕвАнгелос кој тврди дека тој превод бил ексклузивен за нашето поднебје и многу јак! (п.с. не грижи се, на оваа тема и Православните Христијани се со тебе)

Еве ти ги преводите:

Матеј 26:27

Баптистички динамичен:    Потоа зеде чаша со вино, Му се заблагодари на Бог, им ја подаде чашата на Своите ученици и им рече: „Земете и пијте сите;

МПЦ 1990: И кога ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: "Пијте од неа сите;

МПЦ 2007: И кога ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите;

Марко 14:23

Баптистички динамичен: Потоа зеде чаша со вино, го благослови и им го подаде на учениците. Сите пиеја од него.

МПЦ 1990: Потоа ја зеде чашата, заблагодари и им ја даде; и се напија од неа мнозина.

МПЦ 2007: Потоа ја зеде чашата, заблагодари и им ја даде; и се напија од неа сите.

... ај да не ти ги редам сите...

kakvi garancii imas da ponudis za zborot vo skriptite od pred 1000 godini za da gi maltretiram citatelite na forumot ?
Koga pred 1000ici godini imalo lugje so apsolutna mok (a ne sloboda na govorot), koi nosele zakoni kako im se svigja, a ne pa da si pisuvaat svoi "stari tekstovi" kako sto im odgovaraat, a koj se bunel imale pravo i ziv da go zapalat.

Inaku isto taka se vodi raspravija za toa koi originali ot starite tekstovi se "pooriginalni", i kolku sto znam ima nekolku verzii od stari skripti.

I sega sto ke pravime, ke kopame po internet i ke se bomardirame so linkovi ? Ili imas podobra idea da ja razresime dilemata ?

Бидејќи Новиот Завет е напишан на ГРЧКИ КОИНЕ јазик, логично е најверодостоен Библиски текст да е оној грчкиот, зарем не? Затоа, неколку пати до сега ти повторив, ако нешто сакаш да докажуваш, почни да приложуваш докази на грчки!

А штом ти велиш дека Библијата е толку пати менувана и се манипулирало со неа, те прашувам – Зошто тогаш ја читаш и од каде знаеш што е вметнато, а што е оригинално? Значи, ти читаш нешто што не е боговдахновено...

И уште едно прашање: Во самиот текст стои дека на Тајната Вечера Господ пиел од плодот на лозата. Од каде знаеш дека тоа било сокче, а не вино?

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 00:28
п.с. се надевам дека нема и овој пат да избегаш од одговорот на прашањата
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 23:31
Maran Ata, izvini navamu natamu

znaci i ti najde deka Isus NE PIEL VINO! Fala mnogu, interesno sto bas Ti ja najde taa verzija na bibilijata, mozebi Isus ima planovi so tebe sega koga ja prebaruvas Biblijata kako dobar vernik.
A toa prasanje e ocajnicko :-) "dali koga Isus rekol "sok od lozata" mislel "mozebi" vsusnost na vino..." ocajnicki obidi.

Biblijata e SOVRSENA, Zborot E Gospod (Jov 1:1), i go pokazuva nasiot Gospod Isus Sovrsen.
satana ne moze da ja podnese Biblijata i nejzinata Pravednost, i so godini se obiduva da ja unisti ili da ja namali nejzinata vrednost. I koga taa zmija satanata ke se pojavi kako lazen Isus (Matthew 24:24-27) prvo sto ke napravi e ke proba da ja ponisti Biblijata.

Informaciite vo Biblijata se pisuvani Sovrseno! znaes li sto RAID ? toa e tehnologija sto gi raspredeluva("rasfrla") informaciite na nekolku mesta sto duri i koga eden del od informaciite fali ili se osteti, sepak moze da se izvadi originalnata informacija.

Na slicen princip e napravena Biblijata, se razbira Biblijata e Sovrsena vo sporedba so nasiov RAID. I sekoj koj so Molitva! ja *cita* celata Biblijata svaka koja informacija e vsunost "ostetena" i koja informacija "ne stima" so ostatokot.
Koj sto gi *procital* Evangelijata nema sansi da si go zamisli nasiot Sovrsen Gospod Isus kako pijanica cij sto zdiv smrdi na vino, rakija, ili tutun, i zatoa e celava diskusija smesna.

Celava diskusija e kako da donesat eden Amerikanec vo skopje, i da pokazat so prst na toj eden amerikanec da tvrdat deka toa e New York :-) smesno.
Isto tolku drzi koga so eden somnitelen zbor ili stih nekoj se obiduva da go isprlja Sovrseniot Karakter na nasiot Gospod Isus koj e prikazan vo Biblijata.

Gi imas procitano Evangelijata ?

Pozdrav,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 23:48

A toa prasanje e ocajnicko :-) "dali koga Isus rekol "sok od lozata" mislel "mozebi" vsusnost na vino..." ocajnicki obidi.

Нико, Господ не рекол дека ќе пие „сок од лозата“, туку од „ЛОЗОВИОТ ПЛОД“. Зарем виното не е лозов плод? И на која основа ја крепиш таа твоја (не)логика? Кога гледаш дека вели „лозов плод“, од каде знаеш дека станува збор за сокче?

Biblijata e SOVRSENA…I sekoj koj so Molitva! ja *cita* celata Biblijata svaka koja informacija e vsunost "ostetena" i koja informacija "ne stima" so ostatokot.

Еднаш велиш дека со Библијата отсекогаш се манипулирало, а потоа велиш дека таа е совршена, за на крај да стигнеш до тоа да речеш дека оној што ја чита со молитва, може да увиди каде се грешките. Епа Нико, те молам, кажи ми, зарем верниците од другите деноминации не ја читаат Библијата со молитва, а сепак го тврдат спротивното од тоа што ти го велиш, или сметаш дека само адвентистите се големи „молитвеници“?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 23:57

znaci i ti najde deka Isus NE PIEL VINO!

