IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Олесни ја душата, чедо
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Олесни ја душата, чедо

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
Момче Македонче Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Август.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Олесни ја душата, чедо
    Испратена: 09.Октомври.2009 во 23:49
Оче, немам „каса фискале“, ќе ми простиш ли?
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 23:39
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by sneska_v sneska_v напиша:

prosti mi gospode sto pred tri meseca izlagav edno momce, lagata e golema , i nemam hrabrost da mu kazam
ِНе си ставај на душа многу таква работа. А они нас кога не лажат? големо%20гушкање

Машкото лажење е навистина грозно и лицемерно, а женското ништо подобро!

Каде што владее лагата таму не живее Духот Христов, затоа браќа и сестри, само на ВИСТИНАТА да и дозволиме да живее во нас, како и што приликува на чедата Христови!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 10:26
Originally posted by sneska_v sneska_v напиша:

prosti mi gospode sto pred tri meseca izlagav edno momce, lagata e golema , i nemam hrabrost da mu kazam

ِНе си ставај на душа многу таква работа. А они нас кога не лажат?
големо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 19:52
kakvo je to doshlo vreme
i brat , brata vara,
shto nam rade loshih sluga
loshih gospodara.
pare daje, dushu krade
ljepo progovara
kuja iznjevara.
sve je majne srechnih dana
sloga i pravicena ,
na sve strane dizu glave
ptice rugavice,
a najdobri megu nama
idu u temninu
bjelo lice kriju.
a gde je vistina?

Изменето од rabani - 08.Октомври.2009 во 19:53
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 14:00
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 13:56

Разбирам, разбирам.
Колку си само во право.
Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмотоголемо%20гушкање

големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 13:28
Blagoj, овде се поправаме едни со други или се охрабруваме, а Бог е тој што ќе одлучи дал ќе ни прости или не.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 13:06

Decinja moi, ova vi go pisuvam za da ne gresite; i ako nekoj zgresi, imame Zastapnik pri Tatkoto; Isus Hristos, Pravednikot. Toj e zrtva pomirnica za nasite grevovi; ne samo za nasite, tuku i za grevovite na celiot svet.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:29
големо%20гушкање

Изменето од maria_magdalena - 06.Октомври.2009 во 12:30
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:28

А црниот фонд?трепкањеГрев ли е што си тргам во звучникоттрепкање? Тие пак одат за општо добро, но сепак е црн фонд, и само МЕНЕ (и на Бог) знан фонд (а сега и на цел ИДИВИДИ-но ионака никој не ме знае)(КингДавид, кога ќе ја запознаеш идната сопруга, земи шрафцигер и кажи и дека нешто и чкрипи звукотглупчо, па да видишголемо%20гушкање)

Hahaha, znaci takva e rabotata a? OK, prvo da se zenam pa ke proveram Se po red neli
Pozdrav Maria Magdalence !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:05
А црниот фонд?трепкање
Грев ли е што си тргам во звучникоттрепкање? Тие пак одат за општо добро, но сепак е црн фонд, и само МЕНЕ (и на Бог) знан фонд (а сега и на цел ИДИВИДИ-но ионака никој не ме знае)

(КингДавид, кога ќе ја запознаеш идната сопруга, земи шрафцигер и кажи и дека нешто и чкрипи звукотглупчо, па да видишголемо%20гушкање)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:02
Разбирам, разбирам.
Колку си само во право.
Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмотоголемо%20гушкање

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 23:57

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...?

Погорново беше напишано заедно со еден друг текст, кој за жал го имав по грешка пребришано, и за кој ме имаше “предизвикано“ maria_magdalena. Еве го сега повторно тоа што сакав да и’ го кажам.

Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам.

Како да ми кажа-прави се обратно од тоа.

Несвесно, појадував бурек со јогурт, па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта...

Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела)...

Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...

Најпрвин, да се јаде посна храна и да се пости се две дијаметрално различни работи. Постењето значи да се воздржуваме од задоволствата и со тоа да направиме повеќе место во душата за Христа, бидејќи задоволствата на овој свет тоа место во душата ни го запоседнуваат.

Тоа што си јадела несвесно нешто кое во себе содржи маснотии, не значи самото по себе дека си мрсела (некој антоним ми е ова за “постела“). Напротив, битно е дали си го уживала страсно и невоздржано јадењето и пиењето и си го сакала повеќе од Христа. Тоа прашање постави си го... И да си јадела посно гравче и на крај да си почувствувала “Леле, колку е добар гравов. Мх, мх, мх...“ не би ти се броело во пост, бидејќи своето задоволство и награда веќе си ги добила.

Во постот нема шаблон, нема правило. Има едно Предание според кое некогаш младиот монах, веројатно понесен од својата ревност, му кажал на својот старец: “Јас баш и навикнав и многу го засакав гравот, а месото ми одмиле.“ Тогаш старецот му рекол: “Тогаш ти за твојот пост нема да јадеш грав, туку месо.“ Разбираш maria_magdalena, така?

И уште едно нешто одговори си себеси, што е суштински важно не само во деновите во кои “експлицитно“ постиме: Дали тој ден или во било кој ден ние постиме на стомак, ама ги голтаме ближните? Дали озборуваме? Дали псуеме? Дали се ситиме на туѓата мака, а ги презираме успесите на нашиот брат/сестра? Дали внимателно се служиме со зборовите, кои ни се од Бога дадени, или ги истураме неконтролирано како од вреќа, без никакво внимание и благодарност?

Што се однесува до неделата и работењето... во Новиот Завет нема шаблон за ова... Ако денес сум читал Духовни книги, тогаш утре би работел она што ми е обврска. Ако денес сум работел, тогаш утре ќе читам. Дали е денес недела, или е сабота или е петок или е понеделник - воопшто не е важно. Важно е дали и колку сум ревнувал и сум копнеел и сум сакааааааааааааааал да се приближам до Бога и да впивам од Неговата Премудрост, Љубов, Совети, Пораки и БлагоДат. Ама процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред да си седиш дома, да си гледаш филмови, да си слушаш музика, да си работиш, да си сурфаш на интернет, да се излежуваш, да мрзеливуваш...? Не го упатувам ова со цел да би те осудувал (јас грешам прилично), туку да ти отворам, видик и начин на размислување иако сум прилично сигурен дека многу добро го разбираш тоа.

Но...Бог е голем. Нели?

Оваа реченица ти вреди алтан. И многу е добро што ова се случува на самиот крај. Зошто? Затоа што сеќавањето на Божјата Љубов и Милост ОТКАКО ќе згрешиме, ги спасува нашите души од тонењето во безнадежност дека би можело да ни биде простено. Но, добро е што ова не ти текнало на почеток. Зошто? Има една порака, која сум ја прочитал во некоја збирка на Поуки, каде што се вели: “Пред да згрешиме, демоните ни шепотат дека Бог Е Милостив“. Разбираш, така? големо%20гушкање

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 00:50
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...? збунетост

Изменето од Pravoslavie - 05.Октомври.2009 во 01:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.