IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е постаро од Мудроста БОЖЈА ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е постаро од Мудроста БОЖЈА ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 18:09
Postaro neshto od mudrosta Bozhja e PreMurdosta Bozhja po koja nastanala mudrosta... posle PreMudrosta e PrePreMudrosta Bozja i taka so Pre cela vecnost...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 18:16
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Postaro neshto od mudrosta Bozhja e PreMurdosta Bozhja po koja nastanala mudrosta... posle PreMudrosta e PrePreMudrosta Bozja i taka so Pre cela vecnost...

Па за таа зборуваме Даре!

Таа е Таа преку Која БОГ сè создал а за спасение на сите во Исус Ја отелотворил и дури на крст Ја дал!

Има ли нешто поголемо од таа вечна и Прасветла Љубов БОЖЈА?

Шалом тебе, Даре!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 18:39
Originally posted by spiros spiros напиша:

Маре, демек - според твојата вистина - се живее само од опипливите нешта?   
Зарем не се баш неопипливите, несфатливите, недодирливите, основа на опипливите, сватливите, додирливите?!
Шалом   
Ne be Spire, ne ! Realnosta e pofantastichna od sekoja chovekova imaginacija i fantazija, realnosta e taa od koja chovekot dobiva inspiracii za site mozhni "kategorii i oblsti".

ajde da objasnam okolu ova inspiraciive...

Chovekot na odredeno nivo od svojot razvoj ( koga stanal svesen za sebe i opkruzhuvanjeto) go zapochnal 'razgovorot so prirodata'.
Otprvin toa bilo so magiski zborovi, no prirodata bila nema, pa pochnal da se obiduva so totemi, da pravi mitovi, da izmisluva tabu zabrani, i t.n. se so cel da go najde nachinot kako da ja dobie naklonetosta na prirodata.

Bil ubeden deka ako na pravilen nachi i se obrati, taa nema da ostane nema na negovite molbi !
Zatoa pochnal da sozdava i celi religiozni koncepti ( bogovi, im daval iminja, im gi glorificiral sposobnostite, se obrakjal i do bozhicite, pa si pomislil deka mozhebi tamu negde pozdai planinite ima i zhivotni so natprirodni sili, sodaval mitovi za niv, na site ovie im nudel zhrtvi, i t.n,) pa seto toa preku soodvetni rituali, veruvanja manifestirani preku verskata praktika, i shto ti se' nepravel, se so cel - da ja dobie baranata pomosh !
Pa soochen so smrtnosta, nikako ne mu odelo vo glava deka ima kraj, pomisluva deka ima i zadgroben zhivot, pa tamu dali kje ima spasenie i t.n. si gi nadgraduval svoite primitivni tezi i vizii...

I vo site tie obidi toj se trudel ( so predrasudi ili bez niv) da ja dofati - osoznae vistinata ( a ova e najomilenata tema na vernicive od site meridijani), i ne oti ja baral, (no ok, toa e druga tema)...pa vo taa evolucija na opshtestevniot zhivot neminovno bilo da se dojde i do nivoto na instrumentalizacija na vekje definiranite relig. koncepti, koi iako na pochetokot bea bez nikakovo racionalno objasnuvanje, sepak niz vekovite gi razvil i vo poslednive 2-3 mileniumi gi stavi vo funkcija na svetovniot poredok.
Mudar e inaku chovekot...

I da zavrsham, so edna misla koja e, i te kako indikativna ( razbrana vo filozovska smisla):

Do den deneshen, vekje 10 mileniumi kako e raspishana poternicata po vistinata, i nikako da se najde orginalnata tapija. ( a zashto da se najde ? )

Sega mislam e jasno shto e postaro ?

Shalom

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 19:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 19:31
Маре, твојава сметка е направена без крчмарот! Приметуваш ли?
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 19:37
Ha, ha, abe Spire, ...raduvaj se ti samo, velish smetkata e pravena bez krchmar, e dobro ako e taka ?
OK, koj kako ja chita 'smetkata', od pochetokot ili od krajot i dali so krchmarot ili bez nego, smetkata e taa, a antropologijata i istoprijata sa tapiite - svedocite koj shto jadel, piel i peel, i so vicovi zabavuval drushtvo

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 19:56
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 19:55
Mare, Spire...
Taka porano bea Ritke i Maranatke...голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 20:12
Маре, тапиите пишани од Сведоците на ВИСТИНАТА сведочат на прекрасен начин (кој е неприфатлив и несватлив за мудреците на овој свет) дека за разлика од сите псеудо богови, Вистинскиот БОГ е Тој Единствениот Кој не само што сè создавал, создава и ќе создава, туку и ја кажува иднината однапред.
Така, тие што се сметаат за мудри и веруваат дека - врз основа на археолохијата, антропологијата, еволуцијата - знаат сè што знае Творецот, ќе дознаат дека всушност ништо незнаат!

Дали си спремен за изненадувања, Маре?     

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 20:28
Spireeeee, kje se karame :)))
Gledam ne me pratish shto pishuvam, i pochnuvash pak so jovo nanovo, istoto.
Na pravta strana vekje napishav, pod tochka 2 od pogolemiot post, za tvoite pojdovni osnovi.
Na ovaa stana dadov objasnuvanje kako pochal chovekot da gi razviva relig.idei, od koja pobuda, i do kade se stignalo.
I zoshto pak pochnuvash vo elaboracijava pak so istoto, a objasniv, vidi pogore vo mojot post.

I ok, ajde speremen sum da go chujam tvojot iskaz za smetkata 9 iznenaduvanjeto), samo vodi smetka za tapiite ?

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 20:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 21:22
Не(!) Марко, нема и несмее да има карање.

Основата е она за што сведочат тапиите на Вистинските Сведоци.

Духот БОЖЈИ е Тој што ја создава реалноста, а човечкиот разум смеел, смее и (набрзо) ќе смее да ја констатира истата и да се увери дека Духот БОЖЈИ е безкрајно поголем и помудар од човечкиот!

Ти посакувам лесна ноќ и љубовта на Тој што е поголем од секој човечки ум да е со тебе и со сите луѓе.

АМИН

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 21:54

Не(!) Марко, нема и несмее да има карање.
Fala Bogu, kakvi karanja, jas toa go spomnav od milost !

Основата е она за што сведочат тапиите на Вистинските Сведоци.

Духот БОЖЈИ е Тој што ја создава реалноста, а човечкиот разум смеел, смее и (набрзо) ќе смее да ја констатира истата и да се увери дека Духот БОЖЈИ е безкрајно поголем и помудар од човечкиот!

Ти посакувам лесна ноќ и љубовта на Тој што е поголем од секој човечки ум да е со тебе и со сите луѓе. АМИН
Neka bide taka, ...isto i ti imaj leka nokj.
Pozdrav

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 21:55
Кон врв
mariija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 2459
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mariija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 23:13
samiot bogнамигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.