Морам ова да го додадам - Нико, ти прво и прво не знаеш каков превод користиш за некаква си „истражувачка споредба“, каква што правиш, врз основа на Библијата, а сега овде ни кажуваш дека алкохолот бил забранет од Господ за конзумирање???

Аххх баптистички динамичен превод, што му направи на детево... го избламира
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 00:39
Ok, Maran Ata,

eve ovaka
1) ti najde Makedonska verzija Biblijata deka Isus NE PIEL Vino na pricestata, I toa 2 verzii kolku sto vidov. Jas najdov vo angliskata King James ver. i germanskata Luther Bibel 1545, deka Isus NE PIEL Vino na pricestata.
Super, znaci vo 4 Biblii Isus NE PIEL Vino na pricestata.

2) Jas najdov deka duri vo denesno vreme javno na internet nekoj se obiduva da manipulira informacii vo Biblijata so cisto dodavanje na zborcinja sto ne postojat vo originalot.

Ti ne mi odgovori sto garantira za grckite "originali" deka se navistina? originali.

Dali se sosaglasuvas ??:
1) Isus NE PIEL Vino na Pricestata ?
2) Bibliite se Manipulirani, posebno so mali zborcinja koi go menuvaat kontekstot na recenicata, no ne vlijaat vrz tecenieto na celiot tekst ? (bidejki ako pocnat premnogu da pisat i brisat, ke se vidi deka "nesto smrdi")

Se sosaglasuvas so 1) i 2) ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 01:04

Ok, Maran Ata,

eve ovaka
1) ti najde Makedonska verzija Biblijata deka Isus NE PIEL Vino na pricestata, I toa 2 verzii kolku sto vidov. Jas najdov vo angliskata King James ver. i germanskata Luther Bibel 1545, deka Isus NE PIEL Vino na pricestata.
Super, znaci vo 4 Biblii Isus NE PIEL Vino na pricestata.

Повторно правиш грешка. Јас и ти најдовме во Библијата дека пишува дека Господ пиел од „ЛОЗОВИОТ ПЛОД“, што не значи дека тоа не е вино! Мислам дека за да правиш граматички и лингвистички анализи на еден текст, прво треба солидно да го познаваш јазикот на кој што текстот е напишан.

2) Jas najdov deka duri vo denesno vreme javno na internet nekoj se obiduva da manipulira informacii vo Biblijata so cisto dodavanje na zborcinja sto ne postojat vo originalot.

Па јас ова многу време пред тебе го открив, и јасно беше ставено до знаење дека баптистите веза немаат од преведување, туку само со манипулации се служат. А зарем мислиш дека некој паметен и упатен би ги читал, освен самите тие што си ги читаат преводите?

Ti ne mi odgovori sto garantira za grckite "originali" deka se navistina? originali.

Kолку што мене, како Христијанка, ми е познато, Светиот Дух гарантира. А ти да не сакаш да кажеш дека англиската верзија на Новиот Завет е поточна од грчката?

Dali se sosaglasuvas ??:
1) Isus NE PIEL Vino na Pricestata ?

Не се согласувам, затоа што јасно неколку пати ти кажав - во Библијата стои дека Христос пиел од ЛОЗОВИОТ ПЛОД, што само по себе не значи дека не е вино, но не значи ниту дека не е сок. Е сега, ако ЛОЗОВ ПЛОД може да означува и сок од грозје, но и вино, кажи ми, од каде ти знаеш дека е токму сок, кога може да биде другото?

2) Bibliite se Manipulirani, posebno so mali zborcinja koi go menuvaat kontekstot na recenicata, no ne vlijaat vrz tecenieto na celiot tekst ? (bidejki ako pocnat premnogu da pisat i brisat, ke se vidi deka "nesto smrdi")

Со ова делумно се согласувам. Библијата која што си ја зел како пример е манипулирана. Значи, баптистите од Македонија си играат криенка со Господ. И не знам што си се фатил за оваа Библија, која нема никаква вредност, кога поголемиот дел верници од Македонија ја читаат онаа од МПЦ која што ти ја приложив? Ајде доста давење со непотребни работи, туку прејди на објаснувањето од каде знаеш дека дека лозовиот плод кој се спомнува на Тајната Вечера не е вино?

А кога сме кај манипулациите, да те потсетам дека и ти се обиде да манипулираш:

Problemot e sto nemale 2 razlicni zbora da razlikuvaat pomegu sok od grozje i fermentirano vino. Bibljata *ne* ne uci da se pie alkohol, tuku sok od grozje.

1)     nefermentiran sok od grozje vo pozitivna akonotacija moze da se najde vo:
(Ps/Psalmi 104:14-15);

2) Fermentirano alkoholno vino vo negativna akonotacija:
(Is/Isaija 28:7;).

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Па јас решив да го проверам проблемов, и излезе дека некој си манипулира со толкувањата. На пример, во стихот Псалми 104:15 што си посочил, велејќи дека тука е искористен збор кој означува неферментиран сок од грозје во позитивна аконотација, стои зборот „yayin“, но исто така и во стихот Исаија 28:7 што си го посочил, велејќи дека тука е искористен збор кој означува ферментирано алкохолно вино во негативна аконотација, стои, исто така, зборот „yayin“.

Сега едно прашање до тебе: Од каде ти знаеш дека во првиот стих зборот означува сокче, а во вториот вино, кога и во двата стиха е искористен ист збор - „yayin“?

И зарем цел свет е во грешка и заведен, дури и грците, кои го користат зборот оенос (οίνος) за вино (а може и малку етимологија на зборот енологија - наука за вината), а само адвентистите се во право?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,000 секунди.