|
Помош за компезација EV/+- |
Внеси реплика |
Автор | ||
within
Сениор Регистриран: 11.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 13.Ноември.2009 во 11:47 |
|
Имам мал проблем за кој незнам точно што се работи и како да го решам.
Сликам со филм апарат Minolta maxxum 600si, со филм B&W Ilford fp4 125, на Aperture priority и при долги експозиции пред затемнување ми дава експозиција од 5 - 10 секунди. Кога прстенот за компезација на експозицијата EV/+- го поместив на +3, на иста бленда од 22 ми овозможува нормална експозиција до 20-30 секунди (на апаратот не покажува дека експозицијата е над или подекспонирана). Дали ова е поврзано со PUSH-PULL процесот, па да треба да се продолжи времето на развивањето на филмот? Дали ако ги развијам обично сликите истите што ги сликав со компезацијата ќе излезат потемни за 3 stops? Фала однапред. Стевчо. |
||
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
(mislam) ne.
posvetli ke izlezat. se gleda od samoto vreme na expozicija. |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Within,
Push-Pull procesot ne zavisi od toa dali si kompenziral, tuku dali e potrebno osvetluvanje/zatemnuvanje na rolnata film. Ova e nestosto se koristese koga nemas na raspolaganje "brz" film vo momentot, a sakas da islikas nekoja desavka pa svesno podeksponiras i potoa pri razvivanje go nadoknaduvas izgubenoto (na smetka na kvalitetot na fotkite, a ponajmnogu na smetka na pogolema zrnatost). Isto e slucaj i so sprotivnoto (Pull), samo sto togas kvalitetot na fotkite e podobar otkolku voobicaenoto za dadenata osetlivost na filmot (iako razlikata e pomala otkolku kaj Push procesot). Ova se tehniki za nedaj-boze a ne nesto voobicaeno. Upotreblivi se samo vrz cela rolna film. Generalno, taka mozes da nadoknadis dokaj 2EV, ne povece, sto vo osnova e dinamickiot opseg na negativite. Ne znam za Minoltata 600si, no najgolem del od aparatite imaat indikacija za kompenzacijata vo okular, ili na LCD dokolku go ima. Jas imam Dynax60ka i indikacijata ja imam na dvete mesta. Vo okularot voobicaeno e pretstaven so exposure compensation bar (linija so tocki i naglasena identifikacija na nulta pozicija i na kompenzaciite za EV1 EV2 i EV3 (ako ima EV3). Se nadevam deka ova pomaga. Pozdrav |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
LjS
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 14.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne, ova ne e povrzano so Push/Pull procesot.
Ne. Slikite ke izlezat posvetli od onie koi si gi slikal so EV O. EV+/- samo go prodolzuva ili skratuva vremetraenjeeto na ekspozicijata koja aparatot avtomatski ja odbral. Eden vid na manual override na ona sto aparatot prethodno go odbral kako "tocna" ekspozicija. |
||
within
Сениор Регистриран: 11.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фала ви на сите,
Сфатив што сум направил, па кога ќе ги развивам ќе спомнам за пократкото развивање, па да видиме што ќе излезе. |
||
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |