![]() |
|
Олесни ја душата, чедо |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |||
Момче Македонче ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Август.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 378 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 09.Октомври.2009 во 23:49 |
||
Оче, немам „каса фискале“, ќе ми простиш ли?
|
|||
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|||
![]() |
|||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Машкото лажење е навистина грозно и лицемерно, а женското ништо подобро! Каде што владее лагата таму не живее Духот Христов, затоа браќа и сестри, само на ВИСТИНАТА да и дозволиме да живее во нас, како и што приликува на чедата Христови! |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
ِНе си ставај на душа многу таква работа. А они нас кога не лажат? ![]() |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
rabani ![]() Сениор ![]() Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
||
kakvo je to doshlo vreme
i brat , brata vara, shto nam rade loshih sluga loshih gospodara. pare daje, dushu krade ljepo progovara kuja iznjevara. sve je majne srechnih dana sloga i pravicena , na sve strane dizu glave ptice rugavice, a najdobri megu nama idu u temninu bjelo lice kriju. a gde je vistina? Изменето од rabani - 08.Октомври.2009 во 19:53 |
|||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
|||
![]() |
|||
sneska_v ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
||
prosti mi gospode sto pred tri meseca izlagav edno momce, lagata e golema , i nemam hrabrost da mu kazam
|
|||
![]() |
|||
Pravoslavie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
Blagoj, овде се поправаме едни со други или се охрабруваме, а Бог е тој што ќе одлучи дал ќе ни прости или не.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
||
Decinja moi, ova vi go pisuvam za da ne gresite; i ako nekoj zgresi, imame Zastapnik pri Tatkoto; Isus Hristos, Pravednikot. Toj e zrtva pomirnica za nasite grevovi; ne samo za nasite, tuku i za grevovite na celiot svet. |
|||
www.myspace.com/sblagoj
|
|||
![]() |
|||
||
![]() Изменето од maria_magdalena - 06.Октомври.2009 во 12:30 |
|||
|
|||
![]() |
|||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
||
Hahaha, znaci takva e rabotata a? OK, prvo da se zenam pa ke proveram ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
||
А црниот фонд?
![]() Грев ли е што си тргам во звучникот ![]() (КингДавид, кога ќе ја запознаеш идната сопруга, земи шрафцигер и кажи и дека нешто и чкрипи звукот ![]() ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Разбирам, разбирам.
Колку си само во право. Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмото ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
||
Погорново беше напишано заедно со еден друг текст, кој за жал го имав по грешка пребришано, и за кој ме имаше “предизвикано“ maria_magdalena. Еве го сега повторно тоа што сакав да и’ го кажам. Како да ми кажа-прави се обратно од тоа. Несвесно, појадував бурек со јогурт, па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта... Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела)... Најпрвин, да се јаде посна храна и да се пости се две дијаметрално различни работи. Постењето значи да се воздржуваме од задоволствата и со тоа да направиме повеќе место во душата за Христа, бидејќи задоволствата на овој свет тоа место во душата ни го запоседнуваат. Тоа што си јадела несвесно нешто кое во себе содржи маснотии, не значи самото по себе дека си мрсела (некој антоним ми е ова за “постела“). Напротив, битно е дали си го уживала страсно и невоздржано јадењето и пиењето и си го сакала повеќе од Христа. Тоа прашање постави си го... И да си јадела посно гравче и на крај да си почувствувала “Леле, колку е добар гравов. Мх, мх, мх...“ не би ти се броело во пост, бидејќи своето задоволство и награда веќе си ги добила. Во постот нема шаблон, нема правило. Има едно Предание според кое некогаш младиот монах, веројатно понесен од својата ревност, му кажал на својот старец: “Јас баш и навикнав и многу го засакав гравот, а месото ми одмиле.“ Тогаш старецот му рекол: “Тогаш ти за твојот пост нема да јадеш грав, туку месо.“ Разбираш maria_magdalena, така? И уште едно нешто одговори си себеси, што е суштински важно не само во деновите во кои “експлицитно“ постиме: Дали тој ден или во било кој ден ние постиме на стомак, ама ги голтаме ближните? Дали озборуваме? Дали псуеме? Дали се ситиме на туѓата мака, а ги презираме успесите на нашиот брат/сестра? Дали внимателно се служиме со зборовите, кои ни се од Бога дадени, или ги истураме неконтролирано како од вреќа, без никакво внимание и благодарност?
Но...Бог е голем. Нели? Оваа реченица ти вреди алтан. И многу е добро што ова се случува на самиот крај. Зошто? Затоа што сеќавањето на Божјата Љубов и Милост ОТКАКО ќе згрешиме, ги спасува нашите души од тонењето во безнадежност дека би можело да ни биде простено. Но, добро е што ова не ти текнало на почеток. Зошто? Има една порака, која сум ја прочитал во некоја збирка на Поуки, каде што се вели: “Пред да згрешиме, демоните ни шепотат дека Бог Е Милостив“. Разбираш, така? |
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...? ![]() Изменето од Pravoslavie - 05.Октомври.2009 во 01:09 |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |